Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / nechodí u nohy na vodítku
Autor Zpráva
Sona
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:10
- Nahlásit

rocni pes nechce chodit u nohy na vodítku,po zapnutí vodítka začne tahat. Bez chodí u nohy,ale pes má být na vodítku,co s ním.

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:38
- Nahlásit

Jak jsme již dříve radili, někde, tak stačí najít si nějakou dlouhou zděnou zeď. Mít psa u nohy, aby byl mezi vámi a zdí, tj. blíž zdi. Jít s ním těsně u zdi a jakmile se začne předbíhat, tak jej nohou přitlačte k té zdi a dejte mu povel, třeba nesmíš nebo u nohy, nevím, co používáte, když jde na volno. Protože mu to bude nepříjemné, tak brzy pochopí, co po něm chcete a tahat přestane. Takové to škubání vodítkem a okřikování psa je k ničemu.Pokud zvládnete tento nácvik u zdi, tak pak můžete začít chodit volně a pokud se mírně předběhne, tak jej jemně přitáhnetě vodítkem a tento povel mu opět dejte. Mělo by se to zlepšit.

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:09
- Nahlásit

Sona

mě se osvědčilo místo té zdi, když jde někdo se mnou - tedy já mám psa u levé nohy a někdo jde z druhé strany psa. Ten jde tak mezi "námi" a pak netáhne. Je to podobné jako ta zeď jak popisuje Evička. Jenže člověka, který by s vámi chodil nemůžete mít pořád....mně pejsa také tahá, když se soustředí na něco jiného než na mě a taky chodí u nohy líp bez vodítka než s ním........nejste v tom sama....taky mám skoro ročního psa - jsou to puberťáci, začínají si stavět hlavu - chce to trpělivost

Sona
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 09:20
- Nahlásit

dekuji za radu s nad se to zlepší trpělivost mě nechybi pes je moje nejvetší záliba,je to prostě zlatíčko . Poslouchat se,ale musí.

Evicka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 09:53
- Nahlásit

Přesně tak!!! Poslouchat se musí a nechat se vláčet psem na vodítku, tak to absolutně nesnáším. I když jde celá naše smečka na jednom společném vodítku, musí šlapat jako hodiny.

misa
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:10
- Nahlásit

Od kdy mám učit psa chodit u nohy na vodítku. Ptám se protože mám 4 měs.štěně a na ulici ho nemůžu pustit bez vodítka a nevím jestli už teď ho nesmím nechat nikde se zastavit nebo jak to mám dělat.Poraďte mi díky misa

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:16
- Nahlásit

začni ho to učit už teď, ale v klidných místech, kde ho nic nerozptyluje. po ulicích ať si zatím čuchá dle libosti (tedy spíš dle tvé libosti )
ze začátku bude stačit, když ujde jen pár metrů správně, abys ho mohla pochválit. postupně přidávej vzdálenost a rušivé vlivy. mojí čubině je pět měsíců a poprvé si zkusila jít u nohy po ulici až teď a vpohodě prošla i kolem štěkajícího plotu.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:43
- Nahlásit

neni dulezite, aby pes sel ukazkove na voditku v tomhle veku. Ja zacal spravnou chuzi vyzadovat az nekdy kolem 7 mesice a opravdu se musi postupne. Do ty doby mi stacilo, kdyz pesan nepredvadel na voditku akrobacii a netahl jak smyslu zbaveny, jinak mel volnost

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:56
- Nahlásit

Mikkin
ono také hodně záleží na plemeni. moje čuba je už teď poměrně velká a nedokážu si představit, že bych začla učit chůzi u nohy až v 7 měsících. přeci jenom kolemjdoucí ocení velkého psa spíše u nohy než volně, byť na vodítku a lépe se s ním jaksi manipuluje.

miso, prostě začni klidně teď, pokud na to štěndo má a postupuj zase podle pokroků. někomu to jde pomaleji, jinému rychleji. moje čubina sice chodí u nohy poměrně slušně, ale za to pořád moc nechápe "lehni"

misa
# Zasláno: 9 Úno 2005 13:38
- Nahlásit

Mám labradora. S každým kolemjdoucím se chce kamarádit. Ale když si chce hrát se psem tak je jak slon (váží cca 20 kg), skočí na něj-radostí a každý raději vycouvá. Jinak myslím, že na vodítku jde celkem dobře, ale když jdeme do města než se uklidní tak za každým se cpe.

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2005 13:14
- Nahlásit

misa
v knize o výchově a výcviku psa od R. Bruce se píše, že štěně bychom měli učit nejdříve chodit u nohy bez vodítka - je tam podrobně rozepsáno, jak na to. Knížka se dá objednat na v internetovém obchodě s knihami www.sevt.cz Je i s obrázky.

Terri
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2005 13:33
- Nahlásit

Evik
Prosímtě můžeš mi napsat přesný název knihy? Vyhledávač na sevt mi to nechce najít.
Takže považuješ tuhle knihu za výbornou? ("dobré" už nekupuju )

Jana Š.
# Zasláno: 19 Úno 2005 12:43
- Nahlásit

Tuhle knížku mám taky a veškerá výchova je tam postavena na pamlscích (nic proti tomu!), ale takovým způsobem, že páníček vždy pejsovi ukazuje pamlsek a přitom dává povel. Vznikne pak z toho pejsek, který poslouchá jenom, když vidí, že pán něco drží v ruce. Znám takovou fenku. Když vidí piškot, dokáže dělat kotrmelce, ale jakmile zbystří, že nic nedostane, ani si nesedne

Jirka Volena
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2005 16:24
- Nahlásit

Mám fenku NO. Taky když měla jít na vodítku, tak tedy netahala, ale předcházela mně asi tak o půl až jeden krok. Zkoušel jsem s ní škubat, dávat na stahovák, ale pořád chodila předemnou. Až jednou jsem zkusil to, že když se snažila jít o něco dopředu, tak jsem jí chytil za chlupy těsně nad ocasem a ona se pak začala sama usměrňovat do zadu a teď chodí pěkně vedle nohy jak má, páč si dává pozor, abych jí nemohl chcytit za ty chlupy. Já jsem dělal to, že když jde u nohy, tak jako že na ní nedošáhnu. Trvalo mi to asi 2 roky než jsem na to přišel.

Podle mého si musí psovod vyzkoušet sám, co na jeho 4nohýho kamaráda pomáhá. Každý pes je jiný a nikdy nesjou dva stejný v povaze.

stremka
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2005 09:50
- Nahlásit

tak přátelé jak to tady čtu nestačím se divit.Chůze na vodítku se může cvičit od doby kdy štěně snese na krku obojek a nevadí mu připnuté vodítko.Chce to cvičit v klidném a štěněti známém prostředí.Zároveň musí štěně ovládat /nebo se s ním procvičuje/ i přivolání.Nejlépe je mít krátké vodítko tzv.vodičku aby se při povelu volno nemuselo odepínat.I pamlsek může dostat.Ale takovým způsobem aby nepostřehlo že to taháte z kapsy.Šustící pytlík a pod.Nejlepší je ale aportík který máte v levé ruce a štěně jej vidí a vy mu jej hodíte za odměnu.Po přivolání následuje velká pochvala.To jest:hra se psem v jeho úrovni a hlasitým chválením.Když toto zvládne a kouká při chůzi hlavou nahoru na vás můžete pomalu přecházet do ruchu kde postupujete stejným způsobem.Až toto zvládne začínáte ho seznamovat s rušivými předměty.Popelnice ,otvírající dveře do domu auta a.pod.Ale nejdříve musíte docílit aby na vás pes "oči mohl nechat" a ostatní půjde lehčeji.Přeji hodně úspěchů ve výcviku

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:22
- Nahlásit

Terri
já teď přesně nevím jaký je doslovný název té knihy od R. Bruce....určitě jsem ji ale na sevtu viděla....já mám tuto knihu doma ve starším vydání a jmenovala se "Výchova a výcvik psa", ale jak se jmenuje to nové vydání si přesně nepamatuju.....Jinak nevím tedy jestli budeš tuto knihu považovat přímo za výbornou....jsou tam dobré tipy, ale jak na co - na některé věci je prima a na jiné zase ne.....celkový dojem bych tedy si řekla "dobrý"----takže ji asi chtít nebudeš....Třeba ta chůze na vodítku u nohy je tam sice vysvětlená dobře, ale takové ty už speciální triky - víc typů pro různé typy psů tam nejsou...

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:27
- Nahlásit

stremka
no jo, chůzi u nohy s motivací na aportek ale lze zase uplatňovat jen u psů, které aport baví. Např. kdybych tuto metodu praktikovala na svého choďana, asi by se chůzi u nohy nikdy nenaučil.... ten je "zásadně" na žrádlo či pohlazení a aportík mu venku neříká vůbec nic. Nosit předměty ho baví jen doma na zahradě a jakžtakž na cvičáku....do půl roka neměl o aport vůbec zájem, bavilo ho jen o všechno se tahat ale nosit nechtěl nic...

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:43
- Nahlásit

Evik
no ale já mluvila o cvicích pro malé štěně.Nevím jak je tvůj choďák starý teď ale už by určitě na vodítku chodit měl dobře.Když ne tak to se blbě napravuje.Chce to nějaké lákadlo.Neříkej mi že nemá nějakou oblíbenou hračku na kterou by reagoval.A když ne tak je potřeba mu tento reflex vypěstovat.A to začínáme doma kde je ve známém prostředí a hrou a schováváním ho naučit oblibu k hračce.To už záleží na tvé fantazii jak ho to hrou naučit.Pejsařina musí být taky trochu dána od pámbíčka.

Azoráček
# Zasláno: 22 Úno 2005 15:45
- Nahlásit

A jak bych měla naučit netahat staršího psa na vodítku?Nemuzem to odnaucit

Cvok
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:51
- Nahlásit

Dávám mu piškoty a tím ho motivuju

Evik
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2005 14:03
- Nahlásit

stremka
no nevím, jak s tím darem od "pámbíčka" .....mám psy ráda a pro toho svého se snažím dělat maximum, tedy i cvičit tak jak se má atp.....a výcvik se mu snažím všemožně zpříjemňovat. Mému chodovi je téměř rok. Chodit na vodítku u nohy umí, ale občas mu rupne v bedně..... Už od malička vnímal hračky jen jako něco, co může škubat, tahat se o to a jakž takž nosit, ale jako spolehlivá motivace při chůzi na vodítku u nohy bylo vždy jen žrádlo (např. buřt či tvrdý sýr)
Možná že jsem úplně hloupoučká husa, ale psa jsem prostě nedokázala naučit, aby ho balonek zajímal i na vycházce a už vůbec ne jako motivace k chůzi u nohy - když ho ty hračky nezajímají, přece ho nemůžu nutit aby je začal vnímat jako odměnu..... (a metody o kterých jsem si přečetla, jako že si se psem prostě několik dní nebudu s žádnou hračkou hrát a ony ho pak začnou zajímat, jsou mi naprosto cizí!)

Anonymní
# Zasláno: 16 Bře 2005 15:35
- Nahlásit

Ahoj, ja bych doporučila psem cuknout na voditku kdykoliv začne tahnout na voditku ale ne se s nim pretahovat ale povolit a pak pritahnout. Ale hlavni u tohohle je duslednost, zkratka reagovat je nutne pokaždé, kdyz pes zataha. Takhle jsem ho take naučila chodit u nohy. Ještě jsem to kombinovala nejakou odmenou v leve ruce, kterou pejsek celou dobu sledoval

Terri
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 21:16 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Když psovi ukážu odměnu v levé ruce, tak mám po chůzi u nohy, okamžitě se začne soustředit jen na ni - skáče, slintá, točí se..
Hračka stejně jako Evik - to pro něj není žádná motivace.
Jediný co platí je vycukání vodítkem (viz. anonym) - hmm, když se mi zadaří . Ale pokud jdeme sami (na obzoru žádný pes, žádný mrak , tak chodí pěkně. Zbytek ještě musíme hodně trénovat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání