Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Utíkání psa za zvěrí - jak na to??!
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 11:02
- Nahlásit

Mám problém s mým 11ti měsíčním štěníkem RR. Loví každého zajíce/srnu, co zmerčí. Jak ho to mám odnaučit? Vždy se cca do 5ti min. vrátí a nikdy nic nedohonil, ale v tomto momentě je neodvolatelný. Stopovačka nezabírá ...

Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 11:22
- Nahlásit

A co povel daun - má ho zvládnutý????

Evik
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 12:36
- Nahlásit

anonymní 1
já mám se svým taktéž 11měsíčím pejsou obdobný problém a taky když to zkoušíme se stopovačkou, pejsa reaguje správně a když jí nemá, za zvěří vyletí....Já mám prostě pocit, že některé pudy se u psů odbourávají jen těžko....
Pokud se týče povelu "lehni" ten má můj pejsa zvládnutý dobře, ale na dálku to ještě neumíme - pejsa mi pořád nechápe, že si má lehnout tam, kde stál v okamžiku vydání povelu - běhá pořád ke mně a lehne si mi u nohy..... Už to trénujeme, ale zatím ne moc úspěšně...

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 12:43
- Nahlásit

Evik
Sice to je trošku "mimo", ale co ho zkusit učit "lehni" a "daun". Daun jako mechanickej povel, kdy i uplně automaticky bez přemýšlení lehne... Osobně to pejsinu neučím ji jsou zvířatka celkem ukradený a reaguje mi dobře na"zůstaň" nebo "čekej". Dneska se mi povedlo na vychajdě omylem ztížení povelu čekej, protože jsem ji zastavovala na chodníku u silnice a vedle byli holubi. Pejsina se zastavila, čuměla na holuby, holubi čuměli na ňu. No.. Byl to zajimavej pohled... Já bych fakt zkusila hlavně upevnit "zůstaň" nebo "čekej" v každé situaci a pak na to navázat lehni na dálku... Ale to je spiš takovej nápad, možná blbej...

Fana
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 13:20
- Nahlásit

Anonymní

Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 13:21
- Nahlásit

Učím lehni a zatím to dokonalé není. Cca z 70% si lehne, ale jen v případě, kdy neběží okolo zajíc. V té chvíli ho nic nezajímá ( Zkusím teď víc procvičovat povely na dálku, ale obávám se, že u mého "lovce" to nikam nepovede. Měl byste někdo nějaký jiný typ?

Fana
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 13:22
- Nahlásit

Anonymní
Tak na podruhé

Mám podobný problém, nic nezabírá. Snad jen dokud se mi podaří udržet pozornost a zájem na mě, tak je to v pohodě. Zkus ho tedy pořádně zaměstnat.Držím palce

Evik
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 13:51
- Nahlásit

Eimy
díky za radu - v mé situaci asi bude fakt nejdřív lepší upevnit to "zůstaň".

Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 14:03
- Nahlásit

já myslím, že by jste měli odlišit povel lehni a povel daun!!!
Povel daun by měl být proveden okamžitě s hlavou na zemi (to aby psika nerozrušovala právě probíhající, či odbíhající zvěř). Rozhodně bych začala trénovat tento povel na nějakém klidnějším místě a aby ho pes zvládal i na dálku. V momentě kdy si jsem povelem jistá, tak bych šla do míst, kde je hodně zvěře a trénovala bych v terénu.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:17
- Nahlásit

Anonymní - dotaz
Mám lovečáka a ten nám taky utíkal v tom věku jak píšeš za zvěří. Žádný povel typu "lehni" nám nefungoval.
Jedině hodně silné "fuj" - prostě stupeň 3. Páníček si to nepřeje a bude se zlobit, jestli nepřestaneš.
Zafungovalo to tak, že pokud mu zajíc přímo nevyběh před čumákem, tak poslech (samozřejmě hodně pochválit). Pak poslechl i na bažanty.. Potom když začal stopovat.
To ale ještě stále utekl za srnkou nebo zajícem (vrátil se brzo, ale vystartovalú. No a teď - budou mu dva roky už na to "fuj", "nesmíš" a hodně nazlobený hlas (na to není až zas tak zvyklý, bo jinak nezlobí) poslechne, i když vystartuje zajíc.
Řeknu "fuj" a ihned přivolám. Poslechne děsně nerad, ale udělá to (hned mu dám jinou činnost, hru, zábavu, pamlsek..).
Takže jednak je to věkem a jednak bych to být tebou zkusila na mírnějších podnětech, než je hned zdrhající zvěř.

Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 20:35
- Nahlásit

Anonym[b][/b]

kure25
# Zasláno: 25 Úno 2005 20:42
- Nahlásit

My máme dvě fenky RR a ta starší ,tak ta má od malička prostě slabost pro kočky a vždycky ,když jí náka přišla do jejího teritoria,tak vyšla mírně pochroumaná.Ale ne že by ji lovila a kousala,ona prostě vždycky hrozně mlátí těma packama a poskakuje okolo... V lese jsme taky už potkali pár srnek a zajíců,ale když jsme jí odvolali,nebyla jak zběsilá... Jinak ta menší zatím problémy nemá,ani s kočkama,ani s divou zvěří!

No a s těma kočkama už to asi jiný nebude,musela by být zvyklá od štěndy...

Anonyme,já bych si pejsu zavolala k sobě,třeba na pamlsek.U nás to teda alespon zabírá!!! Držím palce!

niniel
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2005 13:11
- Nahlásit

No podle mych zkusenosti-pudy jsou pudy a pokud je ma nektery pes silnejsi, tak se s tim moc udelat neda. Mam dva psy, jeden utika za zveri casto a to je jinak neskutecne vycepovany a ten druhy zatim utekl asi jednou-je mu 10 mesicu. U me se vyplatilo vencit tam, kde nejsou posedy, nejlepe pole, do lesa chodime jen tam, kde vime, ze se nic nestane.

niniel
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2005 13:12
- Nahlásit

Anonymní
Jo, na jednu stranu muzete byt radi, ze se za 5 minut vrati, ten muj je pryc treba pul hodiny.

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 12:12
- Nahlásit

niniel
jojo, musím s Tebou souhlasit - pudy jsou pudy a potlačit je podle mě taky úplně nelze. U svého téměr ročního pejsy už jsem docílila, že už neutíká za bažanty a jinou pernatou zvěří...vyběhne - já řvu "fůůůj" a on toho nechá a normálně pokračuje v cestě nebo přijde ke mně, ale u srnek a zajíců je to pořád "v pytli" - to taky klidně čekám i přes 5 minut.... Nejdýl jsem čekala asi 20 minut a už jsem byla zoufalá... pejsa přilítl úplně od jinud než původně zdrhnul....
Když jdeme do lesa, vybírám si záměrně přehledné terény, abych i kdyby pejsa už vyběhl za srnkou na něj aspoň viděla a on na mě - pak i to přivolání funguje líp.

niniel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 13:20
- Nahlásit

Evik
No tak tihle utikaji hlavne za srnami, bazanti je az zas tak neberou a hlavne jakmile bazant vzletne, tak to psa prestane bavit. No ja uz jsem naucena, ze normalne pokracuju v prochazce a pes si me najde.

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 13:37
- Nahlásit

niniel
to já vždycky raději, trouba, stojím na místě, protože nikdy nevím, odkud ten můj čudla přiletí S těma bažantama je to jak říkáš - přestanou pejsu bavit, když vzlétnou, ale i jinak už ho od nich dobře odvolám.

niniel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 16:45
- Nahlásit

Evik
Klidne bez dal, uvidis, ze si te najdou, maji na to cich

sasa
# Zasláno: 4 Bře 2005 00:26
- Nahlásit

mam bigla 4 mesice stareho.vsichni mi rikali ze je to pes tezko ovladatelny a ze utika.a at si ho radsi neporizuji.ale ja si ho stejne koupil.je hrozne chytry a nebyl problem behem mesice ho naucit v byte zakladnim povelum.(sedni,lehni,zustan,aport)to zvlada pomerne slusne.za pamlsek.denne staci max.deset minut vycviku.chodim s nim ven,kde me moc neposloucha ale verim ze casem se to zlepsi.od 6 mesicu s nim chci chodit na cvicak do jinonic.vic se bojim toho,ze az ho nekdy budu chtit pustit bez voditka,tak zdrhne.vsude o tom ctu a vim ze to bude problem.prece neni mozne aby se ten pes nenaucil chodit bez voditka.predstava ze ho nebudu moct nikdy pustit me nici.jednou sem videl v praze bigla s panickem a ten pes sel vedle neho bez voditka.ridil jsem auto a nemohl jsem zastavit abych se toho pana zeptal jak to dokazal.mate nekdo bigla ktery umi chodit bez voditka a nebo postup jak ho v tom vycvicit?

Evicka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 09:35
- Nahlásit

Přátelé, když jsem obhajovala myslivce a jejich počínání, tak jste mne kamenovali za to, že se jich zastávám. Ale teď ruku na srdce. Sami vidíte, že zvládnou lovecké pudy svých psů, je velký problém a každý z vášich psů si už nějaké to divoké zvířátko prohnal.

Sama se v nácviku přikláním k rezolutnímu zákazovému povelu typu fuj nebo nesmíš. Ten totiž bývá již od útlého štěněcího věku nejvíce zafixován a bývá nejúčinnější. Navíc utíkání za zvěří je nekalá činnost, tudíž se automaticky nabízí povel k přerušení nežádoucí činnosti, tj. fuj, nesmíš. Samozřejmě u psů se silným loveckým pudem je nejlepší vždy prevence, tj. pokud možno navštěvovat taková místa, kde se zvěř nevyskytuje nebo jen v minimálním množství. Další je mapovat terén před sebou a možné riziko eliminovat.

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 09:51
- Nahlásit

Evička
no, to je přesně to, co dělám - když jdu se psem, který ač nelovecký má silný lovecký pud, vyhledávám přehledná prostranství, kde na něho uvidím i kdyby už náhodou vyběhl...když mě vidí, dá se i lépe odvolat.... Pokud jdeme vysloveně do lesa, psa mám na dlouhém vodítku - už proto, že volný pohyb psů v lese je zakázán a především proto, že když už jednou za zvěří vyběhne, pak je mi nějaké fuj nebo nesmíš na kočku..... poměrně dobře se mi daří psa odvolat pokud zvěř zmerčí, ale ještě nevyběhl....pak ho samozřejmě strašně chválím, když přijde, ale jak už jednou vyletí, musím prostě počkat až se vrátí. Psa nikdy nepouštím v místech, kde by hrozilo nebezpečí, že vběhne pod auto apod...

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 10:05 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit

nevím, ale opět bych to dělal právě naopak... představ si, že jdeš se psem, kterýž se s ničím takovým ještě nesetkal.. Najednou vyběhne malá potvůrka ze křoví a peláší od psa pryč?? psovi se to nestává často, tudíž je to pro něj dosud něco neprobádaného. Tou první chybou v nácviku je tebou zmíněná izolace.. Já právě naopak tyto místa vyhledávám, ale začátky jsou někde jinde - už když je pesan štěně, projdu se s ním u babičky kolem slepic, když si jich nevšímá, tak je to v pořádku, když si jich všímá - tak se podle toho zařídím..

A jestliže poté přistoupím k pohybování se u slepic bez vodítka/ jsou tam i králíci a pod../a pesan mi za jednou z nich uteče/ pokud si počínáš důsledně tak se to nestává/, tak ho na oploceném dvorku spíše chytneš než v na poli nebo v hájku..PESTROST NÁCVIKU je klíč skoro ke všemu

Zkusit si potom poslušnost na dvorku, kde se pohybují volně slepice a králíci není vůbec marné..

Jde o to, aby pro psa nebylo nic nového, že před ním někdo začne utíkat...

Na druhou stranu, je pravda, že moje babička v nácviku o jednu takovou slepici přišla

Anonymní
# Zasláno: 4 Bře 2005 10:19
- Nahlásit

...volný pohyb psů v lese je zakázán...
??? a kde není ???

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 10:27
- Nahlásit

Omyl vlese je zakazany pohyb psa mimo vliv psovoda pkud budes perfektene ovladat psa na volno aby ti za nicim nevylit tak ho na voditku mit nemusis. ja svoji smecku mam v lese volne naprosto bezne a s myslivcema vychazime v pohode, ale taky ti psi se nevzdali odemne na vic nez cca 20m a neslezou z cesty do porostu. Jinak souhlasim ala_baionette ze vse je opestrosti navyku a duslednosti vycviku, kazdy pes se da naucit privolani.

niniel
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 10:52
- Nahlásit

Taky proto v lese vencim jen opravdu vyjimecne. Jde o jednou a o psa muzu prijit...

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 10:57
- Nahlásit

ala-baionette

asi jsem se špatně vyjádřila, ale já neřekla, že chodím tam, kde není zvěř.....naopak - chodím po polích i remízcích ale všude tam, kde mám dobrý přehled. Se zvěří se tam naopak setkáváme hodně často a pes je už od štěněte zvyklý na různé podněty (zvěř, jiní psi, chodci, lyžaři, sáňky....) ničeho se nebojí, všechno ho zajímá a všechno by chtěl lovit. Od psů ho bez problémů odvolám ale se zvěří je větší problém. Netvrdím, že má výborné přivolání - tzn. že přiběhne na první povel. Pokud ho něco hodně zajímá, přijde třeba na podruhé či třetí zavolání, ale VŽDY PŘIJDE a o to přece hlavně jde...., ne? Jak jsem psala, dokud pes za zvěří nevyrazí, je odvolatelný dobře, ale jakmile už jednou vyběhne, musím počkat - protože i když volám povzbudivě, lákám na všechno možné, pes nevnímá a tvrdost a řvaní je v jeho případě naprostý nesmysl, tím jsem nikdy nic nedocílila. Důsledná se snažím být vždy. Přivolání, když pejsa začal puberťačit se zhoršilo, tak jsme se vrátili ke stopovací šňůře a pak se to vylepšilo, ale na tu zvěř mi nepománá ani stopovačka - tedy - pejsa když ví, že je na ní, tak nevyletí, jakmile jí nemá, vypálí.
Jinak v lese po cestách nechávám psa taky na volno, ale nesmí odbíhat z cesty - to důsledně zakazuji a pejsa ví, že nesmí - pokud se zapomene, poslechne když zakážu....

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 11:00
- Nahlásit

ale o to právě jde, eliminovat to jednou na nácvik a vyvodit z toho důsledky, ten pes to musí pochopit v nácviku.
V lese nemá co dělat člověk, který nemá zvládnuté začátky.

A pozor, v lese probíhá také nácvik, ale je to jedna z posledních fází v přivolání

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 11:06 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit

Evik, stopovačka je dobrá, ale dá se s ní mnoho zkazit. nesmíš přejít do fáze, kdy pes ví, že ji má... ideální je po něm něco hodit. Klíče..

pro tchor

je jeden nástroj, který pomáhá při přivolání a ty ho určitě znáš. Nemyslím teď elektrický obojek, s tím je to stejné, jako se stopovačkou...Psát o něm na veřejném by bylo nebezpečné pro psy, pokud člověk neví jak Y použít, je to špatné... mně ale u dobrouše zabral

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 12:03
- Nahlásit

ala-baionette
V lese nemá co dělat člověk, který nemá zvládnuté začátky........

a to bych jako se psem neměla vůbec chodit do lesa, dokud nebude mít takřka stoprocentní přivolání????? To přece taky nejde.....
stopovačka je dobrá, ale dá se s ní mnoho zkazit. nesmíš přejít do fáze, kdy pes ví, že ji má.´....a jak to docílit, aby pes nevěděl, že má něco připnutého na obojku??? Když jsem pejsovi stopovačku dávala, nezdrhnul za zvěří ani když jsem jí nedržela, jen jí "táhl" za sebou - prostě o ní věděl a taky věděl, že jí můžu kdykoli přišlápnout, když bude chtít zdrhnout....Aby ten můj hafuša nevěděl, že má něco připnutého na obojku, musela by to být asi leda nit....a to je na kočku.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 14:14 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit

přesně tak.. pokud nemáš zvládnuté přivolání, co děláš v lese???
jsi sama proti sobě, jakmile si to tvůj hezoun zafixuje, pak se s přivoláním budeš neustále prát..začni jak to popisoval někde zpátky tchor v oploceném objektu a venčení navolno v lese vynech...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání