Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / čůrání venku
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 11 Dub 2005 19:42
- Nahlásit

Dobrý den na vánoce jsme si přinesli domů štěňátko Kavalírka, teď jsou mu 4 měsíce a má strach dělat potřebu venku. Je to zapříčiněno tím, že byly velké mrazy a my se s ním báli ven. Co , ale dělat teď?

Anonymní
# Zasláno: 11 Dub 2005 19:55
- Nahlásit

No ale velké mrazy byly téměř před dvěma měsíci.Už jste měli vzít psíka dávno ven a zvykat ho.Začněte od začátku,jako když si ho teprve přinesete.Hned po probuzení vemte pejska ven a vydržte tam dokud loužičku neudělá.Nestůjte na místě a popocházejte.Jednou se to povést musí a potom ho hodně chvalte a odměnte.U vás bude důležité,zvyknout pejska na venkovní prostředí.Teprve až si zvykne a přestane se bát,začne se venčit.Doporučuji pejska brát všude sebou a zanedbanou socializaci dohonit.Nechte ho pohladit od cizích lidí,voďte ho na rušná místa.Když se budeněčeho bát,sehněte se k němu a uklidňujte ho.On si brzy zvykne a venku se mu začne líbit.

Anonymní
# Zasláno: 11 Dub 2005 20:19
- Nahlásit

Já mám doma čívu-stydlína. Vadí mu když se někdo kouká. Tak se koukám jinam pak jen juknu pochválím a zase koukám jinam. Nejraději se venčí na prochajdě-oproti zahradě je tam spousta"čtení" od cizích psů a s bobkem vlítne kousek do pole (teď nám ho ale zorali-je to pro prťouse překážková dráha:biglol

Locco
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2005 11:13
- Nahlásit

Anonymní
Když se budeněčeho bát,sehněte se k němu a uklidňujte ho. - tak zrovna tohle je pokud vim, ta nejhorsi vychovna chyba, ktera je pricinou chovani mnoha neurotickych malych psiku

Martina
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2005 11:27
- Nahlásit

má strach dělat potřebu venku.
Neřekla bych, že má strach dělat potřebu venku. Jenom prostě neví co se po něm (nebo po ní) chce. Teda aspoň tak to bylo u nás. Byli jsme třeba hodinu venku a nic, jen jsme přišli domů tak bobek na koberci. Důrazné "fůůůj". Každou další procházkou se to začalo lepšit. Když se jí venku potřeba zadařila, následovala velká pochvala a odměna. Vždycky jsme se celá rodina radovala nad jedním hovínkem. A kde vykonává potřebu doma? Je štěndo naučené na noviny? Pokud ano, tak u nás se osvědčilo noviny uklidit pokud je někdo z rodiny doma. Pokud je třeba dopoledne samo doma, tak je tam nechat. Protože 4měsíční štěně nemá ještě takový držák a kdyby se mu chtělo tak má kam. Postupně jsme chodili domů (cca po 5ti hodinách) a noviny zůstávaly suché, tak jsme je přestávali dávat úplně. Každopádně to chce trpělivost, některému štěndu to trvá trošku dýl, ale Tvému jsou teprve 4 měsíce, tak bych to neviděla zase až tak hrozně. Přeji velkou trpělivost, uvidíš, že bude dělat pokroky.

Anonymní
# Zasláno: 12 Dub 2005 13:10
- Nahlásit

my už s ním samozřejmě ty necelé dva měsíce chodíme ven, a ani se venku ničeho nebojí, ale asi má pocit že to tam nesmí zašpinit. Když se jí to jednou z pěti vycházek povede venku vyčůrat, tak ji chválíme. Ale i když se vyčůrá tak už nás silou táhne domů aby udělala bobek. Zadrží to dokud nedojdem domů. Noviny od malička ignoruje

Martina
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2005 13:12
- Nahlásit

Anonymní
A kde teda doma vykonává potřebu?

nefer
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2005 13:18
- Nahlásit

Zadrží to dokud nedojdem domů
ale věčně to držet přeci nemůže

Anonymní
# Zasláno: 12 Dub 2005 13:34
- Nahlásit

To vaše štěndo to má v té hlavičce nějaké pomotané.Napište,jak byla štěnda učená čistotě u chovatele.Venku už je hezky,měli by jste po příchodu domů vzít nakrmené štěndo a courat venku několik hodin.Členové rodiny se můžou střídat.Máte za sebou potřebná očkování,tak choďte na místa,kde se venčí jiní psi.Každý pes,i malé štěně si rádo přečte zanechané značky a pochopí,že právě tam se mají dělat.Bude vás to stát hodně trpělivosti.Než pes udělá bobek,začne se trochu točit,popadněte ho a vyneste ven.Po každém vyvenčení doma by mělo následovat hubování a okamžitě vynést ven.Taky by jste se mohli domluvit na společném venčení s pejskem,který všude značkuje.Štěňata se učí odkoukáváním.

Anonymní
# Zasláno: 12 Dub 2005 13:46
- Nahlásit

A ještě k Locco:Teprve teď vidím,jak může příspěvek vyznít jinak napsaný,než jak byl myšlen.Ono se uklidňování malého pejska dá dělat několika způsoby.Vy v tom určitě vidíte to rozmazlené utěšování a já,protože jsem léta lítala po cvičáku s velkými hafy,nedělám moc velké rozdíly.K malému psovi se sehnu,aby tam byl ten kýžený kontakt,vysvětlím,pochválím,nerozmazluji.Případně převedu pozornost jinam.Mí psi nejsou neurotičtí,hysterii nesnáším a právě že k ní mají malá plemena sklony,tak jí trestám.

Locco
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2005 16:00
- Nahlásit

Anonymní Zasláno: 12 Dub, 2005 13:46:06
jsem rad, ze to vidis takhle ... ten prispevek mi opravdu vyznel tak, ze jsem videl damicku na podpatcich, jak dela ňuňu na jorkšírka a pak vysvetluje, ze kousu protoze ho to uklidnuje

Anonymní
# Zasláno: 12 Dub 2005 16:15
- Nahlásit

děkuju všem za rady, já mám pocit že to všechno děláme ( aspoň myslím ). Bude to tím že to chce čas. Dám vědět až to zafuguje. Děkuju za odpovědi

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 08:18
- Nahlásit

Můj známý má štěně a u něj je taky problém, že venku může být třeba celé odpoledne a neudělá bobek a jen co se zaleze do baráku, už je bobek na koberci... Stokrát jsem mu vysvětlovala, jak ho musí od začátku vést k té čistotě aby se pejsa uměl venčit venku, ale on všechny mé argumenty hází za hlavu a jeho štěně, kterému už je teď skoro 5 měsíců je neskutečné prase.....
Mě by ale zajímalo, jestli může být nějaký pes opravdu tak hloupý nebo takové čuně, že mu nevadí, když si nadělá do pelíšku.....??????
když to srovnám s naším starým kníračem - ten už občas přes noc neudrží moč a pokud se nestihneme včas vyhrabat z pelechu a pustit ho na zahradu, ukápne si do pelíšku....pak se "strašně stydí", fňuká a do pelíšku si nechce znovu lehnout, dokud ta kapka neuschne nebo to neutřeme.....

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 09:27
- Nahlásit

nechci rýpat!!!! Jen se chci zeptat,jestli se to s péčí o štěnda menších plemen nepřehání obecně.Lidi si pak donesou hafika domů a strachy o pejska nespí. Mám už druhého psa,jako štěně se oba naučili venčit během týdne. Toho druhého mám od loňského února,hned po přinesení domů jsme venčili venku + krátké procházky )štěndu byly 3 měsíce. Nestalo se,že by nastydlo nebo něco podobného, přestože u chovatele bylo jen doma a venčlilo se na noviny.když si donesete mimino z porodnice, tak s ním též jedete ven na procházku i v mrazu,tak nechápu, proč se spousta lidí bojí pustit štěně ven. Chce to víc používat hlavu než se slepě držet zaručených rad

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 09:35
- Nahlásit

Chce to víc používat hlavu než se slepě držet zaručených rad

Eviku, u nás to bylo tak, že čubina asi tak do svých třech měsíců byla také schopná načůrat sama sobě do pelechu a pak klidně ležela těsně vedle toho. Mě spíš přišlo, že už moc dobře věděla, že po bytě nesmí a když už to nemohla vydržet, pustila to na své místo, tedy tam, kde to není moje a mělo by mi to nejméně vadit.
Ale s počůraným pelechem mám takovou perličku. Měli jsme doma kocoura, který byl s prominutím hrozný hajzl. Pořád terorizoval starší kočku a chodil jeden čas čůrat zásadně čubě na polštář. A řeknu vám, to byly ohromná kola. Byl schopný to celý den držet a čekat na chvíli kdy ho pustíme domů, aby mohl zaškodit. Nikdy jsem ho u toho nenačapala. Vždycky za mnou jen přišla fenka s nešťastným výrazem, že si nemá kam lehnout

Jandula
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 09:43
- Nahlásit

nefer

Vždycky za mnou jen přišla fenka s nešťastným výrazem, že si nemá kam lehnout

Tak to je fakt síla. Moje čubina si zvykla na čůrání venku taky poměrně rychle, ale jednou se mi stalo, že ráno v pět s ní chodim asi hodinu venku a když jsme přišly domů, tak bobíka hodila okamžitě a na koberec... Jinak to trvalo asi měsíc než přestala dělat loužičky, když jsem byla v práci (ale snaha o udržení tam byla). Je pravda, že jsem se při tom nadřela (bála jsem se, aby to nebylo takový prase jako náš předchozí pes, který byl vůči naší výchově imunní a klidně se před náma rozcapila a vyčůrala), každý dvě hodiny ven (teda kromě noci).

Martina
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 09:44
- Nahlásit

Anonymní
Tak to jsi asi nechodil/a do práce, když jsi mohl/a kdyždou hodinku nebo dvě chodit ven. Každý tu možnost nemá. Nebo Ti 3měsíční štěně vydrželo nevyvenčené 5 hodin? Mně teda ne.

Jandula
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:07
- Nahlásit

Martina
Tak já si třeba na první týden vzala dobolenou, lítala každou hoďku ven a pak jsem holt v poledne ještě měsíc a půl jezdila domů. Samozřejmě, že tam loužička většinou byla, ale základ byl, že se snažila potřebu dělat venku. Doma jí dělala jen když to nemohla vydržet. Ale tady se mluvilo o venčení nebo nevenčení. I když byla malinká a byl veliký mráz (přivezla jsem si ji na začátku ledna), tak šupajdila ven a já taky

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:14
- Nahlásit

Štěndo si nese návyk k čistotě už od chovatele(teď pominu ty výjimky,co jsou prasate od přírody).Pokud je má chovatel v bytě nebo v malém kotci,kde se musí všichni venčit,krmit,hrát si,moc čistotnosti si do světa nenesou.Stává se,že se štěně bojí značkovat v cizím teritoriu(venku) a tak si to drží nadoma.Štěňata,která jsou zvyklá lítat po zahradě ještě než jdou z domu,takové problémy nemívají.Ještě dnes spoustu chovatelů při odběru štěněte radí,dokud nebude mít všechna očkování,ven nechoďte.Když pak psík vyleze z bytu nejdříve ve 3 měsících věku z bytu,tak co po něm můžeme chtít.Vždyť do teď jsme ho učili vykonávat potřebu doma.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:24
- Nahlásit

Já jsem si štěndo přinesla od chovatele už vychované k základní čistotě - protože mám "jarní" štěně, bylo teplo a štěnda mohla být s mámou venku na zahradě či v kotci, takže se nekálit do pelechu naučila sama. Už první noc doma si můj pejsa sám říkal, že chce ven .......když jsem ho navíc vychválila do nebe, jaký je šikovný, že to vydržel, vysloveně ho začalo "bavit" si o to venčení říkat a vyžíval se ve všelikých hlasových projevech Takže plně souhlasím s předchozím příspěvkem.

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:28
- Nahlásit

Když pak psík vyleze z bytu nejdříve ve 3 měsících věku z bytu,tak co po něm můžeme chtít.

No, já jsem takového psa měla. Ne tedy, že bych ho držela doma já, ale brala jsem si od chovatele až ve třech měsících a pak mi pomalu docházelo, že do té doby asi venku ještě nebylo. I tak jsme ale čistotnost naučili rychle, jen socializace se doháněla pomalu.
Podle mě je to tak - že když není návyk na čistotnost žádný (kde pes chce, tam to udělá), učí se ještě snadno. Ale ve chvíli kdy psa naučím na noviny nebo na bedýnku u těch malých plemen, mám velkou pravděpodobnost, že budu mít problém přeučovat ven.

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:31
- Nahlásit

To co jsem psala samozřejmě platí jen pro ty menší štěňata. Jsné, že když se na učení čistotnosti vykašlu úplně třeba to půl roku, je to problém o to větší.
Jen jsem chtěla říct, že to tak nemusí být vždy.

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:44
- Nahlásit

No ale na ty noviny učí štěnda i chovatelé velkých plemen.Byla tu o tom diskuse(nevím teď na jakém fóru)a z té vzešlo,že pokryjí novinami minimálně půl chodby.To když mám malé plemeno,stačí mi dát jeden arch ke dveřím.Ono se to přeučuje celkem snadno.Stačí po přijití z práce noviny odstranit a běhat se štěndem pravidelně ven a ono na to brzy přijde,kam má chodit.A noviny jsou jenom taková pojistka,protože málokdo má možnost běhat z práce domů pořád venčit.Já si mohla štěndo brát sebou do práce,takže hned jak jsme ho přinesli domů,chodilo se sním ven.Chce to jen trochu obětavosti.Já venčila ještě po půlnoci,manžel brzy ráno.Štěndovi se doma nepodařilo udělat ani jednu louži a ve třech měsících už klidně těch pět hodin vydrželo.

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:53
- Nahlásit

Jo jasně, já to nevyvracím. Ale už tu proběhla diskuse na téma: mám zvyklého psa na noviny a za boha nemůžu zvyknout ven. Podle mě to je individuální a určitě záleží i na rase. Někteří se přeučují lépe, jiní hůře. Já mám teď štěndo od chovatele, který rovnou vypoštěl ven a já to tak dělám taky. Přijde mi to jako nejlepší možnost.

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 10:56
- Nahlásit

i za cenu, že budu chvíli vytírat. já si také brala týden dovolené. pak jsem měla to štěstí, že byl táta akorát na nemocenské, takže dalších 14 dní byl "na mateřské" on a i tak jsem se prostě nevyhla tomu, že jsem si občas musela po příchodu z práce vzít kýbl a hadr nebo hodit pelech do pračky.

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:16
- Nahlásit

Když už jsme u toho čůrání venku,tak už nestačí na pejskaře lát,že jsou všude jejich h...a,ale už kvůli nim padají i lampy veřejného osvětlení.Viděl jste někdo tu reportáž?Ještě že ty pejsky máme,aspoň po těch letech ty sloupy vyměněj.

Martina
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:16
- Nahlásit

ve chvíli kdy psa naučím na noviny nebo na bedýnku u těch malých plemen, mám velkou pravděpodobnost, že budu mít problém přeučovat ven.
S tím slouhlasím. Taky jsem měla první týden dovolenou a pak v době oběda dojela domů vyvenčit, ale ne vždy to šlo. Tak jsem na druhou stranu byla ráda, že je na noviny naučené, protože jsem přišla a byla loužička (nebo 2) na novinách. Nebyla nikde v pelíšku ani na kobercích. Kdybych měla lino, tak tam ty noviny taky nedávám. Tím chci říct, že někdy jsou ty noviny nutnost, pokud nechci mít pročůrané koberce.

Jandula
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:27
- Nahlásit

Martina
Já to dělala tak, ale je to tím, že moc koberce nemám, že na koberec jsem dala deky, který má v pelechu a jelikož do pelechu si nikdy nečůrala, tak i tohle cítila jako svůj pelech, tak na koberec taky nečůrala, ale jinak jo...

Martina
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:33
- Nahlásit

Jandula
To je dobrej fígl , ale já mám koberce všude. Naštěstí je tohle období za náma. Teď už je v tomhle ohledu šikovná, ale socializace vázne.

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:52
- Nahlásit

pro Martinu[b][/b]
asi jsem měla vždy štěstí na "zázračné" psy, s prvnim jsem byla doma celé prázdniny jako dítko školou povinné a na toho druhého jsem si vzala týden dovolené a naučení čůrání bylo pokaždé bez nejmenších potíží. Dokonce teď ten druhý hafan nyní je mu přes 1 rok), když byl ještě mimčo,tak vydržel celou noc a vstával až se rozednilo, dřív ho člověk z postele prostě nevydoloval,dokonce mi doma nadávají, že chodím venčit moc často a psa tím obtěžuju (chodíme čůrat cca 5xden s tím, že na velké procházce čůrá víckrát) Jo a když už bylo štěndo doma potom samo, tak se nikdy nepo.....,pokaždé to těch 8 hod vydrželo.

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:03
- Nahlásit

můj pejsa už od 3 měsíců vydržel zhruba od 10 hodin večer do půl 6 do rána aniž by se počural do pelíšku....ono podle mě nezáleží na tom, zda je pes příslušníkem toho či onoho plemene, ale na psu jako jednotlivci. Každý pes je jiný, někteří mají lepší "držák", někteří potřebují častěji, prostě jako u lidí....

Jandula
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:11
- Nahlásit

Evik
Plně souhlasím, měli jsme dvě kokřice, první byla prase k pohledání, klidně se vyčůrala, když jsme byli doma a ještě přímo před náma. Druhá nám od malička neudělala ani jednu loužičku a nijak výrazně jsme ji to neučili.
Teď moje retrieverka hned od první noci vydržela od 10 do 6. a teď mi v pohodě vydrží až do půl páté odpodledne než přijdu z práce.

nefer
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:28
- Nahlásit

Eviku, když jsem psala o tom, že záleží i na plemeni, myslela jsem při tom přeučování. Jinak souhlasím.
Já mám doma také zlatíčko. Nikdy jsem s malou v noci nevstávala ven. Od malinka je se mnou v posteli a ani se mi nestalo, že bych se probudila v mokru. Vrtět se začínala až tak o půl šest a to začlo první venčení. Ve třech měsících už musel vydržet doma celých osm hodin a loužičku jsem našla opravdu málokdy - hromadu nikdy

Martina
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:40
- Nahlásit

Evik
Jandula
nefer
Tak to máte štěstí ne pejsánky, a to je dobře.

nefer
Můžu mít dotaz. V jednom z předchozích příspěvků jsi napsala, že "jen socializace se doháněla pomalu". Můžu se zeptat v čem nebylo tvoje štěndo socializované a jak jsi dosáhla že se to zlepšilo? A po jaké době?

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 12:40
- Nahlásit

nefer

no prostě máme inteligentní pesany - ne nadarmo se říká jaký pán takový pes

JanaK
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 10:19
- Nahlásit

Taky mám problém s čůráním jezevčíka. Mám ho doma 2 měsíce a je mu 5měs. Musím s ním chodit každou hodinu ven, někdy nevydrží ani tu hodinu a vyčůrá se doma na koberec. Venku čůrá bez problémů, prosím poraďte jak ho naučit, že doma se to nedělá. Dost málo ho u toho přistihnu a zjistím to až po chvíli a pak už nemá cenu ho trestat.

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 16:47
- Nahlásit

JanaK

já bych ve tvém případě raději zašla na veterinu a nechala prověřit, zda pejsa nemá nějaké potíže s močovými cestami. Skutečně mi nepřipadá normální, aby 5měsíční štěně muselo čurat každou hodinu, jak píšes.... takhle starý a zdravý pejsek by měl už vydržet bez problémů několik hodin....raději nic nezanedbej a nech pejsovi vyšetřit moč.

JanaK
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 07:26
- Nahlásit

Myslím, že náš pejsek čůrá po kobercích tak trošku naschvál, protože v noci vydrží i devět hodin bez problémů, taky když jsme venku tak nemá tyto potřeby, pouze doma. Nejeví se mě to jako nemoc, ale spíš jako upozorňování na sebe. Nejvíc to děla babičce přes den doma, která ho "hlídá".

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání