Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivni stene....
Autor Zpráva
orlynka
# Zasláno: 1 Úno 2005 18:46
- Nahlásit

Nevim, zda se to da rict jako agresivita, ale dnes po me pekne vyjela! Dala jsem ji uvarenou veprovou paprcu, ona si ji vzala a sla si ji hryzat na koberec. Chtela jsem ji to vzit a presunout na lino, ona zacala vrcet, tak jsem ji okrikla, ze nesmi a dost me kousla do ruky, tak jsem ji chytla za kuzi, rvala po ni a placla ji po zadku. Vim, ze si chranila sve jidlo, ale myslite, ze ani pan ji nesmi sahat do jidla?
Pak jsem ji chtela vzit na balkon, protoze tam dela sve potreby, ona nechtela a zase mi vyhrozovala vrcenim, tak jsem ji chytla za kuzi a dotahla ji tam.
Myslite, ze to delam spravne, anebo ji uz priste nemam sahat do jidla?

niniel
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2005 20:00
- Nahlásit

orlynka
Pes by si spravne mel nechat sahat jak na jidlo, tak na sebe. Takze pokud opet neco takoveho udela, tak ji potrestejte. je pak silene, kdyz mate vztekleho jedince, u ktereho nevite, kdy vas kousne.
Potrebu by mela vykonavat venku, ne na balkone. Ale asi jste to jen spatne napsala.

birma
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2005 21:49
- Nahlásit

orlynka
Můžu se zeptat, co máte za plemeno a kolik je štěněti měsíců? Rozhodně by si to dovolovat nemělo, ale nějaké řvaní po ní, není úplně nejpochopitelnější trest, pokud je prováděno tak, jak já si to představuju.

nefer
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 07:24
- Nahlásit

Orlynko, jestli ti mohu ještě jednou poradit, hodně rychle si najdi ve svém okolí někoho, kdo psům opravdu rozumí a názorně ti ukáže, co dělat.
Pokud na tebe štěně vrčí a ohání se: vytřepat za kůži a převalit na záda. Drž ho pod krkem (neškrť) a čekej dokud se ti nepodvolí. Pokud se ti bude hodně vzpínat, klidně přitlač a místo řvaní u toho na něj vrč. úplně stejně jako pes na tebe. Pak si ho chvíli nevšímej.
Každou dobrotu, kterou od tebe dostane si musí vysloužit atd., to ale vše bylo v těch článcích, které jsem ti doporučovala přečíst.
Víš, pokud dělá něco špatně, je dobré když ho okřikneš a potrestáš, ale pokud na něj řveš dlouho, nediv se, že to spustí třeba jeho (její) obranné reakce. Ono se to všechno takhle dobře píše, ale není nad to vidět všechno názorně. Odkud jsi? Třeba se najde někdo poblíž, kdo by ti mohl pomoct.

hanule
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 07:54
- Nahlásit

Ahoj,Ty máš toho novofundlaka? To štěně? Štěně by nemělo vrčet,když mu sáhneš do jídla.On tě možná bere jako někoho,kdo mu to chce sebrat.Na mě můj NO nevyjede a to se mu v tom žrádle můžu i hrabat,ale když se tam přichomítne druhý pes tak je zle to si to žrádlo chrání.Možná bych se zamyslela nad postupem výchovy,každý pes potřebuje něco jiného.Když zařvu na NO,tak se připlouží jako by se omlouval,ale kdybych to samé udělala s bulmastifem,tak už ke mě nepůjde vůbec.Asi bych začala úplně od začátku.Prve ho u toho žrádla jen hlaď,vytvorte si spolu hezký vztah bez řvaní.Máš pejska na hodně dlouho a mít doma nějakou bestii by se ti asi nelíbilo.Doufám,že se ti to podaří,každý jednou začínal.Musíš přijít na to jak na něj.Měj se krásně.

orlynka
# Zasláno: 2 Úno 2005 14:56
- Nahlásit

Ano, mam toho novofundlaka a mela uz dva mesice. Treba kdyz ji dam granule, klidne se v tech granulich muzu hrabat, ale kdyz dostala to maso a ja ji ho chtela vzit, ohnala se na me, az me to pekne zaskocilo..
Jinak jsem z Havirova.
Po tom kousnuti ji zkusil pritel dat znova to maso a jen se ji dotknul tak uz pekne vrcela... Tak jsme ji ho vzali a nedostala nic.
Jinak na tom balkone dela potrebu, ale jen v nouzi, pokud se ji chce v noci a tak, jinak chodi normalne ven.

orlynka
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:03
- Nahlásit

Jo a jeste neco, mam jednu knizku a v te knizce jsem se zase docetla, ze se nema, kdyz pes zere sahat mu do jidla. Tak co je tedy na tom pravdy?

birma
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:12
- Nahlásit

orlynka
Nemá se to dělat zbytečně často, ale pes to musí pánovi vždy dovolit

šíša
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:13
- Nahlásit

Měla bys ho naučit aby nevrčel když mu něco bereš hodí se to zejména venku když něco najde a chce to sežrat, a doma to upevňuje pozici vůdce smečky.

orlynka
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:19
- Nahlásit

Venku s tim nemam problemy. Vzdycky, kdyz veme do tlamy co nema, tak ji okriknu fuj a ona to okamzite pusti. Proto jsem byla vyjevena, kdyz jsem ji chtela vzit maso, ze na me vyjela, nikdy to totiz neudelala- uz ji mame doma 3 tydny a jeste si to nedovolila, teprv vcera...

Eimy
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:39
- Nahlásit

Kamarádka má podobný problémy s irským setrem... Zrovna dneska po ní ta fenka prej docela slušně vyjela (je jí už myslím pul roku). Chodí s ní kvuli tomu i do psí školy, ale ten vztah mezi něma mi podle jejího vyprávění připadne pořád stejnej. Radila jsem jí podobně, jak tady radila nefer...
Ale mám pocit, že moje rady se u nich míjejí učinkem.
Bohužel vlastní zkušenost s takovýmhle vrčením, připadně i chňapáním osobně nemám, krom psa u babičky, kterej to na mě zkouší, ale ten zas už skoro nemá zuby, takže i když se ožene, tak dělám, že to nevidim a držím ho pořád dál... On už ale dávno štěndo není, jako štěndo ho ani neznám, ale faktem je, že dokud u mě býval na víkendy, tak to byl super pes, ale teď už u nás nebývá a šíleně se zkazil

šíša
# Zasláno: 2 Úno 2005 15:54
- Nahlásit

orlynka - zkouší na vás co jí projde to je normální nesmíte se dát zastrašit jinak s váma bude po čase pěkně cvičit. Zkus ze začátku dát maso do misky ale nepustit ji žrát hned samotnou, teprve po chvilce až jí to dovolíš. Zůstaň sedět vedle misky a pomalu vem kousek dělej že ochutnáváš, zase mu ho vrať a řekni že to má moc dobrý. A tak to zkoušej častěj a taky z granulema i když proti tomu nic nemá že jí hrabeš v granulích. Prostě aby si zvykla že to tak má být. Nevím jak ostatní ale my jsme takhle naučili Kavkazana. Ze začátku to vypadalo že nás sežere když jsme se jen přiblížili k misce a teď už je mu to úplně šumafuk. Hlavně nesmíš ukázat strach.
A to dělání potřeby na balkoně je náhodou dobrá věc, zlomil jsem si nohu a nesměl jsem 2 dny chodit aby mi dobře ztuhla sádra, přemlouval jsem hafinu aby se vyvenčila na balkoně a nic 24 hodin to držela až jsem to holt risknul a belhal se s ní ven.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 17:08
- Nahlásit

2 Orlynka: v prvni rade je blbost davat takhle mlademu psovi maso a navic veprove. Jestli vubec, pak jedine kureci.
Pes si musi nechat sahnout do misky se zradlem bez jakychkoliv protestu a dokonce se doporucuje nacvik, tzn. dat psovi do misky a pri basteni mu do ni sahat. Predstava, ze se pes zmocni nejakeho "hnusu" a ty mu to nemuzes ani sebrat, protoze by na tebe hned vyletel je docela tristni. Kdyz uz po tobe psisko vyjede, musis mu dat okamzite najevo, kdo je panem a jaka je jeho pozice, protoze priste by to bylo zase o kus tezsi. Nekdo to tu uz psal, ostry povel FUJ, capnout za kozich na hrbete a otocit na zada, pod sebe. Bez biti a kriku.

šíša
# Zasláno: 2 Úno 2005 17:51
- Nahlásit

Mikkin - dovolím si nesouhlasit pes je v prvé řadě masožravec a maso mu rozhodně neuškodí ani takhle mladému. Dříve granule nebyly naši psi od štěňátek rostli na mase samozřejmě s přílohami a jak byli zdraví a měli krásnou srst. Naši kavkazani se dožili krásného věku jeden 13ti a druhý 14ti let.

nefer
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 18:36
- Nahlásit

šíša
to je pravda jen z poloviny. je fakt, že psovi maso neublíží, ale pokud na něj ještě štěndo není zvyklé, nemělo by se to přehánět a "seznamovat" pomalu. množství masa pro takového prcka, který ho ještě neochutnal, může opravdu znamenat zdravotní komplikace. pochubiju, že by ale Orlynka předhodila štěndu kus flákoty.
jinak vepřové maso není vhodné, protože je tučné. rozhodně ale není zakázané a pes takovou změnu čas od času rozhodně ocení.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 18:37
- Nahlásit

2 Sisa: No, pes byval od prirody masozravec. Driv nez prislo na radu slechteni a preslechtovani. Vetsina psu se dneska po mase s prominutim posere. A to uz vubec nemluvim o tom, ze maso rozhodne neobsahuje vsechny mineraly, ktere pes potrebuje ke spravnemu rustu. Nerikam, ze vsechna plemena jsou takto "zhyckana", ale treba u NO je mnoho jedincu, kteri maji problemy s travicim ustrojim a po mase mivaj sracku jak remen. Kazdopadne, u takhle mladeho stenete bych maso rozhodne z jidelnicku vynechal.

orlynka
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:10
- Nahlásit

Ja ji krmim granulema, jen jsem se dovedela ze veprove paprcky obsahuji zelatinu a lide s tim krmi stenata. Teda spis nekrmi, jen tak na chut. Ze pry jednou za tyden ji to vubec neuskodi.
Jinak ja ji dnes davala granule a zkousela ji hrabat do misky, kupodivu taky zacala vrcet, tak jsem ji tedy zkousela chytit za kuzi, povalit na zem a take na ni vrcela, hned se mi podvolila, tak jsem ji pustila a kdyz zkousela zase zrat, zkousela jsem to znova, skoro jsem ji sahala, az do tlamy, ale ona jen cekala co se bude dit. Takze to asi funguje, ale asi to budu muset nacvicit pokazde, jak ji dam neco do misky, ze?
Doufam, ze nebude nejak agresivni a ze ji to odnaucim.

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:22
- Nahlásit

Držím palce orlynko, dvouměsíčák je ještě malinký mimčo, a pokud už teď vystrkuje růžky, tak je ještě můžeš zvládnout, narozdíl od 60kg telete v dospělosti. Vím že byli lidi, co taky odnaučovali tohle kavkazáka v jeho 3 měsících, a vzhledem k tomu, že i kousal, tak si na sebe při krmení brali vaťák a pevný rukavice. Metody stejné jak tu bylo psáno - krk, fuj, popř. povalení..
Teď prý je to pohodový pes.

nefer
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:26
- Nahlásit

Orlynko, no vidíš, že to není zas tak těžké. Hl. je, že se nenecháš ničím zaskočit a jednáš a to s chladnou hlavou, beze strachu a bez náznaku nejistoty. Pokud tu nejistotu štěně vycítí, bude se nenápadně cpát na tvoje místo vůdce smečky.
Není ale potřeba, aby si šmatlala do jídla pokaždé. Někdy ji nech v klidu najíst.
Co se týše toho masa, já taky dávám štěndu občas vepřové nohy, uši a podobné blbiny, ale u takového prcka vážně opatrně.

Alča K.
# Zasláno: 2 Úno 2005 21:58
- Nahlásit

Já mám problém s agresivním mladým kokrem. Granule, jídlo nalezené venku...to vše je v pohodě, ale jakmile mu dám maso z konzervy, je zle. Dnes na mě silně vrčel, když to žral a já prošla kolem. Okřikla jsem ho, vytřepala za kůži za krkem, ale čím víc jsem se snažila, tím byl agresivnější. Chytla jsem ho za tlamu (aby mě nekousnul) a po dlouhém zápasení ho převalila na záda. V této poloze jsem ho držela, dokud nepřestal vrčet, což bylo asi deset minut. Abych byla upřímná, měla jsem strach, že když ho pustím, tak mě pokouše. Vyjížděl po mě totiž, jakoby mě vůbec neznal. Nevím, kde jsem udělala chybu. Pokud nejde o krmení, tak se mi absolutně vždy podřizuje, převaluje se na záda, atd. Poslušnost cvičíme a chodíme i na cvičák. Poraďte prosím, co s tím. Nerada bych se svého vlastního psa bála. Teď je mu 9 měsíců a dnes to udělal poprvé a dost mě tím zaskočil. Možná s ním mlátí puberta, ale proti tomuhle by se podle mě mělo nějak zakročit. Jakákoli moje reakce na jeho vrčení znamená ještě větší agresivitu.

niniel
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2005 23:13
- Nahlásit

Alča K.
No asi to pubertou bude a prave proto s tim musite udelat maximum. Kdyz ho prevalite na zada, tak zacnete vrcet taky a poradne, ukazete steneti vasi dominanci. Taky bych se snazila i psychicky byt vyrovnana, myslim, ze ten pes pozna, ze mate strach.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 08:04
- Nahlásit

Niniel, to myslíš naprosto správně. Pes ten strach vycítí a pak je mu jasné, že ta nadřazenost je od páníčka jenom póza a o to urputněji se bude snažit prosadit. Takže se, Alčo, příště nenech zaskočit a jen co na tebe začne vrčet, rychle udělej to, co minule a přitom na něj vrč. Puberťáci zkouší všelijaké kousky, aby si svého vůdce otestovali

Mikkin
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 09:39
- Nahlásit

2 Alca K: v puberte si pes vymezuje mantinely a proto jde o jedno z nejtezsich obdobi. Nesmis mu povolit, protoze v budoucnu bys toho mohla horce litovat. Problem je, jak uz niniel a nefer napsali, ze pes okamzite a neomilne vyciti tvuj strach a pak se muzes snazit sebevic. Je potreba se prosazovat jako vudce smecky neustale. Neustale musis trvat na spravnem a okamzitem plneni povelu a dodrzovani pravidel. Kdyz davam psovi zradlo musi vedet, ze nejprve mu to ja, pan, musim dovolit. Polozim misku na zem, posadim ho a dam povel zustan, pak par dalsich povelu, hodne pochvalim a pustim ho dlabat. Samozrejme to nemusis delat kazdy den, ale dost to pomaha. Po mne nas mladej vyletel jednou. Behem par vterin jsme si to vyrikali a od te doby se zadny incident nekonal. Dneska uz bych ho ani tak snadno nezvladl. Vis co se rika: ohybej ma mamko, dokad jsem ja Janko, az ja budu Jano, neohnes ma mamo...

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 09:54
- Nahlásit

Tak dnes rano jsem ji zkousela dat zas granule do misky a jakmile zacala bastit, prisla jsem k ni, zacala na ni mluvit, hladila ji a pak zkusila sahnout do misky. Fenulka si me vubec nevsimala a bastila dal i kdyz jsem ji pritom hladila uz po tlamicce.
Jeste to zkusim, jak ji dam tu veprovou nohu treba pristi tyden, tak to vyzkousim a pak se ozvu jak jsem dopadla. Diky za rady, opravdu to pomohlo.
Tedy prozatim, uvidim co si na me jeste vymysli.

Akti
# Zasláno: 3 Úno 2005 10:34
- Nahlásit

Dominance není jenom o pořízení si zvířete, ale o celkovém přístupu, vztahu, důslednosti i důvěře. Mnohdy rozhodují i maličkosti, které nezkušený psí člověk přehlédne. Je třeba trvat na tom, aby pes považoval za samozřejmost jakoukoli manipulaci se svým tělem a bral ho jako součást péče o něj (převalení na záda a prohlížení prošahání břicha, prohlížení tlamy, sahání na packy, zvedání, tahání za kůži na krku) a je třeba to od útlého věku trénovat. Pokud, vrčí při takovéto manipulaci přistoupila bych k radám od nefer, ale pokud se štěndo bojí, že mu žrádlo budeš brát byla bych opatrnější. Zkus zvážit jestli by nebylo lepší zkusit po dobrém a zvykat ho na tvoji přítomnost při žrádle. Skus si sednout, přivolat štěndo k sobě, dát mu kostičku okusovat a držet ji stále v jedné ruce, hladit ho u toho, pokud by stále mělo tendenci vrčet můžeš si připravit kousíčky masíčka a druhou rukou mu je naopak podávat a časem by se mělo uklidnit a zjistit, že mu od tebe nic nehrozí. Váš vztah se psem nemusí to být jenom o dominanci, ale i o vzájemné důvěře.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 11:03
- Nahlásit

2 Akti: Ano, pes musi vedet, ze je ve smecce podrizen panovi, ale zaroven musi panovi plne duverovat. Proto jekekoliv fyzicke tresty (biti, rvani na psa, notabene, kdyz pes takoveto tresty neni schopen ani pochopit) jsou nesmysl. Nicmene, u vyrazne dominantniho psa bych byl s takovymhle "hrani si na hodneho tatuldu" velmi opatrny. Prirozenejsi je pro psa chovani smecky. Nadrazeny jedinec take nepristupuje ke steneti, ktere ho chce nahradit na zebricku hierarchie "jemne a mile". Rozhodne vztah pan - pes neni rovnoceny.
Nejde o to, aby stene zjistilo, ze mu od tebe nic nehrozi, ze mu ten jeho kus zvance neseberes, ale o to, aby vedelo, ze tohle si k panovi proste dovolit nemuze. Co by se asi tak stalo, kdyby uz dospely, silny pes ucinil nejaky novy objev, ktery by se mu zalibil, ale ktery by tobe jako panovi absolutne nevyhovoval (treba valeni se na posteli)? Zacnes ho premlouvat, prosit? Sahnes na nej a pes proti tobe okamzite vystartuje. Bud jses ty nad psem, nebo je pes nad tebou. Rovnoceny vztah je blbost a vi to i ten pes. Na budovani duvery, ktera je velice, velice dulezita, jsou tu hry a vycvik.

Maya
# Zasláno: 3 Úno 2005 11:42
- Nahlásit

Mikkin má pravdu, než pes dospěje, musí být přesvědčen o nadřazenosti člověka a většina psů snese nějaké to "drsnější" přesvědčování. Vrčení na pána já považuji za nejhorší prohřešek a tomu musí odpovídat trest - převalení na záda je nejhorší trest, nejlepší je využít momentu překvapení a než se psa snažit převalit na záda držením za krk, tak radši pod břichem chytit přední nohu a trhnout. Pes sebou žuchne na bok a uvidíte to překvapení v jeho očích. Nebude tomu věřit, že jste ho tak rychle dostali na zem, většinou to psům trvá déle. Taky pomáhá chytit psa jednou rukou seshora před ocasem a druhou na krku, ustoupit a prudce trhnout k sobě (prudce podle velikosti psa, ale tak, aby ztratil rovnoháhu). Většinou se to psům nelíbí, takže musíte dát pozor na to, jak ho držíte, aby nemohl otočit hlavu a kousnout vás.
Chce to prostě tahle razantně zakročit, většinou u psího puberťáka, zkusí to jednou dvakrát a pak už bude stačit jen houknout a hodit zlý pohled a pes se okamžitě podřídí. A tak to mám být a žádný vztah se tím nenaruší, tak to prostě ve smečce chodí.

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 11:51
- Nahlásit

Jenže tady se hovoří o 3měs.štěněti a u toho prve musíte vybudovat důvěru až potom ho podřizovat.Nevím jak byste reagovali vy,kdyby vás někdo skásl a pak bych chtěl abyste mu věřili.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 12:14
- Nahlásit

No, jedná se sice o takhle malé štěndo, ale jen v případě Orlynky. Ale i u toho je nutné mu ukázat na jaké místo patří. Už tříměsíční prcek si buduje svoji pozici a testuje svého vůdce. Pokud vrčí a kouše, je potřeba zakročit rázně! Pokud se nepletu, psala minule Orlynka, že kouše do krve (viz zkušenosti s novofundlanďanem).
Důvěra se musí budovat paralelně s vytyčováním mezí. Nemůžu si přeci říct: teď k sobě budeme hledat cestu a ve 4 měsících, tak jseš už velká holka a budeš poslouchat. Tohle a tohle se nesmí.

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 12:40
- Nahlásit

Já přece nemluvím o časovém harmonogramu,jen prve musí být důvěra až potom takovéhle tresty.Nikdy jsem takhle své psy nemusela trestat a měla jsem jich dost.

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 12:42
- Nahlásit

Jen ještě,každé štěně někdy kousne do krve a ještě mě žádný můj pes nesežral.Nemusí ho hned trestat,má mu prve ukázat,co může kousat a co ne.

Terri
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 12:50
- Nahlásit

Můj první pes kousal s velkou vervou, ale bez agresivity. Prostě zkoušel (jednou padly moje rifle - byl prostě rychlejší a silnější). Taky nevěděl jak "hluboce" může kousnout.
U orlynky mi to ale víc připadá jako boj o hierarchii, ovšem asi by to chtěla hlavně psa vidět. Psík se mi zdá na to dost malý..

Mikkin
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:07
- Nahlásit

2A: Nemuzu souhlasit. Duveru a vztah se psem si budujes soucasne s vychovou. Presne jak uz bylo napsano. Nejde rict, ted na tebe budu hodny, budu ti vse tolerovat a ve ctyrech meisich dostanes pokourit, protoze uz jsi na to dost stary. To by se vetsina psu z te zmeny slozila. Vcasna vychova predchazi zbytecnym budoucim komplikacim a jestlize je prcek dost stary na to, aby mel sklony se prosazovat, je take dost stary na to, aby zvladl, kdyz mu pan ukaze, kde je jeho misto. Nikdo tu preci nemluvi o buhvijak drsnem zakroku, ale mrnous musi znat sve moznosti. Uvedom si, ze ty se na to koukas z pozice cloveka, pes pojmy jako duvera, vztah, respekt nerozlisuje. Pro neho je to smesice jednoho jedineho vztahu ke svemu panovi a kdyz si ho nechas jednou prerust pres hlavu a nebo mu ukazes, ze si na tebe muze dovolit, pak si do budoucna zadelavas na obrovsky problem.

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:17
- Nahlásit

Ale já jsem psala,že nemluvím o žádném časovém harmonogramu.Psů,kteří jsou opravdovými alfa jedinci je moc málo,na to,aby tady každý radil,že má psa hned trestat.Já se svými psy žádné problémy nemám a nikdy jsem je trestat nemusela.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:22
- Nahlásit

no a v tom je mozna zakopany pes Jinak ale trest neni vhodne slovo, mne se vic libi spojeni "navrat do reality"
Jinak dost zalezi na plemeni, nekde je dominantnich jedincu vice (pracovni plemena), jinde mene (spolecenska plemena)

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:26
- Nahlásit

Měla jsem jezevčíky,československého vlčáka,bulmastifa a teď mám NO.Myslím,že je to ode všeho něco.Ještě jsem kamarádovi cvičila RTW.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:29
- Nahlásit

Tak to jsi buď měla štěstí na psy nebo máš dar od přírody. Alfa jedinců, je opravdu málo, ale je dost psů, kteří si tě budou celý život testovat a zkoušet, jestli nemohou postoupit výš, pak je problém, když po takovém štěndu sáhne člověk, který nemá se psy žádné zkušenosti a já osobně vidím u orlynky vážně problém v hierarchii. nehledě na to, že kdyby si tohle prcek dovolil na mámu, také mu nebude strkat pod čumák hračku, ale rovnou si ho srovná.

Anonymní
# Zasláno: 3 Úno 2005 13:32
- Nahlásit

No to je právě to ono už ale s tou mámou má nějaký vztah.Jenže má najednou novou paničku a ta evidentně neví co s ním.

Maya
# Zasláno: 3 Úno 2005 14:17
- Nahlásit

Já osobně psa vychovávám hned jak ho přinesu domů, od 2 měsíců a vztah nám to tedy nenarušilo. Jen se musí trest odstupňovat, od okřiknutí, přes plácnutí přes čumák až k tomu povalení na záda. Ale kdyby na mě zavrčel a nic mírnějšího nepomáhalo, tak ho klidně i ve 3 měsících hodím na záda.
Prostě se musí naučit, že na lidi se nevrčí, že si musí nechat prohlédnout uši i zuby, že musí držet při česání apod., i když se mu to nelíbí. Trestem ho donutím k přerušení nežádoucí činnosti (třeba když nechce držet při česání) a když potom klidně leží, dostane odměnu. Trestem mu vysvětlím, že toto ne a ukážu mu, jak je to správně a odměním ho. Tím se o jeho důvěru rozhodně nepřipravím.
Navíc jestli si dobře pamatuju, tady šlo o novofundlanďáka, ten už se v půl roce dá těžko fyzicky zvládnout, už tehdy musí vědět, že pána má poslechnout, u něj tím spíš platí čím dřív, tím líp.
A Anonymní, základní vztah se svým psem si přeci vybuduješ během pár dnů co si ho přineseš domů, ale pak celý život pokračuješ v posilování tohoto vztahu a to přece neznamená, že psa nebudeš nikdy trestat.

orlynka
# Zasláno: 3 Úno 2005 19:30
- Nahlásit

[b][/b]Pro anonyma
Tak to si jako mam o sobe myslet, ze jsem uplny tupec a nevim co se psem??
Je pravda, ze tohle je muj prvni pes, ale prostudovala jsem spousty knizek nez jsem si ho poridila, tudiz teorii mam docela dobrou. Jen jsem se bala vyzkouset to v praxi a proto se prvne radeji poradim s tema co maji psa. Proto hned nemusim byt za debila, ze nevim co s nim. Jak jsi postupovala TY se svym prvnim psem??? To uz jsi asi byla svetaznala, ne?
Vim toho o psech docela dost, ale porad se dovidam nove a nove veci, a proto kdo tvrdi, ze psi zmakne, tak o tom pochybuju. Ti co maji psa klidase, nevi pak, jak se chova pes dominantni a proto nemuzou psat, ze psi nejsou bez problemu. Kazdy pes urcite ma svou chybicku nebo se mylim?
Zanedlouho to bude tele a pokud ji ted vse dovolim, pak tedy nevim jak bych ji zmakla, ze?????

niniel
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2005 21:28
- Nahlásit

orlynka
Nerozciluj se My prece chapeme, ze uceny z nebe nespadl a ja se ze zacatku taky radila a cetla, co se dalo. Obcas se proste stane neco, co necekas a proto je tu tahle diskuze. A z anonyma si nic nedelej, kdyby byl co proto, tak se aspon podepise a nemachruje tu.

Anonymní
# Zasláno: 4 Úno 2005 09:19
- Nahlásit

Co to je za pi.ovinu,3 měsíční štěně chce sežrat svýho pánaS takovým jsem se v životě nesetkala a předtím taky ani jednou.. Dominanci zkoušejí psi až kolem puberty.
Podle mně bude spíš štěně jen děsně nenažraný a bojí se,že tu dobrotu mu chceš sebrat (to se vídá docela dost často,když jsou štěňata ještě u matky,kde probíhá "boj" o žrádlo,ale ve skutečnosti je to jen hra).
Udělala bych to následovně: žádný kosti na hlodání (stejně na to štěně nemá ještě zuby),pamlsky naprosto regulérně za poslušnost.Při krmení vzít misku na klín,sednout si tak,aby pes do misky nedosáhl a krmit hrstma z dlaně.V klidu,pohodě,bez "agrese".Ať pochopí,že záleží jen na tobě,kdy,co a kolik toho dostane.
Tím,že budeš štěněti strkat pracky do žrádla docílíš jen toho,že bude hltat a bude nervní z toho,kdy mu to zas vezmeš.Je to prtě.Pravidla být musí,pravidla,který se neporušují,ale válet štěně po zemi je nesmysl.Je to teď taková "módní vlna" po reportáži v TV Nova Uvědomte si,že povalení psa na záda není VŠELÉK.

Akti
# Zasláno: 4 Úno 2005 09:44
- Nahlásit

Znám dost lidí kteří mají správně podřízeného psa a přesto jsem je nikdy neviděla použít takového trestu. Jsou totiž pro psa přirozené autority a nemusí si to vzájemně vyjasňovat. Naopak znám pár lidí kteří podřízenosti psa snaží dosáhnout trestem, ten se časem stupňoval "drsnější přesvědčování" a pes se nepodřídil. Jejich vztah se naopak vyvinul takovým způsobem, že jim ten vzájemný vztah unikl a pes je v podstatě nebezpečný tím, že nemá důvěru k pánovi. A nebo psa tak podřizovali tak drsně, že se teď bojí, když se někdo rychleji pohne. A jak Mikkin sám píše dobrého vztahu se dosáhne hrou a postupným výcvikem či výchovou. Navíc nevím jaké máte zkušenosti se smečkou psů, ale mě se osobně nestalo, že by pes hyerarchicky výše postavený napadl malé štěně. A naopak u štěněte je normální, že si hlídá (vrčí) např. kost či jinou kořist, nebo vrčí a to i na nadřazené zvíře při hře.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:18
- Nahlásit

2 Anonymni: na cvicaku jsme meli fenu NO, ktera uz ve 4 mesicich projevovala obrovskou davku agresivity a to i ke svemu panovi. Neni to bezne, ale stane se, ze i takhle mlady pes ma vyrazne dominantni sklony. Bohuzel, ani po radach a dopurucenich se psem nic nedelali a pak prestali chodit uplne. Dost by me zajimalo, co je se psem ted, kdyz uz je v puberte.

Povaleni na zada rozhodne neni modni vlna inspirovana reportazi TV nova. Kazdy pes, ktery se podrizuje silnejsimu, tedy nadrazenemu jedinci si lehne do teto polohy. Timto take dava najevo svou naprostou bezmocnost a respekt sveho "soka". Rozhodne to pes nechape jako trest, ale jako ujasnovani si pozic na zebricku hierarchie.

Bezne jsem psovi strkal ruce do misky se zradlem a kdyz to udelam dnes, absolutne na to nereaguje a to ani hltanim, ci jinym projevem nervozity.

2 Akti: Neco jako absolutne prirozena autorita pro psa neexistuje. Kazde psisko v puberte, ktere je trosku ostrejsi to alespon jednou na sveho pana zkusi. Na me to nas dareba take jednou rozbalil. Ve vterine lezel na zadech, dostal FUJ a koukal jak puk. Vickrat jsem to pouzit nemusel a to i presto, ze dneska je to fakt ostry a tvrdy pes.

Maruš
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:50
- Nahlásit

Mikkin
Tak to se budu přít,protože sleduju výcvik už nějakej ten "pátek",sleduju kynologický diskuze a nikdo nikdy nikomu neradil (do té doby,než odvysílala Nova reportáž o "zázračném krotiteli agresivních psů")povalení psa na zem.Ani zodpovědný výcvikář neporadí začínajícímu kynologovi povalení psa na záda.Psa!!!Natož 3měs.štěněte.Dnes se to bere opravdu jako všelék.
Jestliže štěně vyjíždí po majitelce při žrádle (což dominantnější štěňata dělaj běžně - co se sourozenců týče),zřejmě se bojí o žrádlo.Kdyby bylo agresivní a dominantní,projevovala by se jeho "agresivita" i jinde.Takže jestližes strkal psovi běžně ruce do žrádla a nijak se to neodrazilo,zřejmě to bylo tím,že se nejednalo o štěně typu "agresivního" štěněte,o kterém tu je celá tato debata.Taky jsem strkala psovi ruce do misky se žrádlem a nic se nedělo,jenže můj pes není pažravej.Naopak pes,kterého mám teď,jakmile se přiblížím k misce,začne hltal,protože se bojí,že bych mu to mohla sežrat.Pes je naprosto podřízený,přesto si svojí misku se žrádlem "hlídá".
Takových "ostrých a tvrdých" psů jako máš ty jsem viděla taky celkem dost,ale těm se narozdíl od toho tvého muselo příležitostně neustále dokazovat,kdo komu velí.Ale to byli asi "jinak" ostří a tvrdí psi

Mikkin
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 11:56
- Nahlásit

2 Marus: Sorry, ale zradlo je alfa omega vseho. Kdyz si narokuju misku se zradlem ja, pes je v klidu. Kdyz se k misce priblizila nase fena, ktera mlademu delala vzornou nahradni mamu, malem ji zabil, ackoliv si k nemu jinak muze dovolit temer vse. Co se tyce povaleni psa, uspesne jsem to praktikoval i u naseho prvniho psa, (ktery to ale potreboval cas od casu osvezit), jeste drive nez nova zacalo vubec s nejakymi reportazemi o psech. Nerikam, ze je to vselek. Ale jakmile si pes zacne dovolovat na pana, je potreba razne mu ukazat, ze tohle si dovolit nesmi. Jak uz jsem psal, bud jsem ja a pak pes a nebo pes a pak ja. A dominantni pes se obcas pokusi otocit zebricek hierarchie ve svuj prospech. Mimochodem, nevim jak "jinak" ostri a tvrdi psi, ale na cvicaku nam jich par cvici a jeste jsem nevidel a neslysel, ze by si neco zkusili na sveho pana, protoze jim bylo v mladem veku vysvetleno, kdo ze je ve smecce alfa samec.

Maruš
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:06
- Nahlásit

Mikkin
Ale já netvrdím,že povalení psa se nikdy nepraktikovalo.Jenže teď to dělá každý,jeden druhému to radí a hlavně to používají i v situacích,kde se to vůbec používat nemusí.Taky neříkám,že je to všelék,ale praktikuje se to dost často a spousta lidí to jako všelék bere.A taky jsem nenapsala,že se pes obrátí proti svému pánovi pro to,že ho v mládí povalil na záda,ale to,že některýmu psovi se to musí dokazovat neustále.

Maya
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:44
- Nahlásit

Souhlasím naprosto s Mikkinem.
Zdravě sebevědomému psovi povalení na záda neublíží, hned příjde a lísá se.
Můj pes není agresivní ani dominantní, ale první vážnou rozepři jme měli v jeho 5 měsících, kdy mi odmítl vydat ulovenou myš a nebýt povalení na záda, moje autorita by tedy dost poklesla, protože jsem nebyla schopná mu jí jinak sebrat. Nikdy nezapomenu na to, jak vleže na zádech pochopil, že prohrál, otočil hlavu na stranu a myš vyplivl.
Jak bys to tedy řešila ty, Maruš? Přemlouváním?
Lepší když se povalení na záda používá více než se musí než méně, aspoň snad potom ubyde dotazů na takovýhle fórech typu můj pes na mě vrčí a já se ho bojím, co mám dělat.
A pak takovýhle pes, kterého jeho pán nikdy nepovalil na záda (kvůli narušení vztahu a vůbec chudák pes) skončí právě u toho "pána z Novy".

orlynka
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:50
- Nahlásit

Tak podivejte se, nechtela jsem tady tuhle debatu, roztrhnout v extremni diskutovani, jen jsem chtela poradit. Moje fena neni agresivni jen u zradla, aby bylo jasno!
Moje fena me zastrasovala vrcenim, kdyz jsem ji chtela vzit i do naruce, takze to je jasna dominance a ne jen strach o sve zradlo.
Ty jsi anonyme nejaky chytry, ne???? Jak vidis, tak zkousi se prosadit jiz tak brzy, jak uz jsem tady psala, takze nebud chytrejsi nez ostatni, kdyz ja presne jen vim, jak se ona ke me chova a je jasny, ze to neni zadny miloucky beranek!
Takze ani ja nemuzu byt k ni miloucka, kdyz neco provede, ne??? Kdyz ji jen vytaham za kuzi, kdyz udela neco spatne a pustim ji, tak se po me jeste ozene a zacne zbesile stekat jako kdybych ji chtela zabit. Tak to jen tak preci nemuzu nechat aby si na me dovolovala, ne? Kdyz jsem ji opravdu prevalila na zada, tak to jedine pomohlo a podridila se mi. Ale myslim, ze ze strachu tedy rozhodne ne, i kdyz naprahnu ruku nebo neco nezacne utikat ani nic jineho. Jen jsem ji vysvetlila, ze to nesmi. Hodne lidi mi to poradilo, tudiz se nenecham zastrasit, nejakyma trema lidma co s tim nesouhlasi.

Maruš
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:57
- Nahlásit

Maya
Jak?Vyvěsila bych ho.Protože než bych ho povalila na záda,měl by tu myš spolknutou.No jo..a teď se tu začnem bavit o tom,že vyvěšením se dá lehce psovi ublížit,zatímco povalení je bezbolestné a psovi naprosto jasné.
Navíc povalení psa chce jistej cvik.Představ si opravdu agresivního a dominantního psa,jak převaluješ na záda.Může to skončit i nepěkným kousancem do obličeje.
Nejsem rozhodně proti povalování psa na záda,ale v ne v případě tohohle štěněte.

Anonymní
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:01
- Nahlásit

orlynka
ježišikriste,chudák štěně..
Ty evidentně nevíš o psech nic,měla bys ji svěřit někomu zkušenějšímu.

Anonymní
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:05
- Nahlásit

orlynka
Ty to štěně pěkně stresuješ,bojí se,až sere.

Akti
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:12
- Nahlásit

Pro Orlynku:
Některé věci jsou prostě neporaditelné a nevyčteš je ani z knížek. Nic není dogmatické a žádný názor není ideální a nikdo nemá patent na rozum. Ty i tvůj pes jste individuality a z názorů jiných se můžeš poučit a nebo nemusíš, ale nakonec dospěješ k tomu že si vybrat a najít si sama svoji cestu pro správný vztah se svým psem je na tobě. Doufám že to bude s happy endem.
To že Minkin se pasuje se svým NO tak, že dospělého psa povalí na záda je jeho věc a nemusíš to aplikovat na své štěně. Ono totiž pokud jsi křehká dívka chtěla bych vidět jak povalíš na záda dospělého novofoundlanďáka. Nejsem zastánce krocení psa ve stylu pane Desenského. Je totiž lepší psa naučit povely fuj nebo nesmíš chcešli mu nějakou kořist vzít odkázat ho s pamlskom na místo kde ho nikdo nebude obtěžovat a v případě že potřebuji psa dostat na záda např. u vetrináře či při čtení tetování mám na to také povel. Samozřejmě to vše chce čas a trpělivost ale bude to mít platnost pro celý život psa.

Maruš
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:18
- Nahlásit

Akti
plně s tebou souhlasím.
Jenže ono to povalení na záda vypadá akčněji,že..

nefer
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:36
- Nahlásit

Maruš, ty bys chtěla vyvěsit malé štěně??? To je vážně o zdraví toho mrněte. Neznám lepší způsob ukáznění dominantního prcka než je povalení. Pochybuji, že i začátečníka při tom pokouše do obličeje. Je rozdíl povalit dospělého a štěně, to máš pravdu. Ale povalení nezvládnutého dospěláka tady nikdo nikomu neradil a byl by to vážně hazard.

A pana Desenského bych rozhodně nezpochybňovala. Jeho zásluhy a znalosti jsou nedocenitelné.

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:41
- Nahlásit

Hele lidičky, nezapomeňte, v jakým stavu se ti psi k p. Desenskému dostávají!! A to už nejsou žádná štěňata, ale lidmi dodrbaní psi. To je jako raději měl nechat původním majitelům utratit?
Přečtěte si na jeho www článek o pořadu v Tv Nova, co tam mělo být a nebylo a jak!!! Pak uvidíte, že to, co Nova prezentuje taky mohlo být pro příjemce značně zkreslené a špatně pochopené, ač to bylo myšleno dobře.

Orlynko, nevzdávej to a trpělivě buduj vztah, ty na to máš čas. A nech si potom raději poradit od někoho osobně, kdo uvidí feňuli v akci..

nefer
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:56
- Nahlásit

Jo, a abych neřekla zase jen půlku. Rozhodně není dobré povalením plítvat a používat ho z rozmylsem. Takže se slovy, radši víckrát než méně, nemohu rozhodně souhlasit. Nebudu štěndo povalovat, když na mě potichu vrčí ve chvíli, kdy mu čistím uši, ale uklidním ho. Uklidňovat ho ale nebudu, když se po mě ohání při jídle nebo když nechce slézt z postele.
Povalení bylo Orlynce doporučeno v konkrétním případě, pro který se hodí. Není to všelék ani univerzální opatření, ale někdy je mnohem lepší než vyvěšení, kterým štěněti akorát můžu ublížit.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:58
- Nahlásit

Takze vyveseni neni rozhodne pro zacatecnika a uz vubec ne pro male stene. Pes, trest jako takovy chape velmi omezene. Mozna tak jeste vrceni, vyceneni zubu, kousnuti (stipnuti). Vse ostatni mu vicemene splyva jako projev zle vule. Oproti tomu, pozici na zadech chape velice dobre a je pro neho prirozenou reci tela.

2 Ati: Uz jsem psal, ze naseho psa jsem takhle srovnal jedenkrat, bylo mu neco kolem 7-8mi mesicu. Vzal to sportovne, podridil se a vickrat jsem nic takoveho nepotreboval (coz samozrejme neznamena, ze nejsem pripraveny to pouzit znova, kdykoliv to bude treba, i kdyz s dospelym NO uz je jista prace).

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 14:08
- Nahlásit

Mikkin
když tohle nejde popsat....pokud člověk,se kterým se bavíš,neví,co to je doopravdy dominantní štěně,a použije metody pro dominantní štěńata doporučované,dopadne to štěně blbě...
Já už jsem to vzdala,každý se to musí naučit sám metodou pokus omyl na svém prvním psu,jistě musí číst,co se píše,jistě musí sledovat jiné lidi,své vzory,ale tohle je o citu pro psa a o zkušenostech,to se nedá nalejt do hlavy trychtýřem...
kdybych jako prvního psa měla současnou malinu malignu,vůbec netuším,kde a kolikrát by mě šili a na jaké psychiatrii by už ta čuba ležela,ze mě totálně rozložená...
ne každý pes je vhodný pro začátečníka,a ne každý začátečník si umí vybrat povahu a plemeno,na kterrém má čas se naučit,co je pes,jak je pes a proč je pes
Prostě smůla,život je svině...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 14:13
- Nahlásit

Jinak mantinely nastavuju od jistých zkušeností ode dne,co si přinesu štěně domů,vedu ho se zřetelem na jeho budoucí pracovní kariéru,takže v zásadě rozdělím svět na objekty určené k rozvoji loveckého drivu a objekty pro toto nevhodné,a sestavuju situace tak,aby se rozvíjelo to,co já chci,a tlumilo to,co nechci...naučila jsem se to aplikovat funkčně až u čtvrtého zvířete.A funguje to.U tříměsíčního štěněte mám hrou pouštěčky,i výrostek mi přinese co má v hubě ke kontrole(
Kiruna mi tuhle přinesla a s výskokem před oči nastavila mražený lidský lejno...),a nějak si na svý potvory stěžovat nemůžu...žijeme a cvičíme k vzájemné radosti...

Maya
# Zasláno: 4 Úno 2005 14:24
- Nahlásit

Maruš,
štěně nevyvěšuju.
Akti,
povalit dospělého novofunflanďáka opravdu každý neumí. Proto je lepší získat nad ním převahu, dokud je menší. Pokud není výrazně dominantní, pak už většinou stačí naštvaně houknout a zle se zatvářit a podřídí se.
Říkat psovi fuj, nesmíš, popřípadě pusť, je sice hezký, ale dřív nebo později přijde chvíle, kdy neposlechne, kořist nevydá ani za největší pamlsek a pokud nemáš mini psa, tlamu mu rukama nevypáčíš.

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 15:50
- Nahlásit

Sali
a ne každý začátečník si umí vybrat povahu a plemeno,na kterrém má čas se naučit
No zrovna novofundlanďan je pro začátečníky doporučován a vidíš co v něm je
Ale jak jsi psala o psech (počet psů na vyvarování se chyb), tak ty stejně uděláš na jakémkoliv prvním psovi. Akorát u těch "pro zkušenější" to má horší důsledky pro obě strany. No jo, jako s dětma - i já jsem prvorozeně

CO JE TO TO VYVĚŠOVÁNÍ?
Sice tuším, ale přesto prosím o popis (ale zní to hnusně, ještě že jsem to snad nepoužila )

orlynka
# Zasláno: 4 Úno 2005 17:31
- Nahlásit

Pro anonyma,
Tak proc se Ty jeden tupce nepodepises? Schovavas se za anonyma a muzes mi nadavat, co???? Nevim co to tady pises za hovadiny, stendo si porad s nama hraje, takze to nevypada jako by byl stresovany ci bojacny, az tak ze by sral!
Jinak uz se s Tebou nehodlam bavit, nevim proc na tuto diskuzi vubec lezes, abys nekoho ponizovala a machrovala?????!!!! Jednou stene povalim na zada a uz je z toho humbuk. Ty jsi ale debil!
Sali,
i blbec pozna dominantniho psa. Psala jsem tady jak se ke me chova a nefer a mikkin mi poradili, jak se zachovat mam ja, takze jsem to udelala. Takze nejspis i oni tusi, ze je stene trochu prosazovacne a tvrda palice, ne?
Novofundlaka jsem si vybrala, jelikoz byl doporucen pro zacatecniky, protoze ma velmi vlidnou a kamaradskou povahu a da se snaze vycvicit. Jinak bych si ho asi nebrala, kdyby byl nejaky hlidac, ze?
Jinak taky by me zajimalo co presne znamena to vyvesovani? Urcite je to jeste horsi nez prevaleni na zada.

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 19:31
- Nahlásit

orlynka
budes se divit, ale dominanci u psa zdaleka nepozna "kazdy blbec" mel jsem vruce uz nekolik psu jez byli totalne zkazeny prave diky tomu ze je jejich majitele povazovali za dominantni a oni byli vsechno mozny jen ne dominantni. Poprvde receno znam jen velmi malo opravdu dominantnich psu.
Neznam tve stene ani tebe, ale hlavni rada by mela znit neprezen to stenata zdaleka nejsou tak silny v kranflecich jak vypadaj.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 19:40
- Nahlásit

orlynka
marjápano ty ale startuješ na první našlápnutí
spousta psů byla totálně zničená majitelam,a,co tvrdě přehodnotili projev štěněte a nastoupili na něj o dost víc,než sneslo,
a spousta majitelů byla tejraná psem,co vyrost z benevolentně vedeného štěněte...
vyber si.

Snažím se jen říct,že posouzení toho,kdy jde o tzv.tvrdé štěně,nemístně dominantní štěně a tak,náleží spíš lidem,co už pár štěńat odchovali a vycvičili...a bez osobní znalosti to jde blbě...mě je to celkem jedno,asi ti nehrozí,že bys měla v dospělosti nezvladatelnýho psa,pokud na něj nastoupíš i víc,než je zdrávo,ale pokud bys chtěla psa se sebevědomím na práci,což se ani u novofundláka nevylučuje,bylo by trapné,kdybys měla zlomenýho tvora před tebou se plazícího...takhle to krocení "tvrdý palice" dost často skončí...
Dělej si co chceš,je to tvůj pes,tvůj byznys a tvé uspokojení ze života se psem...i tvá zodpovědnost a tvůj život vůbec.
Akorát to nepřežeň....

Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:05
- Nahlásit

Jeste k tomu vyveseni
Jedna se o zvednuti stenete za limec do vzduchu a v klidu bez rvani a jinych znervovacich projevu ze strany psovoda, se necha vyset za kuzi na krku dokud se neuklidni pak se postavi na zem a pochvali. pokud je vyveseni provedeno takhle neznervi stene a presto je to velmi ucinna a hlavne dobre pochopitelna korekce.
Povaleni na zada (alfa roling) je dobre taky, ale zase se musi pockat v naprostem klidu dokud se pes (alfa roling pouzivam hlavne u dospelych psu) nezklidni a neprestane klast odpor u dominantnich psu klidne nekolik desitek minut. Upozornuju ale ze se to musi docela umet a clovek nesmi ani chvili zavahat jinak hrozi vazny uraz psovoda

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:16
- Nahlásit

Tchor
Hih, když to tak čtu, tak vyvěšení na psici používám a ani o tom nevim , ale je fakt, že ona váží jen 10 nebo 11 kilo, u dospělýho novofundlanďana nebo i NO si to nedovedu představit

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:26
- Nahlásit

Eimy
stačí vyvěsit předek...za kůži za límec a necha s předníma nad zemí,je to spíš psychotrest a musí se umět,jinak se bude šííííííít.Psovod,kdo jinej....

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:45
- Nahlásit

Sali
No já svou psici zvednu do vzduchu, když mě vytočí... jako zrovna dneska Hárá a já ji měla na volno, protože normálně poslouchá a vona potvora začla chtit psy a za jednim mi zalitla za roh a mohla sem volat jak sem chtěla, tak sem si pro ni hold došla a odnesla sem ji takhle tam, odkud jsem ji volala... Ona naštěstí nikdy nezkusila zavrčet na mě nebo na jakýhokoliv jinýho člověka...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:50
- Nahlásit

Eimy
no,já jsem si nosila za límec až do vrat tříměsíční malině Bobulku,když se tato nezávislá osobnost typu trhněte si nohou odebrala do sadů a odmítla mě následovat....byla dohnána,sebrána a potupně odnesena se slovy máš to marný,když je domů,tak je domů....všechno v klidu a v pohodě.
Dneska mi čuba nosí aport,rukáv,a kouše jak z praku,takovou povahu jsem ještě nezažila...klidná jak želva a razance jak hovado.

Eimy
Člen
# Zasláno: 4 Úno 2005 20:56
- Nahlásit

Sali
No moje psice má zvláštní povahu... Jako štěndo z těch 4 vymyšlela veškerý lumpárny, první přišla na to, jak otevřít spíž, první se doplácala do jinýho pokoje než do toho, ve kterým štěnda byly a tak.
Ale zas na druhou stranu je docela nedůvěřivá (a vždycky byla) k cizím lidem... Ale zase když někoho pozná tak je šílenej blázen.
Občas přemýšlím, co by z ní vyrostlo, kdyby ji vychovával někdo ve stylu mýho dědy nebo babičky... To by se o ní tady na foru možná taky mluvilo jako o dominantním psovi, kterej vládne celé domácnosti...

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 09:16
- Nahlásit

Eimy
já mám na psy nároky odlišné od představ většinovýho uživatele,mám pro ně sportovní využití a tomu a dál životu v naší smečce podřizuju všechno...co si moji psi v rámci rozvoje drivů můžou dovolit a jsou v tom aktivně a nadšeně podporováni,to bys třeštila oči...podmínka je,že nesmí narářet do okolí,co s tím nechce mít dobrovolně nic společného...

orlynka
# Zasláno: 5 Úno 2005 10:09
- Nahlásit

Nebojte- to povaleni jsem udelala jen jednou a to kdyz na me vystartovala, ze srandy bych ji nepovalila. Udelam to jen kdyz provede neco takovyho. Prece me nemuze kousat ze zurivosti, ne?

niniel
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 10:59
- Nahlásit

orlynka
Samozrejme, ze nemuze kousat. A to povaleni-sice tu nekdo rika, ze se ma tahat za limec, ale ja mam taky velkyho psa a zvedla jsem ho maximalne za limec do tri ctyr mesicu a to jsem z toho byla vic hotova nez to stene. A kdyz se jen vytaha, tak to efekt nema, ono totiz zalezi i na tom, jak ma silnou kuzi, protoze treba vytahani beagla nema vubec efekt. Ted je pes velky a kdyz venku zere, co nema apod., tak houknu nebo po nem neco hodim(vetsinou se stejne netrefim). A pokud neposlechne v nejake situaci, kdy je to akutni(např. běží za psi, co se perou), tak ho prevalim. Udelala jsem to zatim asi jen dvakrat, ale melo to ucinek. Pritel ma vetsi silu, ten ho za ten limec zvedne i ted.
Pokud se vychova zanedba ve stenecim veku, tak se to vetsinou obtizne napravuje.
A jeste jedna poznamka, to, ze psa clovek nekdy potresta neznamena, ze se vam boji nebo vas nema rad. Muj pes me miluje a taky moc dobre vi, co nesmi a za co dostane. Rozhodne z nej neni hromadka strachu nebo agresivni jedinec.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 14:42
- Nahlásit

2 Eimy: Trestat ji za to, ze hara a bezela za nejakym amantem je blbost chudak holka, mlati s ni hormony, to pak jeden nevidi, neslysi a hlavne neposloucha.

Eimy
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 14:56
- Nahlásit

Mikkin
To je hezky, ale co když by ten pes byl na jiné straně ulice... Ona poslouchat musí hárání nehárání... Ale je to její volba, bud poslouchá a je bez vodítka, nebo neposlechne a de na voditko a je na něm po zbytek prochajdy...

Mikkin
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 16:06
- Nahlásit

nooo, problem je v tom, ze v obdobi harani jsou feny (a psi co ji "citi") schopni udelat temer cokoliv, aby se dobraly kyzeneho vysledku dokonce bych rekl, ze v tomhle obdobi se jim znasobi fyzicke schopnosti ))) Proste, kdyz cubina hara, mej ji na voditku, pravdepodobne ji neuhlidas, at je vycvicena sebelepe

Eimy
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 16:15
- Nahlásit

Mikkin
Když vidim psa dřív jak vona, tak uhlídám For byl v tom, že vona mi mrcha zaběhla za roh. Jinak občas mám pocit, když hárá, že sem paranoidní. U každýho rohu musi počkat, já vykouknu za roh, kouknu doleva, doprava deme, když de pes, tak musi na voditko a takový "srandy" ona na mě dycky kouká, jestli mě do blázince odvezou hned nebo až se vratime domu )

tttynka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2005 19:49
- Nahlásit

tak to uz se teda vazne tesim az mi zacne cuba harat. mam doma jeste psa. tomu je teprve 1,6 roku. resit to budu kotci v tom snad nebude velky problem, ale prave se obavam jak to ponese pes, jestli mi nebude celou tu dobu zrat nebo jestli bude naopak v pohode. no kdyz na ulici potkame nakou haravku, tak se za ni vetsinou rozebehne. ale pak kdyz na zavolani nepride a ja ho odtahnu tak se uz k ty haravce nevraci. a to ho odtahnu na taklovejch20-30m. no kazdopadne hlavne doufam ze z toho nebude uplne zblbly. jeho jedina laska je vsechno co se da hazet........ a byla bych rada kdyby mu to nejakou chvili zustalo.

Anonymní
# Zasláno: 5 Úno 2005 20:22
- Nahlásit

Tak tohle uz neni diskuze na to, co tu bylo zadano, tak uz tedy koncim. Pokud budu chtit jeste neco poradit, tak se ozvu a doufam, ze se na me nevyprdnete
Jinak diky za rady, urcite se zase brzy ozvu.
Mejte se.

anonym
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:31
- Nahlásit

orlynka
Nevím,proč za to,že někdo píše jako anonym,je ihned odsuzován.Sice se může podepsat jako například ty,ale řekne to něco konkrétního?Vystupuješ pod přezdívkou,tudíž se chováš podobně jako anonym (ale to není kynologické téma,to jen tak na okraj)
Zajímalo by mně,kdes vzala tu jistotu,že zrovna nefer nebo mikkin ti radí dobře.
Jak psala Sali,člověk si sám musí "zkazit" pár psů,aby pochopil co pes,proč pes,jak pes...

Fan
# Zasláno: 9 Úno 2005 13:35
- Nahlásit

píšete tu o zkažení pár psů, než začátečník pochopí o co go...
ale když to vezmu tak stihnu když to dobře půjde (držím pěsti) max. 3 psy a toho třetího už budu mít v důchodě....

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 13:44
- Nahlásit

Fan, ono bude vždycky lepší dělat vše proto, aby si nezkazila ani toho prvního. Já s tím výše popsaným názorem nesouhlasím. Rozhodně nemusíš pár psů zkazit, aby jsi věděla co a jak. U prvního uděláš chyby, i kdyby tě vedl třeba mistr světa, to je jasné. Možná ani druhý nebude nikdy dokonalý, ale rozhodně nemusí být zkažený. Sali, musíš brát trošku s rezervou - ona od svých psů vyžaduje úplně něco jiného, než velká většina "psí veřejnosti" a proto i pod zkaženým psem vidí nejspíš něco jiného než ti ostatní.

Mikkin
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 14:14
- Nahlásit

Ani prvniho psa nemusis zkazit, maximalne mu zkomplikujes zacatky , ale kdyz je to dobry pes a i ty se snazis, spolecne se prokousete. Taky je ale potreba nekdo, kdo ti pomuze a poradi, ne tady v diskuzi, ale primo na place. Kdyz si vzpomenu ja na svoje zacatky, musim se tomu dneska smat. Shodou okolnosti k nam na cvicak zacal chodit chlapik se svym prvnim stenetem. Jako bych se v nem videl (nachlup stejne chyby, zmatkar, atd. Ale vzdy se najde nekdo, kdo poradi...

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Úno 2005 17:55
- Nahlásit

Lidičky, už byste měli všichni vědět, že to co před nás staví jakékoli médium (ať je to TV či rádio...) jako "hotovou věc" je zavádějící a nikdy přesné. Musím se také zastat p. Desenského - to je skutečný odborník ale ne přes výchovu, ale přes psí DUŠI - rozumí psí komunikaci, a problémy lidí s jejich psy vždy pramení jen s nedostatečného porozumění pána svému psu....

Anonymní
# Zasláno: 25 Úno 2005 14:13
- Nahlásit

Rady,které jsi zatím dostala nejsou špatné. Další metodou jak získat důvěru psa,že mu žrádlo nechceš vzít je krmit ho rukou nebo mu doplňovat misku o další sousta rukama . Petr

Arnold
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:44
- Nahlásit

Je nutností jej nějak umravnit

papája
# Zasláno: 28 Dub 2005 10:45
- Nahlásit

S.O.S - nevíme si rady- doma máme čtyřletou labradorku a kocoura - jejich výchova bez problémů. Nyní máme také 3 měsíční štěně rotvajlera- fenu, která po rozkoukání na nás vrčí a vyjíždí nám většinou po nohou a rukou. Mám 11 a 12 děti které je schopna kousnou do obličeje. Neustále opakujeme nesmíš a zataháme na krku za kůži, fyzické násilí u nás neprovozujeme. Máme jí doma tři týdny. Za každý úspěch ji náležitě pochválíme. S labrodorkou a kocourem se docela snese i když je dráždí, ale to patří k miminku.To kousání a vrčení nás zaskočilo, protože je velice agresivní. Docela začínám mít obavy.

Sali
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2005 11:06
- Nahlásit

papája
obecná rada je rozumným jí pochopitelným způsobem jí v rodinné hierarchii podřaďte až pod obě děti.Na mláďata Alfa-páru nemá co si dovolovat,ani když je sama štěně a bere je jako sobě rovná mláďata.
To,že fenečka chce velet,využijete krásně v celém jejím ostatním životě a práci,ale doma velíte vy a vaše děti jsou nedotknutelné.

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2005 11:28
- Nahlásit

Tak jak píše Sali. Děti už jsou fyzicky dosti velké a vyspělé, aby si na ně takto malé štěně nedovolovalo. Buďte na fenku přísní, jakýkoliv náznak agrese se musí potlačit okamžitě a razantně. Rozhodně vás nikdo nenabádá k bití či jinému fyzickému násilí, ale důkladné vytřesení za kůži s následným povelem by mělo stačit. A ať tento způsob uplatňují i děti. Jelikož jsou v hierarchii smečky nad ní, mohou si to dovolit. Rozhodně vám rotvajlerka nesmí přerůst přes hlavu, protože potom, v dospělosti by jste se mohli dočkat nejednoho nepříjemného překvapení a feně by jste nikdy nemohli na 100% věrit. Naše malá dcera (3 roky) si ke psům může dovolit prakticky cokoliv, bere jim jídlo z misky, šahá do misek, i když psi žerou, atd. Vždycky stojím u toho připravena zasáhnout a jakýkoliv , byť jen sebemenší náznak agrese okamžitě potlačit.Já jsem pán a já rozhoduji o všem dění ve smečce. Takhle se na to musíte dívat.

Denisa
# Zasláno: 28 Dub 2005 12:44
- Nahlásit

Já bych vám doporučila zajít s rotvicí k někomu kdo tato plemena cvičí a kdo by se na vás a na ni odborně mrknul, zda se jedná skutečně o agresi. Přála bych vám vidět moji boxerku, která visela neustále někomu na nohavici, už v chovné stanici mi roztrhla botku a kamošce vyrvala náušnici a doma pak jen kousala kousala a kousala, hlavně do ruk a do noh, ale i do ucha třeba myslela jsem, že je to krokodýl, jo byla drsná, to je doteď, ale nebyla to agresivita jako taková a pomohli jsme si tak nějak sami zezačátku, ale pak hlavně na cvičáku se mi dostalo rad a taky jsem zjistila jak vlastně úžasnýho mám psa!Kouše totiž skvěle! Ale je mi jasný, že vy chcete hlavně aby vám jednou nezakousla například děti. Zkuste se poptat na cvičáku třeba. On taky labrador není to co rotvajler, chápu, že po klidným, bezproblémovým labrouškovi, vám třeba "normální" projev rotvice dělá problém. I když já zrovna znám tak hodný, uťáplý rotvajlerky, typu mouchy sežerte si mě, že takový bych teda já nechtěla. A ty děti vám do toho obličeje už kousla nebo jak je toho schopná?! Držím palce. Hlavně to nevzdávejte, 3 týdny je na soužití málo...

papája
# Zasláno: 28 Dub 2005 12:48
- Nahlásit

Ano, přesně tak se na to koukám. Děti labradorku mohou i při jídle hladit přidávat do misky jídlo nebo naopak brát - k tomu byla vedená, ale tady u rotvajlerky nás zaskočila agrese. Zatím neustále dokolečka opakujeme již zmiňované zatřesení za kůži s razatním slůvkem " nesmíš". Co jsme nezkoušeli - povalit ji na záda a držet než se uklidní.

nefer
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2005 12:54
- Nahlásit

Tak to vyzkoušejte, pokud nereaguje na vytřepání za kůži, musí se přitvrdit. Je lepší jednou, dvakrát pořádně, než donekonečna málo a bezúčinně.

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2005 12:56
- Nahlásit

Tak to zkuste, ale musíte ji držet po celou dobu dokud se absolutně neuklidní a nepodvolí vašemu nátlaku. Tím v podstatě uzná svou podřízenou pozici a pak ji teprve můžete pustit a pochválit. Někdy to zmítání a snaha vysmeknout se může i déle trvat, ale vy ji musíte pevně držet, dokud se nepodvolí.

papája
# Zasláno: 28 Dub 2005 12:57
- Nahlásit

Zatím jenom vyjížděla když u ní třeba seděli na zemi, ale teď naposled dcerce stiskla nos. Neobešlo se to bez slziček. Ale památku tam mít nebude.

nefer
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2005 13:04
- Nahlásit

papájo, tak na nic nečekej - přesně jak píše Evička - drž ji dokud se maximálně nepodvolí. pak ji pomalu poštěj a kdyby chtěla rychle vyskočit, přimáčkni ji znova

papája
# Zasláno: 2 Kvě 2005 10:42
- Nahlásit

Díky moc za Vaše rady, poprvé když jsem rotvajlerku dala na záda a držela tak byla tak vzteklá, že vrčela a řvala až to přecházelo do jekotu a pak se fakty uklidnila. Po té jsem to praktikovala ještě dvakrát, ale naposled už jenom jednou zavrčela a byla hnedky v klidu. Ted stačí zvýšit hlas.Na děti semtam ještě zavrčí, ale už není zákeřačka. Snad jí to vydrží.

Veronika
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:08
- Nahlásit

Dobrý den vespolek,
na této stránce jsem dnes poprvé. Ale problém s vrčícím štěnětem u bašty řeším také. Máme 6-měsíční štěně knírače velkého-psa a doma ho máme od jeho 2 měsíců. Postupně jsme zjistili, že mu začíná vadit jakýkoliv pohyb v jeho okolí a v okolí misky při konzumaci. Po poradě na cvičáku jsem také převpracela na záda a držela ho na zemi, dokud nepřestal vrčet. A že to trvalo!!! Ale místo zlepšování této situace se vše jen zhoršovalo. Když jsem šla do komory nabrat granule do misky, pejsek se "schovával" na své místo, kde seděl a třásl se. To nám začalo být dost divné. Proto jsme hledali pomoc jinde. Po telefonickém hovoru s člověkem, který se zabývá problémovým chováním psů, jsme dostali radu, že tento způsob je špatný a jsou pejskové, které "praní s nimi" utvrdí v tom, že si musí svou misku hlídat. Rada zněla: Jeho krmnou dávku rozdělit na 2 až 3 části a do misky dát dávku první, počkat, až ji pejsek zbaští a dát do misky dávku druhou a zase počkat, až pejsek dojí a poté dát do misky dávku třetí. Aby pejsek nabyl pocit, že mu jídlo nechci vzít, ale naopak, že mu přidávám. Nevím, kde se stala chyba, nám tento způsob nepomohl, a tak nyní je pejsek na převýchově a čekáme, jak to dopadne. Celou situaci jsme museli řešit velice rychle, protože bydlíme v panelovém domě a máme 3,5 letého syna.

JanaK
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 14:21
- Nahlásit

Veronika
Nemohla byste mne dát kontakt na člověka co se zabývá problémovým chováním pejsků?
můj mail: caterc@seznam.cz
Díky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání