Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Aport
Autor Zpráva
Jandula
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:48
- Nahlásit

Poraďte, prosím, jak naučit psa aportovat. O retrieverech se říká, že milujou aport, ale já jí to nemůžu naučit. Cokoliv jí hodím, běží k tomu a buď to začne kousat nebo to zalehne a čeká, co se bude dít...

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:55
- Nahlásit

Jandula
Jsou tady uz minimalne dve fora o aportech zkus si je nejdriv procist a pak se zeptej konkretneji na to co ti nebude jasny.

nefer
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 11:02
- Nahlásit

Jo a Víťa napsal skvělý článek, tak si prohlídni i to.

Jandula
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 11:08
- Nahlásit

Dík moc, podívám se a omlouvám se, nějak mě nenapadlo mrknout na dřívější diskuse.

noids
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 19:01
- Nahlásit

Aport je velmi sližotý a přesný svik psa.Dal by se rozdělit na 2 základní poveli Aport-kdy pes běží k pedmětu,Ke mě-kdy pes přináší předmět pánovi.Tak můžeme začít cvičit aport.Důležité je,aby jsme psa dosti motivovali,vše vychází ze hry.Poradil bych vám asi takto.Vezměte předmět ,který psa vždy zaujme.začněte si ho točit kolem těla,mezi nohama atd.prostě taková hra ,kdy pes se snaží předmět dostat.Chyťte psa za obojek a hoďte předmět před něj pár metrů,psa motivujte pobízením hlasu,tak aby se snažil jakoby vyrážet za předmětem povel aport,psa pustíte.Jakmile předmět uchopí zvolejte ke mě,pes přiběhne s předmětem k vám.Pochvalte ho a nechte ho s předmětem hrát.Toto opakujte a další postup je,aby pes předsedával rovně,překusování a jakoby utržení aportu od země,pouštěčka.Pokud máte nějaké zkušenosti s výcvikem psů neměl by to být problém.Choťte cvičit před krmenim.

Alča K.
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:22
- Nahlásit

noids
"Jakmile předmět uchopí zvolejte ke mě,pes přiběhne s předmětem k vám"
Právě že nepřiběhne. On pro něj běží, vezme ho do tlamy, jako by to chtěl ohmatat a ihned ho zase pustí jde ke mně radostně bez předmětu. Ten předmět pro něj nemá žádný výzam a zatím se mi nepodařilo v něm probudit zájem o předmět. Já ho zajímám mnohem víc než nějaký předmět, který mi "uletěl".

noids
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 11:24
- Nahlásit

Alčo,tak mám další nápad co zkusit aport přidělat na šňůru,udělat si prostě takovou vlečku a zkusit to dělat jako přes kořistnickej pud,tahat se o to až pes prostě tu kořist bude chtít urvat a držet jí,dále se pak dá přejít na to ,že aport uvážem za silnější silon k zemi a pes,když poběží a uchopí jej po nějakém 1/2 metru ucítí odpor a nebude o to tedy nejevit zájem.Bude se to snažit urvat a finální produkt je,že to pes nosit bude...ale je to vše hodně o motivaci ,jak dokáže psovod psa motivovat,usměrňovat a hlavně k celému cvičení přistupovat.Nejprve bych tvému psovi odebral všechny hračky,žrádlo a krmnou dávku bych mu dal při výcviku.Donutit toho psa trochu více se snažit.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 14:27
- Nahlásit

aport, minimalne 3 ruzne cviky. pes-> aport, pes+aport-> ke mne (v posledni fazi s predsednutim) a pousteni a to nepocitam, ze pes by mel aportovat az pri vyzvani. Poustecka se uci az posledni, kdyz uz pes aportuje s chuti. Celkem snadna je prvni faze vycviku, kde pes bezi pro vhozeny predmet. Cvicte s libovolnou oblibenou hrackou, pes za ni urcite pobezi. Pak je potreba dostat psa s predmetem k sobe. Kdyz pes nejevi zajem se predmetu zmocnit a behat s nim (neni dulezite jestli hned k panovi) pak muzes pouzit, co ti radi noids. Staci predmet uvazat i na dlouhe voditko a predmet hodit treba jen do vzdalenosti 3 metru a psa nabudit na korist, tim, ze mu bude "unikat". Osobne bych ale zkusil psa nadrazdit na korist jeste predtim, nez zacnete trenovat samotny aport. Vzit hracku, unikat s ni psovi a kdyz ji dobehne, potahat se o ni a nakonec nechat ho, aby se ji zmocnil. Jakmile zajem o korist polevi, opet mu hracku sebrat a potahat se o ni. Pes musi mit pri vycviku o aportovany predmet zivy zajem. Kdyz se zadari a pes ma chut se aportu zmocnit, je potreba ho dostat k sobe. Z vlastni zkusenosti bych rekl, ze u vetsiny psu prikaz KE MNE nezafunguje. Spis si psovod tento povel rozhodi a pes ztrati o aportovani zajem. Ja to resil lakanim psa na sebe bez jakychkoliv povelu. V podrepu, mavanim rukama, tleskanim, unikanim psovi (psa s aportem NEHONTE). Kdyz se k tobe pes pririti, pokud te necha, potahej se s nim o aportovany predmet, ten mu ale neodebirej a nech ho nad sebou zvitezit. Kdyz takhle budete cvicit, pes ti zacne sam cpat aportovany predmet do rukou, protoze bude mit touhu o nej bojovat. Teprve az budete mit bezchybne noseni predmetu je cas ucit predsednuti s pousteckou.

Geoffrey
# Zasláno: 7 Úno 2005 14:39
- Nahlásit

Mám 5ti měsíčního Flata, a aportuje celkem pěkně. Pro aport běží prakticky okamžitě a zpátky ho nosí až k nohám, tady ho pouští s tím, že sedne. Trvalo mi to asi týden, než se to naučil. Mám ale jeden problém, toto udělá tak 5-8 x a potom když běží s aportem ke mě ( normálně ho vždy pochválím a dostane kousek piškotu) tak cestou aport pustí, ale doběhne a sedne. Nevím, co s tím, protože když ho seberu a znovu hodím, radostně pro něj běží, ale další fáze - přinesení, přestává fungovat. Poraďte prosím. Díky

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 14:43
- Nahlásit

Geoffrey
V peti mesicich je brzo i uz na to po psovi chtit presnost natoz to po nem chtit 5-8x tolikrat za sebou bych to nedelal ani s trojkovym psem, vubec se psovi nedivim ze ho to prestava bavit.

Geoffrey
# Zasláno: 7 Úno 2005 15:10
- Nahlásit

No to jsem chtěl slyšet. Tzn. opakovat, v klidu a když ho to nebaví, změnit činnost a po čase zase znovu chvíly. On je fakt chytrý, až mě to překvapilo, je to můj první retriever. Sedá už na 95%, fuj na 100%, začínáme pomalu cvičit "zůstaň". Přivolání jak kdy, někdy mu to jde pěkně a někdy na mě "prdí". Ale musíme to nacvičit, máme velkou, ale neoplocenou zahradu ( pouze živý plot a "koňská" ohrada) tak bych chtěl max. eliminovat nějaké utíkání, ale zatím je v pohodě. Když nechce přiběhnout, tak se schovám nebo odcházím "do polí" a to po chvilce zabere. Hrozně ho baví, když se mu schovávám, hlavně v noci. Stejně tak mě překvapilo vodítko, prakticky od prvního okamžiku, co jsem mu nasadil obojek, tak chodí jak "dospělej" pes. Když si vzpomenu na NO, kterého jsem před lety měl, to bylo přetahování až hrůza. Díky za info.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 15:19
- Nahlásit

Jak pise Tchor, proste ho to prestane bavit. Pes by ale nemel poustet aport k noham, ale v predsednuti ho drzet v morde (bez prekusovani) a az na povel odevzdat. Jinak nacvik by mel koncit povedenym cvikem, tzn. radsi menekrat opakovat, ale se spravnym cvikem od zacatku do konce, nez vickrat, ale s nedotazenym koncem.

Geoffrey
# Zasláno: 7 Úno 2005 15:30
- Nahlásit

To beru, ale já ho to skoro nemusel vůbec učit, on to tak dělá nějak přirozeně, tak ho zatím akorát podporuju a vedu nějakým směrem. Samozřejmě, že to budeme neustále "dolaďovat", chci s ním dělat zkoušky a uchovnit ho, má skvělý původ, byla by škoda to neudělat. Měl bych snad možnost časem dělat i myslivecké zkoušky, tak je jasné, že to bude muset umět pořádně. Mě šlo hlavně o informaci, co s tím a té se mi dostalo. Díky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání