Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / jak se zachovat
Autor Zpráva
jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 13:43
- Nahlásit

Mám prosbu - chtěla bych poradit, resp. zkonzultovat, jak se zachovat v následující situaci - náhodně se k nám dostalo cca 5-6 měsíců staré štěně křížence teriéra. Kromě zdravotních problémů bylo hned jasné, že nemá ani ty zcela základní návyky, jaké by mělo štěně jeho věku mít, poslušnost nula, neznal obojek, vodítko, podle stavu drápků bych řekla, že dokud ho majitelé hodili do řeky, tak ani nechodil ven. Takže jsme museli začít učit všechno od začátku, jsem si vědoma, že má velký handicap, že se vlastně učí to, co dvouměsíční štěňata. Ale k dotazu - jak se mám zachovat v situaci, kdy štěně chce běžet někam, kam nesmí - zavolám na něj, on poslechne (velký pokrok), posadí se před mě (to se naučil hrozně rychle od staršího psa), dostane pochvalu, dobrotu a ve chvíli, kdy mu dám volno, tak už ani nemrkne a směle se rozeběhne za svým původním cílem. V tu chvíli už nevidí, neslyší. Někdy se za chvilku vrátí, ale někdy se stane, že fakt zdrhne. Momentálně to řeším stopovačkou, kterou tahá za sebou a v takovouto chvíli už útěk předpokládám, takže ji přišlápnu. Ale když je navolno, což náš vychcánek spolehlivě pozná, nemám s jeho obratností šanci. Nechci ho ale brát preventivně na vodítko (neudělá to vždy), aby si pak nezvykl, že půjde na vodítko, to by pak nepřišel ani napoprvé. Tak a teď raďte.

Garfield
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 13:47
- Nahlásit

Je to ještě malej parchantík, takže to moc vážnosti nevyvolá, ale nedávej mu volno klasické, aby nemohl za původním cílem, ale u nohy (příp. u něj vzbuď pozornost) ho vyveď jiným směrem a pomali, aby vnímal tebe. Prostě přesměruj jeho pozornost jinam, aby tu chybu neopakoval a nasměruj jeho kroky mimo "zakázané území".

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 13:51
- Nahlásit

No já to zkouším, ale v takové situaci ignoruje i míček, kterého se jindy nemůže nabažit co se týče chůze u nohy, tak to fakt nehrozí, jsem ráda, že jsem ho jakžtakž naučila na vodítku. Takže to je hudba budoucnosti

Garfield
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 13:54
- Nahlásit

Prostě zamez tomu, aby nekontrolovalně vystřelil, protože má "volno" a zase si letěl za tím svým. Vyjdi s ním opačným směrem, než je ta nežádoucí věc a ještě chviličku udržuj jeho pozornost (teď hračkou, chůzí u nohy). Chce to čas.

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 14:28
- Nahlásit

jana33
nepropadej beznaději....pes je mlaďoch - puberťák a navíc má jak píšeš v sobe krev teriéra ("lovce")....chce to fakt jen trpělivost, rozumný nenásilný přístup a on se časem zklidní...Pouštěj ho na volno zatím zkrátka jen tam, kde máš přehled, kde není silnice atp...aby mu nehrozilo nebezpečí úrazu... a jak píše Garfield - co nejvíc poutat jeho pozornost na sebe - čímkoli, co má rád.
Mě se třeba osvědčilo, když mi pejsa chtěl za něčím zdrhnout jako malý, "praštila" jsem sebou na zem a vydávala všelijaké přiblblé zvuky Pejsa se otočil mým směrem a přílítnul

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 14:41
- Nahlásit

Já nezoufám, náladu si spravuji na svém labrouškovi závisláčkovi, který udělá všechno, co mi na očích vidí. On je prostě taková samostatná jednotka, ten teriér je na té povaze hodně vidět. Příklad za všechno - malé štěndo, člověk by řekl, jak bude chtít být se smečkou, hlavně v noci. A co na to náš parchantek - když zjistil, že do postele se prostě nedostane, místo aby si lehl na zem na kobereček vedle postele jako labrouš, odkráčel do obýváku a chrápe na gauči, prostě osobnosttak nechci nic zanedbat, je mi jasné, že s ním bude těžší pořízení

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 14:41
- Nahlásit

jana33
musíš docílit toho aby si pes který je na volno hlídal tebe a ne ty jeho.Najdi si nějaké bezpečné místo (bez frekvence a bez lidí)Nějakou louku u lesa a tam s ním choď a hraj si s ním.Upoutávej hrou pozornost na sebe.Válet se po zemi a prostě blbnou v urovni psa.Až se mu to bude líbit a bude se na tuto vycházku (účelovou) těšit.Jdi tam s ním a pust ho na volno jako by nic.A když zdrhne tak se schovej tak aby tě neviděl kde jsi ale aby jsi ty viděla jeho.Bacha psi mají oči i vzadu.Nech ho úkryt přeběhnout.Určitě tě začne hledat tak vydrž i když se ti to bude zdát dlouhé.A až tě přeběhne tak vylez a zavolej na něj takovým údivním:no prosím tě kde jsi?A když k tobě poběží tak opakovaně říkej ke mně ten je hodný ke mně a pak veliká pochvala a zase obrovská hra v úrovni psa.Snad by to mohlo pomoci ale chce to trpělivost a trochu času.Nejde to najednou

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 14:49
- Nahlásit

Takhle přesně se to snažím dělat, chtěla jsem si ověřit, že to dělám dobře. Víc hlav, víc ví a když to mám ověřený z více stran, jsem jen ráda

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 15:19
- Nahlásit

to chce cas. mam taky cvoka, sice to neni terier, ale silenec je to 100%. ted nedavno mu byl rok a ja se nestacim divit, jak se meni den ze dne. uroven poslusnosti stoupa geometrickou radou, neumim si to vysvetlit, tak to svadim na vek a na to, ze konecne dostava rozum

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 15:48
- Nahlásit

tak to gratuluju, mě tuhle dostala jedna paní u nás, má kokřici, požehnaných 16 let a říkala, to chce čas, ta naše se taky ve 14 uklidnila - takže ještě 13,5 roku a je to v pohodě

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 15:56
- Nahlásit

jana33
Snad se Ti ozve Evička, ta má praxi s teriéry.

Momentálně to řeším stopovačkou, kterou tahá za sebou a v takovouto chvíli už útěk předpokládám, takže ji přišlápnu. Ale když je navolno, což náš vychcánek spolehlivě pozná, nemám s jeho obratností šanci.
Tu stopovačku mu nech venku trvale, aby si na ni zvykl jako na součást sebe, pak přestane rozlišovat, zda je či není na vodítku (stopovačce). Klidně 1/2 roku i dýl, jak bude třeba. Pokud s ním potřebuješ jít na vodítku, stopovačku smotej (nebo nech táhnout, dle situace), připni vodítko a jdi. Pak jen odepneš vodítko, příp.pustíš z ruky stopovačku, a dáš volno. A máš 10ti, 20ti, 30ti metrovou ruku na ovládání psa. Pes se s ní krásně naučí chodit, problémy mám spíš já, abych na ni často nešlapala (používám ji taky, na psa z útulku).

náhodně se k nám dostalo cca 5-6 měsíců staré štěně křížence teriéra........ že dokud ho majitelé hodili do řeky.....
Tím chceš říct, že vám ho přinesla voda?

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 16:03
- Nahlásit

Sendy
No skoro, náš labrouš ho nalezl polozmrzlého pod mostem u Rokytky, vyčmuchal ho v 11 v noci. Je to takový náš plaváček a labrouš zachránce. Ale má důkladně nařízeno už nikoho dalšího nehledat nebo to naše nervy a rozpočet nevydrží
Jinak si vezmu srdci tu radu se stopovačkou a bude jí mít připlou i s vodítkem, dík

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 16:13
- Nahlásit

jana33
To je to štěndo s vykloubením nohy/nohou?
Tak snad, oč horší začátek, o to lepší zbytek (ten delší) života /Já bych nejradší v obdobných případech oko za oko, ...... (minulým majitelům), ale radši se nebudu čílit./

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 16:21
- Nahlásit

s tim casem (kokrice se uklidnila ve 14 letech) to nebude tak horke. Terieri jsou magori, ale po puberte se zklidni na prijatelnou hranici vetsina psu, takze pevne nerviky a byt vycuranejsi nez hafan a mate to v kapse

jana33
# Zasláno: 22 Bře 2005 16:23
- Nahlásit

Jojo, přesně, to je to štěndo, ale i když má zdravý jen 3 nohy, běhá mu to báječně
nečil se, já se taky nebudu rozepisovat, byla bych sprostá, stačí když napíšu, že labroušek když k nám v roce přišel, posrával se strachy jen z toho, že na něj někdo promluvilale teď je z něj 100% mazel a myslím, že věrnějšího a poslušnějšího psa bych si nemohla přát

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 16:33
- Nahlásit

jana33
Tak snad, oč horší začátek, o to lepší zbytek (ten delší) života ...... tak to přeji oběma

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 09:27
- Nahlásit

Tak se ozývám, mám praxi s teriery, ale nemám moc času pročíst celou diskusi, takže prosím stručný dotaz? Dnes mám v práci moc rušno.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 09:54
- Nahlásit

Evičko, stručně to nejde, ale stačí, když si přečteš první příspěvek. Chci slyšet různé názory. Jinak to není úplně teriér, ale skoro teriér, ale povahově to bude teriér 100% - vychcanost+tvrdohlavost=osobnost

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 10:23
- Nahlásit

Jani, některé rady jsou dobré už předtím. Rozhodně nemůžu souhlasit, že terieři všichni šmahem jsou tvrdohlaví. Spíš by byl výstižnější výraz vytrvalí, protože pokud si něco umíní a chtějí to, tak hledají všechny způsoby jak svou potřebu uspokojit. Jsou výrazně inteligentní, rychle učenlivý, ale na druhou stranu jsou dosti nettrpěliví, mají svoji hlavu a své specifické myšlení. Rozhodně mají spoustu temperamentu a někdy až zarážející divokost a výdrž. V tvém případě bych po prvním přivolání, kdy pes provede všechno správně, hodně pochválila, dala pamlsek, tady to děláš správně. Potom bych zkusila psa zase pustit a pokud by měl tendence se vrátit na původní místo, na původní záměr, zkusila použít prak. Vystřelila bych po něm a zařvala povel nesmíš. Tím, že ho trefíš, pes se cítí pořád v tvém dosahu a lépe reaguje na tvé povely. Samozřejmě stačí jen nějaký maličký "náboj", aby jsi mu nevystřelila oko, ale tento způsob se již mnoha chovatelům teriérů, kteří jaksi si chtějí dělat co chtějí, osvědčil. Taky během procházky měň směry, psa nevolej, msí se tě držet, hlídat si tě. Tohle se sice učí u mnohem mladších štěňat,které mají přirozenou potřebu následovat, ale pejsek je ještě mladý a nic není ztraceno. Jinak doporučuji absolutní důslednost. Terierská plemena ji ve výcviku potřebují bezpodmínečně, žádné smlouvání, vyžadovat přesné splnění povelu. Hodně s ním trénuj poslušnost a zákazy typu fuj nebo nesmíš. Taktéž přivolání, a to na různých místech. Bude to trošku tvrdší oříšek, ale snad to zvládnete. Pokud budeš ještě něco chtít vědět, ozvi se. Pokusím se.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 11:08
- Nahlásit

Díky Evičko, ten prak zkusím, vím, že se doporučuje i třeba hodit klíče atd. teoreticky nastudováno mám, jen moji dva předchozí psi se takřka vychovali sami od sebe, měla jsem kliku, takže teď vlastně poprvé mám takovou tvrdší hlavičku jinak problém, jak si správně napsala, je v tom, že nemá zažitý ty věci, co se učí malinkatý štěnda, jako je právě ten následující instinkt, ale věřím, že to zvládnem. Když bude nějaký zádrhel, tak se s dovolením ozvu ale pokroky dělá, v klidu je poslušný, proto teď nejdelší procházky dělám třeba v šest ráno, když nikde nikdo není. A je to taky den ode dne, jeden den se nechá odvolat od psa, od dětí, pohoda, druhý den nevidí, neslyší. Tak díky moc.

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 11:18
- Nahlásit

Jani, zřejmě se u něj taky dosti silně projeví zděděné lovecké vlohy. Prosím tě, hned od mala tvrdě zakazovat veškeré náznaky, jedině výcvikem se dají tyto vlohy utlumit. U terierů tohle bývá někdy potíž, jsou až příliš náruživí a když se dostanou do varu nebo do lovecké vášně, tak jsou hluší a slepí. A vzhledem k tomu, že nemá v honitbě co pohledávat, mohla bys o něj přijít. Tyhle kombinace terierů jsou dost nebezpečné pro veškerou havěť, a to právě pro své mnohé vlastnosti. Na teriera musíš trochu jinak než ostatní psy. Osvědčila se jedině naprosto důsledná výchova, striktní zákazy všech nekalých činností a vynikající pozitivní vztah k páníčkovi. Terierská plemena nejsou pro každého, bohužel málokdo si to uvědomí. I v malém jorkovi zůstal kus bojovného ducha, velká odvaha a srdnatost, prostě odkazy dávných předků. U kříženců loveckých terierů je to možná o to horší, že neznáme tu druhou půlku, co tam je kromě teriera. Někdy to nemusí být dobrá kombinace, co se dědičnosti odlišných povaha a temperamentu týče. Ale to už ponecháme stranou. Klidně se ozvi.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 11:27
- Nahlásit

O loveckých vlohách a jejich tlumení bych mohla dlouho povídat - měla jsem kokřici ( první pes, lovecká linie, všichni předci do pravěku z hájenky) a teď mám labrouše. Kokřice byla první pes a lovecké pudy jsme nezvládli, to byla snad její jediná necnost, takže si teď na to dávám obzvláště dobrý pozor. Takže oboum klukům zakazuju i jen větřit vrabčáky

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 12:43
- Nahlásit

Já tedy teriéra mám a vyloženě tvrdohlavej není,moc rád se učí a práce ho děsně baví...jen že je do všeho moc hrrrrr......aby mě nezdrhal,jelikož je to pes,kterého se lidi dost bojí, často jsem s emu schovávala a musím říct,že se to vypaltilo. Na vycházce neustále čumákuje,kde mě má. Že odletí někdy velkou rychlostí ode mě a na pěkný kus cesty,když lítáme někde v poli..se stává,ale snad pořád sleduje kde mě má. Naštěstí je od zvěře odvolatelný,tak že se nebojím,když odběhne. Ale srovnám-li ho s kokrem,kterého jsem měla předtím....toto je živel,co jde do všeho střemhlav, ničeho se nebojí a má děsně energie. Ale je to zase změna oproti předešlému hafí a z mého pohledu jsem se při něm dost naučila,protože on musí mít trvalé zaměstnání...něco jako kdo si hraje, nezlobí)

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:39
- Nahlásit

Terieři obecně mají úžasnou povahu a vůbec o nich neplatí, že jsou tvrdohlaví, neovladatelní a podobné nesmysly. To jsou jen urážky těchto nádherných plemen od lidí,kteří nezvládli jejich specifickou povahu, která se tak liší od jiných plemen psů. Na jejich obranu musím říct, že teriery chováme asi 12-13 let a už bychom neměnili. Jsou to totiž aktivní psi pro aktivní lidi a myslet si, že z teriéra uděláte super gaučáka je holý nesmysl. Tenhle pes nutí člověka k aktivitě, nedovolí mu zbytečně zahálet. Na druhou stranu je velmi inteligentní a zařazení hladkosrstého foxla na 40. místo v tabulce intelektu na jiném pokecu je holý nesmysl. Jsou to psi velmi inteligentní, často nazývaní vyčůraní. Ale to je právě projev onoho intelektu, zkoušet páníčka ve všech směrech, jeho trpěělivost a důslednost. Téměř všichni bez výjimky(až na některé zkažené gaučáčky s přehnaným sebevědomím nebo naopak bez sebevědomí) milují všechny lidi, nepodléhají žádným náladám, jsou pořád veselí a vstřícní a stále dychtivě očekávající věci příští. Jsou pro každou legraci a hodně rychle se učí cokoliv. Každému člověku, který je aktivní, má takový zdravý přístup k životu a není to žádný louda doporučuji teriera. Určitě nebude jeho povahou zklamán. Jen ho nesmí srovnávat s jinými plemeny. Měla jsem 2x NO, čuvače, malého špice. Všechna tahle plemena byla hodně daleko vzdálena energii teriera. Milovala jsem NO pro jejich ochotu a bezvýhradnou poslušnost při plnění povelu. Tohle mě i občas štvalo, že mě ničím nepřekvapili, můj povel splnili. To od teriera se spíš dočkáte nějaké kulišárny. A to je na nich taky fajn. Nejsou černobílí, mají spoustu projevů a nápadů. Terierům a jejich páníkům zdar. Ať už nekecám.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 14:17
- Nahlásit

Ale tvrdohlavost nemusí být přece vždycky myšleno špatně - já jsem taky tvrdohlavá, tak to bude, kdo z koho Ale jinak je pravda, že je to takové veselé zvířátko a hlavně, ty lotroviny mu koukají z očí, to se ani jinak nedá říct

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 17:48
- Nahlásit

o té věci bych se tu mooc nerozepisoval, patří do ruky jen zkušeným.. Dá se s tím mnoho pokazit -

Zkoušela jsi po něm něco hodit? klíče...
Je to fajn než trefíš oko..

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:01
- Nahlásit

ala_baionette
ty žiješ? Už jsem Jane33 radila co má dělat.Musí si sama vybrat co dělat ale zkoušet každý den jinou a jinou metodu podle mě nemá smysl.Kdysi s eříkalo:jednu metodu a vydržet.Když se to střídá tak se mune účinkem všechno a pes v tom má guláš a je nakonec otrávený a neposlechne už vůbec.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:04
- Nahlásit

ahoj, jo žiju, jen jsme měli povodně, tak jsem fungoval co nového?? přidáš se k našemu táboru??

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:07
- Nahlásit

ala_baionette
bohužel.je to pro mě moc daleko a se psem bych tam nejela protože už necvičí.A jen jako kybic to nemá cenu.Budu na vás myslet.Pak poreferuješ.Jo?

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:12
- Nahlásit

no jasně
podle mě je hloupost používat .. je to vážně až v tom posledním stadiu a to musíš vidět osobně - nejde napsat, zkus to, bude to fungovat.. Může na to mít vliv i prohlubování poslušnosti..Ale hned na něj tasit Je to o tom, žýe to jednou zkusil a prošlo mu to, tak si to zafixoval.klíče podle mě postačí

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:18
- Nahlásit

ala_baionette
to je pravda.Ale taky se mi stalo že jsem pak ty klíče hledala a bylo po výcviku.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:21
- Nahlásit

tka si slečna pořídí speciální vrhací řetízek nebo naváže oranžovou šňůrku

podívej se na jeden příspěcvek, píše tam kluk a rozhoduje se, co za psa vychval mu tam troškku malinoidy

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:27
- Nahlásit

ala_baionette
a kde že je hoch?

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:28
- Nahlásit

výběr psa

stremka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:31
- Nahlásit

ala_baionette
jo už jsem to našla.Nechci nikoho podceňovat ale myslím že malina by se pro něj nehodila ještě neměl žádného psa a teorie je trochu jiná nežli praxe.Jestli se chce věnovat agillitám a pod. byla by lepší bordetka.Skusím mu napsat.Jdu tam

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:32
- Nahlásit

já jsem dobrmánka úplně zavrhl musím jít, přijdu ještě večer, zatím čau

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání