| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:23
- Nahlásit
Jak se tady hodně často probírá vrčení při něčem napadlo mě jestli je v pořádku, že když se s psicí o něco tahám, tak na mě vrčí. Trochu mě to tady vykle, tak nevím, jeslti ji nechat takhle vrčet nebo jetli je to jenom kvuli tomu bojovýmu zápalu. Jinak když tu její hračku chci, tak je samozřejmí, že když jí řeknu, ať ji pustí, tak mi ji dá, nechá si při té hře normálně i šahnout na tlamu a všude, jen jsem přemýšlela, jestli je to v pořádku nebo ne...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:27
- Nahlásit
Jasan, my na sebe při hře o kořist vrčíme oba! Když jeden přestane, druhý dá výzvu atd. Jakmile změním tón, tak se na mě tázavě podívá a zavrtí ocasem. Myslím si, že je důležité to, zda je to vrčení na tebe nebo na kořist.
Je to úplně jiné vrčení, než "výhrůžné", ne?
|
fifa
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:32
- Nahlásit
My na sebe taky vrčíme a štěkáme při hře. Podle mě tím pes projevuje radost a pobízí k další hře. Vrčení předcházející skutečnému útoku vypadá jinak a pes se u toho i jinak tváří. Je to stejné jako křik dětí při hře, taky je to na poslech úplně jiné než když dítě křičí z opravdového strachu nebo řve vzteky.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:39
- Nahlásit
Já nevim jak výhružně vrčí... Ale asi bych to poznala Já na tu svou potvurku vrčim taky. jinak děkuju za odpovědi Jen mě zajimalo, jestli je to normální nebo jestli přece jen nemáme problém
|
jana33
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:44
- Nahlásit
Souhlasím se všemi - je o prostě takové vrčení v zápalu hry, jak je pesan rozjetý. Když si hrajou moji dva psi, tak ten větší kvílí a malý vrčí neustále. A může tě ujistit, že "vážně" by si malý na velkého vrčet nedovolil, resp. kdyby jen vrkl, tak by mu ten velký okamžitě uštědřil výchovnou lekci. Ale takhle je v pohodě.
|
fifa
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:47
- Nahlásit
No lidi,co nemaji psa,tak to za normalni určitě nepovažují, ale jinak si myslim,že to normální je
To výhružné vrčení se nedá nepoznat,je to takový temný hrdelní zvuk a pes zvedá pysky a krčí čumák. Kdo svého hafana zná,tak přesně dokáže poznat,kdy je to hra a kdy to pes bere vážně a je nutné ho srovnat.Takže žádné strachy
|
jana33
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 14:51
- Nahlásit
fifa
No lidi,co nemaji psa,tak to za normalni určitě nepovažují, ale jinak si myslim,že to normální je[i][/i]
Tak to je přesný, když chodím na návštěvu k mámě, tak vždycky říkám pesanům - hlavně si nehrajte, nebo si budou myslet, že se chcete zabít
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:21
- Nahlásit
mam podobny problem - stenik se mi nehne od nohy a vsechny psy, ktere si chci pohladit ostre vystekava - co s tim ??
jakmile se druhy pes odvrati, je klid, jakmile se otoci ke mne zase to zacne
pri zakazovani mam strach, ze nechape presne, co zakazuji .... dokazete nekdo poradit ?
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 15:48
- Nahlásit
Locco
ty takový zkušený harcovník?Ty máš toho knírače že?Já si myslím,že když vidíš že štěňour chce zavrčet (a to ty určitě poznáš) tak se skloň a řekni co to děláš to je přeci fůj.Prostě mu to po dobrém vysvětlit a byt při tom v jeho urovni(musíš tudíš k zemi).Kdyby byl starší tak se to řeší už trhnutím vodítka a povel fuj.
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 16:10
- Nahlásit
stremka
ale on nevrci ve zlem, on vystekava z prebytku emoci - radim to do stejne kategorie jako ucuravani radosti nebo vzteky
že když vidíš že štěňour chce zavrčet - to je prave ono, ze to nejde zastavit ani ostrym povelem (narozdil od jinych veci, ktere naopak chape okamzite) a nechci to lamat moc nasilim, protoze nejsem presvedcen, ze zrovna sem patri
|
jana33
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 16:16
- Nahlásit
Já bych teda řekla, že regulérně žárlí a osobuje si právo na tebe. Neuvědomuju si, jak je tvůj štěník starý, ale já bych na to šla přes povel "ticho" nebo "fuj, nesmíš" jak psala stremka - zezačátku bych mu asi i trochu sevřela tlamuchu. U nás to takhle se štěkáním aspoň funguje - teda doma v bytě- když začnout řičet, hluboce a klidně! řeknu ticho, nesmíš a oni sice běží ke dvěřím to prověřit, ale už jsou potichu, maximálně tiše blafnou.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 16:18
- Nahlásit
Locco
no proto ti píšu že u štěńáka se to řeší jen po dobrém.On totiž říká(puberťák) bacha já taky chodím a to je moje a ty tím že mu domluvíš viz výše mu vlastně řekneš že takto se slušně vychovaný pes nechová.A až ve vyšším štěněčím věku kdyby to přecházelo ve výzvy proti kolemjdoucího psa tak bys použil to vodítko s povelem.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 18:24
- Nahlásit
No já na to vrčení jsem zvyklá, jen mě to napadlo, jeslti náhodou nedělám něco blbě... Pes u babičky je hrozněj lump, když byl mladší, tak se se mnou tahával o ruku (mou), pevně ji držel, ale nestiskl a přitom vrčel. Občas jsme si takhle hrávali na ulici a to na nás všichni koukali hodně divně Zajímavý je, že se to od něj naučila i moje pejsina...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 19:06
- Nahlásit
Eimy
Psi jsou všímaví . Hm, o ruku bych ho nenechala tahat. Přeci jen už to není prostředník jako tahadlo, hadr.. ale šéfová ruka.
Ale jinak ( s tím vrčením) je to asi jak u jiné hry.
No jo, na nás se taky dívali divně, když se náš minulý filák mazlil s rukou tj. jemně okousával. Do tlamy se mu vlezla otcova ruka - což opravdu pro cizí vypadalo hrozivě. Nebo hra - jeho hrdelní vrčení co znělo jako bouřka
A jéj díváte se na TV? Zase NO pokousal dítě..
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 08:01
- Nahlásit
My na sebe s pejsou při hře - tahání se o něco - taky vrčíme a štěkáme. Občas pejsa v zápalu hry i lítá ve vzduchu (drží uzel a nepustí ) Sousedi si o nás myslí, že jsme cvoci, když se tam spolu přetahujeme na zahradě a někdy se i válíme po zemi Pro psa je ale mnohem přitažlivější ta hra, kdy mají s páníčkem hlavy "v jedné výši".....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 21:16
- Nahlásit
Terri
No jo, ale zase když zajdu do extrému, tak když se spolu "rvou"(rozumějte hrajou si) třeba pejsa u babičky a moje feňule, tak se taky netahají o nic, ale okousávají sebe navzájem i když jsou spolu dýl třeba na chalupě kolem měsíce. Pes u babičky je v těchhle případech nad mojí psicí (těžko říct, jak dlouho to tak ještě bude), ale taky se netahají o něco. Chápu, že u většího psa je to o trochu jiný, ale myslím, že "tahání se" (není to tahání v pravým smyslu, že by vona držela tu ruku a já se snažila ji z té huby vyndat, ale spíš se přetlačujem) je pro ni do jisté míry není až tak přirozený...
Jinak k tomu vrčení přihře mě vylítla na mysl příhoda (bylo jich víc menších):
Přitel schoval míček, kterej před tím házel pejsům ke mně do batohu. K batohu, já ten batoh měla u sebe u noh na zemi. Když se do toho batohu přišla "kouknout" fenka zlatýho retrívra a moje feňule na ni trochu zavrčela, tak sem ji hnedka okřikla. Všichni mi říkali, že je to tak správně, že hlídá naše věci, ale já si tím nejsem moc jistá. Potobná situace nastala, když se k ní chtěla belgická ovčanda připojit při pití. Přitom asi předevčírem v pohodě pila s jednou fenkou ze stejné misky. Při tom zavrčení jsem ji taky okřikla, takže ona od té misky ustoupila a nechala tu ovčandu napít (sama byla napitá už docela dost).
Je zajímavý, že takhle se chová jen k větším psů a jen v případě, když si myslí, že jdou k něčemu, co je její (naše), jinak kolem nich v pohodě chodí, nevšímá si jich nebo si chce hrát.
Něco mi říká, že bych jí to vrčení mohla tolerovat, ale zase na druhé straně by si měla sama uvědomit, že já jsem vůdce a tak naše věci pohlídám sama, že ona je může hlídat až v případě, že já budu někde pryč...
Napsala jsem to asi hodně zamotaně, ale doufám, že se v tom alespoň někdo vyzná a trošku mi poradí, protože jsem fakt na vážkách, mám totiž strach, že když jí budu tolerovat to vrčení teď při "hlídání", tak potom by mohla začít vyjíždět i po psech, kteří projdou jen kolem a fakt nechci, aby to k tomuhle došlo, protože časem bych chtěla ještě jednoho pejsu...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 22:26
- Nahlásit
FiSt
Dik za odpověď A ještě jestli můžu poprosit s tou příhodou ze dneška... To mi leží v hlavě mnohem víííc... Hlavně nevím, jak se zachovat, aby to bylo správný...
Jinak moc děkuju
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2005 22:51
- Nahlásit
FiSt
No, kdyby ten míček měla ráda a neudělala bez něj krok, tak pochopím, že si ho hlídá, ale ji ten míček zajímá, pokud ho mám v ruce a dokud letí, jak dopadne, tak ho doběhne, tím ho "uloví" a nezájem...
Kdyby si hlídala ten batoh i před lidma, je to zas o něčem jiným, ale ona vrčí fakt vyloženě jen na některý psy, těžko hrozí nebezpečí, že mi nějakej hafan batoh sebere a odnese, i když věřím tomu, že tam by se našli i takoví experti
Mně jde hlavně o to, že ona malý psy nechá napokoji, ale na tu zlaťandu a belgičanku si troufla. U těchhle psů vím, že poslouchají a nic jí neudělají, ale mám strach, aby to někdy nezkusila na psa trošku lehčeji vyprovokovatelnýho... No uvidím, co bude vyvádět zejtra... Každopádně i tak dík za radu, i když jsem čekala, že mi odpovíš, že to záleží na mě
Stejně jsem se radši zeptala, než aby měl pak nerváka, kterej bude vyjíždět na všechny psy...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 07:37
- Nahlásit
Eimy
s tím hlídáním batohu jsi mi připomněla, co mi včera dělal pejsa na cvičáku. Dala jsem si batoh ke stromu a v něm byl schovaný aportek....pejsa do toho batohu pořád lezl a pak na něj začal zkoušet i jiné věci... Tak nevím zda chtěl tomu batohu ukázat, že on je šéf anebo tím naznačoval, že batoj je jen jeho....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 10:34
- Nahlásit
já se k tomu vyjadřovat nemůžu,já si pouštím psy někam úplně jinam než bych doporučila člověku,co se mě na to bude ptát....tahám je maximálně nahoru těsně pod sebe,a podporuju bojový hry ad absurdum.
Ze mě si příklad neberte.Tam je pak třeba funkční stopka,a netuším,jak byste jí uměli udělat,když ani nevíte,co vám pes vrčením říká(nic ve zlým,ale některý věci se prostě musí už dřív umět a znát,než se s nima začne pracovat).
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 15:08
- Nahlásit
Sali
K tomu vrčení... Já to brala jako normálku, v pohodě, jen mě vyvedly z míry přispěvky, co pořád náký to vrčení rozebíraly...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 16:55
- Nahlásit
Eimy
já si hlídám jen vysoký ton vrčení,vrčení z nervů,z nejistoty,hluboky kořistnický vrčení podporuju,když se objeví,spolu s otřásáním kořistí,na nervní zvuky se okamžitě snižuje tlak v zákusu nebo hře a pes se vede ke zvýšení sebevědomí,aby si nemusel vrčením dodávat odvahu a zastrašovat soupeře,vrčení v nervech je začátek konce pořádnýho kousání.
To je jediný,co k vrčení ve hře můžu říct,to další,dominantní vrčení nadřazenýho směrem k podřízenýmu,řeším jen u fen mezi sebou,aby se krotily a nepřešly do výstražnýho sekání zubem...aby mi Bobule nezmydlila do krve prcka,když ten nestačí včas uhnout a přestat jí chtivě koukat na kořist...
Nevybavuju si,že by pes výhrůžně vrčel na mě a že bych to musela nějak přemýšlivě řešit...zavrkalo na mě zkusmo pár dospělých svěřených psů,ale po bleskovém nástupu na ně je to rychle trvale přešlo....
|