Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Útěk a toulání.
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:16
- Nahlásit

Zdravím, jsem majitelem slovenského čuvače. Je to roční fena, velmi milá a klidná. Bohužel nás ted trápí nešvar zvaný utíkání, stačí otevřená branka, nebo jen malá díra v plotě, a je fuč. Mohl by jste mi prosím někdo poradit, jak ji za útěk správně potrestat a jak ji to odnaučit. Musím dodat, že je vychovaná k základní poslušnosti. Za neplechy ji stále trestám štěněčím spůsobem, vytaháním kůže za hlavou nebo mírným stisknutím čumáku. Vždy při jejím nalezení ve vesnici a přivolání, přiběhla, nyní odmítá poslušnost, a utíká směrem ode mne. Tváří se při tom jako patnáctiletá dcera mojí sestry, při odmlouvání. Myslím, že mě asi nebere moc jako autoritu (manžela ale třaké ne). Pokud si dřepnu, přiběhne a dá mi najevo svou podřízenost, lehnutím na záda. Pak ji uvážu a s káráním odvedu domů. Možná je to chyba. Díky za radu. Ajka

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 19:25
- Nahlásit

Anonymní
Chtělo by to za sebou zavírat branku a žádné díry v plotě Určitě je chyba ji potrestat po tom, co k vám na zavolání přijde. To je ono, proč před vámi utíká a nechce nyní přijít.

Sendy
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2005 23:57
- Nahlásit

Ajko,
kromě klasického výcviku, mrkni se i na stránky http://artemis.erbak.com , také to stojí za přečtení.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 07:04
- Nahlásit

Ajko, taky si hlavně uvědom, že máš čubinu v pubertě - přesně, jaks popsala - na lidské roky je to tak na té úrovni "náctiletých"....takže teď se snaží čubina zkoušet, kam až může zajít - v této době se musí to co už se naučila upevňovat - z citem. Páníček musí psu dokázat, že on je pro něho tou nejzajímavější osobou. Já mám taky ročního psa, takže vím co to je mít doma puberťáka
Pokud čubina zdrhá, máš-li dostatek času, snaž se jí co nejvíc utahat venku ( výlet, hrát si....), aby se pak ráda vracela domů.

Usanda
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 09:48
- Nahlásit

Podle mě je taky problém ve vaší smečce. Pes, který má přesné misto ve smečce a respektuje vůdce si nedovolí utéct a toulat se, protože ví,že mu to nikdo nepovolil.
Docela hezký článek jsem o tom našla v časopise Svět pasů z minulého roku.
Puberta nepuberta, zkuste dodržovat smečková a hierarchická pravidla pro upevnění autority ( neznamená to víc trestat!!!).

Jinak, když už k tobě přijde, tak ji zkus neuvazovat, dát ji najevo ,že v ní ještě máš nějakou důvěru a jít se s ní projít nebo oklikou domů. Uteče od tebe i ted?

Anonymní
# Zasláno: 1 Dub 2005 12:52
- Nahlásit

Zdravím, díky všem za odpověď. Se zamykáním, je to sice dobrý nápad, ale jejímu útěku to nezabrání. Přesto, že máme plot s podezdívkou, dokáže si najít cestu ven. Problém je taky v malém černém psu, který ji chodí lákat. Vždycky ho vyženu, nepomohla ani domluva s majiteli onoho psa. Naše fena má výběh asi 800m2, kromě toho taky teplou boudu a voliéru (snad je to správný název, pokud ne, odpusťte mi to prosím, jsem laik), ve které moc nepobývá. Jsem na mateřské, takže se ji věnuji co to jde. (podnikáme výlety, honíme se po zahradě atd..) Rozhodně zkusím změnit svou chybnou strategii, nastuduji doporučené stránky a dám ji ještě šanci. Snad to zabere. Zatím ahoj. Ajka

nefer
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 13:00
- Nahlásit

u psů se tomu říká kotec
spíš byste ale měla dát šanci sobě. máte doma puberťačku, na kterou se musí chytře. takže určitě nastudujte co se dá a po příchodu ji opravdu nekárejte. uvidíte, že se to zlepší.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:08
- Nahlásit

Ajko,
v časopise Pes přítel člověka vyšla upoutávka na knihu od Ivo Eichlera - Problémové chování psů. Vydalo nakladatelství PLOT, e-mail nakladatelstvi.plot@seznam.cz web adresa www.plot.xtr.cz Já o její pořízení silně uvažuju. Možná by se ti na problémy s čubinou taky šikla.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:09
- Nahlásit

teď jsem zkoušela ten odkaz na net a nefunguje.....

Anonymní
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:14
- Nahlásit

Ahojky, začala jsem se řídit Vašimi radami. Naší psí slečnu jsem přestala trestat za její útěky, snažím se ji motivovat k neutíkání, ale zatím marně. Když uteče, jdu za ní, ona utíká ode mě pryč, na příkaz"Ke mě" nereaguje. Změním směr,(dle rady z knihy o výcviku psů), upozorním na sebe. Ona většinou po nějaké době přiběhne,poslechne , posadí se na určené místo, nechá se pochválit a pak znovu uteče. Oklikou jme se vraceli domů i 2 h, ač jsme byli od domu jen kolem 50 m. Přiznám se, že jsem už zoufalá, sousedi se mi smějou, když se naši fenu snažím přesvědčit k návratu. Snažila, jsem se jim vysvětlit, že naše fena má psí pubertu, jen se mi vysmáli. Při tom jejich pokojový miláčci, taky nejsou zrovna vzorem vycvičeného, nebo alespoň vychovaného psa. Čuvače jsme si vybrali proto, že by to měl být bezproblémový pes, bez sklonu k toulání. Její výchově jsem věnovala maximum, naučila jsem ji základním povelům, které bez problémů plnila a teď... Snad mi někdo poradí, jak ji to toulání odnaučit. Díky všem za odpověď. Ajka PS: Ty stránky na to nakladatelství stále nefungují, škoda.

Anonymní
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:14
- Nahlásit

Ahojky, začala jsem se řídit Vašimi radami. Naší psí slečnu jsem přestala trestat za její útěky, snažím se ji motivovat k neutíkání, ale zatím marně. Když uteče, jdu za ní, ona utíká ode mě pryč, na příkaz"Ke mě" nereaguje. Změním směr,(dle rady z knihy o výcviku psů), upozorním na sebe. Ona většinou po nějaké době přiběhne,poslechne , posadí se na určené místo, nechá se pochválit a pak znovu uteče. Oklikou jme se vraceli domů i 2 h, ač jsme byli od domu jen kolem 50 m. Přiznám se, že jsem už zoufalá, sousedi se mi smějou, když se naši fenu snažím přesvědčit k návratu. Snažila, jsem se jim vysvětlit, že naše fena má psí pubertu, jen se mi vysmáli. Při tom jejich pokojový miláčci, taky nejsou zrovna vzorem vycvičeného, nebo alespoň vychovaného psa. Čuvače jsme si vybrali proto, že by to měl být bezproblémový pes, bez sklonu k toulání. Její výchově jsem věnovala maximum, naučila jsem ji základním povelům, které bez problémů plnila a teď... Snad mi někdo poradí, jak ji to toulání odnaučit. Díky všem za odpověď. Ajka PS: Ty stránky na to nakladatelství stále nefungují, škoda.

nefer
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:27
- Nahlásit

Na sousedy se vykašli a na to, že budeš chodit za ní také. Jak se ji snažíš motivovat k neutíkání? Dobrá je hra na schovávanou. Pes se tak učí pánečka hlídat. Hraješ si s ní při procházkách? Pokud bude vždycky největší zábava u tebe, nebude mít důvod utíkat...

Bobina
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 17:04
- Nahlásit

Ahoj Nefer, díky za rady. Na schovávanou si venku samozřejmě hrajeme. Motivace k neutíkání, vypadá tak, že se ji maximálně věnuju, myslím, že kdyby se takhle každej choval ke svému psovi bylo by na světě líp. Zábavy má dost, toulání alespoń na 2h denně je ji ale milejší. Taky chci podotknout, že nejsem žádnej chovatel, ale laik, který má rád zvířata. Taky jsem se chtěla zeptat jestli už Ti (Vám ) pes utíkal? Ajka

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 18:11
- Nahlásit

A jak často s ní chodíte na procházky? Kamarád má labradora a když nemá moc času na procházku, tak ho dá na zahradu ... samozřejmě, že se pes nudí a tak se chodívá sám venčit.

linda
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2005 12:29
- Nahlásit

Ahoj Bobino, přesně tyhle problémy jsem měla já. Bylo to přesně tak, jak píšeš, pejsek utekl, já ho volala třeba půl hoďky, mávala rukama, dělala kašpárka, lákala na pamlsek a nic. Je jasný, že to člověka vytočí, takže jsem ho, po jeho návratu, párkrát pořádně vytahala. A výsledek byl ten, že příště ke mně přišel max. na 10 m a blíž ani náhodou. Jeden krok k němu a on utekl o dalších 5 metrů dál… takhle jsem ho lákala domů i hodinu. (samozřejmě, všichni sousedi vylezlí ..) Pak mi také poradili žádné trestání, ale naopak chválení a zlepšilo se to. Velmi pomalu, ale jistě. Když přišel na těch 10 m, tak jsem mu říkala, jak je šikovnej pejsek ( slovo šikovnej děsně miluje!!:biglol a když přilezl (úplně přikrčenej, ocásek pod bříškem a třeba za 10 min), tak jsem ho děsně pochválila. To víš, chce to děsný ovládání, i když mám hroznej vztek, tak jsem jak mílius…Zkrátka pejskovi masírovat sebevědomí.. a vážně to zafungovalo! Pejsek se přestal bát přijít a teď přibíhá dokonce s radostí! Před pár měsíci nevídaná věc! Za provedení lumpárny na něj stačí houknout bububu a jinak furt a furt chválit. Opravdu, za každou kravinu! Je to běh na dlouhou trať, ale stojí to za to. Držím palec

Anonymní
# Zasláno: 4 Kvě 2005 20:01
- Nahlásit

Ahoj lidičky, mám podobný problémek s mým pejskem, je to německý ovčák - fenka, stará asi tři roky. Brala jsem si jí z útulku asi když jí bylo tři měsíce. Po přivezení domů se hodně učůrávala, stačilo malinko zvýšit hlas ( to už se spravilo), ale stejně se pořád bojí cizích lidí, teda hlavně páníčků.Nevydrží doma. Hodně utíká, úplně bez problémů přeskočí plot, nejdřív zkontroluje zahrady sousedům a pak se vydá na svojí obchůzku, tak za půl hodiny je zpět. Tak vás prosím o radu jak jí odnaučit utíkat.

Rita
# Zasláno: 4 Kvě 2005 20:03
- Nahlásit

vrana
# Zasláno: 5 Kvě 2005 09:28
- Nahlásit

-zvýšiť oplotenie., alebo nanho(plot) napojit elektrinu ako u koní vo výbehu-to si myslim, zaberie velmi rychlo a ucinne.

stremka
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2005 09:49
- Nahlásit

Anonymní
odnaučit útěkářství prakticky nelze.Jde to opravdu řešit jen dobře udělaným oplocením.Jak na výšku,tak pevný podklad u země.Dovedou se i podhrabat pod plotem,když se jim zamezí přeskoky.Možná by to chtělo více jí zaměstnat.NO by měl cvičit.

Rita
# Zasláno: 8 Kvě 2005 18:07
- Nahlásit

díky ... myslela jsem jestli nemáte nějaký fígl, jak jí vysvětlit,že se může pohybovat jenom na zahradě a nikam jinam sama nesmí. Zkusíme zvýšit ploty........ Základní povely umí, je vnímavá, ale tohle ji odnaučit neumíme. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli k tomu utíkání jsme jí dali nějaký podmět nebo jsme udělali někde chybu ve výchově?

nefer
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2005 19:09
- Nahlásit

-zvýšiť oplotenie., alebo nanho(plot) napojit elektrinu ako u koní
vrana, tak to jsme kdysi zkoušeli pro našeho chorobného útěkáře. výsledek byl takový, že jakmile ucítíl fenu, naučil se skákat ještě výš. podotýkám, že to byl docela malý kříženec (jezevčíka), vykastrovaný a ploty vysoké

Arsa
# Zasláno: 10 Kvě 2005 20:51
- Nahlásit

Máte všichni štěstí, že se vám pejsek vrátí. Můj dvouletý český strakatý pes vždycky uteče na celý den a když ho to přestane bavit, nechá se od někoho ulovit. Zatím jsem měla neuvěřitelné štěstí na lidi, vždycky někdo zavolal (má telef. číslo na krku). Přecházení přes silnici má tak vychytané, že počká, až budou přecházet lidé, nejlépe se psem, pak ví, že může taky. Teď už musí být na zahradě přivázaný, než dostavíme zastřešený kotec. Je fakt, že už dlouho nebyl na procházce navolno. Chodíme na nový cvičák a zatím máme trénovat přivolání na dlouhé šňůře, protože utíkal i při procházkách. Někdy už jsem fakt zoufalá.

Rita
# Zasláno: 12 Kvě 2005 20:09
- Nahlásit

Ahoj lidičky, slyšela jsem o nějakakém obojku, který znemožní psíkovi utíkání. Je tedy dost drahý asi 6.000,--. Dá se nastavit vzdálenost na kterou psík může, za plot se prý nedostane, taky je to prý zdraví nezávadné. Ale moc tomu nevěřím, asi dostane nějaký šok, když přeskočí plot. Slyšeli jste o tom někdo něco?

Anonymní
# Zasláno: 13 Kvě 2005 11:56
- Nahlásit

Ahoj Rito. Ja jsem o tom ted dost cetla, nebot mam podobne problemy se ctyrmesicnim stenetem. Je to pry drat v zemi, pes ma na krku obojek a pokud se k dratu priblizi zacne obojek piskat pokud jde dal dostane ranu. Ta velikost rany se da nastavovat a nebo tam muzes mit jen to piskani. U nas to stoji kolem 8000,- Doporucuji to pro psi starsi 4mesicu.
Se zavadosti nevim. Podle me nikdy nemuzes zjistit stejne jako u cloveka, ze ten pejsek nema treba slabsi srdicko...
Nicmene ja to stale zvazuji a pokud ho poridim dam informace jak to funguje

Denisa
# Zasláno: 13 Kvě 2005 13:18
- Nahlásit

Na tak malý štěně bych s tím nechodila, ani s pískáním, natož nějakýma ránama... Tak malý štěndo je psí mimino, který se teprve všechno učí a má právo na nějakej čas než se to (nevím co chcete přesně) naučí. Si myslím já teda.

jana33
# Zasláno: 13 Kvě 2005 13:26
- Nahlásit

Souhlasím s Denisou, štěně se musí vychovávat a ne jít na něj elektrikou. Něco jiného je dospělý pes notorický útěkář. A jen tak mimochodem - fakt si myslím, že případů, kdy není možné psům zabránit utýct je minimum - někde na polosamotě, pozemek bez plotu.....
a 4 měsíční štěně bych taky nenechávala venku o samotě celý den

Ketrin
# Zasláno: 13 Kvě 2005 14:20
- Nahlásit

jana33
Přesně tak! Co to je za nápady, dávat čtyřměsíčnímu štěněti elektrické šoky?!?!?! Takoví ať si pořídí leda plyšového psa!
Tyhle obojky jsou možná tak pro nenapravitelné tvrdé psy, notorické štváče zvěře apod., ale já osobně bych to tedy nepoužívala v žádnym případě. Ono je to trochu taky o tom pořídit si takového psa na kterého fyzicky a psychicky mám. Když vím, že jsem měkkota, tak si nebudu kupovat rotvajlera, i když se mi třeba strašně líbí

Rita
# Zasláno: 13 Kvě 2005 19:59
- Nahlásit

Ahoj, pokud máš 4 měsíčního hafíka myslím, že se to odnaučí, ale chce to čas. Vlastně hodně času. Já se snažím s naším psíkem chodit co nejvíc na procházky alespoň na půl hodinky třikrát za den. Pořad ho za něco chválím ( jak jsem se dočetla v poradně) a můžu konečně říct, že se to lepší! Hafík má ke mě větší důvěru, ale asi ještě nemám vyhráno. Asi bych s tím obojkem zatím počkala, možná lepší by bylo pořídit mu nějaký kotec. Taky si myslím, že by takový pejsek s obojkem, mohl být po čase agresivní. Chtělo by to optat se nějakého odborníka. A co cvičák? My na něj nechodíme protože je pěkně z ruky. Přeji hodně úspěchů s výchovou 4 měsíčního štěňátka. Kdyžtak pak napiš jak to jde.

Rita
# Zasláno: 13 Kvě 2005 20:06
- Nahlásit

jana 33
asi nemáš problém se psem, ale to bys koukala jak náš psík bravůrně přeskočí plot. A na samotě taky nebydlíme. Ale prosím poděl se o své zkušenosti, jak zamezit psíkovi v utíkání. Budu vděčná za každý nový nápad.

jana33
# Zasláno: 16 Kvě 2005 12:16
- Nahlásit

Rito, já jsem netvrdila, že pes nepřeskočí plot. Ale že je je minimum případů,kdy se útěkům nedá zabránit. Sama sis odpověděla v minulém příspěvku, pokud mám psa a ten v mé nepřítomnosti utíká, tak mu buď pořídím kotec nebo bude v domě. Pro bezpečnost svojí i svého okolí.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání