Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopovačka
Autor Zpráva
linda
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 13:45
- Nahlásit

Ahoj všichni, mám možná hloupý dotaz, ale řekněte mi, prosím, jak správně funguje stopovačka. Četla jsem, že jí prostě pejsek tahá za sebou, běhá si kde chce a když odpozoruju, že by se mohl za něčim rozběhnout, tak mu to přidupnu. U p. Dostála jsem četla, že se prý vůbec nemá brát do ruky.. Proč?? Moc nechápu věc, když je stopovačka 10 m dlouhá a pejsek bude běhat např. 20 m ode mě a rozběhne se, tak já budu muset taky utíkat, abych vůbec na tu stopovačku stihla dupnout. Nějak si to nedovedu představit. V krátkosti - pejsek je v pubertě, měla jsem ho většinou na volno, ale teď jsou všude háravky a on mi každou procházku tak 2x uteče, tak doufám, že to stopovačkou nějak vyřeším. díky za rady

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:04
- Nahlásit

Pokud se někdo chystá se psem stopovat, je dobré nepoužívat stopovačku, ale třeba barevný horolezecký provázek.

Tož to je dobrý postřeh, ale myslíš, že pes rozezná stopovačku na stopování a provázek stejné délky na přivolání? Třeba moje stopovačka je taky barevná. Pak mám ještě černou, kterou nepoužívám. Tak mám používat barevnou na stopu a černou na přivolání? Není to jedno?

linda
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:05
- Nahlásit

Pokud se jen tak pocukává nemá to efekt a pes si po pár pokusech uvědomí, že když je připnutý na šňůře, nemá utíkat.
[/i]

Tohle platí jen když cukáš málo, nebo to myslíš na stopovačku obecně?

psovod či někdo stojící za ním razantně cukne za šňůru [i]

takže stopovačku furt držim nebo jí pes táhne za sebou volně ležící?? Pokud ji držim, má být prověšená aby si jí pes skoro nevšim, žejo? hlavně nenápadně

To je se mnou práce, co? ale mám v tom fakt chaos.
díky

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:08
- Nahlásit

Hlavní je, aby pes necítil tah té stopovačky. Pak je myslím vcelku jedno jestli ji máš v ruce nebo na zemi. Ale logicky vzato - pokud je pes zvyklý se od tebe vzdalovat více než deset metrů, tak dříve nebo později na konec dojde a ten tlak ucítí.

linda
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:13
- Nahlásit

[i][/i]Hlavní je, aby pes necítil tah té stopovačky. Pak je myslím vcelku jedno jestli ji máš v ruce nebo na zemi. Ale logicky vzato - pokud je pes zvyklý se od tebe vzdalovat více než deset metrů, tak dříve nebo později na konec dojde a ten tlak ucítí.
Takže je asi lepší ho udržovat na kratší vzdálenost a pokud by se blížil ke konci, tak ho přivolat a pak cuknout, viď? Aby nezjistil, že ho mám na šňůře...
Jsem na to zvědavá, byl zvyklý prolejzat keře, už vidim, jak se tam zašmodrchám
Pejsek byl zvyklý se vzdalovat na víc metrů, protože se bojí lidí a pokud nás na chodníku míjela skupina inlajnistů, tak utíkal mimo a tam počkal, až přejdou. Ale kvůli tomu stopovačku nemám. Je teď asi v pubertě a utíká za háravkama, nebo bůhví za čím.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:21
- Nahlásit

Mě to přijde nějaké podezřelé - šňůra jako šňůra

linda
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:27
- Nahlásit

Aha, tak to došlo k omylu
Nemyslela jsem, že bych ho měla uvázaného i na poli, to ne, ale na sídlišti je vhodné lákadlo za každym rohem. Na rychlý čůrání obcházíme takový blok paneláků a to je furt pade na pade, jestli si umane, že se proběhne někam, kam nemá panička namířeno...Je fakt, že má pár míst, kde tak na 90 % zdrhne, tam si to pohlídám. Ostatní uvidíme... Tak díky moc!!!!

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:33
- Nahlásit

Lindo, víš co se mi osvědčilo na tohle zdrhání? Ve chvíli, kdy pes vystartuje dát třeba "nesmíš" a něco po něm hodit. Samozřejmě je dobré se strefit nebo alespoň hodit tak, aby si toho pes zaručeně všimnul. Pak přivolat (pokud k tobě už neletí)a pochválit.

linda
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:36
- Nahlásit

Hm, tak to se mi neosvědčilo.. já mu dám nesmíš, ale on se otočí, řekne mi Polib si a utíkááááá. Fakt, úplně na mě prdí. Můžu tam hulákat jak na lesy a nic. Zkusim to s tou stopovačkou nebo "přinejhoršim" zkusíme p. Desenského.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:39
- Nahlásit

No, pokud nebude následovat ten let třeba klíčů, tak můžeš hulákat jak chceš, to je jasné Ale sama musíš vědět jestli lépe zabere stopovačka nebo klíče

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:50 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

ale řekněte mi, prosím, jak správně funguje stopovačka
No dosud jsem se domníval, že stopovačka se používá hlavně při stopování
K tomu vycukávání na stopovačce bych si dovolil uvést následující zkušenost. Já a mí kolegové se často pohybujeme v hodně zazvěřeném prostředí: zajíci, bažanti, stovky srn, takže vybíhání za zvěří je u nás aktuální problém
Pokošeli jsme se to vybíhání odbourat pomocí stopovačky, ale bohužel to funguje jen chvilku. Po několika dnech a pár zkušenostech se šňůrou pes zjistí, že vybíhat, když má šňůru je zbytečné a bolí to, pokud se mu, ale podaří alespoň párkrát potkat zvěř navolno, tak je to v pytli Pes pak bezpečně rozezná stav se šňůrou a bez šňůry a podle toho se chová. Pak už pomůže jen VN
A pokud provádíte stopařský výcvik a chcete experimentovat s ovládáním na stopovačce, vždy důsledně rozlišujte šňůry i obojky.Nikdy nestopujte na těch "ovládacích" a nikdy neovládejte na těch stopovacích. Dobré je výrazné barevné rozlišení. Gappay i HST Čejka dnes nabízí stopovačky nejrůznějších barev.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 14:54
- Nahlásit

A pokud provádíte stopařský výcvik a chcete experimentovat s ovládáním na stopovačce, vždy důsledně rozlišujte šňůry i obojky

I obojky??? Můžeš se o tom, Víťo, víc rozepsat?

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:12
- Nahlásit

I obojky???
Prostě používáme tři různé obojky. Jeden na obranu, jeden na stopy a jeden na poslušnost a běžné vodění na vodítku. K naprosté dokonalosti dovedl metodu obojků můj kolega Peťa, který má řetízkový stahovák na poslušnost, bílý kožený obojek na stopy a černý obojek z umělé tkaniny (Gappay) na obrany. Podle toho jaký obojek psovi nasadí, tak se pes okamžitě chová. S řetízkovým naprosto přesně začíná sledovat psovodovu pravou ruku, s bílým nezvedne hlavu od země, no a s černým hned hledá, koho by opral Prostě si na obojky pes dokázal vytvořit podmíněný podnět, jako na povely.
Proto jsem psal, aby ten, kdo chce použít stopovačku jako nepodmíněný podnět při nějaké formě trestu při nežádoucím chování, nikdy nepoužil stejnou šňůru (příp. obojek) na stopě. Nepříjemné věci si pes pamatuje velmi dobře a pokud si náhodou spojí konnkrétní šňůru či obojek s nepříjemnými pocity, mohlo by to na stopě pokazit hrozně moc! Na stopu potřebujeme co nejvyšší motivaci a nepříjemné podněty ji mohou hodně srážet.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:23
- Nahlásit

Víťo, díky moc - já si zkrátka nevystačím jen s tvrzením je to tak a tak. Potřebuji slyšet i proč.
I s těma obojkama je to zajímavé. Dneska už jsem pro jistotu vytáhla i starou stopovačku. Čubina je na stopy talent, tak bych jí to nerada zkazila.

Ghianika
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:28
- Nahlásit

Víťa
tak to je fakt super ukázka podmíněnýho reflexu. Mě to zatím funguje u postroje na obranu

Sendy
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:47
- Nahlásit

linda
Pokošeli jsme se to vybíhání odbourat pomocí stopovačky, ale bohužel to funguje jen chvilku. Po několika dnech a pár zkušenostech se šňůrou pes zjistí, že vybíhat, když má šňůru je zbytečné a bolí to, pokud se mu, ale podaří alespoň párkrát potkat zvěř navolno, tak je to v pytli Pes pak bezpečně rozezná stav se šňůrou a bez šňůry a podle toho se chová. Pak už pomůže jen VN
No právě....... princip je v tom, že ta šňůra se připíná vždy, když jdeme se psem ven, a to do té doby, než bude mít přivolání za každé okolnosti. Skutečně nemá cenu mu ji připínat jen např.v místech zvýšeného výskytu zvěře. Pes si na šňůru musí zvyknout tak, že ji nebude vnímat. Může s ní chodit měsíc, může třeba i půl roku.
Pes se s ní naučí velmi dobře chodit, vymotávat se z ní i z křoví (ne vy), hrát si se psy ap.
Délku si každý určí dle potřeby. Popruh se dá koupit, karabina také. 10m na tento účel skutečně nestačí. Je dobré si na šňůře udělat v určitých vzdálenostech uzly proti proklouznutí a délku
takovou, aby šňůra byla aspoň 1/4-1/3 podél vás ...psa v běhu nedoženete.
Se svým prvým psem problém nemám, ale teď mám dva měsíce psa z útulku, u kterého to praktikuji. V klidu má přivolání hezké, ale pokud by přeběhl zajíc......

Anonymní
# Zasláno: 15 Dub 2005 20:22
- Nahlásit

Víťa
Ghianika
Přesně jak píšete. Když mě pes uvidí,že nesu kožený obojek a čtyřmetrovku,ví,že se jde kousat.Jak mu připnu stopovačku,jde se stopovat.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 20:35
- Nahlásit

Že já nad tím takhle ještě nepřemýšlela. Je fakt, že když připnu čubině stopovačku, okamžitě sklopí hlavu a rejdí čumákem po zemi, což samozřejmě neudělá, když vezmu vodítko. Taky jsem si to mohla složit dřív

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 15 Dub 2005 22:36
- Nahlásit

Pes si na šňůru musí zvyknout tak, že ji nebude vnímat. Může s ní chodit měsíc, může třeba i půl roku.
Ano to je pravda, ale bohužel v naší konkrétní situaci to není možné.
Sloužím se psem na česko-slovenské hranici na JM. Se služebním psem bohužel nemůžu chodit pořád jen na stopovačce. Pes mnohdy prostě musí být na volno. Úseky, po kterých se pohybujeme, jsou zazvěřené až hrůza. Nemíváme problém potkat stádo třeba 200 srnek. Navíc jsou to spousty zajíců, bažantů, kun, koček atd... Ani není řídkým jevem, že policejní psovod "zdědí" po někom jiném dospělého psa nebo dostane mladého psa z předvýchovy. Pár týdnů (dnů) na seznámení, v lepším případě 4 týdny kondiční kurz a pak tradá do výkonu. Sžívání se psem a jeho plné ovládnutí a výcvik, to všechno se děje za pochodu
Prostě jsou případy, kdy systém stopovačka až do úplného úspěchu nejde použít.

Sendy
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2005 22:24
- Nahlásit

Víťa
To bylo psáno všeobecně pro běžný lid, Ty jsi vyjímka. Tedy Tebou popsaná situace.

Azoráček
# Zasláno: 17 Dub 2005 13:24
- Nahlásit

Tak taky něco přidám.

Jak jistě už asi víte, mám staršího psa, kterýho jsem začla cvičit v jho 5 letech
Nás big problém je přivolání. Zkoušela jsem stopovačku, ale řeknu to na rovinu. Nebyly to pro mě vycházky jako opravdové. Mám šnuru 10m, držela jsem ji v ruce. Pes se doszt vzdaluje-takže problém č. jedna. Utákat stále za ním?Houby,ani náhodou. Navíc když pes zaleze do lesíka kde jsou nizoulinké stromy (myslím takové ty ostrůvky stromů třeba na louce) nemám šanci se tam dostat, navíc pes proleze jedním stromem, druhým a hned sme v tom cleý zamotaný,. Pokouším se tam dostat a vymotat to teda ze stromu, protože i kdybych ten konec stopovačky pustila, je to tam tak zašmodrchaný, že se to prostě ani nehne. Tak jdu vymotat, obcházím strom, no co nevidím, pejsa zas zamnou No a takhle muzem obcházet donekonečna.Zustan jeste nemáme v žádnem pripade tak dobré aby se zastavil a čkal až to rozmotám
A nebo druhá mžnost, pustet na vychajdě stopovajdu. Jenže dalši problém, pak už púsa proste nechytím, ne že by zdrhal, on nezdrhne a když už za zvěří, tak se za chvli vrátí, to samé když teřba běžíme, on me predbehne, já rychle uhnu z cesty a schovám s eza strom, letí hned zpět, má strach že s emu ztratím , ale prostě když ho budu volat a stopovačkanekde 5 m přede mnou, pochybuju že by se mi podačilo ho dostat k sobě
Očurávání snury ani neřeším,rposte vyperu a hotovka, to mi je ukradený, ale jeste abych navíc každodenně prala tu stopovačku od pokadění?Protože pejsek je tak stastnej že sem prisla a z vychazkdy, rajtuje jak ja nevim co, napije se v řece,lítá sem tam, prostě to řídký enonko se zákonitě dostaví a já jak se znám nbych měla "štěstí " na to že snura by nezustala bez následku

No ale zpátky k tomu přivolání. Já drřžím stopovačku v ruce, zavolám, pejsa nic, tak trhnu a to dost brutálně. Pejsa teda hodí otočku zpět, jde směrem ke mně,ale nekdy se jeste otočí a jde si čuchat,tak zas trhnu. No jo, ale to mam tohle dělat každejch 10m?

Takže vim že to je doost ode mně hnusné a vuci ostatním nezodpovědné, ale prostě naprosto skvělá vychajda je když je Oejsek na volno, nehlídám kde zas ta stopovačka vezí, pejsa si pobíhá kde chce,stále kolem měOba sme mooc spokojený, dycky se mi zatím nějak záhadně podařilo pejsu chytit, i když je pravda že nikdy nikoho moc nepotkáváme a normální lidi bez psa Azorka nezajímají, takže jen proběhne a hotovka. Se psem nevím. Bud jsem ho dycky chytla že sem se schovala za strom, nebo sem si někde třeba u řeky dřepla na kámen a on pobíhl kolem, plaval, čuchal atak, proste taková byla zastávka no a on přišel ke mně. Vždycky něco dobrého dostane. Samozřejmě mám starch, že jednou až budu potřebovat ho přivolat to nezvládnu, sem blb že sem takhle nezodpovědná,ale za to si užíváme každou vychajdu na plno

Bohužel se začlo poslední dobou stávat že když si někde dřepnu,pejsa pobíhá kolem, i občas kolem mě,ale už nejde blíž ke mně, i když mu třeba mlsku strčím před čumák. Bojí se že ho chytnu. Se stopovačkou mám jistotuže až budu potřebovat, mám ho stále " na prodloužené ruce".

Uff, to sem toho napsala, no tak snad se dočkám vašich názorůSem zvědavá...Co mám dělat?

vrana
# Zasláno: 19 Dub 2005 10:17
- Nahlásit

boji sa ze ho chytis.., tak ho nechytaj!, a privolanie skus aj na normalnom voditku a das mu hned pamlsok alebo sa s nim pohraj, potom na stopovacke a vlastne hocikedy ked ku tebe dojde-hoci sa len pomazlit-jednoducho musi vidiet, ze si rada, ze je pri tebe a nie je to za trest-strata volnosti., To za tym stromom-schovavaćka je super-len ho nechytaj-len zriedka. Ked ho budes pustat z voditka aby si pobehal,sprav si privolanie iba na vodíku,pamlsok a straaaasne velmi moc ho vychvalit, potom ho mozes pustit behat
ked vidis ze nemas sancuho privolat, radsej sa o to ani nepokusaj,radsej zdrhaaj kade lahsie(ovsem ak sa zrovna nemlati s nejakym psom)
takze ziadne uvazovanie a a vecnyprajem
pa

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání