| Autor |
Zpráva |
Sona
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 13:02
- Nahlásit
vim,že od štěněte je vícvik lehčí,ale co když si pořídím staršího psa a nebude umět nic dá se naučit?Tam, už to chce asi více vědomostí,nebo se to dá zvládnout.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 13:50
- Nahlásit
Sona
i starší ba dokonce starý pes se může naučit základní poslušnosti, ale tak nějak platí, že čím je pes starší, tím déle ten výcvik trvá a chce to hodně trpělivosti. Rozhodně ale neplatí přísloví "starého psa novým kouskům nenaučíš". Náš knírač se na stará kolena naučil spoustu věcí, které mu nakonec byly a jsou k užitku... Pokud jsi úplný začátečník, určitě bude lepší, pokud bys psa vychovávala pod dozorem zkušeného kynologa. Já mám s tím naším psím dědkem zkušenost, že se na všechno musí pomaloučku, v klidu, strašně moc chválit, nekárat zbytečně a už vůbec nepoužívat tělesné tresty.....ale každý pes je jiný a tak i přístup k němu se musí přizpůsobit situaci...
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 14:07
- Nahlásit
Já mám 9ti letého Dandíka a nedávno jsem ho dva nové kousky naučila, sice nic světborného (aby nezdrhl po puštění z vodítka + jakžtak chůze u nohy), ale naučila. Mám teď ještě šťeňátko a moc rozdílů mezi nimi není. Samozřejmě, tomu staršímu už jaksi chybí ta chuť se učit a být pro to zapálený, ale mrňous je zas věčně rozjívený a nesoustředěný. Takže mi nezbývá, než opsat to, co mi tu někdo dobře doporučil - chce to trpělivost a důslednost. A myslim, že i starého psa naučíš novým věcem.
|
Tina
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 08:18
- Nahlásit
Mám tříletou fenku z útulku a v pohodě jsem jí naučila povel sedni, který se naučila asi za 20 minut. Lehni, čekej, zůstaň a ke mě taky nebyl vůbec problém, a bylo by to ještě o hodně lepší, kdybych byla důslednější. Nemáme poslušnost stoprocentní, ale to je spíš moje chyba. Ale naučit jí to bylo dost jednoduché.
Taky jsme začaly chodit na agility, a tam všechny vyvádíme z míry tím, jak rychle se fenka všechno naučí.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:46
- Nahlásit
Sona
Zalezi i na plemeni. Nektera jsou fakt tupejsi a trva jim to dlouho, i kdyz jsou stenata, natoz, kdyz jsou starsi.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 18:27
- Nahlásit
s tou tuposti je to fakt. ja mam treba fenku NO, ted je ji uz neco pres pul roku (7 mes) cvicit s ni zacnu stejne az nekdy kolem roku (zdravotni problemy-moje i jeji ). a nebojim se ze by to bylo horsi, ona je ale docela ucenliva, no a v roce se jeste pes da snad povazovat za stenatko ne??
|
Azoráček
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 20:16
- Nahlásit
Já mám kokra,5 let. S výcvikem jsem začala nekdy na podzim. Nic moc výsledky,žádný povel neumí ani na 50%,ale i když takhle to není vidět,já na něm vidím pokroky Nedokazu vysvetlit jaké,ale jsou Jen bych potřebovala poradit jak s Přivoláním Poustela sem ho dotedka, pekne si me hlida,neodbiha zas tolik daleko, ale na privolani vubec neprijde. Ale nekdy ho nalakat dokazu Jenže když ucítí zver,zdrhne klidně na 10 min,ale pak se nastesti objeví. Nikdy nezdrhne,zatím Ale stejně. Ptosím o radu. Zkoušela jsem stopovačku, ale připadá mi, jak když to Azorek nechápe a jak když vyloženě čeká a rika si,že prijde az trhnu,že až pak musí Chtěla bych ho nějak na sebe upoutat, aby věděl,že já jsem střed zábavy,ale jak? Mám ho naučit aport,nebo nějaké třeba kousky,co ho bude bavit? Prosím poradte......Moc moc děkuji
|
Azoráček
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 20:18
- Nahlásit
A jeste dodám, že jinak mi připadá, že je Azorek velmi bystrý a docela i učenlivý, jen se mu prostě nechce neco delat,radeji si delá po svém a jde si za tím, co je pro něj zajímavější..
|
apac
|
# Zasláno: 11 Úno 2005 05:51
- Nahlásit
Ahoj soni,
to co jsem si tady na stránkách od tebe přečetl, tak ti radči doporučuji vzít si štěně nějaké klidné rasy, asi moc toho neznáš a tak bude lepší si i najít nějakou pomoc na cačátek cvičení s pejskem "neber si to nějak zle" ale ty už asi psa máš? A chceš si pořídit druhého?
|
soma
|
# Zasláno: 14 Úno 2005 09:40
- Nahlásit
Ahoj apaci
Neboj nejsem urážlivá, je pravda,že jsem začátečník jinak bych se tu také neptala. Zajímají mě názory od více lidí nechci se soustředit jen na rady jednoho pejskaře. Mám ročního křížence retr. a myslím ,že nám to docela jde,ale přesto se raději poptám nechci něco pokazit. Chodíme na cvičák a chceme i ke skouškám. A budeme makat tak dlouho dokud neuspějem.Máme docela zanedbané přivolání a to taky na radu pejskaře, tak si raději poslechnu více nazorů,a pak si vyberu podle toho co sedí psovi. Druhého psa zatim samozřejmě nechci,jen chci vědět co nejvíce. Právě v sobotu jsme byly lyžovat, utekl mě u chaty a nedal se zastavit, čekal ,až u sjezdovky. Cestu zná tak šel. Co v takovém případě dělat. Celý den poslouchá a pak udělá tajovou hlououst.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 12:59
- Nahlásit
Sona
Soni, já mám podobný problém jako ty - když jsem s pejsou (mimochodem taky skoro roční třeštidlo) někde, kde to zná, vzdaluje se ode mne daleko a musím pořád přivolávat - je žravý, takže za pamlsky a pochvalu.....Když jsme někde, kde to nezná, sice odbíhá, ale pořád si mě hlídá a vrací se sám od sebe.....Mě pomáhá na vycházkách, když se pejsa vzdaluje ode mě moc, schovávám se mu a čekám, až se ohlédne, kde jsem - to pak letí jak šílenec - této chvíli se mu ukážu a volám jménem + "ke mně". Jsem taky začátečník, ale tohle se mi osvědčuje....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 13:09
- Nahlásit
Azoracek
Azoráčku už tak je super, že jsi udělala pokroky - pamatuji si na Tvé první zprávy..
Buď trpělivá, je to starší pejsek, má to zažité a krom toho jsou ještě kokři dost tvrdohlaví. Cvičíš od podzimu a to je oproti 5ti létům jeho života krátká doba. Snaž se ho co nejvíce připoutat na svou osobu tj. buď pro něj zajímavá, zatím je pro něj stále lákavější okolí (to víš, on ví že Tě má jistou ).
Někteří doporučuji nechat psa na stopovačce, dokud se "ke mně" nenaučí spolehlivě. Já s tím nemám zkušenosti, protože jsem cvičila štěníka. Snad někdo zkušenější ještě zareaguje s konkrétnější radou.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 13:13
- Nahlásit
Evik
Taky mám s tímhle problém - alias máme svůj 10ti km okruh a ten pesan zná natolik dokonale, že by si ho klidně mohl projít sám. Bohužel jsem, když byl štěně, neslyšela o možnosti použití stopovačky a tak jsme mu povolili víc než 10m v okruhu a on si klidně napochoduje i 50 m dopředu. Také mi pomáhá schovča - hlavně když se mu to déle nedaří, to pak kňučí a zbytek cesty se častěji ohlíží a při mém podezřelém pohybu už běží ke mně . Prý existují i 25m stopovačky a doporučili mi psa na ni vrátit, pokud mi to vadí a nebo se mi zdá, že je na tu vzdálenost neovladatelný (my naštěstí chodíme po loukách, kde je rozhled, pes přiběhne a nebo i sedne, pokud mi postačí hlas, ale raději ho mám nablízku a tak častěji volám - pamlsky zabírají spolehlivě)
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:36
- Nahlásit
Terri
jo, tak to máš fakt stejný "problém" jako já....pejsa mi taky odbíhá na velkou vzdálenost, pořád se ale ohlíží....Vydatně proto využívám schovávání a pomalu dociluji toho, že už i v naší ulici se pejsa ohlíží, zda za ním skutečně jdu....
Ta metoda, vrátit psa na stopovačku je asi fakt prospěšná....Ale na druhou stranu si myslím, že psa tak nelze zbavit instinktu loveckého pudu....tj. na stopovačce bude poslouchat a za srnkou nevyletí protože ví, že je na "vodítku", ale být na volno, vyletí podle mě stejně.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 22 Úno 2005 15:48
- Nahlásit
Já právě ted jsem přela na "stopovačskou metodu", no nevím, zatím se mi nezdá že by to nějak pomáhalo
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 20:17
- Nahlásit
nelze zbavit instinktu loveckého pudu.
Jo jo, to asi jo, mi by šlo spíš hlavně o to, aby ani ve známém prostředí nechodil tak daleko. Ono u nás není ani tolik míst ke schovávání a on už i to tuší a pamatuje si..
|
Azoráček
|
# Zasláno: 22 Úno 2005 21:01
- Nahlásit
Terri to zas muj trubec vždycky bezi tam, kde předpokládá že jsem a jen mě kousíček spatří třeba za stormem, už si zas všímá svého. a já nejsem taková abych se shovala za jeden uzounkej stromeček
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 21:10
- Nahlásit
Azoráček
Hlavně že Tě hledá a vytrvá do té doby, než tě uvidí - to je nejdůležitější.
|
Erektus
|
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:49
- Nahlásit
AZORÁČEK
Hlavně aby našel!!!!
|
Azoráček
|
# Zasláno: 12 Bře 2005 20:45
- Nahlásit
Ërektusi proč jako hlůavně aby našel?? Nechápu
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2005 07:31
- Nahlásit
Evik
@nevolej ho hned jak se ohlédne ale nech ho chvíli "vydusit" tím že tě bude hledat.Docil aby tě přeběhl zpět a zavolej ho adiv se kde že byl a hodně pochval.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 17:53
- Nahlásit
stremka
to co mi radíš vlastně nevědomky dělám - já vždycky, když se pejsovi schovám chvíli čekám, než se vrátí sám....většinou mě i právě přeběhne a pak to za chvilku otočí a vystopuje si mě, pak ho děsně chválím a říkám věci typu " no kdes byl ty vopice" A pejsa je na větvi radostí a poblbneme si....
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 18:07
- Nahlásit
Evik
no tak to je dobře.Musí mít o tebe strach a musíš docílit toho že on si bude hlídat tebe kde "lítáš" a ne ty jeho.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 08:05
- Nahlásit
stremka
jasně, o to se snažím - pejsa se po mě ohlíží vždycky, když už je ode mě dál ( třeba těch 20 metrů...), když se vzdálí o hodně víc, vždycky ochotně přibíhá na zavolání..... (dřepnu si na bobek a dělám, že mám něco strašně zajímavého a pejsa pak letí jak šílenec )
Snažím se to všelijak obměňovat - třeba i skákat po jedné noze....prostě cokoli, co pejsu musí na první pohled zaujmout. Když je pejsa zaujatý něčím fakt zajímavějším než já, otočím se a zdrhám opačným směrem....to zabere vždycky na stopro.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 08:29
- Nahlásit
Evik
super-Až zase něco bude problém.Řekni bude se snažit poradit.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 15 Bře 2005 20:28
- Nahlásit
Tak já jsem nedávno začla Azorka učit Zustan, já si pamatuju že už něco ze Zustanjsem ho učila neky v jeho dvou letech,pak jsem toho nechala No ale ted stačí říct Zustan a on zustane Takže budem cvičit a cvičit a je to lepší a lepší Pejsa je šikulka To Zustan se fakt naučil hned Sice když zajdu za roh tak se jde podívat pomaloučku co tam dělám Ale to dopilujem
To je pokrok
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Dub 2005 18:16
- Nahlásit
Ahoj mam rok a pul starou fenku labradora a je to pořad takova hračka každyho strašně miluje i když ho vidi prvně jsem na voziku a největši problem co mě fakt nejvic trapi je že když ji pustim z voditka tak že pak je jak kdyby byla hlucha,mohl by mi někdo poradit jak se nejlip ta naučit přivolani aby přišla když ji volam k sobě:Poratte prosim fakt mě to moc trapi děkuji všem.
|
pepino
|
# Zasláno: 2 Dub 2005 18:17
- Nahlásit
Ahoj mam rok a pul starou fenku labradora a je to pořad takova hračka každyho strašně miluje i když ho vidi prvně jsem na voziku a největši problem co mě fakt nejvic trapi je že když ji pustim z voditka tak že pak je jak kdyby byla hlucha,mohl by mi někdo poradit jak se nejlip ta naučit přivolani aby přišla když ji volam k sobě:Poratte prosim fakt mě to moc trapi děkuji všem.
|
pepino
|
# Zasláno: 2 Dub 2005 18:24
- Nahlásit
A prosim vas jestli znate někoho kdo by mi ji pomoch vicvičit za nakou rozumnou cenu pisněte mi mejlik na spruza@centrum.cz fakt bych byl moc vděčnej diky pepino
|