| Autor |
Zpráva |
evsona
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 10:57
- Nahlásit
Prosím, máte někdo zkušenosti s výchovou karelského medvědího psa? dostala jsem ji,když ji byly 2 roky. Vždy,když jsem jí pustila, zdrhla hluboko do lesů a vrátila se třeba až za hodinu-dvě. Poté jsem s ní chodila na výcvik, poslouchala v areálu cvičiště, ale na volnosti mne naprosto ignorovala. Zkusila jsem dát na radu cvičitele a trénovat ji s dlouhým vodítkem, avšak vždy mi zdrhla i s ním. Posléze jsem ji nechala,at si běhá kam chce,a vždy si nechala 2 hodiny na procházku. Ale nyní už dvakrát v krátké době přišla s vážně poraněnou packou. Vím,že kdyby byla poslušná a zdržovala se aspoň na dohled, takové věci by se nestávaly. Jsem bezradná, prosím poraťte mi.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 13:30
- Nahlásit
Ahoj,
s tím dlouhým vodítkem jsi trénovala to přivolání jak? Mám se svým pejsou podobný problém - nezdrhá mi pořád, jen když uvidí divokou zvěř. Mě radili mít psa na dlouhém - 10timetrovém stopovacím vodítku, dopřávat na něm psovi volnost, aby pokud možno nevnímal, že je na vodítku..(to vodítko ale držet v ruce a pokud pes poběží, běžet za ním)...pokud by se do něčeho zabral či vyrazil za zvěří, máme zůstat stát, cuknout vodítkem + vyslovit povel "ke mně!" Pokud pes dál táhne - znovu trhnout - "ke mně". V chytrých knížkách jsem vyčetla, že by se správně, pokud pes neposlechne a dál se snaží zdrhnout, či si klidně čuchá na místě a na povel nereaguje, mělo dojít až k němu, vynadat a znovu dát povel "ke mně" (tak aby se pes před pána posadil). Vynadat by se ale psovi mělo v místě, kde neposlechl - tedy odkud se na povel nevrátil.... jinak to nemá smysl.
Já vím, že je to hloupé, ale pokud čuba neposlouchá na přivolání bez vodítka venku vůbec, neměla bys ji asi na volno pouštět, dokud se to na tom dlouhém vodítku nenaučí.
Svého pejsu to učím když už na stopovačce na poprvé vždy přijde tak, že ho nechám běhat volně, ale stopovačku mu nechám připnutou, takže ji za sebou táhne (pokud samozřejmě dovolí terén). Když vidím, že vyráží za "něčím zajímavým", vodítko rychle přišlápnu a velím "ke mně". Zatím mi to takhle funguje, jenomže je mi jasné, že kdybych to vodítko nestihla přidupnout, že za tou srnkou zdrhne.......
|
evsona
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2005 16:39
- Nahlásit
ahoj Eviku,dik za odpověď. Já jsem to s tím dlouhým vodíkem zkousela tak,že ho vláčela po zemi. Jenže ona byla vždy rychlejší a já ho nikdy nestihla přidupnout...pak sem ji několikrát našla,jak se škrtí,obmotaná kolem stromu....takže jsem to vzdala..držet vodítko v ruce a běžet když se rozběhne je složitý,má hroznou sílu a je opravdu rychlá. Ale myslíš,že kdybych to dostatečně dlouho trénovala jak jsi to popsala, (s tím že budu držet vodítko v ruce), že má šanci se to naučit,když jsou jí 2,5 roku?díky....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Led 2005 18:55
- Nahlásit
evsona
mrkni se na artemis.erbak.com, tam je nejen o tomto dost.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2005 10:14
- Nahlásit
evsona
jo, jasně, na výše uvedené webové adrese se dočteš to co potřebuješ vědět a jsou to rady skutečného odborníka.
|