| Autor |
Zpráva |
Jandula
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 08:41
- Nahlásit
Je možné se nějakým způsobem vyhnout dysplazii u velkých plemen, zlatý retriever. Doplňky stravy, vhodné krmení, zátěž... Prosím o radu.
|
Evička
|
# Zasláno: 31 Led 2005 09:36
- Nahlásit
Už jsme o tom ve foru psali, jedná se o dědičné onemocnění, které lze vhodnou stravou a zátěží pouze zmírnit, nikdy ne vyléčit nebo se ho zbavit. Důležitá je prevence, tj. vybírat si štěně po rodičích, kteří touto vadou netrpí. Jinak bohužel je to onemocnění celoživotní, záleží jen na rozsahu nemoci, jsou stupně dysplazie a ty pak psa omezují více či mééně v kvalitě života. U vážných dysplazii exostuje možnost operativného řešení, ale ani to není všelék. Bohužel velká plemena trpí tímto onemocněním velmi často.
|
Dan
|
# Zasláno: 31 Led 2005 09:43
- Nahlásit
Ahoj vyhnout se dysplazii by chtěl každý,ale není to jednoduché.
1)důležité jsou RTG u rodičů a prarodičů
2)kvalitní strava
3)přiměřený pohyb štěněte(nepřetěžovat)
To může pomoci,ale nikdo Ti nezaručí negativní RTG. Pozor na předávkování kalciem.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 09:46
- Nahlásit
Díky, jen co je přiměřený pohyb štěněte, momentální věk čtyři měsíce. Nechci nic zanedbat.
|
Anna
|
# Zasláno: 31 Led 2005 09:47
- Nahlásit
Nevím jak u ostatních velkých plemen, ale u NO znám dost psů, kteří ač mají negativní předky do 4.té generace hups a najednou se objeví DKK 2/3, 3/3, atp.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 12:18
- Nahlásit
Taky mam pocit, ze uz to ani neni moc dedicne. Obrovske rozdily jsou i mezi sourozenci a ti by to meli mit podobne. A mit psa v poradku a fenu treba s 3/3(to ma kamaradka), to je prece divne. Male zatezovani je to, ze budete delat kratsi prochazky, nenechate psa chodit po schodech a skakat. Taky bych moc nedoporucovala plavani v ledove vode. Pes musi byt stihly, pokud budete mit tlustocha, tak ty klouby vic namaha. Svemu psu kupuji Geladrink a davam polovicni davku, nez se dava lidem-obcas, podle namahy za den.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 13:24
- Nahlásit
v jednom z čísel Světa psů (bohužel teď nevím ve kterém - ale bylo to někdy v druhé polovině minulého roku) se píše o DKK dost podrobně v souvislosti s různými druhy plemenitby... Je to zajímavé čtení.
Jo a DKK "se týká" bez rozdílu všech plemen ty nejmenší nevyjímaje! Akorát o těch velkých se v souvislosti s DKK víc mluví.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 14:24
- Nahlásit
Díky moc za všechno. Ještě: jaký má význam podávání suchého krmiva pro štěňata velkých ras oproti klasickému štěněčímu... Je v tom nějaký rozdíl???
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 14:42
- Nahlásit
Jandula
Obsahuji latky, ktere velke stene, potrebuje. Stenata velkych plemem rostou rychleji nez mali psi.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 15:44
- Nahlásit
Hm, tak vidím, že budu muset zítra vypravit do Petshopu a nakoupit krmení pro velká psiska. Zkusím nejdřív něco na zkoušku, moc jí suchý nevoní... Mrška...
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 16:04
- Nahlásit
Ahojky niniel nebylo by lepsi misto toho Geladrinku kupovat Gelacan? Je to to same akorad je urceny primo pro psy . Jinak s tim Geladrinkem i Gelacanem mam dobre zkusenosti.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 16:21
- Nahlásit
cerny Rex
Ja se prave na to ptala a bylo mi receno, ze to, co se dela pro psy je uz odpad toho, co se dela pro lidi-takze vlastne to lidske ty latky obsahuje vic. Gelacan jsem taky zkousela
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 17:03
- Nahlásit
Lidičky - tohle se tedy dysplázky netýká, ale když mluvíte i o preparátech.....Když měl můj starý pes střevní zánět spojený s velkým průjmem a ztratil přitom spoustu minerálů a vitaminu....nemohl jíst pomalu ani tu rýži, zkoušela jsem mu dát lidský Nutridrink - je to nápoj pro lidi, kteří jsou dlohodobě na dietách např. po operacích atp. obsahuje to důležité minerály a vitamíny a pejsovi to fakt pomohlo a průjmy momalu ustaly. To jen tak na okraj, že některé lidské preparáty jsou pro psy možná někdy i lepší než psí...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 17:04
- Nahlásit
Evik
Presne tak, jsou preci jen kvalitnejsi.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 19:07
- Nahlásit
niniel
aha tak to jsme nevedela. Me tenkrat veterinar doporucoval ten Gelacan a kdyz jsem se ho ptala na ten Geladrink ktery jjsem mela doma tak mi ho pro psa nedoporucil ikdyz je pravda, ze jsem brzy na to jsem ho zmenila. Jinak ted u Shiby moc experimentovat nechci protoze jsme u ni zjistili alergii na konzervacni latky a tak musim opravdu davat velky pozor na to co ji davam.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 19:19
- Nahlásit
cerny Rex
No to verim. Jak se da zjistit alergie na konzervacni latky?
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 19:26
- Nahlásit
niniel
no zatim jsme ji zadne testy nedelaly, ale vzdy kdyz ji dame neco co obsahuje nejake konzervanty tak nam pak zvraci treba i tri dny v kuse i kdyz ma hladovku. Prisli jsme na to nahodou kdyz dostala salamek od Puriny no dostala jen pul kolecka i kdyz se mohlo dat klidne i tri. Netrvalo ani pul hodiny a uz zvracela. Na veterine mi bylo receno at ji to uz nedavam. No nejdriv jsme myslely, ze ji nesedla jen ta Purina, ale ona zvraci po jakem koliv pamlsku ve kterem jsou konzervanty. Ted ji krmime ANFem a pamlsky davame jen buvoli kosti, piskoty, susene maso, ovoce a jogurty bez konzervantu.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 20:03
- Nahlásit
cerny Rex
No teda, to jsem ani nevedela, ze neco takoveho je. Muj smudla salamky od Puriny maximalne miluje a je fakt, ze tam je opravdu poznat, jak hodne umele to je-ta vune, kdyz se otevre sacek
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 20:13
- Nahlásit
niniel
Ja to taky netusila dokud jsem se s tim nesetkala u te sve potvurky. Ale hlavne ze se to da zvladnout. Sice jsou ty granule dost drahy, ale to se neda nic delat pokud nechci, aby mi nejak trpela a varit ji nejak nezvladam. Jinak ty salamky mi bastily vsichni psy a nikdy jsme zadny problem nemeli az ted. Ale na veterine vzdy radsi upozornuju, ze ty konzervanty nesnasi, aby ji nedali neco co by je obsahovalo a pokud je to mozne tak si to i rada kontroluju.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 21:15
- Nahlásit
cerny Rex
Jsem rada, ze muzu hafana krmit relativne levnejsima granulema (Shur-gain, Chicopee). Varit by me nebavilo, navic se tezko kombinuji vsechny slozky, co ma pes dostat.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 21:51
- Nahlásit
niniel
No prave kvuli tomu ze bych nedokazala vhodne skombinovat ty slozky tak radsi nevarim. Jinak je to male plemeno tak toho tolik nesezere a tak si muzu dovolit dat nejakych 250Kc/kg horsi by to bylo u velkeho plemene, ktere ma spotrebu krmiva vetsi, ale i tak bych si ty penize na krmivo nasla - asi jako vetsina tady.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 21:59
- Nahlásit
cerny Rex
No je to pravda, ale u sebe nevim nevim, asi bych varila. Mam na mesic 2000,-(studuji na VS), takze by to bylo dost tezke. A pes ma ted skoro 35 kg a to je jeste stene Jsem rada, ze tohle nemusim resit.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 22:02
- Nahlásit
cerny Rex
Ale jsem rada, ze mate sveho pejska tak radi a doprejete mu i specialni peci. Kdyz vidim, co jsou schopni udelat, kdyz se vyskytne nejaky problem Znam chovatelku, ktera uz prodala pet fen, protoze mely DKK. A to je vlastne prodala az v roce. Nemam rada, kdyz to lide delaji kvuli kseftu a nenechaji si psa, ktery by jim nevydelaval. Tak jsem rada, ze porad jsou i hodny lidi.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 22:12
- Nahlásit
niniel
Tak to verim. Me stacilo kdyz jsem si vzala NO z utulku. sice jsme neutraceli za krmeni ale bohuzel to bylo pro zmenu na veterine. Za krmeni jsme davali mesicne 1000,- a veterina nas stala kazdych 14 dni 2500. V te dobe to pro nas byly moc velke penize protoze ja byla nezamestnana a pritel to musel financovat sam. Bohuzel se pejsovi uz nedalo pomoct . Mel podelnou prasklinu kosti a ulomky se mu dostaly az do ramena. Operace by pry vysla na 20 000, ale jen by prodlouzila jeho trapeni protoze by to pry porad praskalo. Coz o to my byly ochotny si na to vzit i pujcku, ale pak se ukazalo ze mel i leukemii a tak nam bylo doporuceno ho utratit . Coz zase nepovolilo vedeni utulku a zacali vymyslet duvody proc ho utratit nesmim. Nakonec vymysleli, ze psa jsem tyrala ja a chteli me dat k soudu. Takze jsem uz "vylecena" a pejska z utulku bych uz nechtela. Ne ze bych nejakemu nechtela pomoct, ale mam strach z lidi okolo. Do te doby nez jsem zazadala o povoleni k utrate tak vsude rikali ze jsem vzorovy majitel a ze by takovy meli byt vsichni a najednou jsem psa tyrala nehoraznym zpusobem. Tenkrat jsem z toho byla dost spatna kvuli psovi a kdyz me jeste zacaly napadat urady tak jsem to uz nevydrzela a psa do utulku proste vratila. Byl to opravdu priserny psychicky teror
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 23:06
- Nahlásit
cerny Rex
To je fakt priserny A ja si myslela, ze lidi z utulku by mohli pochopit, ze kdyz je pes nevylecitelne nemocny, tak se mu moc pomoct neda
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 11:39
- Nahlásit
niniel
To jsem si taky myslela a dostalo se mi odpovedi, ze kdyby se ozval puvodni majitel tak pes musi byt nazivu. Pritom v utulku byl vic jak rok a ja ho doma mela taky skoro rok . Takze pochybuju, ze by se jeste po takove dobe nekdo ozval. Me kdyby se ztratil pes tak budu litat do utulku kazdy den a vsude bych vylepila plakaty a informovovala bych i mestskou policii.
No jak mi veterinar rikal, ze spis ta nemoc byla duvodem proc se toho psa nekdo zbavil. Navic to pry mel nasledkem urazu, ktery se mu musel stat jako steneti. A jak rostl tak se to horsilo, jenze kdyby se to pry chytlo vcas tak s tim nemusely byt takove problemy a pes by byl v pohode .
Proste po takovehle zkusenosti rikam psa z utulku radsi ne, ale kdybych nasla nejakeho na ulici tak bych si ho klidne nechala. Spis mam strach z tech lidi v utulku, pejskum bych rada pomohla.
|
rena
|
# Zasláno: 1 Úno 2005 13:00
- Nahlásit
mam 4 mesicni fenku jorksira a ma o polovinu ridsi srst nez ostatni stenata. Chtela bych se zeptat cim bych ji tu srst mohla spravit,kvalitni granule ji davam.
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 17:57
- Nahlásit
DKK samo o sobe dedicne neni, dedicna je pouze dispozice k dyzplazii, proto se snadno muze stat, ze stenata ze stejneho vrhu maji ruzne stupne postihu. Zalezi, jak je pes zatezovan v obdobi rustu. Spolehat se na znackove krmeni je zcestne, pouzivani chondroprotektivnich latek zvysuje kvalitu vyvoje kloubu a zpomaluje projevy uz dyzplatickych kloubu. Perfektnim vyrobkem je napr. alavis (www.alavis.cz)
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 19:57
- Nahlásit
cerny Rex
Doufam, ze je to ojedinela situace a ze jsou jinde vdecni, ze si psa nekdo vezme a chapou pripadne problemy.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 21:21
- Nahlásit
niniel
Taky v to doufam, ale ja jsem proste uz poucena. Jen doufam, je to opravdu u nas ojedinely a jinde to je lepsi.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 13:49
- Nahlásit
Mikkin
ono s tím výběrem preparátu na kluby je to dost složité. Na trhu je jich spousta a každý dovozce či výrobce bude vždycky propagovat ten svůj....o Alavisu jsem slyšela naopak že je to s odpuštěním jen lákadlo na starostlivé páníčky a psům to nijak nepomůže.... Já svým psům do jídla (pokud vařím, ke granulím ne) přidávám přípravek GAG z mořských řas. Doporučila mi to známá chovatelka, že si jí to u jejích retrievrů osvědčilo. Můj starší pejsa už to užívá přes půl roku a myslím že nějaký nepatrný efekt pozorovat můžu...
Jinak zatím jsem se ale nikde nedočetla o přípravcí, které by se specializovaly přímo na dysplazii....
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 13:58
- Nahlásit
K Alavisu:
Minulý rok jsme koupili pejsovi Alavis Forte, protože v zimě začal kulhat, má DKK 4/4 a v prosinci mu bylo 5 let. Nevěřila jsem, že mu to pomůže, ale po několika dnech přestal kulhat. Čuměla jsem!!! Letos jme Alavis v zimě nasadili zas, nekulhal. Teď ho ale dobral a začal špatně vstávat. Jinak mu dáváme Caniviton. Do 4 let byl ok, pak začal v zimě špatně vstávat a doma občas kulhal. Jinak je pořád čipernej
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 14:44
- Nahlásit
Evík:
A kde se dá sehnat ten GAG?
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 16:49
- Nahlásit
2 Evik: na dyzplazii primo se asi specializovat zadny pripravek nemuze, protoze jde o "tvarove" postizeni kloubu (pripadne kloubni jamky), ktere je absolutne nevratne. To, na co se tyto pripravky specializuji, jsou druhotne projevy dyzplazie, tzn. artroza, opotrebovavani chrupavcite hmoty na kloubni hlavici apod. Mame s alavisem osobni zkusenost a za sebe musim rici, ze velice dobrou. Podle naseho veterinare, ktery nam pripravek doporucil jako prvni, jde o spickovy vyrobek a jak uz jsem napsal, ma zkusenost to jen potvrzuje. Na nemeckemovcakovi.cz uz take probehala diskuze na podobne tema a nevyskytl se tam jediny prispevek, ktery by snizoval jeho ucinnost. Na druhou stranu, od zadneho preparatu nelze ocekavat zazraky, svou roli hraje stupen postizeni a rozvinuti prave tech druhotnych priznaku. Za sebe muzu alavis MSM, ktery je urcen k ochrane kloubu jenom doporucit.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 18:58
- Nahlásit
Chci se zeptat, zda se artroza loketniho kloubu projevuje uz od steneciho veku (jestli neni obcasne kulhani jen znamkou rychleho rustu)a zda ten pes vic kulha nez nekulha-napr. pokud uz je znamkou onemocneni obcasne kulhani po velke zatezi. Psovi davam pripravky jiz od malicka.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 22:15
- Nahlásit
niniel
To máš tak... může to být cokoli, DLK, artroza, důsledek rychlého růstu...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 23:00
- Nahlásit
WhiteWolf
No to jste mi moc nepomohl Ale i tak diky.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 07:27
- Nahlásit
Niniel
než to tady rozepisovat, bude lepší když se podíváš na forum na www.nemeckyovcak.cz, tam již proběhla na tohle tema diskuze, má název Displazie loketního kloubu, nebo tak nějak, nechce se mi to tu znovu rozepisovat
jinak to opravdu může u štěněte znamenat cokoliv, spíš by ti poradil veterinář
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 07:35
- Nahlásit
Evik
víš já taky nechtěla dát na reklamy, a Alavisu jsem se z toho důvodu pořád vyhýbala (já hloupá ) dávala jsem všechno možné. no a dopadlo to tak, že mi pejsa přestala chodit na zadek. Tak jsem přeci jen dala na rady lidí na netu a na veterinářovo doporučení (že by přeci záblesk jakési inteligence u mě ) a Alavis nasadila, pejsa po dvou dnech začala chodit a po týdnu ani nezakulhá. Takže jestli dáváš něco, ať je to cokoliv a vidíš "nepatrný efekt" po půl roce podávání, být tebou bych se zamyslela nad změnou tohoto přípravku na jiný, protože evidentně moc nepomáhá
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 17:38
- Nahlásit
Eny
Diky, mrknu se. Veterinar na psa mrknul a rekl, ze je to rustem. Ale pohledem to sotva pozna.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 19:23
- Nahlásit
niniel
Pak by to ještě mohla být panostitida... chce to veterináře, ten ti poradí.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 21:30
- Nahlásit
WhiteWolf
Da se to poznat rentgenem? Pujdu s nim na kycle, tak jestli bych nemela nechat udelat kompletni rentgen.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 22:50
- Nahlásit
niniel
Panostitida se tuším rentgenem poznat dá (je to zánět okostice, tj. blána co pokrývá kost. Je to bolestivé, vyskytuje se to u mladých psů, pak to zmizí), to samé artroza. Určitě si nech udělat i lokty, aspoň budeš vědět, na čem jste. Kolik pejsanovi je?
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 22:55
- Nahlásit
WhiteWolf
Devet mesicu. Tak jo, diky moc za radu, necham udelat celkovy rentgen-tedy jestli ho delaji, zase se mi nechce platit za kycle a za predni zvlast.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:00
- Nahlásit
niniel
Nejdražší je ta narkoza. Snímky jsou asi za 50kč nebo tak nějak.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:01
- Nahlásit
niniel
A pak když to nechceš pro uchovění psa, tak to taky neni tak drahý. Nevidim důvod, proč by to nedělali, jen prostě pejsu vyfotí a je to.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:01
- Nahlásit
WhiteWolf
Super, tak to je v pohode, to ho necham zrentgenovat klidne celyho
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:02 - Změnil/a: niniel
- Nahlásit
WhiteWolf
To ne, je bez PP a mnozeni psyu bez PP moc neberu, je jich dost. Chci to vedet kvuli zatezi, atd.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:05
- Nahlásit
niniel
Jasně Tak snad tě to na moc nepřijde, někdo mi říkal, že dokonce rentgenoval psa bez narkozy, no neumim si to moc představit, protože to co se s tim psem dělá, aby se to správně vyfotilo, by mu bez narkozy bylo asi dosti nepříjemné.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:13
- Nahlásit
WhiteWolf
No ja bych taky byla radsi, kdyby to slo jinak, nechce se mi ho uspavat, ale je fakt, ze toho psa nepresvedcim jako cloveka, ze ten rentgen je potreba A jak znam toho svyho, tak bych ho musela drbat na brisku, aby se nehybal, jinak by se nenechal.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2005 23:16
- Nahlásit
niniel
Pokud je zdravej, narkoza mu nic neudělá, jeden můj pes ji měl už 3x a budou mu teprve 2 roky.
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 09:58
- Nahlásit
2 niniel: Snimek kycli bez narkozy udelat nejde, nejen, ze pes musi byt absolutne v klidu, ale koncetiny jsou vytoceny a zafixovany v pro nej docela neprijemnem uhlu, navic se foti pes v poloze na zadech. Jinak si nechej pak probudit psa injekci, ne ze by teda hned vyskocil, ale probuzeni je celkem rychle. Ja jsem byl take na nervy, kdyz sel pes pod narkozu a porad jsem mu kontroloval dech, ale pasak to zvladl sqele, takze jedinej, kdo z toho mel nakonec trauma jsem byl ja
Panostitida se myslim projevuje nejen kulhanim, ale i teplotami, nechutenstvim a celkovou apatii, takze pokud nema vsechny tyhle priznaky, myslim, ze to nebude tvuj problem. Artrozu u 9 mesicniho psiska, kde pred tim neprobehly bolestive zanety si myslim take muzes vyloucit, takze ti zbyva jen dyzplazie a rustove kulhani, no a z vlastni zkusenosti muzu rict, ze rustovym kulhanim trpi velke mnozsvi jedincu velkych a obrich plemen, vsadil bych na to. Jestli ti veterinar rekne, ze jde urcite o dyzplazii a musi se to nutne operovat, radsi to zkonzultuj jeste s nekterym jinym vet. lekarem, protoze je dost takovych, co si z toho delaji dobrou zivnost a operuji psy i kdyz nemusi. Nam na podobnou vec doporucil nas veterinar chondroprotectiva (uz zmineny alavis) a do 5ti dnu bylo po kulhani a uz se neobjevilo.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 09:59
- Nahlásit
WhiteWolf
No snad to bude dobry. Pak napisu, jak to dopadlo.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:11
- Nahlásit
niniel
Na to jsem zapoměla, ještě ty příznaky k panostitidě, jak píše Mikkin. I když známé pes to měl a příznaky nebyly
Mně pes taky asi týden občas zakulhal, když rostl, nějak jsem tomu nevěnovala pozornost a je zdravej.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 10:41
- Nahlásit
Moje fenula taky měla panostitidu a kromě toho, že nemohla chodit žádné příznaky neměla
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:02
- Nahlásit
muze byt, ale protoze drtiva vetsina zanetu se poji s teplotami, je velmi pravdepodobne, ze pes s panostitidou tu teplotu mit bude. mimochodem, panostitida se rada vraci (do doby rustu kosti).
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:16
- Nahlásit
Mikkin
Dekuju moc za info, tak to asi bude jen rustem a pak zjistim, jak je na tom s DKK.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 13:33
- Nahlásit
Dysplazie, pokud vím ,se dá řešit i operativně. Máte někdo zkušenosti? A co se přímo při operaci provádí?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 17:46
- Nahlásit
Mikkin
máš pravdu, že zánět se pojí s teplotou (ještě s otokem, změnou barvy, bolestí...) jenže podle me panostitida není zánět, tedy ne zánět v pravém slova smyslu. Protože panostitida je způsobena hlavně nesprávným poměrem bílkovin ve stravě rostoucího organismu, samozřejmě že k musí mít pes vrozené dispozice, tzn. že pes, který má naprosto správnou stravu i když dispozice má, nemoc se neobjeví, a pes který dispozice nemá jí prostě nedostane, i když je krmen šrotem. Panostitida ve své podstatě je tedy metabolická poruch ve vývoji kosti a ukládání látek, nikoliv tedy zánět, přestože má některé příznaky pro zánět typické. Proto veterináři pro jednodušší vysvětlení říkají že je to "jako" zánět okostice, pod tím si laik představí spíše co to asi je, než kdyby na něj vychrlil různé odborné názvy.
Pravdu máš v tom, že se panostitida ráda vrací, také velice ráda "putuje" tzn. že pokaždé může pes kulhat na jinou nohu. Prostě je to taková malá potvůrka, co nám znepříjemňuje život ale fakt je ten, že definitivně se ztrácí sama po druhém roce věku života zvířete, když už je ukončen veškerý růst.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 10:15
- Nahlásit
Niniel:
Mám taky podobný problém, čubina retrievera má čtyři měsíce a začala kulhat. Náhodou jsem byla v sobotu u vete, tak mu to říkám, celá vyděšená, že jde o DKK a že když takhle kulhá ve čtyřech měsících, tak jak to bude vypadat za rok. On jí prohmatal, lámal nožky a výsledkem bylo zjištění, že je to bolestivý, jedná se prý o růstový bolesti se kterýma nejde nic dělat, max. tlumit bolest, ale původce bolesti utlumit nelze. Říkal, že tím trpí štěňata tak do 15 měsíců a že se to pravděpodobně bude opakovat. Že je potřeba, aby chodila, jinak prý dojde k ochabnutí svalstva. Zatím je živá, nevypadá (až na to kulhání), že by ji to bolelo, skáče, dělá blbosti... V sobotu jdu znovu k vete, tak jsem zvědavá...
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 10:45 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
Ahojky, naše 7-mi měsíční fenka labradora má DKK . Náš vetík doporučuje podávání přípravku Chassoton, ale všichni kolem dávají nějaká ta GC chondra apod. Nevíte někdo, jaký je v přípravcích rozdíl a které jsou lepší ?
Díky Hana
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 19:06
- Nahlásit
Jandula
Mne zas veterinar rekl, ze ho nemam moc namahat. A jsem rada, ze se jim to spravi a bude to v poradku.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 08:38
- Nahlásit
Niniel
Ja doufam, ze se to spravi. Veterinar rikal, hybat, ale neprehanet to. Pro nas to znamena normalni pohyb, protoze i tak se ji snazim nenamahat. Ale dneka me prekvapila, rano ani nekulhala... Ale pro jistotu jsem objednala vyse zminovany Alavis a az pojedu na konci unora do CR, tak ji ho zacnu davat. A kolega jeste rikal, ze ji mam davat praseci nozicky...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:03
- Nahlásit
Jandula
My davame Geladrink, pomaha. Od te doby nekulha. Ale je fakt, ze predtim kulhal jen po velke namaze.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:30 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
Ahoj, já už odpověď vím, psala jsem kamsi na fórum a toto je odpověď od veterináře :
Rozdíl mezi preparáty je v gramáži chondroitinsulfátu a glukosaminsulfátu v jedné dávce. Oba preparáty patří do stejné skupiny léčiv, a proto bych mezi nimi neviděl konkrétní rozdíly při preventivním nebo léčebném podávání.
Na dotaz odpovídal MVDr. Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet, Praha
Hm a teď, jak pročítám vaši diskuzi bych moc chtěla vědět, jestli k tomu našemu Chassotonu můžu dávat ještě ten vámi vychvalovaný Alavis ?????????
Díky Hana
Jinak naše Annie měla taky panostitidu bez vedlejších příznaků, jen kulhání a přešlo to .........K DKK nám odborník z brněnské veteriny řekl, že nesmí skákat, jinak pohyb je prospěšný, především lehký pravidelný běh a plavání.
Naše stránky www.anne.wz.cz
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:49
- Nahlásit
K dkk: dyzplazie se samozrejme nespravi, postizeni kloubu je krome operativniho zakroku nevratne. Podavanim chondroprotektiv lze zabranit druhotnym priznakum dkk, jako je treba artroza.
wensday: Chassoton i Alavis jsou oba plnohodnotne pripravky, osobne si myslim, ze by ses mela rozhodnout pro jeden z nich, podavani obou v plnych davkach by asi nedelalo dobrotu, zkus se zeptat sveho veterinare a nebo si napsat treba o info na www.alavis.cz
Pohyb dyzplatickych psu: doporucuje se pohyb, ktery extremne nezatezuje klouby (opravdu ten lehky beh a nejlepsi je plavani). Postizeny pes by mel mit dobre vyvinute svalstvo, ktere by postizenym kloubum delalo dobrou oporu. Ostry beh (dele trvajici) a skoky jsou naprosto nevhodne.
Jinak je dost psu, kteri i s namerenym postizenim E zijou plnohodnotny zivot s plnou zatezi a je i dost psu, kteri maji v pokrocilejsim veku problemy s klouby, ackoliv byli DKK negativni.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:53
- Nahlásit
Mikkin - moc děkuju za vyčerpávající odpověď , náš vetík se jednoznačně přiklání k Chassotonu. Zkusím teda ještě dotaz na stránkách Alavisu.
Moc děkuju
Hana
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:57
- Nahlásit
Kdyz mluvite o te zatezi a skokum. Muzu nechat stene vyskakovat z auta nebo ji mam vyndavat v naruci? Problem je v tom, ze uz ji temer neunesu
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:07
- Nahlásit
Jandula - no to je právě ten problém , naše Annie má už 30 kg už ji teda neunesu taky. Takže výstup z MHD apod bohužel musí zvládnout sama. Obecně to štěně pokud useneš vyndávej z auta, spš bych se vyhýbala chůzi po schodech a výskokům a odrazům třeba při hře s jinými psy apod.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:27
- Nahlásit
wensday
Což o to, vyndavat z auta ji muzu, to ji jeste unesu, ale schodu k bytu mame jen osm, tak doufam, ze tohle nevadi. Hre s jinymi psy asi nezabranim, protoze ostatni psy miluje a trochu pohrat si musi.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:30
- Nahlásit
[Jandula]
S těma schodama je to blbý, ale co naděláš...... Naše Annie taky miluje jiný psy, o víkendu jsme byli na vycházce s kamarádama, co maj taky labinu a teď uže zase kulhá AAAch jo
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:37
- Nahlásit
Takze myslis, ze bych ji mela i do tech osmi schodu nosit??? To budu zase ztrhana ja Jinak ona travi den s cernym dvouletym labradorem, kteryho bezmezne miluje a vecer kdyz jdeme na prochazku, tak potkavame dve retrieverky - mamu a dceru, vzdycky radej jak janci a ja mam pote problem Saru vubec od nich dostat. Celou cestu domu se ohlizi, jestli nahodou nejdou za ni.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:43
- Nahlásit
Jandula - já bych ji radši nosila, ale asi to dlouho nepůjde, že jo. My bydlíme v paneláku a máme vchod zepředu se schodama a zezadu bez. Tak se snažím chodit zadem....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:50
- Nahlásit
No uz te ma asi 12,5 kg, ja taky nejsem zadna vazba, tak mesic, mozna mesic a pul ji jeste unesu, ale pak uz vubec ne...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:28
- Nahlásit
Ja mam stene, co vazi skoro 35 kg a jezdim s nim vytahem-uz ho vazne neunesu. Obcas ale po schodech jde. Tak do pul roku by ale vazne chodit po schodech nemeli.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Úno 2005 16:02
- Nahlásit
ja bych pejsa taky do tech schodu nosila. ted mam stene vazi uz skoro tricet, no tak je ji taky uz vic jak pul roku. nikam ji ale nenosim, sestra ji byla vencit - chytrak nevzala voditko- zduchlo do ni auto a je to v haji. ach jo... rentgeny ukazaly na ty jedny zadni noze docela nehezkou dysplazku. kdybyste vedeli jak me to stve. takze ona ted chudinka skace po trech, nemuze si lehnout na jednu stranu. jeste aby toho nebylo malo tak ma zanet stredniho vicka a zvraci vsechno co sni. uaaaa to je k zblazneni
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 19:48
- Nahlásit
Anonymní
To verim Moc me to mrzi. Ja se rentgenu taky bojim. Byli jste s tim vickem a zvracenim u veterinare?
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 20:42 - Změnil/a: Mikkin
- Nahlásit
2 A: Nezda se mi, ze by naraz auta mohl zpusobit dyzplazii. Ta uz tam spise byla a nasledkem narazu se mohla dostavit zvysena bolestivost kloubu. Nejsem sice veterinar, ale dyzplazie je "tvarove" postizeni kloubu a to se tezko vytvori jedinym "stouchnutim". I kdyz jsou ty kosti "mekke", nejsou z modeliny.
K tomu zvraceni: Ted je toho plno a mozna se jeste prida i prujem. Jeden den zkus vynechat bastu uplne a pak po malych davkach dietni stravu (treba kureci maso s ryzi) vicekrat denne. Kdyz to nepomuze, pak je potreba navsteva u veterinare.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 21:12
- Nahlásit
ne prave ze ona tam zacinala a tim autem se to zintenzivnilo, jen tim stouchnutim by to asi vazne tezko bylo. na vicku jsme byli, uz ho ma seskrabany behem toho jak byla uspana jsme rovnou delali i rentgen.na tom rentgenu jsem i ja videla jak ten kloub nezapada presne do jamky a jeste k tomu se nam tam nezdalo tak lehce prosvitajici misto mezi samotnym kloubem a kosti a na to zvraceni ji dal injekci po ty jedny injekci nezvracela ale uz je to zase tady. dens jsem ji udelala ryzi s kuretem normalne zvracela tak po 6 hodinach a ted tu rejzi vyzvracela asi po půl hodce. uz je to skoro tyden, dva dny mezitim nejedla a zbytek neudrzela, zitra se zase chystame na veterinu.ale uz si obcas i lehne na tu spatnou stranu, asi ji to boli uz min.
niniel
a co mas ty za psa??
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 21:16
- Nahlásit
a podle me ji to auto nejak hodne nenarazilo, bolet ji to zacalo az po par dnech, protoze hned po tom narazu jeste normalne chodila a mohla jsem ji s nozkou i hejbat.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 21:39
- Nahlásit
tttynka
Flat coated retrivra. Retrivri na to dost trpi...
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 21:45
- Nahlásit
niniel
radeji ver ze on/a bude v pohode
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 23:03
- Nahlásit
tttynka
No budu vdecna i do 2/2.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 23:33
- Nahlásit
niniel
ale treba to bude dobry, clovek nikdy nevi. a to ti nejak kulhal/a??
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 11:09
- Nahlásit
tttynka
Kulha obcas na predni, to je pry rustem. Na zadni ne, ale preci jen se to podle toho nepozna. Za dva mesice s nim jdu na rentgen.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 13:25
- Nahlásit
niniel
tak to ti ptreju hodne stesti. me taky pesan kulhal na predni, neco s ramenem, pak sem mu davala alavisy a je zdravevej jak ripa. )
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 13:32
- Nahlásit
tttynka
Ja mu davam vsechno mozny A kulha opravdu jen obcas, takze to snad nebude nic strasneho.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 19:01
- Nahlásit
ahoj. uz sem zase tady. tak denska jsme delali dalsi rentgen a je to jeste horsi nez byt mohlo. protoze ji to porad bolelo, tak jsem ho radsi udelala. tak jak do ni narazilo to auto tak ma zlomenou cast kosti mezi kloubem a kosti nejspis je tam ta rustova zona. ted pudeme na operaci, je to proste v pytli. ja akorat doufam ze ji to sroste dobre a ze to dopadne dobre a ze mi nebude do smrti kulhat. je mlada a doufam ze ji to hodne pomuze. tak nam drzte palce.
niniel
urcite to bude dobry.
niniel
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 19:18
- Nahlásit
tttynka
Budeme. Vyberte dobreho veterinare.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 20:34
- Nahlásit
Ahoj lidičky,mám prosbu,moje čubina 7měs. boxerka se občas otočí a olízne si místo cca 15cm za ocasem(směrem k hlavě) a já mám obavy jestli ji nebolí záda,páteř nebo tak něco? Proto taky píšu do tohoto fÓra. Napadla mne dysplazie,protože se mi i zdá,že někdy divně chodí,jako by jí to dělalo problémy a jako by ji bolely zadní nohy?! Chystám se k veterináři,ale zajímá mne zda někdo nepozoroval na svém psisku něco podobného(to s tím olíznutím hřbetu)??
|
kája
|
# Zasláno: 14 Úno 2005 21:58
- Nahlásit
cerny Rex
na to opakované zvracení bacha. Já jsem takhle přišla před lety o čtyřletou fenečku. taky nám zvracela. Ze začátku vůbec a postupem času stále častěji. RTG ukazoval, že něco sežrala. ( -bylo mi to sice divné, ale doktoři by to měli vědět). Její stav se zhoršil téměř ze dne na den a šla na vetrinární kliniku. Operace se nedožila. Umřela mi noc před operací. Ani jsem s ní nemohla být. Diagnóza - vrozená deformace žaludku. Doktoři se vyjádřili, že jim vůbec není jasné, jak mohla s tak těžkou vadou tak dlouho žít.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 22:12
- Nahlásit
niniel
tak to urcite. ten nas nam poradil pry dost dobreho ortopeda, a ja myslim ze ten nas veterinar je dost dobry na to aby vedel co rika, dokonce sam rikal ze pry je drazsi a ze muze doporucit i nekoho levnejsih ale ze se to neosvedcilo. tak doufam ze je to opravdu dobry doktor
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 22:44
- Nahlásit
kaja
Tveho pejska je mi moc lito. My mame potvrzeno od veterinare, ze ma alergii na konzervacni latky a barviva. Pry se vsechny alergie nemusi projevovat jen na kuzi, ale treba prave i zvracenim. Jen ted musim kupovat specialni granule a opravdu hooodne premyslet nad tim co ji dam do misky. Ted jsem objevila i konzervy co v sobe nemaj zadnou chemii a dokonce ji to chutna a nic ji po tom neni. Jinak to mam uz ozkousene, ze zvraci opravdu jen po vecech co obsahuji chemii jinak je v poradku.
tttynka
Taky budu drzet palce, aby se pejsek co nejdriv uzdravil.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 23:45
- Nahlásit
tttynka
Je hruza, co si ten pes i vy vytrpi...snad uz to potom bude jen dobre.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 08:36
- Nahlásit
tttynka
Ahojky, přeju Ti, ať je Tvůj pejsek brzy v pohodě!!!!!!! Taky držím palce,ať natrefíte na dobrýho veterináře. Odkud jsi ????
Než jsme měli naši Annie ( www.labradorka-anne.com ), umřela nám fenečka labradora ve 4 měsících právě chybou veterináře. Nejhorší je bezmoc, nic prostě nenaděláš
Hana
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 08:37
- Nahlásit
cerny Rex
mas taky cernyho ovcouna??
niniel
diky ja uz tomu taky verim. ) ted se pojedeme domlouvat na terminu ty operace
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:07
- Nahlásit
tttynka: drahy veterinar nikdy neni zarukou kvality. Na zacatku ledna nam onemocnel pes. Jeden den zvracel a nasledujici den byl mirne apaticky bez zajmu a s prujmem. Protoze nas veterinar ma ordinacni hodiny az odpoledne, sebrali jsme psa a jeli na veterinarni kliniku, ktera ma velmi dobre jmeno a tomu samozrejme odpovidajici ceny. Protoze nam hned zavedli kartu, rikal jsem si, ze nechame psa vylecit tady a nepujdeme na nove urceni diagnozy k nasemu panu doktorovi. Nebudu to natahovat, leceni trvalo skoro 3 tydny, pes absolvoval 3x RTG, dostal dvoje prasky dost silneho razeni, ktere mu kompletne vymlatily strevni mikrofloru a dost zhubl. Pred tim, nez jsme meli jit na dalsi vysetreni jsem nastesti dostal poradnou chripku, takze pes byl "pouze" na dietnich granulich s varenou mrkvi, bez prasku a stresujicich vysetrenich a behem 2 dnu se silny prujem zahustil na kasi a za dalsi 2 dny uz mel normalni stolici. V tu dobu zacala mit naprosto stejne priznaky nase fendula. To uz jsme nenechali nic nahode a manzelka ji vzala k nasemu veterinari s tim, ze to same mel pred nedavnem pes, od ktereho to nejspise chytla a rekla panu doktorovi i diagnozu, na kterou byl pes lecen. Ten se dost divil, protoze onemocneni, ktere na klinice 3 tydny bez uspechu lecili ma odlisne priznaky, fena dostala 2 injekce na uklidneni zaludku a strev, jedny prasky, ktere podle vyjadreni naseho pana doktora jsou oproti "tem driakum" co bral pes, jen bonbony a manzelka dostala pokyn, ze kdyby se to nahodou nezlepsilo, za 2-3 dny ma dorazit na kontrolu, ale ze si mysli, ze to vubec nebude nutne. Taky ze jo. Za dva dny byla fena uplne fit.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:12
- Nahlásit
Mikkin
.... no a to ještě můžete být rádi, že to aspoň takhle dopadlo. Naše Wensday dostala ve 4 měsících silné prášky proti bolesti - kulhala ( Flamexin ) a nepřežila to ....- vřed v žaludku a už ji ani operací nezachránili.
A to se pak na ty vetíky spolehni.
My teď máme nové štěně, už je jí 7 měsíců, samo že jsme změnili veterináře, kterému fakt věřím.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:14
- Nahlásit
tttynka
No Rex byl krasny cerny ovcoun s bilimi znaky kvuli kterym mel byt utracen. Tak jsem si ho z celnice koupila. Lepsiho psa jsem do te doby nemela. Bohuzel uz neni mezi nami a ja ted mam shibu. Ale pokud nekdy budu mit zase ovcouna tak jedine cerneho.
Pak dej vedet jak se pejskovi dari. Snad se uzdravi co nejdriv.
|
jana33
|
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:35
- Nahlásit
tttynka
můžu se zeptat, kde vás budou operovat a na kolik vás operace přijde? Já čekám tenhle týden telefonát od veterináře, jestli pro nás vůbec možnost operace je, tak chci být v obraze. Jinak držím palce, určitě bude všechno OK
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 11:26
- Nahlásit
tttynka
prosimte napis mi kde ti to budou dělat.
ja jsem teď měla problemy se starší čubinou, měla nádory na slezině, jeden jí prask a všechna její krev šla do břicha. Na jedné "taky" velice známé a všemi vychvalované klinice, kam nás mimochodem poslala naše veterinářka (s kterou si týkám, takže známá) nám řekli, že je skoro na utracení a že v 10 letech stejně nemá moc šancí přežít. No tak jsem jela tam, kde mi už kdysi moc pomohli s Enyšou (prasklý meniskus v koleni), mimochodem je to ortoped specialista a suprovej. No a ten nám jí ve středu odoperoval. Pejsine ještě ten den večer žrala a od té doby je čím dál tím lepší ťuk, ťuk, ťuk. Jsem mooooc ráda, že to takhle dopadlo. tuhle kliniku můžu doporučit. i ta pooperační péče byla špičková. Držím palce tý tvý čerňuli.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 19:51
- Nahlásit
jana33
je to na parze 2. veterinarni klinika. dnes jak jsem tam byla se domluvit na tu operaci, tak sem pred sebou mela ctyri lidi a cekala sem tam skoro 2 hodiny (nebylo to nic hroznyho, strzenej drap, ockovani a kontrola neceho) podle meho to bylo aspon znameni toho ze se tam vsem doopravdy venuji aze to neni jak na bezicim pasu. doktor byl taky ochotny vsechno vysvetlit (na modelu, ukazoval rentgen atd...). operace nas prijde na 6000 tisic. +,-.
Eny
ahoj. doufam ze uz je ok. je to teda na ty praze 2, delat to bude taky ortoped (Roman Skala se jmenuje). ve ctvrtek v jednu tam uz mame byt a vecer jestli to bude vsechno ok tak uz pry muze byt doma. rikal ale taky ze 70% sance je ze bude bez nasledku, jestli tam ale bude samotna hlavice praskla nebo neco podobneho, coz neni na rentgenu videt, tak je taky mozny ze ji to bude muset cely vyndat a pak bude cely zivot zrejme kulhat, ale ze ji to nebude bolet. jen esteticky to nebude ono.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 20:02
- Nahlásit
Anonymní
ja jsem z prahy. taky doufam ze sme natrefili na nekoho dobreho.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 07:06
- Nahlásit
tttynka
tak to ti budu zítra moooc držet palce. Chtěla by lítat jako by jí bylo o těch destet let míň takže jí až musím krotit, aby si ještě nepotrhala stehy, je to až neuvěřitelný. Bohužel o tom tvym doktorovi jsem nic neslyšela, ani dobrý ani špatný, což je také dobře . Tak snad vám to vyjde a vše zase bude
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 09:02 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
tttynka Tak to ve čtvrtek budu taky moc držet palce, zdá se mi ta operace docela levná, to je dobře
Určitě napiš, jak jste dopadli
( já nebyla minule přihlášená, proto jako anonym )
Hana
|
jana33
|
# Zasláno: 16 Úno 2005 09:24
- Nahlásit
tttynka - držím palce a moc na vás myslím. Náš veterinář bude náš případ konzultovat s nějakým ortopedem v Českým Brodě s kterým spolupracuje, tak uvidíme. 6tis. to snad ještě jde, ono stejně, když to může pejskovi pomoct, tak co by do nich člověk nevrazil, že jo
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 10:05
- Nahlásit
jana33
taky si myslim )
Eny
tak aspon je ji lip.
ja sem ted s ni doma. v noci se stejne moc nevyspim jak narika, a rano samozrejme kdyz vsichni vstavaj tak ona uleha - to mi snad dela naschval. ona ma hrozne rada snih, tak s ni ted asi vyrazim tady naproti na pole vyvencit.skodaze tam s ni nemuzu moc blbnout . ale uz se tesim az budu moct.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 11:02
- Nahlásit
tttynka
no jo sníh, občas mám v tomhle počasí dojem že nemám dva NO ale dva Švýcarský bílý ovčáky . Uvidíš že to bude dobrý, ta tvoje psice je ještě mladá, tak se jí to bude dobře hojit, třeba nám to ještě na nějakých závodech nandáte budu na vás zítra celý den myslet
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 11:16
- Nahlásit
Eny
diky. treba i jo ) clovek nikdy nevi
casem se vsechno uvidi, jak ji pudou obrany atd. tak zacnu s ni cvicit vlastne az tak nekdy kolem roku. ted ma nozku ona a za chvili pudu i ja na to koleno (uz zase). stejne bych ji nemohla nak moc zatezovat. tak toho vyuziju. a pres leto uz se zacne makat )
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 13:29
- Nahlásit
To vís ze jo, na táboře se na tebe vrhnu a zadný ulejvání . jestli si pamatujes ja jsem taka ze zdravotních důvodů začínala až po roce a pak jsme měli zase půl roční přestávku. takže z toho si hlavu nedělej. Hlavně aby čubina zase byla OK pak všechno hravě doženete
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 14:00
- Nahlásit
Eny
to je skvely ze se na me na tabore vrhnes, na to se teda tesim . muze byt pes zarazen do chovu, kdyz v dusledku nejaky nehody treba kulha a neni o dedicny?? to me zajima tak obecne.
|
Anna
|
# Zasláno: 16 Úno 2005 14:56
- Nahlásit
tttynka
Musíš mít potvrzení od veta. A ani kulhat nemusí, je mladá určitě to bude dobrý. Náš dědek - 13 let měl loni otevřenou zlomeninu přední nohy, takže mu to hřebovali a pak ještě vyndavali destičku a dneska lítá jako vítr a vůbec to není poznat. Kulhat přestal asi 2 měsíce po druhé operaci.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:03
- Nahlásit
tttynka
jestli je kulhání způsobeno nehodou, tak je možné aby byl pes chovný, problém je v tom, že u tebe neexistuje oficiální RTG před nehodou, takže dokázat, že tam to postižení předtím nebylo a není tedy dáno geneticky není možné. Je mi to líto, ale chovná asi nebude. Přesto ti může dělat radost jinak, ne. Nehledě na to, že při porodu je u feny velmi namáhána pánev a s tím i kyčelní klouby, i proto by nebylo moc moudré nechávat jí připustit, mohlo by dojít i k nevratnému zhoršení stavu na tom operovaném kloubu.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:10
- Nahlásit
Když se bavítě o operacích a klinikách, tak já mám špatnou zkušenost s Veterinární klinikou při Vysoké škole veterinární v Brně. Dostali jsme na ni doporučení od našeho veterináře, pes měl tříštivou zlomeninu levé zadní nohy. Operace byla dosti drahá, plus všechny výdaje kolem se musely platit zvlášť, tj. ustájení, všechny RTG, atd. Psa tam manžel odvezl, musel ho tam nechat. Pes tam byl týden a po týdnu jsme si pro něj jeli. Byl hubený, kost a kůže, absolutně apatický, vůbec na nás nereagoval. Navíc mu operaci neprovedli alespoň podle mého laického názoru dobře, protože mu hřeby poškodili kolenní kloub, takže do dnešních dnů kulhá ne kvůli zlomenině, ale kvůli tomuhle poškození. Vůbec mu to navíc nechtělo srůstat, po dvou měsících tam měl naprosto minimální srůst, takže hřeby, které se běžně vytahuji po kratší době tam měl snad půl roku. Taky celková komunikace s nimi byla velmi složitá a naprosto jsem nebyla spokojená. Takže toto pracoviště nedoporučuji.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:23
- Nahlásit
Evicka
No jo, ale kam chceš v Brně jít ve vážnějších případech Jinak připadá v úvahu klinika Jaggy v Komárově, tam jsou sice šíleně drazí , ale snad tam pečují o psy dobře a jsou tam odborníci ( články pana Beráínka jsou všude na netu ). Nám tam umřel pejsek,ale to bylo chybou našeho veterináře. Jen mě štve, že nám do telefonu a do očí řekli, že za to může ten náš vetík a písemně to odmítli dát. Tak nám to pak pojišťovna zamítla a ani stížnost na vet, komoru byla k ničemu Taky se nezmínili o nutnosti pitvy, což se ukázalo jako chyba, teď už nenaděláme nic. Jo, nám tam neúspěšná operace stála 16 000.
No a když jsme u toho "nedoporučení" , já zase nedoporučuji ordinaci MVDr. Fanty v Brně na Vinohradech.....
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 15:42
- Nahlásit
me to jen tak zajimalo, bych stejne moc nechtela aby mela stenata. kulhat samozrejme nemusi ani doufam nebude. jak je cela cerna a ma kolem krku cervenou stuzku vypada vtipne. uz drzi hladovku pred operaci tak furt neco loudi. a snazi se sezrat kocce jidlo.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 17:18
- Nahlásit
tak na toho tvyho doktora jsem se snazila sehnat par informací, prý si ho všichni chválí, jaký je skvělý.... tak to snad bude v pohodě (fuj co píšu snad, URČITĚ ) Jinak píše docela pěkný články o DKK... a jiných ortopedických problémech do Pes Přítel Člověka.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 17:32
- Nahlásit
Eny
super
aspon ze tak. tak to je skvely, tak ja ted asi mazu ven s Leickem nebo se urazi a nebude se mnou mluvit.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 07:15
- Nahlásit
tttynka
tak držim palce, pak dej vědět jak jste dopadly.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Úno 2005 20:08
- Nahlásit
tak uz sme po operaci. ted jeste chrni nohu ma celou omotanou. (prekvapive ) ) zejtra jedem na kontolu tak mi povi co ji teda delal. dnes kdyz jsme pro ni jeli tak uz tam nebyl.
|
Jana Š.
|
# Zasláno: 19 Úno 2005 13:02
- Nahlásit
Mikkin
To já jsem slyšela, že přípravky na klouby jsou nanic - přímo od veterináře!! Prý když tam dysplazka má být, tak tam taky bude
Ale já je stejně dávat budu, až budu mít štěníka.
Chci se zeptat:
Bydlím ve čtvrtém patře bez výtahu, což je pro klouby děs běs já vím. Do šestého, sedmého měsíce budu s pejsou u babičky v domě se zahradou, ale na zimu se budu muset vrátit domů do bytu. Mám pejsu do toho čtvrtého patra ještě nějakou dobu nosit? A pořídit si na to třeba nějaký ten šátek jako na mimina, abych si totálně neodrovnala záda?? Bude to choďák - takže nějakých 20 - 25 kg!
Dál by mě zajímalo, jestli až se vývoj kloubu ukončí, můžou mu i potom ty schody vadit? Může se mu dysplazka horšit i v dospělosti? Nebo už si vytvoří jistý svalový aparát a to ho ochrání?
Aspoň minimální výhodu vidim v tom, že choďák je lehoučké plemeno a i když dyspalzka vyletí, tak s tím obvykle v pohodě dokáže až do konce života kvalitně žít.
Moc díky za rady!!
|
Mikkin
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2005 21:42
- Nahlásit
2 Jana: Dyzplazie je vetsinou problem velkych a obrich plemen. Tvuj veterinar ma samozrejme pravdu v tom, ze nic, krome operace nemuze dyzplazii vylecit, jde opravdu o nevratne postizeni kloubu, nicmene, tyto pripravky mirni druhotne projevy dyzplazie, jako je napriklad artroza a to je dost dulezite. Samotna dyzplazie, je-li pes dobre nasvalen, totiz psovi vicemene necini vetsi obtize.
Dyzplazie se samozrejme muze zhorsovat i v dospelosti, ale po ukonceni vyvoje kloubu bych v tech schodech (pokud je samozrejme psisko nebude brat nahoru i dolu po deseti) nevidel zasadni problem.
K tomu noseni. Ono je to slozitejsi, ja jsem naseho prcka tahal i par schodu do baraku (asi tak jedno patro) a pak jsem jednou to ucho nachytal na obrovskem sudu, kde se ten pacholek chystal vykonat velkou potrebu. Dodnes nechapu, jak se tam dostal, protoze, i kdyz umi hodne veci, letat jsem ho na vlastni oci jeste nevidel. Chci tim jen rici, ze zvire proste neuhlidas a schody nejsou jedina vec, pri ktere ty klouby dostanou vice zabrat. Nicmene, alespon do doby, kdy budes schopna ho unest, ja osobne bych ho nosil a pak muzes zacit ubirat schody, treba ho odnest jen do tretiho a pak at jde sam (pomalu). To noseni plati samozrejme jak pro cestu nahoru, tak pro cestu dolu
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2005 16:58
- Nahlásit
Jana Š.
Staci se kouknout na stranky chodaku, DKK maji docela casto. Asi min nez NO, retrivri nebo dalmatini, ale stejne.
|
Jana Š.
|
# Zasláno: 20 Úno 2005 18:04
- Nahlásit
niniel
Já vím, jak dysplazie choďáky postihuje, o to nejde. Matka mého budoucího štěněte má 1/1, otec 0/0, u prarodičů nevim všechny, ale to je podle mě stejně jedno, často vyletí i když jsou všichni nuloví, co si budem povídat. Mě zajímají spíš odpovědi na dotazy, které píšu v předchozím příspěvku...
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2005 21:18
- Nahlásit
moje kamaradka ma taky chodaka. ma dysplazku a to docela silnou a je i kardiak. ta dysplazka mu fakt moc nevadi, pry ze ani nikdy nekulhal, s tim srdcem je to ale horsi, to je tak snad jediny co ho omezuje.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2005 22:36
- Nahlásit
Jana Š.
Ja sve stene nosila do pul roku, pak uz jsem ho nezvedla a jezdime vytahem. Kdyz zrovna neni zadny volny, tak jdeme pesky.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 19:57
- Nahlásit
tak ahoj vsichni. dneska jsme byli po dvou tydnech opet na kontrole. no ona si totiz ten obvaz docela rozskubavala, tak sme tam nekolikrat byli na prevaz. ted uz ma nozku omotanou jen tak aby na ni nemohla uplne doslapnout. zatim to vypada docela dobre, jestli se jeste do dvou tejdnu nic neprihodi, nebo kdyz nekde neuklouzne doma (cehoz se bojim nejvic) tak to bude zrejme uplne OK.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2005 09:48
- Nahlásit
tak to je skvělá zpráva
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2005 10:56
- Nahlásit
tttynka
Bezvadny, to jsem rada.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2005 20:02
- Nahlásit
doufam, doufam, doufam
|
Rahma
|
# Zasláno: 4 Bře 2005 13:41
- Nahlásit
Tato nemoc je velký problém!!!
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2005 19:26
- Nahlásit
ahojky vsem. tak jsem se tu po dlouhe dobe opet ukazala. i pres me nadeje, srouby bohuzel neudrzely to co mely, vcera vecer zacala opet zniceho nic knucet a spatne se ji lehalo a zvedalo. no a dnes jsme s ni byli u vete a delali jsme RTG. Bohuzel ten ukazal ze dva ze tri sroubu uz nejsou tam kde byt mely, ani to po trech tydnech nevypadalo ze se to zacalo nejakym zpusobem hojit. takze ve ctvrtek se jde na operaci, kde se "usekne" kta spatna cast kosti vcetne kloubu a vyplni se to necim jinym. bude sice pokulhavat, ale aspon vim ze ji to uz nebude bolet a ze je to pomerne dobre a snad uz i jedine reseni. no nic v tomhle sme stesti moc nemeli, ale v necem jinym mit urcite budeme.
|