Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivita při jídle
Autor Zpráva
silvule
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 11:09
- Nahlásit

Ahoj,

prosím o radu. Máme asi čtyřletého rotwajlera (nalezenec, měl asi čtyři měsíce, když jsme si ho vzali), máme ho moc rádi, ale asi od jeho dvou let se objevil problém - agresivita (vrčení, hlídání) při chystání žrádla. Od malička si nechal do jídla sáhnout, nechal si vzít cokoliv, co jsme mu dali nebo co našel. Poslední dobou se ale o jídlo jakoby stále víc "bojí". Celkově je velmi bojácný. Vyvrcholilo to minulý pátek: při chystání žrádla jsem mu do misky nasypala granule a i s miskou se k němu otočila zády a šla mu do ní přisypat ještě prášek na klouby (což děláme kdaždý den). Jakmile jsem se otočila a udělala krok od něj, kousl mě do zadku. Jela jsem na pohotovost, zranění není tak hrozné, spíše mě trápí - co s ním? V běžném "provozu" se agresivně neprojevuje, manžel mu včera nachystal bez problémů a já v podstatě celé ty tři a půl roku před tím také. Čekáme rodinu, takže o to větší jsou mé obavy. V žádném případě ho nechceme dát pryč, můžeme ho dát na zahradu (nastěhovali jsme se v loni v říjnu do rodinného domku), což taky bude docela fuška, ale tím se vyřeší pouze to, že nebude mít příležitost k této agresi, ne agrese samotná.
Máte někdo podobnou zkušenost? Prosím poraďte. Děkuji. Silva

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 15:02
- Nahlásit

Silvo, podobný problém nemám, ale je to hodně vážný problém. Jednak je RTW silné plemeno, proti kterému člověk nemá reálnou šanci se ubránit, ale jako hlavní problém vidím to děťátko. Vás alespoň částečně respektuje, ale dítko bude na úplně nejnižším hierarchickém žebříčku a velice lehce by se mu mohlo něco stát. Prosím Vás, mám opravdu vážnou obavu, že by se u vás mohlo přihodit něco hodně špatného. Prosím vás, napíšu vám dvě adresy a zkuste se poptat tam, jsou to odborníci. www.psiskolafalco.web3.cz a www.artemis.erbak.com
Na obou těchto adresách jsou poradny, zkuste tam napsat co a jak, nebo je přímo kontaktujte. Máte opravdu velký problém.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 15:57
- Nahlásit

Evicka
obávám se,že ten problém není na řešení webem,že to je zvíře s "špatnou povahou",k tomu postavené na hierarchickémm žebříčku taky úplně špatně...pokud mu vrkání a jiné projevy už dva roky prochází,aniž by mu byl účinně zkřiven chlup,bude to chtít úplně změnit ke psu přístup....
Běžně se to dělá tak,že si ho prostě srovnáš tam,kde ho chceš mít,s takovým nástupem,že má hoch smůlu....prostě si ani ne´dobne a je vespod.A pak se pokračuje v systematickém a důsledném utužování hierarchie....
Nemám ráda nalezence,nemám ráda slabý nervy a doleva postavený zvířata,nemám ráda doma zvíře,co si sama pro povahu nevyberu...ale občas musím pohlídat i cizíhop neideálního psa a pak tvrvám na tom že bude u nás doma po mém....ale to se prostě musí umět.....
Obávám se,že tady by pomoh spíš zkušený chovatel a výcvikář nejen rotvíků ,který by paní fyzicky ukázal,jak se srovná narostlý domácí tyran se slabými nervy....a pokud někdo z uvedených pánů bude k tomu schopen dodat něco validního,viděla bych to na Desenského.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 16:06
- Nahlásit

jinak budu hnusná-ale v takovýchto případech se altruismus centrovaný na psy moc nevyplácí...proč si nezkušená rodina s perspektivou děcka neveme soudně a s rozvahou domů štěně klidného a pohodového plemene s prokázaným původem a rodově upevněným přátelským projevem a pevnými nervy....?????
proč si lidi nabíhají systémem pro dobrotu na žebrotu????
RTW bez PP ve 4 měsících někde nalezený je přesně to,co si soudný člověk domů prostě neveme a jestli pro takový zvíře chce něco udělat,tak euthanasii a podpořit tlaky proti množení bezpapíráků...nebude-li tržní poptávka,nebude nabídka....a nebudou se množit kriplíci kvůli tomu,že je někdo třeba koupí....

Vím že rozpoutám šílenou hádku,ale já jsem prostě proti množení čehokoli bez vnitřních regulí,kdy jen ti nejlepší mají právo předat své geny....ale blbých lidí s měkkým srdíčkem je prostě dostatek....takž je solidní koupěschopná základna.....a pokud není,je solidní základna útulkářská....takže let´s go se množit pro prachy.

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 16:21
- Nahlásit

Sali

myslím, že jsi svým příspěvkem žadatelku o radu asi poněkud vyděsila.....já se nechci připojovat k "šílené hádce"....
jen mi zrovna k pisatelce dotazu nesedí ta tvá věta ale blbých lidí s měkkým srdíčkem je prostě dostatek....ono toho rotvika našla ne? a z dobroty srdce si ho nechala...Já kdybych našla štěně čehokoli, tak se ho budu určitě taky snažit zachránit......

silvule
Vy se rozhodně zkontaktujte přímo s p. Desenským, zavolejte mu, domluvte si schůzku a vezměte s sebou i svého psa - p. Desenský je skutečný odborník přes psí duši a psychiku, určitě přijde na to, kde je problém a pomůže Vám ho vyřešit. Myslím že určitě není důvod dávat psa pryč. Rozhodně se psa taky nepokoušejte napravit sama bez pomoci odborníka. Přeji Vám i Vašemu pejskovi hodně štěstí, ať se Vaše vztahy zase urovnají.

jana33
# Zasláno: 21 Úno 2005 16:41
- Nahlásit

Silvule
Na to, co psala Sali se vykašli a určitě kontaktuj p. Desenského nebo někoho podobného, aby ti pomohl váš společný problém vyřešit. Je fakt, že jste to měli začít řešit dřív než za dva roky, ale o tom už asi teď nemá cenu debatovat. Držím moc palce a věřím, že vás čeká společný dlouhý a spokojený život, rotvíci jsou pohodáři a určitě najdete spol. řeč, jen si asi potřebujete určité věci ujasnit. Já narozdíl od Sali držím palce všem, kdo se nalezenců ujme a nalezence i jejich páníčky mám moc ráda

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 17:20
- Nahlásit

jana33
jasně, plně s tebou souhlasím. Sali si zřejmě neuvědomila, že nalezencem může být i čistokrevné zvíře s PP! Bohužel i takoví psi se dostávají do útulků často si nějaká dobrá duše vezme přímo z ulice. Jeden můj kamarád našel před 10lety na ulici - v popelnici malé štěňátko - mělo v uchu tetování - tedy čistokrevný pejsek....kamarád se ho ujal vypiplal dočista z dudlíku(myslel si že je to asi nějaký retriever) - ze štěňátka vyrostl veliký howavart. Dnes je to pomalu dědeček a jsou s kamarádem jedna ruka. Kámoš nepátral po tom, komu pejsek patřil, štěníka si chtěl nechat.
Já taky fandím všem, kteří pomohou pejskům z útulku či si nalezeného pejska na ulici nechaji nebo pomohou nají nový domov. Když už jsou ti psíci jednou na světě, proč by neměli mít právo na stejně kvalitní život jako "papíráci"????? (to hlavně pro Sali)

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 18:19
- Nahlásit

děvčata kdo chce kam,pomozme mu tam.....

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 18:37
- Nahlásit

třeba bych se měla omluvit,třeba ten nalezenej RTW byl původně prodanej zodpovědnou leč důvěřivou chovatelkou lstivému xindlovi,třeba podle tetování tato paní našla pře Plemennou knihu chovatelskou stanici a kontaktovala chovatele,třeba se chovatel upřímě podivil,kde se bojácná povaha vzala,choval přece na exteriérových zvířatech prověřených výstavami,zkouškami,bonitací,choval přece na zlepšení povah i vzhledu,jak to zodpovědný chovatel vždyckz dělá,třeba chovatel se snažil pomoct ze všech sil,dohodil kamaráda výcvkáře,vzal si pejska domů na vzbudování základní ovladatelnosti,když viděl,že šlechetní zachránci na to nemají....třeba chovatel už udělal vše,co mohl,a taky radí psího psychoterapeuta,protože výcvikáři všeho kalibru si na rotvím poseroutkovi peroutkovi už zuby vylámali....holt to neumí,cvičí jen s těmi dobrými,kvalitními povahami..... a dobře dělají!!!!!!!RTW se strachovou agresí patří pod kytičky.

Sali
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 18:40
- Nahlásit

a já patřím taky úplně jinam,mezi normální lidi přes chov a výcvik služebních a pracovních pelemn a ne mezi sladkobolný psomilce,mějte se tady jak chcete,mizím.

niniel
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 19:47
- Nahlásit

Taky se pridam do debaty. Ja bych si stene RTW nenechala ani nahodou, mozna kdyby to byla fena, ale psa ne. Ale ja bych si nenechala ani psa pitbula nebo cuvace, je to o zkusenostech s temito plemeny a ja vim, ze bych je nezvladla. To, ze se silvule rozhodla psa si nechat, je jeji rozhodnuti, ja ji za to kritizovat nebudu. Divne je, ze se pes projevil po tolika letech. Ale mozna je to jako u tech pasteveckych psu, maji tak silnou vlastni osobnost, ze jim po par letech "rupne v bedne", pes se zblazni a konci na injekci. Rozhodne bezte za odbornikem, ale uprimne uz tomu psovi neverim a pokud budete mit dite, tak bych silne premyslela o tom, zda ho nedat pryc. Pokud je pes naruseny, tak to ma porad v sobe.

Evicka
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:10
- Nahlásit

Silvule, zkus se nejdřív pobavit s odborníkem, ale takky reálně zvažuj možnost dát ho pryč. Dítě je na prvním místě a určitě bys nerada, aby se mu něco stalo. Takovému psovi,jako je tvůj se nedá věřit. Hele, my měli taky nejdřív psy, teprve potom dítě. Jenže naši psi jsou naprosto pohodoví a bezproblémoví, a i přesto bych nidky svou malou dceru nenechala v přítomnosti psa nedejbůh psů samotnou. Psi takovéhle malé dítko vůbec neberou na vědomí jako člena lidského druhu. Pro ně je to sice člen smečky, ale takový, který nemá žádná práva, v nejlepším případě ho ignorují a považují za štěně. Váš RTW je nebezpečný. Pokud bych se rozhodovala já, sama za sebe, tak bych ho, sice s těžkým srdcem, dala pryč. Jsou jiná, daleko vhodnější plemena, která se hodí do rodiny k dětem. Nemohla bych mu nikdy věřit.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:36
- Nahlásit

niniel
na tom není nic divného,jak se projevuje,a všechny ty báchorky o silných odobnostech a rupnutí v bedně poatří do pejskařského bájesloví,sorry ale to je parková universita,způsob vykládání si neznámého známými analogiemi....
pes je následek neuváženého boomu RTW v devadesátých letech,kdy se díky vysoké poptávce po těchto obranářsjkýách plemenech začalo divoce množit na prachy,pářilo se mezi sebou kdeco jen s jediným cílem-mít dostatek štěˇ'nat na pokrytí poptávky trhu...povahy už nikoho nezajímaly,lidi s vymytými mozky kuúpovali RTW a Dob pro jméno plemene a jejich pověst,nic o nich jinak nevěděli a vědět nechtěli....automaticky je to RTW tedy zlý ostrý pes co dokáže hlídat a kousat....nic není dál k pravdě než tahle báchorka....
ta zpojebaná devadesátá léta stála povahy mnoho plemen....dneska si mezi nima na práci skoro nevybereš,a pracovní chovy začínají znova......oddělalo to briardy,ERDELY,KNÍRAČE,dobrmany NO,.....proč si myslíš,že dneska tolik lidí dělá s malinama,když dobrý NO stejně nemá konkurenci????? Už nejsou dobří NO k sehnání bez výrazné snahy.....a makliny se sem dovezli na práci pak už cíleně,NIKDO JE NIKDY PŘES POVAHY NEODSTŘELIL.....
...a pořád se to táhne a táhnout bude,třetí generace těch kriplíků vyplozených podle poptávky většinou už dneska bez PP,nebo to do chovu ani prolézt nemohlo,se vesele množí dál a pak se sbírají na ulici......
Evička má pravdu,velký plemeno se špatnou povahou(strach,nejistota,zlomky agrese a sebevědomí uválcovaný bojavou dušičkou,...)je stejnej chatakterovej kripl jako podobně postiženej člověk.....lítá od extrému do extrému,před silnejma kálí maggi v kostkách a komplexy si léčí na těch,co se nemohou bránit.....,pes je ve psí versi to samý a ten,kdo se nemůže bránit,JE DÍTĚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JEN NA TAKOVOU OBĚT ZLOBY NEBO LOVU TAKOVÝ PES MÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NA JINÝ SI NETROUFNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Z takovýhle zvířat vznikají ty úrazy až smr´táky,a takovýhle zvířata kazí pověst plemenu......

Povaha je polygenní dědičnost a chovatelsky se na ní musí sakra pracovat,aby odpovídala požadavkům-pes PŘECE JE UŽITKOVÉ ZVÍŘE,NENÍ TO OBČAN S PRÁVY DLE ÚSTAVY,TEDY EUGENIKOU NETKNUTELNÝ.....
pracovní linie i výstavní linie musí mít jedno společné-středovou povahu s nervy pevnými jak špagáty.Pracáci k tomu musí mít bojovnost a pracovní tah plus talent na ten druh výcviku nebo sportu,na který jsou určení....výstavák zas nesmí mít potřebu seknout po ruce,co ho zkoumá,jen proto,že si nepřeje být ošmatávaný.....což u pracáka nevadí.Tam je jistá distančnost od cizích na místě a za vlezlost může přijít sebevědomé upozornění NEŠAHEJ!U rodinného psa a výstaváka se tohle NESMÍ ŠLECHTIT,za agresivní chování je distanc z kruhu....i u pracáků je za agresivní ihned nezvládnutý projev vůči divákům,rozhodčímu nebo jinému psu distanc z akce...pes může zavrkat,ale na korekční povel NE musí okamžitě sklapnout a držet hubu i krok.

Evicka
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 10:16
- Nahlásit

Silvule, věř Sali, ví přesně co říká. Již kdesi kdysi jsme psali se Sali něco málo o genetice, já obecně, Sali konkrétně. RTW už není co býval kdysi. Jeho vyrovnaná povaha je pryč a ten tvůj bude patřit mezi ty nevypočitatelné, nespolehlivé, u kterých nikdy nevíš co udělají. Nechceme tě nijak strašit, ale PŘEMÝŠLEJ.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 10:39
- Nahlásit

k problemu silvule: To, ze pes kousnul, navic v pozici, kdy mel jasne navrch, je uz opravdu velmi vazny problem, pravdepodobne zakodovany v labilni povaze psa a nikdo nezaruci, ze to pes neudela znovu. Nas prvni NO byl velmi dominantni pes a obcas jsme si museli vyjasnit pozice "ve smecce", ale vzdy jsem vedel, ze ackoliv po mne drstkuje, NIKDY ME NEKOUSNE a uz vubec neexistovalo, aby na me sam zautocil.

Sali: Jen k papirakum x nalezenci. Sama pises, ze rada psu ma nezodpovednym mnozenim znicene povahy. Ja budu mluvit jen za NO a bohuzel to musim jedine potvrdit. Take souhlasim, ze zkousky a bonitace by mely odhalit povahove slabe a labilni jedince a do chovu je proste nepustit. Bohuzel, minimalne u NO tohle neni pravda a do chovu se fakt dostavaji problematicka zvirata. To me ale privadi k tomu, co jsem chtel napsat, ze v podstate jsou si dnes psi s papiry a bezpapiraci v mnoha pripadech rovni a nekdy jsou ti bezpapirovi dokonce povahove kvalitnejsi, protoze nikdy nevis, za co rodice nebyli vpusteni do chovu a nemuselo to vubec co delat s povahou (kycle, zuby...). Navic nemohu souhlasit s tim, ze pracovni linie musi mit k pevnym nervum take bojovnost a pracovni tah. Tohle preci nesmi chybet ani exterierove linii!!! Preci se exterierovy pes nemuze slozit, kdyz proti nemu treba figurant vybehne. Ja u NO povazuju za exterierovost to, ze pes ma drobnejsi fyzicke limitace, ktere jsou dany trebas vetsim uhlenim, ale ocekavam od neho pevnou povahu stejnou jako u pracanta. Jinak ani pracovnimu psovi bych netoleroval utok na "osmatavajici ruku". Pes pevnych nervu musi byt schopen na prikaz pana ustat i ciziho cloveka (rozhodci, veterinar...)

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 10:55
- Nahlásit

Mikkin
TROCHU JSME SI NEROZUMĚLI....máš pravdu,málo jsem zdůraznila,že jakousi záruku ti dneska dá jen renomovaný chovatel a současně výcvikář pracáků s výsledky a poctivostí v plánování chovu....záruku jen toho druhu,že vymyslel a uděla a prověřil co moh,a že pokusd se někde ty povahový barevný kuličky nenamíchají naprosto nesmysleně,a štěně se chová perspektivně,mělo by dělat a být normální.
To,co ty popisuješ u NO,jako ideálního exteriéráka,bych popsala jako pracujícího exteriéráka.NO příliš nerozumím,moje parketa jou dobrmani....a malinušky.Opravdu když někdo chce šlechtit linii čistě na vzhled,potřebuje tam hlavně pevný nervy a pohodový projev,vpodstatě neškodný,a obrany se dají na chovnost udělat v loveckém drivu.Pracovní lini e jsou úplně o něčem jiném,pracáka maliňáka bych si trochu netroufla doporučit někomu,kdo v nich nemá nějakou praxi....výstaváka klidně.Kousat budou oba......ale každý z "jíné strany".
Pevné nervy ustojí cokoli,ale sbevědomí vytažené ad absurdum spojené s třeba nenáladou nebo klidně s výcvikem k obranářské praxi nepovede pokaždé k nadšení,že na psa jde svévolně někdo šmátrat....na příkaz pána ustojí vše,ale to,že si přitom bude myslet něco "o prdeli" mu zakázat nejde....klasiockýho výstabváka to ani nenapadne....
Věř mi,jednu takovou pinzetí čubu mám právě v pracovně,a tu prostě nenapadne,že by kdokoli objevivší se a jevivší o ní zájem byl nevítaný host a utopila by úplně cizí lidi ve svých slinách....ještě jsem neviděla že by se bála,mám jí doma třetí týden....tak vstřícný a přitom vyrovnaný nebojácný zvíře by jeden pohledal....

Mikkin
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:21
- Nahlásit

Mame doma psa s exterierovou krvi, presto ma vyrazne vlohy pro praci a v sobe velikou bojovnost. V nedeli sundal na cvicaku figurantovi rukav, aniz by mu ho ten chtel pustit a ani na "osmatavani" od cizich moc neni, jeden neodbytny clovek na to uz malem doplatil, ackoliv ho pes nejprve upozornoval vrcenim. Presto nekousl, ale "pouze" se ohnal. Na vystave si ale musi nechat sahnout jak na genitalie, coz je pro psa docela citlive misto, tak do mordy pri kontrole zubu a to bez kecu. Stejne tak, jako pri vysetreni u veterinare. A bez problemu to ustoji. Zalezi na zvireti. Ja nerad delim NO na pracovni a exterierovy smer, i kdyz vim, ze tady ty dve vetve proste existuji. Pro me je kvalitni NO pes krasne stavby, pevnych nervu a zvladnute bojovnosti s zivym zajmem o cokoliv

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:43
- Nahlásit

Mikkin
já bych taky strašně ráda viděla dobrmany takový,jak píšeš o NO...a to u nich ani v Čechách ty dvě větve nejsou.....tady jsou charakterový i vzhledový zgerby a pak pracující inteligence

Sebevědomý pes nekousne,jen uhodí hubou nebo sekne zubem.....
akorát že to ty typický pinzetí exteriéráky s pevnejma nervama ani nenapadne....že by se jim to mohlo nelíbit.....jsou to extroverti.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:44
- Nahlásit

Mikkin
my se s kámoškama snažíme udělat novou větev pinzet,pracující krasavce sportovce tělem i duchem....už se narodila další generace,uvidíme na závodech za pár let..

Ebony
# Zasláno: 22 Úno 2005 18:56
- Nahlásit

Mikkin
jenže pevná povaha není vše, taky mám doma exteriéračku s pevnýma nervama jak dráty, nic jí nerozhodí, odkouše třeba na hlavě, ale ten pracovńí tah tam není, ta chuť a šťáva, to odhodlání se zabít pro aport, nebo pro jakkoukoliv činnost, nikdo neříká, že exteriéráci jsou poserové, ale nejsou to žádný formule 1. Nebo MIGI

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 19:35
- Nahlásit

Ebony
přesně tak,krásně to člověk vidí u slušných pracovitých exteriérových malin,taky odkoušou kdykoli cokoli,ale jinak jsou duševně normální a pro kravinu jako balonek třicet kotrmelců nedělají.Mimochodem Ax z Labského přívozu padá spíš do týhle kategorie....teprv když člověk zná ty pravý pošahance a jejich stejně pošahaný dítka má doma,vidí ten rozdíl...
Axe zrychlujou na kontroláku tak,že ho vyvážou na pružinu,figurant s řevem jde na dálku do něj,pes se zmítá a soptí,a deset kroků před se v jediném momentě figurant otáčí do útěku,jakoby zastrašený projevem psa,a psovod odpíchne karabinku....je to paráda,pes vůbec nebrzdí...
Akorát že u Frama by tohle vedlo ke smrttui riztřískáním se o figuranta a u jeho dcerunky pracuju spíš na tom,aby do posledního momentu seděla v plném soustředění a čekala na povel ke startu.....

Anonymní
# Zasláno: 22 Úno 2005 21:18
- Nahlásit

Sali
tak tohle já můžu dělat s muminem, to je takovej velkej rádsenasírací pes, ale přesně Mig 21 by asi proletěla figurantem skrznaskrz

Ebony
# Zasláno: 22 Úno 2005 21:19
- Nahlásit

ach jo, zas jsem anonymní, někdy mě tohle forum štve

Mikkin
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 21:51
- Nahlásit

Ne, nebudu souhlasit Najdou se i exterieraci, kteri by kvuli aportu a nebo rukavu vypustili dusi. Jednoho takoveho mame doma a Mig 21 je proti nemu hadr ;) Zajimave je, ze v linii ma az na jednu vyjimku same exterierove psy.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 22:01
- Nahlásit

Mikkin
Problem je ze jeden pes neznamena v linii vubec nic, kdyby jsi napsal ze takovejch je 80% jejich odchovů nekolik generaci zpatky tak by to o necem svedsilo, ale takovy linie zanam u NO v Cechah dve a na jejich stenata se ceka nekolik let.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 22:13
- Nahlásit

Tchor: Ano, to je bohuzel pravda. Navic, i kdyz je pes fakt vyborny jak v exterieru, tak v povaze, neuchovnim ho, protoze ma 3/3...

Maruš
# Zasláno: 23 Úno 2005 08:11
- Nahlásit

Tchor
A šlo by pro "nás nezasvěcený" napsat,který to jsou?

Anonymní
# Zasláno: 23 Úno 2005 08:24
- Nahlásit

proč mám pocit, že "někdo" zase strhnul diskusi absolutně někam jinam? Myslím, že Silvule přišla trošku s jiným problémem než, že nemá šanci sehnat psa, který by pro práci vypustil duši

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 09:13
- Nahlásit

Anonymní
hele,a Ty máš snad pocit,že silvule sem chodí a diskutuje?Že se dál aktivně zajímá o svůj problém?
Mimochodem,to,co si tady krafem,není vůbec OT,ale je to pořád o povahách....
Vědět spousta lidí co se tady ptají na takovýhle horory dopředu něco o povahách pracovních plemen a jejich liniích,a metodikách jak s nima zacházet,nemuseli by nechat věci dojít tak daleko....když se ke psu nedává jedincově specifický návod k použití,je třeba si ho tvořit sám a včas,ne 4 roky poté....

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 09:16
- Nahlásit

Mikkin
takže si ho užívej ze všech sil ke spokojenosti obou,neznám nic krásnějšího než nádherný exemplář s ohromujícím projevem....a jen ti přeju,aby s těma kyčlema neměl ještě dloooouho potíže....
ale do chovu by asi moc nedal,spíš jen tu svou krásu a do pár štěňat nějaký procento svýho projevu....
na vylepšení vzhledu pracáků jsou třeba pracující exteriéráci,kteří k pevným nervům mají pracovní tah a šťávu a to vše aspoň 4 generace zpět se vyskytující ve vysokém procentu,po různých matkách...

Anonymní
# Zasláno: 23 Úno 2005 09:26
- Nahlásit

hm, takže se vlastně nejdřív dozvím, že tyhle plemena jdou vlastně do hajzlu, že už je takových pracantů málo a jsou to mazlové a výstaváci a pak zase, že když si chci pořídit takovéhle plemeno, musím přemýšlet, že je to prostě pracant. i když vlastně tyhle linie už pořádně neexistují...znám rotviky, kteří jsou chováni pro radost a i ty kteří jsou na práci. téma je agresivita rodinného psa, proč do toho tahat ty pracovní?ale to je asi škoda mluvit

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 09:35
- Nahlásit

Anonymní
máš v tom bramborovej guláš.
Chceš mít srovnáno nebo chceš prudit? Vyber si,v druhém případě si nemíním plácat játra.

Anonymní
# Zasláno: 23 Úno 2005 10:22
- Nahlásit

srovnáno, páč mi souvislost s původním tématem vážně trochu uniká

handula
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:00
- Nahlásit

Taky si myslím, že ta diskuse je trochu jinde, myslím že silvule sem nepřišla, aby se dozvěděla, že nejlépe nechat psa utratit a pořídit si jinýho. To asi není to co potřebovala slyšet. Až se silvule k tomu nějak vyjádří, tak napíšu svůj názor....do té doby ne...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:18
- Nahlásit

Anonymní
díky změně politického systému a otevření hranic se u nás v devadesátých letech úplně změnila chovatelská politika,dílem se rozjel chov na masové uspokojení poptávky,bez kvality,čistě na kvantitu,dílem se začalo bouřlivě krejt psy ověnčenými tituly krásy zvenku a taková zvířata zvučných jmen chovatelských stanic se dovážet....že se dovezl brak,kterýnm tam nikdo krejt nechtěla a tak ho picnuli na bývalý Východ,kde se otevřel trh,už se dávno ví....
Následkem toho se rozbilo všechno,co do té doby existovalo v povahách,plemena se rozštěpila na linie práce a linie krásy,a paralelně k tomu se rozjel bezpapírový chov na odpadu původně papírových zvířat....na těch,co neprošli do chovu i po maximálně benevolentních úpravách testů povah i zdravotních požadavků...
tato situace se pomalu začíná měnit díky snahám jednotlivých chovatelů a klubů,takže dnes se u každého pracovního plemene dá vybrat linie s povahou na rodinného psa i linie s povahou na všestranné mistráky.Ale to je pořád jen menšina,většina chovu je průměr s průměrným projevem ani ryba ani rak plus nervíčky k tomu,a paralelně k chovu s PP jede i množení podle poptávky trhu bez PP,kde zas jen pár nadšenců tvoří užitkové pracovní křížence s povahami nebo jede na bezPP povahově parádních čubách zase čistě na výkon,kryje bezPP psy kamarádů....pro místní potřebu.
Když se to vezme suma sumárum,tak šance na výběr rodinného nebo pracovního psa prudce klesá s úbytkem znalostí jednotlivých chovů a jejich odchovů,a v bez PP kategorii je to všechno jen náhoda....
a ujmutí se štěněte RTWneznámého původu bez tetování jen tak z lítosti znamená,že vstupní údaje jsou nula celá nula nic a co má to zvířátko napsaný v genofondu,ukáže jen čas,ale moc bych se divila,kdyby to stálo za řeč.....

takže už je snad jasné,proč se divím,že si lidi sami přidělávají trable....když chtějí psíka,mají na to jít mozkem a ne srdíčkem.
Aby bylo jasno,pár takových zvířat jsem taky zažila,malých i velkých....v genofondu zmatek,na duši jizvy a v hlavě guláš...jenomže já se neptám,co mám dělat,já to vím.Akorát těm,co takhle míváme doma,dávám mezi lidma koš.....

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:23
- Nahlásit

handula
a jak jí chceš naučit si s tím poradit?
Tohle chce něco o tom vědět,psa zakotcovat a dát mu mantinely...A NEBÁT SE HO!!!!!!!!

JAK TO MÁ UDĚLAT ČLOVĚK,CO ČEKÁ RODINU.....
kdyby ten pes byl ranař a aspoň pořádně kousal,sežene se někdo,kdo ho otestuje a veme si na ostrahu....ale takhle?

jana33
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:27
- Nahlásit

Sali nic o nevíš. Těžko můžeš vědět co je zač podle pár řádků. I když ty asi víš všechno.

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:45
- Nahlásit

Silvule, tak už se ozvi, ať víme, jestli jsis to všechno přečetla a jestli to mělo na tvé rozhodování nějaký vliv. Holky už se začínají lehce napadat, tak tomu musíme zabránit.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:01
- Nahlásit

jana33
můžu.dost dobře si to dokážu představit.není mi dvacet a takových případů znám docela dost....to je docela učebnicová situace....

Tady pomůže jedna osvědčená věc-psa ubytovat ve venkovním kotci,dát mu jeho jistoty,jeho území,hračky,zábavu,nemít ho doma v rodině,kde si osobuje nemístná práva a ještě má slabý nervy,takže reakce dost zajímavý,
a začít s ním chodit na pravidelný tréninky někam na cvičák,kde paní kolegové ukažou,co se dá dělat,když pes ukáže vlastnický projev vůči její věci,nebo kolem žrádla,..když si bude chtít dělat svý a řekne si o to....
a v tomhle duchu černá bílá s ním fungovat.....udělat mu ovladatelnost,srovnat ho pod sebe systematicky a postupně,a hlavně se ho nebát.....šnarjá na mě vyjet u žrádla,tak následujících deset minut by se modlil ke svému bohu o pomoc....když na mě zkusila svěřená obří dobrmaní fena vrknout,nedostala jedinou ránu-jen se octla ve vzduchu,vyvěšená za tváře,následně přistála na gauči a já na ní,a hodně zblízka jsem jí bezpečně zafixovaný proti sebeobrannému kousnutí vysvětlila,co ještě bude,když se nevzpamatuje a nevzdá...pustila jsem jí až když začala "brečet" a ještě hodinu tam ležela v podřízeným klubíčku.....pak jsem jí sebralam,vzala míček a šly jsme si hrát tak,jak jsem chtěla JÁ.
JAK to ale chceš naučit někoho na dálku????

Maruš
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:17
- Nahlásit

jana33
Ví jen to,co Silvule napsala.Nic víc,nic míň.I z toho "mála" je nad slunce jasný,že ten pes je tam,kde by bejt rozhodně neměl.Všechno souvisí se vším - povaha,výchova.Jestliže jsou už psovi 4 roky a doteď mu jeho chování procházelo,bude se mu teď těžko vysvětlovat,kde jsou jeho hranice,už jen z toho důvodu,že to není žádnej drobeček.Možná se vám zdá "krutý" dát psa pryč,ale pokud majitel nezmění od základů svůj přístup ke psu,může to i špatně skončit.
Co jinýho byste poradily vy?

jana33
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:25
- Nahlásit

já už jsem radila na začátku. a ve většině věcí jsem se shodla, jen mě některé soudy přijdou zbytečně příkré a hlavně mám pocit, že se ta diskuze posunula někam jinam než k rádám co a jak. A hlavně bych řekla, že majitelka chce změnit svůj přístup a chce se situací něco dělat, jinak by sem nechodila a na nic se neptala. Ale diskuzí na téma, kam ten chov rotvajlerů spějě, jí nepomůžeme. A soudy typu nesnáším nalezence, nejlepší řešení je utratit, raději nekomentuju.

Maruš
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:26
- Nahlásit

Anonymní
Dost dobře nerozumim tý poznámce: téma je agresivita rodinného psa, proč do toho tahat ty pracovní?ale to je asi škoda mluvit
Není náhodou RTW pracovní plemeno?Jakejpak rodinnej pes?!

Hanka
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:36
- Nahlásit

Sali i jiní :
omlouvám se, že Vás tady oslovuji s úplně jiným problémem, než je probírán od začátku.
Jsem úplný amatér, a psa vychovávám intuitivně. Nutno říct, že máme již druhého NO, prvního jsme měli 13 let a zemřel loni v březnu. Celý jeho život probíhal bez problémů. Velice si vážím lidí, kteří psům rozumějí, a uznávám Vaše názory, i když na lidi jako já nebo silvule můžou působit drsně. Ale od člověka, který ví o čem mluví, to beru.
Jestli máte chvíli času, mrkněte, prosím, na fórum, nazvané PUBERTA. Vznesla jsem tam dotaz k problému, který nás momentálně moc trápí. Ráda bych znala Váš jistě radikální názor na naši situaci. Pokud byste nechtěla odpovídat na tomto diskuzním fóru, nabízím svou adresu: mejl.muj@seznam.cz
Ostatním :
omlouvám se, že jsem sem vnesla jiný dotaz, pokud Vám to vadí, prosím, zkuste ho ignorovat. Jinak uvítám odpověď a radu od kohokoli...
silvule :
taky jsem útlocitněj člověk, kterej se ujme všeho opuštěnýho, doma mám docela zvěřinec, jak mi děti neustále nosí domů koťata a ostatní zvířata, ale taky jsem docela realista - jak chcete uchránit miminko před psem, který si troufl i na Vás?????????

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:41
- Nahlásit

Prokousala jsem se všema příspěvkama, nevím s jakým výsledkem, jediné co vím, je to, že se s tím musí něco dělat. Sali je na můj vkus trošku drsnější typ v prezentaci svých názorů, ale každý jsme nějaký. Možná i proto by Sali po napadaní psem mohla tohoto následně hodit do vzduchu a přistát na něm, já osobně jsem v té situaci na to prostě neměla. Měla jsem pár dír (dámy prominou) v zadku a docela to bolelo. Let vzduchem s přistáním na protější zdi obstaral manžel, psa zavřel do koupelny, volal pohotovost a já v leže na břichu uklidňovala svou roztřepanou maminku (která ten den přijela na víkend na návštěvu). Každý na to prostě nemá. Kromě toho nevím, co si mám představit pod slovem "tyran". Uznávám, že není normální, když pes majitelku při podávání žrádla kousne, to určitě ne. Ale jak už jsem psala, normálně si vždy od nás nechal do jídla sáhnout (i když si kolem žrádla, jak psala Sali, vrkal), venku je to normální pes, který se dá ovládat, přijde na povel, doma je to totální mazel - rozhodně jsem se ho nikdy nebála, nebyl důvod. Teď už si ale nejsem tak jistá. Proto jsem taky napsala svůj příspěvek. Jinak se mi fakt zdá docela zbytečné tady pořád dokola rozebírat, jestli si vzít nalezence či ne. Možná jsme měli víc přemýšlet, možná ....... To už ale teď nezměníme - pes je náš, máme ho rádi a nechceme se ho zbavit. Takže je třeba hledat řešení, bez ohledu na to, jestli jsme ho měli hledat před dvěma roky, rokem nebo měsícem. Sali, ty by si to určitě udělala líp, už od začátku, ale nezdá se ti, že všechny tvé příspěvky, bez ohledu na to, nakolik znáš (tedy vlastně neznáš) našeho psa a nás, jakoby říkají: blboučká paní s blboučkým pánem si pořídili totálně blbého a nevychovatelného psa, a to, čeho docílili po čtyřech letech, bych jim bývala mohla říct už tehdy? Každý asi opravdu není takový drsňák jako ty a mně takový způsob "poradenství" prostě nevyhovuje. Určitě máš v mnoha věcech pravdu a věřím, že psům rozumíš, ale trocha člověčenství a shovívavosti by v tvém projevu neuškodila.
Jinak vám všem moc děkuju za odpovědi, už jsem volala s panem Desenským a doufám, že se nám náš problém podaří vyřešit. Diskutujte dále, protože jak je vidět, je potřeba neustále se učit - ze svých chyb i z chyb jiných.

Pa Silva

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:46
- Nahlásit

Hanka
Teď jsem si Hanko přečetla Váš příspěvěk. Já naše miminko (mimochodem holčičku) nechci "uchraňovat". Pes půjde na zahradu, do kotce, kromě toho doufám, že se nám s ním do té doby podaří taky něco udělat. Dítě je samozřejmě priorita. Pokud by se nám se psem nedařilo, budeme asi volit řešení, na které teď radši nemyslím.

jana33
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:47
- Nahlásit

Silvule, držím moc palce a věřím, že ještě není pozdě a najdete s pesanem společnou řeč. Když se chce a je vůle na sobě i pejskovi pracovat, není nic ztraceno!

Hanka
# Zasláno: 23 Úno 2005 12:54
- Nahlásit

silvule:
taky Vám všem držím moc palce a přeju všechno krásné hlavně holčičce. Omlouvám se za svou reakci, způsobenou tím, že kromě všech možných zvířat mám doma hlavně pět ( dnes už docela velkých) dětí a vždycky jsem se o ně trošilinku bála - a to si náš Ajax nikdy k nikomu domácímu nic nedovolil - na ty co přelezli plot zahrady si dovoloval.
Hodně štěstí Hanka

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:11
- Nahlásit

silvule
Pan desenský by Vám pomoct měl,ten si s takovýmihle problémy rady ví...
Omlouvám se ale já jsem studený čumák ze studenýho odchiovu a lidskost ve mě moc nehledejte....neumím to.Já vámm jen nastínila realitu....na měkkosrdcatost si může troufnout jen člověk,co se s jejími následky dokářže sám poradit...
Pokud jste neviděli varovné příznaky dva roky,pak ten kousanec byl vyvrcholením postupného vývoje....pes měl lítat vzduchem o zeď už před dvěma lety a Vámi,a dneska byste nebyla v nervech...
Cio se stalo stalo se,kdyby byly v rektu ryby nebylo by třeba rybníků,že,te´d se musíé řešit status quo.
Psa si chcete nechat,takže vychovat sebe k schopnostem výchovy psa.Taková povaha se dělá dost blbě,ale doufám,že Rudolf Desenský vás povede krok za krokem...on má pro lidi cit.
Držím palce.

handula
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:34
- Nahlásit

Silvule asi je blbý říkat zpětně co jsi měla nebo neměla, ale když tě kousl, měla jsi zareagovat TY, nikoli manžel....Z toho co jsi psala je jasný, že tebe nemá jako autoritu a opravdu se připojuji k tomu, co už tu radili....tohle musíš změnit! Ty jsi pán, ty ho krmíš, ty jsi autorita a z tebe musí mít respekt. Můj pes na mě taky vrčel, ne při žrádle, ale když měl kost. Tohle jsem ho odnaučila poměrně rychle. Při prvním zavrčení jsem mu to žrádlo vzala. Zkusila dát tak po 15 minutách. Zase zavrčel, zase jsem mu ho vzala a vždycky jsem ho u toho vytáhla obouma rukama za kůži (byla to fuška už měl 35kg) Můžu ti říct, pochopil to tak rychle, že bys nevěřila. Pak se po mě jednou ohnal. Udělala jsem to, co radila Sali, přistál nikoli na zdi ale na podlaze a já na něm asi 10minut seděla a koukala mu do očí. Aniž bych ho uhodila, byl ze mě tak vyklepanej, že si to od té doby NIKDY nedovolil. Pochopil, že tudy cesta nevede...Ty se musíš udělat to samý, odhodlaně, beze strachu! A na tom pracuj, není to jednoduchý, musíš být psychicky vyrovnaná nebát se. I když je to RTW, není to vlkodlak, píšeš, že je to mazel...

A ještě jednu poznámku, jestli toho psa zavřeš do kotce v momentě, kdy se ti narodí dcera, tak počítej jenom z problémama! Ten pes navíc začne žárlit, začne dítě nenávidět, poté i Vás, pochopí, že jste ho odstrčily na druhou kolej a pak bych skutečně začala mít obavy...!!! Tohle přehodnoť. Když už, tak kotec dřív, než bude dítě....nejlépe hned. Nesmí si v žádném případě zavření do kotce spojit s dítětem...
pevné nervy a držim palce....ahoj

od silvule muž
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:35
- Nahlásit

Manželka tu napsala dotaz, tak jsme čekal, že se tu rozvine debata na téma jak nám (či spíš našemu psovi) pomoci, ale jak vidím, tak to co jsme čekali tu teda moc není. Jen jsem chtěl říct, že ještě dva dny před tím incidentem, jsem k němu při žrádle přišel, aniž by zavrčel jsem mu dal ruku do žrádla a krmil ho z ruky. No problem. Svoje hračky si nechá taky klidně vzít, na povel pusť je klidně pustí, no prostě poslouchá..., když něco provedl došlo i k tomu, že jsem ho fyzicky usměrnil tam, kde má být - ale a to je problém - on místo toho aby si z toho vzal ponaučení, zůstal z toho vystrašený...
Pes už vzduchem prostě lítal, ale nic z toho. Má lítat ještě víc ???
Jo, a ještě pro Sali - my si ho brali ještě tehdy když jsme rodinu nečekali, a ani jsme nečekali, že rodina budem my to je k tvé poznámce : "proč si nezkušená rodina s perspektivou děcka..."
a dále k tomu "narostlý domácí tyran se slabými nervy...." , vůči tomu se ohradila už Silvule, on to totiž žádný domácí tyran není, spíš naopak, jen ty slabé nervy - jak jsme minulý týden poznali - asi má, to jo.

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:39
- Nahlásit

Sali,
nevím z jakého jste odchovu, já měla na mysli především Váš projev. Každý není dokonalý a my se teď s následky naší nedokonalosti musíme poprat sami. Vaše realita je určitě reálná, tu měkkosrdcatost myslíte pouze v souvislosti se psy?
Přiznávám, že jsem určitě měkkosrdcatějším článkem naší rodiny (co se psa týče), protože já jsem ho nikdy do vzduchu neházela. Tohle "privilegium" měl vždy můj manžel. Já jsem bez lítání vychovala psa NO a byl to pes, který byl úplně v pohodě (mimochodem taky to nebyl žádný drobeček). Bohužel už umřel. Je ale pravda, že byl daleko vyrovnanější než náš nynější "drahoušek". Máte určitě pravdu v tom, že příště budeme muset při výběru psa víc přemýšlet. Ale zatím "příště" není a tak musíme bojovat. Mějte se hezky.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:45
- Nahlásit

od silvule muž
.Pes už vzduchem prostě lítal, ale nic z toho. Má lítat ještě víc ???

To litani vzducem neni na tom to podstatne podstatne je to co nasleduje, znemozneni obrany a boje v pro psa nevyhodne situaci na tak dlouho dokud se nevzda. Pes by mel zustat lezet i po te co je pustenej minimalne do te doby dokud na nej psovod primo kouka. U nekteryho psa je to otazka par minut u sebevedomeho dominnatniho psa to trva klidne hodinu nez se vzda. Neni to o bolesti nebo nasili na psovi nic ho pri tom nebolí. Clovek akorat nesmi vubec zavahat a chovat se sebevedomeji a dominantneji nez ten pes a u vetsiho psa to chce i zkusenosti a fyzickou silu.

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:47
- Nahlásit

Rodinko, právě ta nevyrovnaná povaha a nevypočitatelná reakce v některých situacích je u něj tak nebezpečná. Stejná situace může u něj dnes probíhat úplně jinak než zítra. Záleží u něj na spoustě drobností a okolností. Člověk dělá některé věci naprosto nevědomky, komunikuje především slovy a neverbální projevy příliš nevnímá. U psa je to ovšem naopak, sleduje každý náš pohyb, ruce, držení těla, výraz tváře, mimiku. A podle toho reaguje. Jeho vnímání světa a těchto detailů je od člověka naprosto odlišné, a tak se na to taky musíte dívat. Tím, že má "slabé nervy", tak u něj některé vaše pohyby, gesta mohou znásobit jeho nedůvěru a může reagvat jinak než je obvyklé nebo než předpokládáte. Právě tímto způsobem je nebezpečný.
Rozhodně souhlasím s tím, že jej nesmíte zavřít do kotce s příchodem potomka. Vznikla by zde nežádoucí vazba, tj. považoval by to za trest a dal by si to do souvislosti s dítětem. K tomu nesmí dojít. Také tady nevidím řešení ve fyzickém potrestání. Řešení vidím spíše v určitém upevnění vašich vůdčích pozic a stanovení přesného řádu a pravidel, které budete dodržovat vy i pes. Kotec by byl docela dobré řešení, ale i na ten by si musel postupně zvykat. Rozhodně je to běh na dlouhou trať a manžel bude muset převzít většinu těchto aktivit. Rozhodně nelze doporučit Silvě, aby se ve svém stavu pokoušela o nějaké vyjašsňování pravidel. Pan Desenský je odborník, ten si určitě bude vědět rady. Držím vám palce.

od silvule muž
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:53
- Nahlásit

To tchor:
Jo, jo - přesně tak jsem to vždy dělal, jak popisuješ, že by to mělo být. Ale nejspíš s nějakou chybou.... S tou že i půl hodině bez násilí pes zůstal vystrašený jak kdybych mu celou tu dobu dělal bůhvíco ....

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:57
- Nahlásit

od silvule muž
Pote by mela nasledobvat poslusnost s motivacnimy prvky aby pes zase ziskal klid. U psa jez nema uplne pevny nervy je to docela problem a vse musi byt naprosto vyvazeny, chce to hlavne cit. Ale myslim ze vam p. Desensky poradi v realu a muzu vam jen doporucit drzte se jeho rad je to clovek ktery moc dobre vi co dela.

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:59
- Nahlásit

Rozhodně nemáme a ani jsme neměli v úmyslu ho zavřít do kotce až po narození dcery. To jste si možná špatně vyložili. Pes půjde ven, jak jen to bude možné, tzn. až sleze sníh a my budeme moct udělat nový plot a postavit kotec. Termín porodu máme v polovině června, takže ještě nějaký čas máme.
Evicka
má pravdu, že si na to bude muset zvykat a my samozřejmě nevíme, jak dlouho to bude trvat. Ven už měl jít na podzim, ale to jsme bohužel nestihli, protože jsme se stěhovali v září a dodělávali spoustu věcí, a zahrada nebyla v takovém stavu, aby kotec mohl být "umístěn".
Taky si teď popravdě "vyjasňování" s břichem nedovedu představit, snad se najde pro mě přijatelnější forma. Psa se nebojím, myslím si, že bych nějaké to "vyjasňování" zvládla, ale bohužel to není způsob mně vlastní. Nějak stárnu.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:00
- Nahlásit

Evicka
přesně tak,předběhla jsi mě,psa převzít muž a těhotná Silva se distancuje.Než se pes usadí a uklidní,pak Silva už zase v kondici psa v koši začne přebírat a CVIČIT S NÍM.Jinak ho nepodřídí pod sebe.Odměny pamlsky přes koš,chlap v pozadí připracvený nastoupit na projev nechuti vůči své ženě.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:01
- Nahlásit

silvule
neper se s ním těhotná ,dítě je snad víc než pes....já jsem lékařka patolog a vím,co se může stát,moc dobře to vím...pes za to fakt nestojí.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:03
- Nahlásit

Manželka tu napsala dotaz, tak jsme čekal, že se tu rozvine debata na téma jak nám (či spíš našemu psovi) pomoci, ale jak vidím, tak to co jsme čekali tu teda moc není.

Čekali jste radu a té nejcennější jste se chytli - tj. p. Desenský . Žádná diskuse, byť sebeodbornější, vám nepomůže. Pomůže vám jen odborník, který pozná vás i vašeho psa osobně. Jedině tak se dá zjistit ve vašem případě, kde se stala chyba. Takže nezoufejte, domluvte si schůzku a budu držet palce.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:03
- Nahlásit

od silvule muž
vystrašený nebo podřízený? A jak jste ho znovat zapojil do dění? Je tam kontrast korekce odměna?Má ten pes možnost se zase zavděčit a zase získat zpět vaši přízeň?Má jasně nastavený černá bílá? Cvičíte s ním nebo ho nějak zabavíte,aby se nenudil a nevymýšlel si ptákoviny?
Ona hierarchie je o spravedlivé důslednosti.

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:06
- Nahlásit

Sali
prát se s ním určitě nebudu. Akorát mě štve, že jdu za dva měsíce na mateřskou - tudíž budu se psem většinu času já. Takže pokud se mám distancovat - nevadí takový dlouhý časový odstup od "incidentu"?

moll
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:42
- Nahlásit

Já bych se ještě zamyslela nad přítomností návštěvy - je pes na maminku zvyklý? Protože z doplňujících dopisů se mi nezdá, že by byl nějaký rváč a snažil se všechny podřídit pod sebe. Spíš bych se soustředila na to, aby žil ve stereotypních situacích, kde by on i jeho okolí mohli předvídat reakce na podněty. S každou novou situací bych ho seznamovala pomalu a po kouskách. Uklidňování a dobroty - to se mi osvědčilo při výchově (ne výcviku) bojavého psa. Teď se pohybuje po světě sice ostražitě, ale celkem v pohodě. Bylo by fajn, kdybyste se tady podělili o rady R. Desenského - abychom se taky poučili. Hodně štěstí a dobrých nervů. moll

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 14:57
- Nahlásit

moll
taky jsme nad tím přemýšleli, je to docela možné, že v tom návštěva mé maminky hrála roli. Kromě toho byl celý den takový nervózní, bourali jsme, manžel přijel s odtahovkou pozdě a pes dostal nažrat až v 21:30 - normálně ve 20:00. V podstatě už na svůj příděl čekal. To vše však nemění nic na tom, že to udělat neměl.
Pana Desenského bychom chtěli navštívit co nejdříve (až budu moct líp sedět a zvládnu tak cestu z Brna do Prahy), pak určitě napíšu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:22
- Nahlásit

silvule
to je ale přesně ono,pořád mi sedíte do učebnicovéé situace....naprosto vším....a taky máte učebnicový řešení...ale to je na osobní pohovor.V Brně je kamarád od dobrmanů Luděk Šilhavý,profi výcvikář a figurant,dělá mezinárodně,hodím vám na něj link na zkuste ho....

moll
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:22
- Nahlásit

Někdy je fakt nervozní den - pro lidi i zvířectvo. Třeba si už nevěděl rady a kousancem odreagoval napětí. Jak se chová od té doby - nedělá velkého frajera? pokud se chová stejně jako předtím, tak bych jen pozorněji sledovala jeho reakce a každou nežádoucí utlumila v zárodku. nemusí to být hned levitace, stačí zakazovací povel, zahučení nebo plácnutí - v případě vrčení nedo snahy okousnutí bych plácla pořádně zboku přes tlamajznu (aby to zachytily zuby a ne nos). A připravovala bych stěhování psa do kotce. PS: já taky bydlím v brně.moll

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:30
- Nahlásit

moll
bych plácla pořádně zboku přes tlamajznu (aby to zachytily zuby a ne nos).
No a v pristim okamziku pojedes na chirurgii. Pokud se pes uz rozhodne s tebou bojovat tak musis taky bojovat a ne mu strkat ruce do tlamy.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:42
- Nahlásit

http://www.dogschoolk9.com/index_cz.htm

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:48
- Nahlásit

Silvule
A doporučuji, když už jsi tady - přečíst si jedno ze starých témat na téma "těhotenství a pes" - poučné a uklidňující pro nastávající maminky se psem. Držím tlapy, ať vše dobře dopadne.

moll
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:49
- Nahlásit

můj problém asi bude, že jsem se dosud nesetkala se psem, který se rozhodl se mnou bojovat. mívám spíše opačný problém - jak se zbavit psů. kteří se mnou chtějí odejít od páníčků k nám domů. plácnutí přes tlamu jsem použila u jednoho svého psa (cca 50 kg)- snažil se tehdy taky něco namítat, když jsem manipulovala s jeho plnou miskou. Byl z toho byl tak vykulený, že si to pamatuje dodnes a už neriskuje. mol

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:50
- Nahlásit

Čtu tady tak diskuzi a jsem z toho docela nesvá... Jen bych se chtěla zeptat trošku mimo diskuzi:
moll
odkud seš z Brna? četla jsem na diskuzi o sportech pro psy, že bys chtěla zkusit dogtreking? Možná bychom se mohly přesunout spíš tam. Chtěla bych pejsinu seznámit s pár pejsanama a tak... Sice jich zná dost, ale přijde mi, že od těch, co poznává novější si udržuje moc velkej odstup...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:51
- Nahlásit

moll
jasně,ale ty víš jak na to.....jde o vědomí akce,nepřemýšlet nebát se a hrábnout tak,aby zkoprnělý pes se ani na odpor nezmoh,autorita šéfa není v bolesti....

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:59
- Nahlásit

ukázka z úvodního textu na stránkách Luďka....
"Pes byl domestikován v době tak daleké, že si ji dnes stěží dokážeme představit. Do dnešní podoby soužití se vztah "pána a psa" dostal ovšem poměrně nedávno a tak se postupem doby stává stále častěji, že se role otáčí. Místo aby pes sloužil člověku, člověk slouží psovi, a to ve smyslu podřizování se jeho nevychovanosti a nevycvičenosti. Často se stává, že majitel je zklamán, protože krom běžného "zlobení" a neposlouchání může mít pes i výrazné povahové odchylky od obecně přijatého normálu pro dané plemeno. Tak se v extrémních případech mění přítel nejvěrnější, druh a ochránce na nepřítele, přebytečnou či dokonce obtížnou věc. Prakticky ve všech případech, i zdánlivě neřešitelných, řešení existuje. Je však nutné přihlédnout ke specifikům plemene, důkladně prozkoumat psychiku zvířete, a to vždy přísně individuelně. Neexistuje obecně platné podrobné schéma jak vycvičit psa. Každý ze psů je osobnost, ke které je nutno přistupovat s určitou diferenciací. Výcviku psů se věnuji od roku 1978. Sedm psů jsem dovedl ke třetímu (nejvyššímu) stupni; s pěti startoval na mistrovstvích ČR, ČSLA, MSKS, Itálie, Rakouska, USA nebo světa; s desítkami dalších složil mnoho nižších zkoušek. Stovky mnou připravených psů slouží téměř na všech kontinentech. Mezi mé spokojené zákazníky patří armády a policie mnoha zemí světa, šlechtické rody a přední podnikatelé. Věřím, že pomůžu i Vám, ať s výchovou domácího mazlíčka či s výcvikem nezvladatelného ničemy. Spolu se svými spolupracovníky učiním vše pro to, aby soužití Vás a Vašeho čtyřnohého přítele bylo naplněno láskou a radostí, vzájemným respektem, popřípadě korunováno sportovním úspěchem. Už nemusíte hledat jinde, vycvičíme i Vašeho psa."

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 16:00
- Nahlásit

a ještě:
"Výcvik v místě bydliště
Lektor dojíždí do místa bydliště, kde přebírá psa a výcvik probíhá v okolí. Zde je kladen důraz na praktičnost, jako je plná ovladatelnost na ulici, respektování vozovek při pohybu na volno apod. Taktéž je možné, aby se výcviku psa účastnil přímo majitel jako psovod a pracoval pod dohledem lektora; to je pak prakticky totožné s výcvikem na cvičišti. Majitel tak ušetří cenný čas strávený cestou na a ze cvičiště."

moll
# Zasláno: 23 Úno 2005 16:09
- Nahlásit

Eimy:
O dogtrekkingu jsem asi nepsala (už mám sklerózu a moc si nepamatuju), ale byla jsem na šlapanickém v 2003, a na stezce vlka 2003. bylo to super, ale km jsou na mě i mé psy moc. Tak jsme to vzali spíš jako procházku. letos jsem přihlášená na stezku vlka http://www.tombru.com.
kamarádky fenky mí psi můžou - jsou to gentlemani a dámská společnost jim dělá dobře - hlavně, když se můžou proběhnout.A taky je k dispozici na seznámení 2-letá fenka, které by psí kamarádka täky prospěla. Jsme z Černých polí, občas chodíme na psí hřiště na sládkovu (kolmá na merhautovu za konečnou tram č.5 - u husovického tunelu, nevím, jak to jinak definovat). Ráda se s tebou potkám.moll

Anonymní
# Zasláno: 23 Úno 2005 16:29
- Nahlásit

A nespletl si tě Silvule s návštěvou (tedy s tvou matkou)? Možná blbá otázka, ale třeba byl trochu z toho všeho vykolejenej a měl pocit, že se k jeho misce někdo cizí přibližuje....tak reagoval afektovaně....
je jasný, že i tak to udělat neměl, ale pokud to udělal poprvé a ještě to byl "omyl", tak možná to taková tragédie nebude.....

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 18:01
- Nahlásit

moll
No moje psice má něco málo přes dva roky (no už docela dost, narodila se v listopadu), jen nevim jestil oproti tvým pejsanum nebude moc velkej prcek, ale mně by se právě hodilo, kdyby přestala být tak moc opatrná a někdy až histerická u velkých psů, to je jediný, co mi na ní vadí... No asi založím jinou diskuzi ať tady nezabíráme tolik místa.

silvule
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 19:48
- Nahlásit

Bohužel si myslím, že si mě určitě nespletl, takže to omyl nebyl.

moll
jak se chová? A jak se chováme my? Navzájem se sledujeme. Možná si to namlouváme, protože ta záležitost je tak aktuální, ale zdá se nám, že je nervóznější, nejistý - má občas takový vystrašený pohled. Jakoby si stejně jako my říkal: co teď asi udělají. Ale jinak je v pohodě. Dnes jsem s ním ráno byla na procházce (bydlíme v Řečkách kousek od lesa), chvilku jsme cvičili, pak trochu blbli... .

tchor a sali
na stránky pana Šilhavého jsem se právě dívala. díky
Mám ještě jednu otázku: jak teď postupovat při krmení? Zatím to řešíme tak, že ani psa ani sebe nevystavujeme většímu stresu, nechystáme žrádlo před ním, a když přichází z večerní procházky, má už jídlo nachystané na místě.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 19:51
- Nahlásit

silvule
je to obcházení problému,ale asi je zatím na místě....ale pokecejte s Luďkem,on si bude vědět rady.....jde o to,že je v místě a že vám přijede a ukáže jak na něj.....řekněte mu,že vás posílá Rosalie Bennettová.

Anonymní
# Zasláno: 24 Úno 2005 00:30
- Nahlásit

No, koukal jsem, jak se diskuze vyvijela a tak si rikam, ze tezko lze krotit labilniho jedince tak, jako by to byl psychicky zdravy pes. To jen k tomu litani a mlaceni o steny, coz mi prijde jako pekna zhovadilost. Kdyz si ke mne nas pes neco dovolil (prvni NO a nebo nas mladej jeste jako pubertalni floutek), hned se ocitl na zadech, ja obkrocmo na nem, chytl jsem ho za hrivu a zustal tak, dokad se nesklidnil. Zadny rev, zadny mlaceni a nebo zbytecne pusobeni bolesti. Navic, jestli pes po takovym zakroku zustane vystresovany a nebo "podelany", je neco v neporadku bud s povahou psa a nebo silou a razantnosti trestu. V tom prvnim pripade je to mnohem horsi, v druhem muzete velice rychle psa znicit, udelat z neho labila a uspesne to dotahnout k pripadu cislo jedna.
Jenze takovehle zachazeni si muzu dovolit k psovi, ktery to ustoji, kteremu kdyz necham volnou mordu, tak se me nepokusi rafnout a kdyz ho pustim a otocim se k nemu zady, po mne nevystartuje.
Jinak jeste k tem radam, ktere tvrdi, ze psa by mel prevzit manzel a Silvuli doporucuje distanc. No tak to sotva. Tim docili akorat toho, ze pes zmeni, kdyz to uspesne pujde, zebricek hierarchie z psa, manzela a silvule na manzela, psa a silvuli, takze zadna zvlastni vyhra.
Mimochodem damy, nechci byt rejpavy, ale docela rad bych videl, jak slozite dominantniho psa, velmi vyrazne povahy, ktery vi, ze na boj se reaguje jeste intenzivnejsim bojem, pod sebe a udrzite ho v klidu. Sam mam 95 kilo, prvni pes mel 37 a silu jak tur, prcek ma "pouze" 33 kilo a dokaze dat poradne pokourit, treba pri "boji" u nacviku s aportem. Takze takovy minimalne 40 kg RTW by mohl byt docela orisek

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 00:32
- Nahlásit

No, tak to byl prispevek ode me

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 07:20
- Nahlásit

Mikkin
A nemyslíš si, že vzhledem k Silvinýmu stavu, bude mnohem lepší, přenechat iniciativu na manželovi a až on svou pozici upevní, budovat si za jeho pomoci tu svou? Sám píšeš, že "dostat" takového psa, je pro ženskou obtížné. To by si mohl chápat, že pro těhotnou je to nemožné a riskantní dvakrát tolik.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:05
- Nahlásit

2 Nefer: ano, ale take pisu, ze tudy rozhodne cesta v zpracovavani psa nevede, takze, jestli ji odbornik poradi "nenasilnou formu", pak by bylo vhodne si svou autoritu timto zpusobem upevnovat a asi samozrejme v pritomnosti manzela, ktery v pripade potreby muze fyzicky zasahnout, ovsem pes nesmi vycitit, ze manzel je, ten, kdo ji hlida. Mohl by to pochopit a zautocit az v jeho nepritomnosti.

moll
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:15
- Nahlásit

Včera mě ještě napadlo: nemůže být taky zdroj potíží v tom, že pes má moc široké hranice toho, co může a nemůže? Nemyslím teď kousání, ale jiné chování- jednou to projde a pak jeza stejnou věc trest. On pak neví, na čem vlastně je a pořád zkouší, která situace nastala (můžu nebo ne?). A to je u nervozních pejsanů to nejhorší, co je může potkat. Trest má být přiměřený, ale takový, aby ho pes ustál. Pokud se začne bát i vlastních lidí (což už vlastně nastalo-že je teď nervoznější), tak může začít kousat na vlastní obranu a pak už půjde jen velice těžko ve stejném prostředí spravit. Měl by opět získat důvěru ve své pevné postavení ve směčce a mít pořád stejně přitažené šroubky požadavků vůči vlastní osobě. Zároveň se ale taky musí pochlapit člověčí část rodiny a působit zcela vyrovnaně a jistě - pejsan vycítí každý rozdíl nálady, ztrácí své jistoty a začíná se chovat nevypočitatelně. mylím, že tento pes ocení pevný řád a jistotu silného (psychicky, nikoliv tělesně) šéfa smëčky - pak se bude doma cítit v bezpečí a bude si toho vážit. Určitě bych ale varovala před lámáním silou - pes nekouše z touhy po dominanci, ale z nervozity. zdar moll

nefer
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:16
- Nahlásit

tak to jo, špatně jsem tě pochopila

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:33
- Nahlásit

Mikkin
proboha......nemůžu tvrdit,že bych nezvládla srovnat i dominantního dobrmana udělaného do TARTu o váze 40 kg...párkrát jem na něm ležela,když se mi oddržkoval za korekci při přílišném vytahování se na druhé....nejde vůbec o bolest,ta tam naopak být nesmí,jen fyzická a duševní převaha...prostě nástup rychlejší než má ten pes ve spravedlivém rozhořčení nad drzostí podřízenýho.....nezapomeň,že já nic o zdi a třískánío ní nepsala-mojí psi skončí po forsírovaném letu vzduchem na gauči nebo na koberci a já na nich...přece si je nesestřelím v nervech,abych je psychoterorisovala a působila jim bolest....
Tady pes škodí ze slabých nervů a z špatně nastavenýho zařazení,podle psaného se to už emočně točí chvíli a dobře není všem....
Ten distanc od ovlivňování psa je tady menší zlo ....jak si má žena tři měsíce před porodem srovnat pod sebe nenásilně a rafinovaně nervního už poněkud předsmaženýho roťana???Když o tom neví ani tolik,aby to do tohjohle bodu nenechala dojít????

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:38
- Nahlásit

moll
máš dobrý postřeh.....
Ale znova-jak to mají srovnat lidé,kteří ani neví,proč se pes do tohohle stavu dostal,to znamená že o práci s nervkou neví ale vůbec nic?
Nejdřív zklidniit psa i sebe,pak se naučit od někoho znalého jak se dco dělá a pomalu to začít aplikovat....nikde není psáno,že pes v nejbližších týdnech nesmí být jen chlapův a žena s děckem se do něj zatím nebude nějak montovat....pes bude bydlet v kotci,připravené krmení mu odnese manžel,povenčí ho a potrénuje s ním zatím taky on,ženban bude jen milá,ale odtažitá a nevměšovací se,a nebude ke psu chodit sama....a nechť to dál veme do ruky zkušený kynolog.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:45
- Nahlásit

Mikkin
rozumíš,nervosní bojavý pes slabý v nervech si v životě moc pěknýho neužívá a v zařazení si troufá jen na ty pod sebou...já takový povahy znám,sranda to s nima není,přehodnocujou a přestřelujou v sebeobraně,a zároveň se sami srovnávají jen vůči slabším....
Třeba já vůbec nedovedu druhému poradit konkrétně jak na to,musím mít psa doma nějakou dobu a žít s ním,abych intuitivně mohla správně hmátnout i správně podpořit....asi jsem pako,ale já se nějak moc nebojím...jen se bojím pokousaných rukou,nemůžu vypadnout z práce....chlap ten se nebojí už vůbec...a o tom to taky je,přístup superalfy vyzařuje a klidní psa často bez nutnosti manuálního zákroku...tuším,že na mě by ten pes ani nevrk....protože bych mu sestavila situace tak,aby se cítil dobře-zařazený vespod,s právy a povinnostmi mu náležícími,zaměstnaný a srozuměný s projevem ohraničeným spravedlivými mantinely.....

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:51
- Nahlásit

Mikkin
Když my jsme se stěhovali na domek,neměli jsme kotce,neměli jsme hotový dolní patro,museli jsme mít celou smečku pohromadě v jednom patře ve dvou místostech a dvorečku,já se ujala týranýho dobrmana z útulku a dávala jsem ho do kupy,fungovalo to,ale když do toho přijela tchýně se svou čubou a udělala dusno už jen tím,že byla navíc a rozbila stereotyp,plus půlka čub si jí nárokovala a tohohle pejska od ní odháněla a ta její ho přímo napadala,tak jsem neměla daleko k hysterickému rozsypání se toho tvora s výbuchem vzteku vůči prvnímu,co mu vleze pod čumák a nechá se kousnout bez větších protestů....ale ubalancovala jsem to a nic se nestalo,ale viselo to ve vzduchu....

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 08:52
- Nahlásit

akorát ten pejsek byl srdíčkovej,moc pěkně se rozkousal a kousal doopravdy,vybíjel si do obran zlobu vůči hnusnýmu světu,pak se trochu zklidnil a následně šel k černým šerifům,kde se může realisovat po svém a své má jisté ....

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 09:03 - Změnil/a: Mikkin
- Nahlásit

"...šnarjá na mě vyjet u žrádla,tak následujících deset minut by se modlil ke svému bohu o pomoc....když na mě zkusila svěřená obří dobrmaní fena vrknout,nedostala jedinou ránu-jen se octla ve vzduchu,vyvěšená za tváře,následně přistála na gauči a já na ní,a hodně zblízka jsem jí bezpečně zafixovaný proti sebeobrannému kousnutí vysvětlila,co ještě bude,když se nevzpamatuje a nevzdá...pustila jsem jí až když začala "brečet"..."
No nejsem si tak uplne jistej, jestli je tohle jen o fyzicke a dusevni prevaze, ale asi jde jen o nazor. Tohle jsem se psem nemusel nikdy provadet. Stacilo ho chvili pridrzet a zklidnit. V momente, kdy jsem ho pustil, byl jako by se nic nestalo, s tim rozdilem, ze si v makovici oprasil myslenky o tom, co si muze a nesmi dovolit...

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 09:03
- Nahlásit

já bych to celý pro Silvu ukončila ze svý strany jedním jediným-Silvo nebojte se ho, nebuďte z něj nervosní,neprovokujte střetový situace,chovejte se odtažitě,buďte nevšímavá,trochu odměřená,jako nadřízený co o kontakty s podřízeným moc nestojí,dělejte to co chcete vy na co chce ten pes,on nesmí tušit,že to hrajete....a paralelně s tím si doplňte s kooperaci s výcvikářem metodiky a obecný know-how výchovy a výcviku psa.....
Jinak nevím,co konkrétně říct....to toiž přichází zkušenostma,jednáte intuitivně ve zpětné vazbě na psa,ale to se nedá načíst,to se musí nastřádat životem....

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 09:32
- Nahlásit

Mikkin
Stacilo ho chvili pridrzet a zklidnit. V momente, kdy jsem ho pustil, byl jako by se nic nestalo, s tim rozdilem, ze si v makovici oprasil myslenky o tom, co si muze a nesmi dovolit...
Bude to tim ze se nesetkavas se zviratama na ktery to nestaci. Uz jsem taky lezel na psovi skoro hodinu nez se konecne vzdal a pustit ho jenom o par minut driv tak jsem byl na chire.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:06
- Nahlásit

2 Tchor: Fakt vyborny pes

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:12
- Nahlásit

svěřená obří dobrmaní fena vrknout,nedostala jedinou ránu-jen se octla ve vzduchu,vyvěšená za tváře,následně přistála na gauči a já na ní,a hodně zblízka jsem jí bezpečně zafixovaný proti sebeobrannému

Jak jestli tohle patří mezi specifika pracovních psů (píšete o tomhle asi mnohem častěji než "rodinní mazlové"), tak to se pak nedivím, že vznikly dvě linie (pracanti, ext.)! Já bych teda takovýho psa nechtěla ani náhodou

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:16
- Nahlásit

Mikkin
Byl to povahove naprosto perfektni pes vyrovnanej, sebevedomej a dominantni, ale bohuzel ho jeho mjitele nezvladli a sefoval cele rodine proste si obsadil alfa pozici. S takovym psem musis potom jednat po psim je to pro psa nejpochopitelnejsi cesta. neni mozny snim jednat v rukavickach, ale musi se jednat na rovinu a ferove tak aby to pes pochopil.

Mimochodem mel jsi nekdy moznost sledovat jak se k sobe chovaj zvirata ustaleny smiseny aspon ctyr cleny smecce psu?

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:29
- Nahlásit

Terri
a teď si představ,že není nejlepší z těch,co doma mám...první je jednozunačně BOBULKA,roční pracovní malinuška,na tu je třeba zbrojní pas,pak Kiruna,rok a půl dobrmanka,pak jde "Mia",svěřená to obří čuba,velká jak pes,Edinstvennaja Moya Iz Gratsiano,ta má z urychlenýho a necitlivýho nácviku obran získaný nervíky,co jí brání se do toho dát plně a plně si věřit,ta jediná je schopná posekat cizí ruku co jí chce pohladit,protože se v tu chvíli o sebe zabojí...a zatím poslední je devítinedělní Knedla,Fernando Halit Paša,ale jak se jeví,bude před Bobulkou.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:31
- Nahlásit

2 Tchor: Je rozdil, jestli si pes na zadech otevira hubu na majitele a nebo na nekoho ciziho. Kdyz takhle otocim psa, ani ho nenapadne po mne vyjet. Udelat to nekdo cizi, v prvni fazi prijde o pulku obliceje, v druhe o ruce...
Ne, mame doma pouze dva psy a mladej si uz vysefoval vedeni psi casti smecky. A v zasade mu na to stacilo to co mne. Vydusit na zemi a obeslo se to bez krve. Smecka do sebe nebude zbytecne rezat, je to pudove, oslabovali by sami sebe...

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:33
- Nahlásit

Terri
ty si bereš výstavního kníra,viď?

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:34
- Nahlásit

Mikkin
tys upad...z hodně vysoký jahody naznak.... Smecka do sebe nebude zbytecne rezat, je to pudove, oslabovali by sami sebe...
fakt ta jahoda byla vysoká....

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:35
- Nahlásit

Mikkin
to může platit tak pro ustálenou RODINNOU SMEČKU několika fen a jednoho psa....

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:37 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Mikkin
mam pocit ze mluvime o tom samem.
Toho psa jsem musel dat dohromady docela rychle jinak by byl utracenej.
Udelat to nekdo cizi, v prvni fazi prijde o pulku obliceje, v druhe o ruce...
Kdyz to bude dotycnej clovek umet tak ho ten pes moc nepokouse akorat musi bejt clovek rychlej jak se psovy podari poradne se zakousnout uz si clovek neskrtne (sokovej stav je mrcha) ale opravdovyho boje s clovekem co se neboji je schopnej jen naprostej zlomek psu.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:39
- Nahlásit

Sali
No jo, pak teda nemůžeš chtít (to teď myslím obecně), aby byla převaha kvalitních pracovních psů. Jestli je to takhle, pak si musí každý sakra rozmyslet, co si pořídí a většina asi po takových nesáhne. (Asi by stejně nebylo kam - protože tímto způsobem "kvalitních" jedinců nebude moc, co?)
Tím myslím diskusi, kdy jsme se jednou bavili o tom, proč se štěpí větve a proč lidé víc se psy nepracujou a vy jste se v podstatě krapet zlobili, že chcou lidi mazly .
Obdivuju vaši práci, sama bych se ráda věnovala výcviku a nějakým zkouškám, ale tohle bych doma mít nechtěla.
Tak jak to jde k sobě dohromady?
poslední je devítinedělní Knedla
Vy máte nový štěndo? Tak přeji co nejvíce úspěchů

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:40
- Nahlásit

bereš výstavního kníra
No jak to tady vidím, tak raději jo - já se docela bojím, když čtu vaše příspěvky
PS: předběhla jsi mě, Sali, nestihla jsem vidět Tvůj příspěvek než jsem dopsala ten další

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:41
- Nahlásit

Sali uklidni se, jestli se ti psi ve smecce mydli, svedci to pouze o tom, ze nemaji jednoznacne stanovene pozice. Kdyz se do sebe pusti, je potreba je s velkym sebezaprenim nechat vyjasnit si rozlozeni sil a pak mas pokoj (na dost dlouho dobu, nez si nejaky jiny pes troufne na alfa samce). Uvedom si, ze psi maj stale jeste pudy zakorenene hluboko v sobe a chovaji se jako vlci. Ti lovi spolecne. Cim silnejsi smecka, vetsi sance na preziti. Kdyby se pomrzacili v ramci boju o vedeni, cela smecka jde do kopru...

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:44
- Nahlásit

2 Tchor: ano, takhle ano. Z tveho prispevku jsem pochopil, ze pes, ktereho si srovnaval, byl tvuj...

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:45
- Nahlásit

Terri
no vyměkla jsem a nabrala do domu samečka....ale vypadá že bude boží.

Takovíhle psi jsoun jen do rukou lidí,co chcou a umí.....jinak je průšvih.
Akorát že takový psy potřebuje armáda,policie,vězeňská stráž,.....a kde je naberou,když se všichni dají na chov mazlíků?
Takovýho psa potřebuje sportovec,co se nechce placatět celý život na pouťákách podle ZVV1.....bezpečák,co si vydělává prachy tím,že v noci obchází a hlídá velmi atraktivní skladovaný zboží....kynolog,co se mu líbí obranářsklý speciály a chce mít psa nejen na závody,ale i na ostrahu domku a sama sebe....

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:45
- Nahlásit

2 Tchor: ano, takhle ano. Z tveho prispevku jsem pochopil, ze pes, ktereho si srovnaval, byl tvuj...

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:46
- Nahlásit

Mikkin
dobohajeho,ty jsi lykantrop......

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:47
- Nahlásit

to: silvule muz
víte jek píšete jestli si myslíme že jste si ho podřizoval málo, nemyslíme. Jenže problém je v tom že psa jste si podřizoval Vy, nikoliv vaše paní. a ten pes zaůtočil na vaši paní , nikoliv tedy na vás, protože jste to vy, komu je podřízen. Pročetla jsem celou diskuzi a nikde nepíšete, že by se někdy jeho agrese (vrknutí) projevilo na vás. Vaše paní píše že vy ho krmíte normálně...
jak již bylo řečeno, pro vás je teď jen jedna možnost (pokud nepočítám ty radikální) a to že od teď do doby, kdy vaše paní bude schopna jak fyzicky tak psychicky psa zvládnout, vyhýbat se konfliktním situacím. Tj. psa přestěhujete do kotce, starat se o něho budete vy, včetně krmení a vaše paní s ním bude přicházet do styku POUZE za vaší přítomnosti. Určitě kontaktujte nějakého odborníka, který vás oba naučí jak se správně s takovýmto psem zachází... Psovi musíte ujasnit že je to on, kdo je až na posledním místě ve vaší "smečce" a to hlavně v době, kdy si bude zvykat na vaše dítě !!! Vámi vybraný odborník (a vybírejte ho velice pečlivě) vám jistě poradí a názorně předvede ja k začlenit malé dítě do smečky, věřte, že náprava vašeho psa dlohodobá, ale pokud si ho chcete nechat jiná cesta není. Přeju vám oběma (nebo všem třem) hodně trpělivosti a úspěchů

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:48
- Nahlásit

Mikkin
Standardne se nam to rozhodne nemydli, ale nevis co to je kdyz se do sebe da ctyri, pet fen nebo dva samci o fenu. Opravdu nevis o cem mluvis. Nase smecka je ted deviti clena 8 fen (z toho dve nejsou nase) a jeden pes (8tydeni stene) ale meli jsme doma docela dost ruznych psu a kombinace nasich vysoce vytazenych zvirat (vramci sportovniho vycviku) a nalezenych, nebo sverenych zkazenych psu je velmi labilni a obcas je to ukocirovat problem. Zatim se nam clenove smecky poprali vazne dvakrat a muzu ti rict ze mi to uplne stacilo.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:52 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

SALI
kde je naberou,když se všichni dají na chov mazlíků?
Ok, ale přijde mi zodpovědnější si pořídit mazla a někde začít. Čili od základů.. Až zvládnu tohle, můžu si říct, teď něco jiného. Jsem zrovna typ, který se rád vrhá do vody po hlavě.
Na druhé straně mi už i Nikita říkala, že jsou lidi, co chtějí něco dělat, začnou jak já a pak jsou zklamaní, že pes nejde výš a tudíš to dělat nejde.
Beru - je to fakt a taky dilema. Ale ta první možnost mi připadá schůdnější a zodpovědnější.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 10:56
- Nahlásit

2 Tchor: Ale umim si to predstavit, hlavne vim, jak drsne dokazou byt cuby, protoze ty se dokazou pozabijet. Jenze, pak mas dve moznosti. Bud je nechas a tam to muze byt vazne (zalezi jak se ti situace jevi), na druhou stranu, kdyz to vsechny ve zdravi prezijou mas relativne "klid". A nebo vyuzijes sve pozice alfa samce, rvacku utnes, ale pri nejblizsi mozne prilezitosti se zase spusti nanovo.

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:00
- Nahlásit

Mikkin
U fen se to da docela zakazat z alfa pozice jinak by ty urazy mohli bejt opravdu vazny az fatalni. U psu je to se zakazovanim horsi, ale vetsinou nejsou ty urazy tak vazny.

Denisa
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:23
- Nahlásit

Terri, ale já třeba jsem začátečník, ovšem byla mi dopřána "omylem" taková superbafanice co se týče např. kořistnickýho pudu a loveckýho a tak akční a s chutí do všeho, no prostě hlavně podle figurantů bomba pes na obrany teď ráda, protože pomalu pronikám do tajů sportovní kynologie a je super když vidíš jak chce pes makat, duši by vypustil a ty akorát musíš umět zvládnout tu jeho překypující energii... ale v kontaktu s běžnýma pejskařama a jejich psama je to problém občas, furt ji musím hlídat kvůli každýmu šutru, klacku, náhubek má proto aby si nemohla nic vzít a vydávat to za svý před psama, je strašně urputná, bohužel i přes koš si nacpe do huby aspoň malý klacíček... no jen jsem chtěla napsat taky hlavně to, že jak si myslíš, že si napřed pořídíš něco "mazloidního" a pak teprv se budeš učit ovládat něco drsnějšího, tak si myslím, že to nejde takhle. A s každým novým psem se budeš muset učit nový strategie a jak na něho, beztak. A vědět na co si psa pořizuješ! I když nikdy nevíš co se ti ze štěnda vyklube...

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:27 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Denisa
Co mas za malinu nic jinyho nez malina to podle popisu nemuze bejt (nebo ze by nejaka vinikajici krev NO?)

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:30
- Nahlásit

Denisa
zásah do černýho,na jiným než na takovýmhle psu se to člověk nenaučí.....můžeš začítpo zkušenostech třeba z malých nplemen na něžbý malinušce,říct si že maliny znáš,pak si vemeš pracovního bouchače a učíš se to celý znova....
Já takhle šla přes MK z výstavního dobříka na pracovního a na tom pracovním jsem se učila cvičit psa znova od začátku....je to jako když přesedneš z škodovky 120 do spor´táka a teprv můžeš pořádně jet a učit se ovládat auto i ve sprotovní jízdě,což jsi zatím nemohla ani omylem....

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:38
- Nahlásit

Denisa
ěco "mazloidního" a pak teprv se budeš učit ovládat něco drsnějšího, tak si myslím, že to nejde takhle
Mazloidní - to je dobrý . Spíš jsem to myslela tak, že bych byla nerada nešťastná já i pes kdyby šlo o superbafana a já na to neměla. Protože, jak to mám vědět, když jsem s žádným psem nikdy necvičila?
Měla jsem NO, který na mě visel očima a dal by za mě duši i život - potulovali jsme se horama dolama dnem i nocí (to jsem byla poloděcko, tak jsem měla spoustu času i vizí ). A to je můj ideál pořád. Navíc k tomu přibylo to, že teď máme Terríka a já vidím, že by se dalo dělat i mnohem víc, pes má talent na kde co, tak proč ho nechát stát.
Takže bych chtěla někde s něčím začít, a co mě láká je záchranářina a postupně se prokousat od ZOP přes ZPU atd. ALe kam, to netuším. Myslím, že to ale nebude to, co dělají Tchor a Sali - nemám na to ten drive ani povahu a ani chuť. To prostě vím. Taky jsem si užila psa (filuna), co měl chuť říkat, kdo je pánem, resp. chtěl abychom to byli my a tak nám to dával najevo.
No a z toho mi vyplynulo že chci něco jak byl můj NO (i tento životní styl), ale navíc s nějakou sportovní zátěží..

Takže?..Hodí se Ti to spíš na Pracáka a nebo Extrouše? (Já bych to nějak prokřížila , ale důležitější je pro mě mazel - ovšem nejen oddaný, ale také nadaný.

Dá se sehnat takový knírač? A je to ok?

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:40
- Nahlásit

jako když přesedneš z škodovky 120 do spor´táka a teprv můžeš pořádně jet a učit se ovládat auto i ve sprotovní
Jo ale začátečníkovi bych rozhodně doporučila pořádně protáhnout škoduli, než zničit sporťák.
Navíc já nechci sporťák ale teréňák!!

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:42
- Nahlásit

Terri
S praci u VK je to ted v Cechach spatny staci se vyjet podivat na MR kniracu, z tech par co se tam sejdou predvedou trochu vykon dva nebo tri ostatni je na urovni mistniho poutaku

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:43
- Nahlásit

Terri
Navíc já nechci sporťák ale teréňák!!

Kdyz i na toho terenaka potrebujes hlavne tu chut jit porad dopredu za kazdou cenu

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:46
- Nahlásit

predvedou trochu vykon dva nebo tri ostatni je na urovni mistniho poutaku
Takže chceš říct, že i ti, co mají a chovají "pracovní knírače", tak je to obecně nic moc?
No jo, i tohle je o popularitě plemene - vzpomínám si, když se na trhu objevila snad první kreslená knížka "vyber si psa" (nevím autora, ale byla taková snad první seriózní), tak se v okolí najednou vyrojilo dost kníračů i dobrmanů. A teď je v módě rotvík a bully... Nehledě na to, že u stráže atd. byl jediný NO.

Nečetli jste článek o ROTOBULOVI?

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:48 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Kdyz i na toho terenaka potrebujes hlavne tu chut jit porad dopredu za kazdou cenu
"za každou ne", ale souhlasím, chuť mám. Jen doufám a věřím, že mě determinovanost vlastní existence popustí
. Prostě nevíš co bude až budou např. malý děcka. A to je to "za každou cenu".
A taky - mám manžela "nepsomila", takže vysvětlit, že pes po někom vyjel protože se cítí nadřízený by bylo těžké!! A nevedlo by to k dobrým závěrům pro psa a mě by jeho obhajoba užrala notný ranec nervů..
I v tom se musím (a psa taky) trochu přizpůsobit. Nejprve na něj zvyknout manžela a pak je možné, až se povědomí mého okolí přivykne, navykne, zvykne a změkne , si pořídit třeba jiného (psa!)

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:53
- Nahlásit

Terri
Ja to blbe napsal myslel jsem chut u psa.

Jestli myslis Rotobula Romana Sonskyho tak toho znam osobne od setenatka a znam hodne malo psu jez by se snim mohli porovnavat.

Knirace moc neznam, ale moc pracovnich linii tady teda neni.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 11:57
- Nahlásit

blbe napsal myslel jsem chut u psa.
Tak to jo
Rotobula Romana Sonskyho
Přesně toho. Pěkný článek v Svět psů - ale obávám se trochu, aby to nezačali dělat nezkušenci. Už jsem zaznamenala zájem ze strany různých lidí - kteří i pitbullíka doporučují začátečníkovi jako toho nejmilešího psa. Teda nic proti .

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:07
- Nahlásit

Terri
To mas tezky jedna se o experiment v rezii policie ktera podobny psy opravdu potrebuje. Kuli pachove praci tam je bulterier nikoliv pit. Jack je neuveritelne vyrovnany zvire s velkym sebevedomim a velkou chuti do prace, ale to jakej je je ve velke mire prace Romana.

Denisa
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:12
- Nahlásit

Teď se zasmějete, mám boxerku (pro některý ovčáčkáře buldoka:biglol. No je fakt, že mi její projev na začátku dělal spíš vrásky než abych se radovala, teď když vím co a jak, je to bezva, ale jak píše Terri obavy, tak já jí to kazím, teda snažím se nekazit, ale mít ji v rukou zkušený výcvikář, je někde jinde, to je jasný. Takhle ona táhne spíš mě, než já ji. Kdyby nebyla tak dobrá, no prostě to dělám kvůli ní, nejdřív, teď už ale i kvůli sobě, protože mě to baví!Ale někdy je mi jí líto, že s ní jako s prvním psem udělám zákonitě chyby, ale dobrý je, že na ní se to nepodepisuje Je splachovací a blbopaničko vzdorná. Když si vzpomenu jak jsem její štěněcí super projev chápala blbě, jak jsem s ní mohla už od mimina pracovat kdybych věděla jak tenkrát a ale co by kdyby nemá cenu. Jinak mi letití kynologové říkali, že je takovým pravidlem, že první pes je nejlepší, člověk se na něm něco naučí, pak si chce podle sebe vybrat dalšího nejlepšího a většinou se mu to už nepovede, a taky, že ti co o tom vědí prd, sáhnou po dobrým psu (prej můj případ :biglol A prej ať si nemyslím, že příště seženu tak dobrýho, tak se musím snažit teď.

Maruš
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:23
- Nahlásit

Terri
Tchor
Ve Světě psů je článek o Jackovi?V PPČ je o jeho otci Aronyxovi.Teda,je to jeho otec?!

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:30
- Nahlásit

Denisa
tak ti preju at se ti dari makavejch boxeru moc neni. ikdyz jsou to temperamentni "blazni".

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:31
- Nahlásit

Maruš
Ja nevim neodebiram ani jeden z tech casopisu. A na toho otce bych se musel podivat z hlavy to nevim.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2005 12:37
- Nahlásit

Maruš, Tchor
jééé já jsem vás mystifikovala - časopisy mám oba a z některých duplicit mi jde hlava kolem . Sorry sorry, je to Aronyx!! (ten článek). V tom případě mě taky zajímá, zda je Jack syn a nebo jsou to dva další.. Zmátlo mě, že jsem asi původně četla (slyšela viděla) to první jméno, co zmiňoval Tchor. Fakt sorry Asi musím zmírnit práci.

Vrah
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:46
- Nahlásit

ŘEZAT!!!!!!!!!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání