| Autor |
Zpráva |
Belial
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:40
- Nahlásit
Mám 7 měsíční fenku labradora. Je pořád strašně hravá, ale jen velmi těžko se nechá odvolat od jiných psů, cizích lidí, běžkařů, kolařů, atd. Nic nevadí tolik jako to, že pokud vidí auto, okamžitě se mu vrhá na kola. Pěkně se točí a lesknou . Jinak bych řekl, že na svůj věk poslouchá dobře - lehne, sedne, přijde, donese, částečně už zvládá chůzi u nohy a hledá piškoty (např. pod kobercem, pod jehličím v lese, atd.). Taky si veme jídlo pouze na pokyn. Myslím, že je chápavá, nikdy jí netrestáme, ale jak se zbavit hlavně toho "lovení aut a cyklistů". Zatím pořád doufám, že to přejde samo. Můžete někdo poradit?
|
Suzi
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:31
- Nahlásit
Prejit samo, na to bych nespolehala. Chce to cvicit privolani, cvicit a cvicit. Mit dokonale zvladnute privolani, bez toho se pes nikdy v zivote neobejde. A pokud to clovek nepodchyti vcas, chysta si tim do budoucna spoustu problemu. Je tezke psat tady, jak presne postupovat - to je hodne obsahla kapitola, ale na tohle tema bylo napsana spousta clanku. Fena je jeste mlada, ale uz dost stara na to, aby ji bylo striktne vtloukano do hlavy, ze prijit na privolani proste musi, at uz se kolem dokola toci a leskne cokoliv ). Nekdy postaci motivace (ukazat ji, ze i ty mas u sebe neco, co se tak pekne toci) - zalezi na co cuba je, jestli aportky nebo kus salamu. a pokud je hrava, urcite da rada prednost hre s tebou nez s autem - jde jen o to ji presvedcit, co je zabavnejsi. Pokud nereaguje na tohle, dalsim resenim je cvicit na snure. V tom byva nekdy problem, protoze mnozi psi jsou natolik vychytrali, ze poznaji, kdy tu snuru za sebou tahnou a i kdy ne, takze kdyz jim ji pak odepnem, muzeme byt zase na zacatku. Ale jelikoz je zaliba tvoji cuby docela nebezpecna, mozna je lepsi neriskovat a poustet ji blizko cesty na volno opravdu jen s dlouhym voditkem (treba stopovaci snurou) a kdyz se bude za nejakym autem vrhat, tak jednou zavolat, pokud nezareaguje, tak ji snuru prislapnout a skubnout. Kdyz prijde, at uz jakkoliv, ale prijde, tak hlavne netrestat. Nikdy! Prisla, takze nemuze byt potratana za to, co po ni vlastne chceme, i kdyz ji to trvalo a nevim co - to ona uz nechape. Pokazde co prijde, chce to mooooc odmenovat a chvalit. Resit problemy s privolanim je vetsinou na dlouho, ale jde to. Jen trpelivost, ale urcite se zadari. Ale chce to problem resit, ne cekat, ze sam prejde. A resenim neni, ze psa nepustime tam, kde jezdi auta. Protoze kdo vi, kudyma nejake auto kdy projede, ac to vubec clovek neceka...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 14:26
- Nahlásit
Belial
Ujali jsme se ročního pejska, který bohužel taky lovil auta, což se mu stalo osudným, přišel o nohu, takže bych nespoléhala na to, až z toho vyroste, ale řešila to hned, dokud není pozdě.
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 17:54
- Nahlásit
Musíte ji to začít odnaučovat. Když jsem si před rokem vzala pinče z útulku, bylo to to samé-kolisti, děcka na koloběžce, bruslích a auta. Napsala jsem p.Dostálovi, který mi odpověděl,já se jeho radou řídila......a už to nedělá. Je to jiné,protože můj pes má skoro 3 roky a je na mě hodně fixovaný,takže snáz udělá to,co po něm chci, než štěně,které neví, kde by dřív blblo
Nicméně,ta rada: Pes to,co má dovolené,může dělat, to,co nemá, dělat nesmí. Nestačí a je pozdě vysvětlovat fence,co udělala,teprve když se od auta vrátí. Tento problém (dilema jestli běžet nebo neběžet) se jí musí vyřešit předtím,než se rozhodne. A protože jsi vůdce ty, tak jí to taky ty vyřešíš.
Budeš ji mít pěkně na vodítku, nebo aspon u sebe a budeš ji držet za obojek- to je základ, musíš předem fenku odchytit zavolat, dřív než kolem vás to auto projede. Jak bude projíždět a ona bude mít tendence se vzpírat za tím autem, trochu s ní škubneš, řekneš nesmíš, fuj......a pochválíš. Tím to nekončí, když ji pak budeš chtít pustit (vzápětí), musíš mít v zásobě zase další povel, činnost, kterou fence vlastně řekneš, že ted si přeješ aby dělala toto.
Tzn.že si časem spojí,že za autem nesmí ani během toho,co projíždí,ani poté,co je v nedohlednu.
To se zdá,že nebývá problém,ale u mě byl. Můj pes nechal kolistu kolem sebe projet a protože jsem ho ničím nezaměstnala a neřekla zůstan nebo sedni a tak, tak se za ním rozběhl, když už byli tak 20m od nás.
Takže vodítko, předvídat tyto situace, škubnout s vodítkem zpátky s povelem, pak povel (nejraději "čekej", aby se uklidnila), třeba ihned změnit na chvíli směr cesty atd.
Zvládnete to trpělivostí, ale je potřeba vyřešit co nejdřív.
|
Belial
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 06:29
- Nahlásit
Díky za rady.
|