| Autor |
Zpráva |
darja
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 03:40
- Nahlásit
Mame 3 mesicni stene bigla. Posledni dobou zacal kaslat na sve curaci mista a cura v podstate,kde se mu zachce. Taky se nikde nemohu docist,kdy ma dojit k prezubeni,nasla jsem dve rozdilne informace.Muze nekdo poradit s timto plemenem? Popripadne pridat par rad a zkusenosti??Je to nas prvni pejsek,tak at mu neublizime zbytecnymi informacemi.Dekuji
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 07:04
- Nahlásit
K přezbení dochází někdy tak okolo 4-6 měsíce.O tom čůrání už tady bylo dooost hodně diskuzí. Jinak hodně úspěchů!
|
stamir
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 09:35
- Nahlásit
To je fajn, že má teprve 3 měsíce. Soudím, že je to pes a ne fenka. Našemu prevítovi trvalo dost dlouho, než pochopil, že v baráku čurat nesmí. Skoro do 6 měsíců jsme ho museli hlídat jako ostříži. Po žrádle a po spaní - vždycky vyvenčit. Potom se dožadoval sám - postavil se ke dveřím a přešlapoval. V pubertě mi znova zkoušel značkovat v baráku. To už jsem ho přiměřeně seřval a vyhodil ven.
Bígl je obvykle hodně tvrdá nátura. Musíš být 100% důsledná, přísná, ale spravedlivá. To je u prvního psa těžké.
Určitě si najdi někoho, kdo tě naučí cvičit přivolání a "daun" = i když dáš povel na dálku, musí pes zalehnout a čučet na místě, dokud nepřijde pán. Přinejmenším toto budeš potřebovat, pokud chceš chodit s bíglem na volno. Bígl je "zdrhací" - jakmile ucítí stopu zvěře, má zatmnění mozku a letí po stopě. Pro psa je lehčí zalehnout na "daun" a čekat, než opustit stopu a vrátit se.
Máš ideální šanci mít vychovaného bígla. Já jsem to prošvihnul a teď s ním mám práci, práci, práci.... Tak se držte.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 09:53
- Nahlásit
stamir
Souhlasím, s bíglem to není jednoduché. Jinak si ale myslím, že bíglíci jsou velmi čistotní. Naše Sára si nikdy neznečistí svůj prostor. "Darovali" jsme jí dílnu, ve které má své království a opravdu jen, když byla hodne malá tak sem tam loužička byla, ale od 3 měsíců už vůbec. Jednou se nám stalo, že měla průjem, tak za to chudák nemohla. Přivolání u nás funguje na cvičáku, ale volně v přírodě nic moc. Je pravda, že co znám pár bíglařů, tak do lesa, ani volně v přírodě s bíglem bez vodítka nechodí. Buď na stopovačce, nebo na prádelní šňůře, ale na volno, nikdy.
darja
Hodně štěstí a trpělivosti. Bíglové jsou opravdu báječní kamarádi a společníci, ale taky "palice dubové". Doporučuju cvičák, co nejdřív a cvičit poslušnost, taky bývají dost šikovní na agility, ale to už musí být zmáknutá ta poslušnost. Já chodím se Sárou od 3 měsíce cvičit. Tak do toho. Najdeš tam spoustu bezva lidí. Hrozně se tam vždycky těšíme.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 10:02
- Nahlásit
Gája
Tak my jsme ta vyjimka. Chodime do lesa, do prirody navolno s biglicou. Je pravda, ze ja ji znam jen par let (je pritulova), ale evidentne se to tu a tam nektery bigl naucit muze.
Pry chodili od stenatka s proutkem, netusim presne, jak na to sli (ja na skorovlky proutek nepouzivam), ale evidentne to fungovalo.
To ja jen, ze existuji i vyjimky potvrzujici pravidlo!
|
pama
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 10:07
- Nahlásit
Taky mám bígla a zatím všude chodíme bez vodítka. Je mu 5 měsíců, tak uvidíme co udělá puberta, ale chodíme pravidelně na cvičák a snažíme se často trénovat a trénovat, tak to snad zvládnem. A ohledně těch zubů - už je skoro přezubený, nedávno mu vypadl poslední špičák.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 10:15
- Nahlásit
wami
To určitě, ale vážně osobně jsem nikoho takového nepoznala. Ono ani v mém okolí tolik bíglů není, někdo psal, že je to teď populární plemeno, ale podle četnosti, se mi to nezdá. A taky spoustu kamarádů mi tvrdilo, že bígla chtěli, ale kvůli jeho charakteristické povaze, od tohoto plemene upustili. To víš, že bych si to taky přála, aby naše hafina mohla chodit na volno, ale já jí a asi ani sobě, v tomto případě nevěřím. Jsem bíglař začátečník a někdy mám pocit, že se mi s tou výchovou nedaří, tak, jak bych chtěla. Uklidňuji se, že má moje pejsa tvrdou pubertu a bude líp. S tím proutkem by mě to fakt zajímalo.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 12:29 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit
Gája
no populární plemeno to je.. u nás plné sídliště beaglů vypadajících jak válce a celý život chodích na vodítku 3*denně na 10 minut to bylo malinko mimo....
přezubení je tak 4-6 měsíc jak psal(a)Handy
a čůrání mimo místa to fakt nevím,na noviny doma jsem neučila a nebudu raději rovnou ven..
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 12:45
- Nahlásit
sarax
V mém okolí je na tom stejně labrador, ale nedivím se, je to nádherný pes, bohužel když váží přes 50 kg a sotva chudák chodí, tak je mi jich líto. Bíglové u nás fakt nejsou a měla jsem problém v dané době (když jsme pejska sháněli) najít chovatele tohoto plemene. Dnes už vím o hodně CHS, ale i tak nejsou z našeho regionu.
|
Ronka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 19:05
- Nahlásit
darja
čistotnosti se naučí ale je ještě brzo 3 měsíce jsou málo ,jinak k tomu chození bez vodítka ,můj bígl chodil bez vodítka skoro vždy a to i po šumavských lesích plných zvěře ,bíglové jsou zvláštní psi ,neustále tě zkouší co si mohou dovolit jak jednou povolíš tak je to víš kde...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 19:07
- Nahlásit
Gája
U nás chodí hodně bíglů a bohužel většinou vypadají tak, jak popisuje sarax ... Je mi z toho kolikrát až smutno... A vůbec, tyhle módní vlny... :-/ Ale to bych moc odbíhala od tématu...
|
darja
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 19:15
- Nahlásit
jak jsem uz zaregistrovala,je to asi pazrave plemeno..sezere co vidi.ovsem vcera sezral kakanec medvidka myvala (zijeme v usa) a pak zvracel jako divy.snad to neni zaliba sbirat kakance,coz me desi.je nejaka sance ho odnaucit skakat na stul a vyzirat na co dosahne?nejhorsi pak v dobe navstevy.je jak smyslu zbaveny...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 19:46
- Nahlásit
Eimy
Vidím, že máme podobné myšlenky... ale taky nechci odbíhat od tématu ;)
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 07:04
- Nahlásit
darja
Vidím, že u těch našich strakáčů je to asi všude stejné. Naše taky občas má ty kakance v hubě, na stůl leze taky a to pak dostane přes prdelku. Jinak já vůbec neřeším módní a nemódní plemena, vždy jsem chtěla labrouše, ale doma mi ho nepovolili s odůvodněním, že je to tele. Bígl byla velká náhoda. Zkrátka jsem po něm šáhla v knihkupectví, začetla se a zamilovala se. Přiznám se, že před tím jsem o tomto plemeni nic nevěděla, skoro ani že existuje. Pletla jsem si to s basetem, který se mi nikdy nelíbil. Pes u mě musí vypadat jako pes a ne jako mop na vytírání. Bígl mi vyhovuje vzhledem, velikostí, povahou a s tou poslušnustí jsem optimista, věřím, že se to poddá. Jinak je to velmi staré plemeno, ale to určitě víš. Tak to jsem dost odbočila od tématu, promiňte. Jídlo miluje, ale taky ne všechno a když má dostatek pohybu (ten náš určitě), tak netloustne.
|
darja
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2006 20:55
- Nahlásit
jake mate zkusenosti s vycvikem biglu?me prijde,ze ho zajimaji jen vylomeniny.nas ma 4 mesice a naprosto nechce spolupracovat z curanim venku,kdyz ho hlidam a chodim co hodinu tak je ok,ale ne ze by si sam stoupnul ke dverim.to ho ani nenapadne.zuby mu zatim taky jeste nevypadavaji.tak uvidime...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 08:51 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
darja
Darjo, naši psi ve štěněcím věku si o venčení taky nikdy neříkali a my je museli hlídat jako ostříži. Máme kolii a šeltii. Já z toho vždy zhubla asi 3 kila (ne na dlouho ). No a konzumace bobků všeho druhu nám šla taky výborně. Neboj, výchovou a věkem se přes to dostanete. Přeji pevné nervy.
Eimy
Sice mimo téma, ale musím říct, že když jsem se na bíglíky byla před časem podívat na výstavě, většina byla slušně řečeno VYPAPANÁ.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 09:38
- Nahlásit
gabifi
To se dost divím, protože bíglíci na výstavě musí splňovat určité parametry co do výšky, také i do "tloušťky". Jestli byli "vyžraní" pak přece nemohou být na výstavě úspěšní. Jinak naše bíglice je dost vybíravá a tak si myslím, že nikdy neztloustne (díkybohu). Na druhou stranu mají mít určitou váhu a silné kompaktní tělo, tak možná se ti pouze zdá, že jsou tlusťoši, ale určitou váhu i rozměry mít musí. Ta naše je příliš drobná a to taky není (z pohledu odborníků) ideální.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 10:11
- Nahlásit
Gája
Přiznám se, že mne to dost zarazilo. Předpokládám, že dnešní bíglové velice často nemají tolik pohybu, kolik potřebují i díky tomu, že většina nemůže být vypuštěná navolno. Nejsem milovník vychrtlých psů, naopak, nemám ráda, když jsou žebra čitelná na dálku. Jenomže výraz silné kompaktní tělo si představuji trošku jinak, než jsem viděla u mnohých na výstavě. Posuzování jsem nesledovala, tak nevím, čemu dal nakonec rozhodčí přednost. Získala jsem ale dojem, že mají bíglíci nakročeno někam směrem k LR a GR. Je mi to líto, ale mám o postavě pracovně nebo sportovně vedeného psa jiné představy.
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 10:25
- Nahlásit
gabifi
Přesně tak, každý má jinou představu o silném kompaktním těle, je pravda, že i když je mnohdy bígl veden pracovně i sportovně, tak přesto může mít problémy s váhou, ale u těch výstavních se mi to nezdá, ale je tam určitá tolerance. Hodně záleží na stravě. I u lidí, kteří pravidelně sportují a nesprávně se stravují, může být problém s váhou (to jen tak naokraj). Většina středních plemen má sklony k tloustnutí. Dokonce i výběr granulí je hrozně důležitý a musí se přihlížet k celkové aktivitě psa. Jinak bígl bývá i dost pohodlný a často líný pes, i když je to honič. Spousta lidí mi tvrdí, že bígl je ideální gaučák, i když u mého to rozhodně neplatí. Pokud někdo používá psa jako "odpadkový koš" do kterého se "dává" potrava, kterou je škoda vyhodit, pak má prostě prasátko a ne psa a je jedno, jestli je to bígl, labrador, vořech, kokr, atd...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 10:35
- Nahlásit
Ještě dovětek, na cvičáku jsem poznala holčinu, která měla bezva cvičeného bígla, fakt jsem to ještě neviděla, absolutní poslušnost, nedalo mi to a dala jsem s ní řeč a prozradila mi, že bígl (totální neposlucha) je nejlépe ovladatelný přes jídlo a ona, když ho jde cvičit, pes je den bez potravy a při cvičení dostává párečky, sýry a jiné laskominy, za které udělá cokoliv. Nevím jestli je to správné, ale funguje to (aspoň u ní).
|
darja
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 19:02
- Nahlásit
no my naseho biglika taky dostaneme domu pouze na salamek.to je asi jeho nejoblibenejsi slovo. vubec nemusim volat "ke mne",ale pouze salamek. minuly tyden mel nejakou stavku v curani.normalne se postavil doprostred mistnosti ,koukal na me a zacal curat.tak nevim o co mu slo...nas pes,kdbychom ho nekrotili,tak sezere i papir od granuli..
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2006 19:43
- Nahlásit
darja
my máme doma dospěláky a přesto nejlépe slyší na slova šunečka, piškotek a míček
|
darja
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 03:12 - Změnil/a: darja
- Nahlásit
myslite,kdyz je ted hafan skoro cely den venku na zahrade,ze potrebuje jeste prochazku?nevim na kolik je aktivni a beha,ale vecer ma celkem dost chlapec.jeste se porad neprezubuje...dela mirne pokroky v poslouchani,jedina motivace je doporucovany salamek.dik za rady
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 08:02
- Nahlásit
darja
Přiznám se, že někdy jsou dny, kdy na tu zahradu také spoléhám. Z práce běžím domů, pak rychle nakoupit, odvézt syna na trénink, udělat večeři a s dcerou úkoly, vyzvednout syna, udělat úkoly s ním, pověsit prádlo a suché vyžehlit, trošku uklidit a padám hubou na zem. Do toho prší a je hnusně, tak někdy prostě ta naše mrška má aspoň tu zahradu. O to delší procházky děláme, když mám na ni čas.. S poslušností gratuluji, ale ještě neoslavuj, bude hůř..
|
Uriáš15
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2015 13:13
- Nahlásit
Dobrý den,
mám psa beagla, má 5 měsíců a váží 9,7 kilo. Dočtla sem se, že dospělý beagle váží mezi 8-14 kilo. Žrádlo mu vážím a nevypadá přejezený, spíš mám pocit, že mu to jde do kostí. Cca 1 za týden mu do granulí dávám bílý jogurt, což mi doporučili na cvičáku, právě aby měl pevné kosti. Taky má samozřejmě pamlsky, které mu nedávám podle mého názoru v přemrštěné míře. Hovínka má pevná, srajdu skoro nemívá. Pohybu má také dost, chodíme na cvičák a na procházky, navíc máme velkou zahradu. Napadlo mě, jestli už nepřejít od štěněcích granulí na normální, pro dospělé psy, kde není tolik výživových hodnot. Máte s tím někdo zkušenosti? Můžete mi nějak poradit? Nerada bych měla z pejska cvaldu. Děkuji moc za pomoc.
|