Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Poslušnost
Autor Zpráva
Jadviga
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 10:42
- Nahlásit

Mám 8měsíční fenku zl. retrievra. Snažím se učit ji poslušnosti. Hlavně alespoň ty základní povely. Když byla menší, tak 5 měsíců, myslím, že se mi dařilo více, nyní je to čím dal tím horší. Na povel "ke mně" nereaguje, dělá si co chce. Přestala reagovat i na povel "fuj", "nesmíš", zkrátka ty nejdůležitější povely. Čtu stále vaše rady, zkouším aplikovat, ale zatím nic. Vím, že ví co chci, ale schválně neposlechne. Když ji chci přivolat, nakonec ji honím po zahradě, ona vždy čeká, až se příblížím, a pak odstartuje pryč. Zatím jsem trpělivá a zkouším po dobrém. Přiznám se však, že někdy mám chuť vzít klacek...

Anonymní
# Zasláno: 7 Lis 2005 10:47
- Nahlásit

vem radeji dlouhy voditko.Nejlepe stopovacku

cherry
# Zasláno: 7 Lis 2005 10:49
- Nahlásit

Když neposlechne na povel "ke mně", tak ji nesmíš honit. Pokud jsi na zahradě a ona neposlechne tak odcházej pryč. Většinou, když já začnu utíkat opačným směrem, tak se za mnou rozběhne. Přijde ke mně a musím chválit. Mám ročního LR. Když ji začneš honit bere to jako hru a čeká na to, proto nikdy pro ni nechoď. Nebo se jí schovej a ona přijde, i když ji to bude déle trvat. když už vidím, že se žene volám ke mně.

suesie
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 10:50
- Nahlásit

Jadviga
Je holka holt v pubertě, no. Musíš s ní mít více trpělivosti, než kdy jindy. Puberta přejde a bude zase poslouchat, uvidíš.

Niko
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 11:08
- Nahlásit

Jadviga
Přesně, je v pubertě - jak píše Suesie . Na cvičáku /byla jsem tam teď v sobotu s hafoušem poprvé/ nás na to cvičitelka hned upozorňovala.... tak se neboj, že to nepřejde... jojo is pesana cloumá puberta!!!!!!

monika
# Zasláno: 7 Lis 2005 11:11
- Nahlásit

já mám teď stejný problém s doginou.má 10 měsíců a někdy je fakt na zabití.Vydrž!!!

Meta
# Zasláno: 7 Lis 2005 11:20
- Nahlásit

Mám zatím opačný problém. Štěně mi začalo plnit příkazy, aniž bych je vyslovila. Jdem na procházku, po určité době se rozhodnu oprášit přivolání, v tu chvíli je potvora u mě a předsedá. Stejně tak Sedni, Lehni, Aport. Asi mě má přečtenou a už podle pohybu pozná, co přijde...No, ale mám ho za takový "předběhnutý" povel chválit???

monika
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 11:53
- Nahlásit

já bych určitě ten povel ještě stejně řekla a chválila.když nic neuděláš, bude zmatená

evina
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 12:00
- Nahlásit

Jadvigo:nediv se,je to puberťačka(nás to co nevidět také čeká)S čím bych možná nesouhlasila,že to pejska přejde...ano každá puberta přejde,ovšem špatné návyky zůstanou.Takže pejsana nehonit a opravdu tu dlouhou šňůru.Být důsledná a nebát se být trochu přísnější.Ono bohužel jen po dobrém to někdy nejde,zvlášť když si pejsek z tebe už dělá srandu.Tím nemyslím fenku mlátit.Přeji pevné nervy!!!

Vcelka
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 14:01
- Nahlásit

Jadviga
já mám stejně starýho puberťáka a musim říct že to s nim cloumá pěkně. Jsou chvíle kdy sem z něj už fakt nešťastná. Hlavně na cvičáku kdy mi nevydrží chvíli u nohy, ale furt táhne směrem k nějaký fence, nebo se natáčí tím směrem. Takže když máme něco předvést, tak si mi sedne uplně opačně, když si ho chci srovnat k noze tak mi uskakuje a je vyloženě nasranej že po něm něco chci, když sme dělali odložení, tak mi okamžitě odešel za jednou fenkou. Jezdim ze cvičáku vždycky uplně vycucaná a z procházek někdy taky.

Jadviga
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 14:39
- Nahlásit

Asi máte všichni pravdu, chce to počkat, až ji ta puberta přejde. Jako malá se mi zdála velmi učenlivá, ale nyní se s ní nedá nic dělat. Na procházce si lehne a ani se nehne, mohu ji táhnou za sebou na vodítku, skoro je uškrcená, ale nedá si říct. Do kotce ji nenalákám ani na tisíc pamlsků, ví, že je to jen léčka abychom ji zavřeli. A stejně ji miluji. Snažím se to období přežít, a spíše si jen hrajeme. Jen aby to ale netrvalo moc dlouho...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 7 Lis 2005 15:14
- Nahlásit

Jadviga
Vždyť je to štěně-co bys chtěla. Retrívři pozdě dospívají. Nepruď ji. Buduj si s ní vztah a hraj si s ní. Sama uvidíš, kdy je na co zralá. Já jsem se svou LR hyperaktivkou do roka dělala jen přivolání. A od roka jsme chodily po zkouškách.

Maja
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2005 13:07
- Nahlásit

JÁ MÁM TAKY ROČNÍ LABRADORKU AS OPRAVDU SE TA PUBERTA NEDÁ NEPŘEHLÉDNOUT POŘÁD SI ŘÍKÁM,ŽE MUSÍM VYDRŽET,ŽE MÁM DOMA MOMENTÁLNĚ DVĚ DĚTI

lada.lama
# Zasláno: 21 Lis 2005 11:18
- Nahlásit

Ahojte,mám taky 8 měsíční fenku LR a je to síla.Dřív chodila na vodítku v pohodě a teď letí,div nepadnu k zemi.A chodit mezi lidi-nelze,na každýho skáče.Myslíte,že to přejde nebo co se s tím dá dělat?To je teda puberta.

evina
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2005 21:38
- Nahlásit

lada.lama:já osobně myslím,že by se měl pes usměrňovat.Ono by mu to totiž mohlo zůstat,když by zjistil,že je to pro něj výhodné a ty na něj nijak nemůžeš.Jak by se pes naučil aby na lidi neskákal když by ses jim vyhýbala?Já bych tyto situace naopak vyhladávala ale byla na ně připravená.Určitě zlepšit přivolání(třeba i na dlouhém vodítku)aby ti přišla i v případě kdy se o někoho zajímá.Já to řeším podobně,oči na stopkách a jak můj zvědavec se k někomu řítí,ihned přivolávám.Je to opravdu hodně náročné období ale když se zvládne,budeš mít vychovaného psího přítele na celý jeho život.

Bora
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:23
- Nahlásit

Přiznám se však, že někdy mám chuť vzít klacek...
u nás klacek funguje na 99% - pes je blázen do aportu a když ho vidí u mne v ruce, tak mám přivolání jedna báseň!
Jadviga
Ne, ale teď vážně, mám NO a od mala byl na cvičení moc šikovný. Do puberty se mi kromě chůze u nohy povedlo zvládnout téměř vše ze základního výcviku poslušnosti. V pubertě to o moc horší nebylo, a když už, tak nejlíp zabíraly pevné nervy a nápad, jak psa i přes jeho pubertální tvrdohlavost co nejlépe motivovat. Snažila jsem se ho přesvědčit, že já mu vždy nabídnu něco zajímavějšího, ať už to byl voňavý pamlsek nebo oblíbený aportík. Cvičení jsme dělali po chvilkách (ne hodinu v kuse), když se psu do povelu nechtělo, tak jsem mu pomohla a odměnila stejně jako kdyby to udělal předpisově a sám od sebe. Vztek je lepší nechat doma, a raději přemýšlet, jak na psa vyzrát. Na přivolání je super stopovačka a nechávala bych ji připnutou po celou dobu vycházek po dobu několika týdnů nebo podle potřeby. Pes si na ni zvykne a vám to umožní ho lépe ovládat, hlavně při tom přivolání.

Jadviga
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 10:55
- Nahlásit

Je to hrozně zvláštní, že stačí, když ten klacek vemu do ruky (mám v koutě opřenou násadu od krumpáče - hrůza). Moje pejska okamžitě nechá blbnutí a udělá co chci. Při tom jsem nikdy tu násadu nepoužila. Jak může vědět, že je to něco zlého, když nikdo ji ještě klackem neuhodil?
Musím ale konstatovat, že po těch 14 dnech, co jsem vám svůj problém popsala, se situace začala zlepšovat. Těch horších chvilek ubývá a přibývá pohody. Nejhorší období trvalo asi 1 měsíc. Už vidím světlo v dáli...
O víkendu moje pejska viděla poprvé snížek. Zažili jsme moc legrace, myslela si, že ho musí všecek sníst

Anonymní
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:09
- Nahlásit

Jadviga

nels
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:12
- Nahlásit

Jadviga

tak s tím sněhem jsme to měli taky poprvé
strašně sme se nasmáli, na to že ten náš nemá moc rád vodu,tak do sněhu se úplně zbláznil.lítal kolem nás jak pominutej,pořád do něho skákal,jedl ho,válel se v něm....

a jinak,puberta k nám už taky přichází

evina
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 14:02
- Nahlásit

Jadviga:Bora to napsala moc pěkně.Snažím se to dělat stejně.U minulého pejska jsem ani nepostřehla,že nějakou pubertu měl.Jestli to bude fungovat i teď uvidím už možná za pár dnů

Bora
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2005 15:18
- Nahlásit

Jadviga
můj pes jednou rozcupoval na zahradě hadici, babička ji posbírala a naházela ty kousky přes plot na dvorek (tam je přes den i pes) a když jsem pak přišla z práce a sbírala ty kusy hadice, abych je vyhodila, tak můj pes přede mnou taky zalez do boudy a koukal jak když mu nadloube. ?! Taky ho nikdo hadicí nepraštil a já ho nebiju ničím, trestám ho hlasem nebo přitisknutím k zemi - obvykle to stačí.

lada.lama
# Zasláno: 25 Lis 2005 09:28
- Nahlásit

evina:díky za radu,pokusím se ji zvládnout,někdy to jde dost těžko.

evina
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2005 10:35
- Nahlásit

lada.lama:to je normálka...mě včera taky pěkně vytočil!!!Našel v lese dva buřtíky,čuměl na mě ale na přivolání nepřišel(není debil tak přece ví,že bych mu je sebrala:biglol.Až když je spucoval tak přilítl jako by se nechumelilo.Opravdu s velkým sebezapřením,jsem ho musela ještě za to pochválit.

lada.lama
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:56
- Nahlásit

evina:tak jsem dostala ještě jeden tip od chovatele,prý si vzít proutek a jak mě předběhne,tak jí seknout přes přední nohy.Člověče,my byli poprvé na normální procházce a neletěli,jak viděla že je moc vepředu,stačilo říct k noze a ukázat proutek,byla u nohy a čekala.Doufám,že jí to vydrží.

ami
# Zasláno: 6 Pro 2005 12:15
- Nahlásit

co tam pi šeše

Gabriiella
Člen
# Zasláno: 21 Led 2019 15:06
- Nahlásit

To znám, od cca roka si ze mě pes taky začal dělat srandu a přivolání bylo dost komplikovaný.. on to bral jako hru, já se teda moc nesmála jednou jsem se už fakt naštvala, protože mi běhával pod auta, kola, na děti.. nechtěl ublížit, ale nedokázal po dobrým pochopit, že si to nesmí vždy dovolit, takže jsem koupila výcvikový obojek https://www.elektro-obojky.cz/vycvikove-obojky/ a teda do týdne byl klid teď už stačí jen pípnout a ví, že nesmí

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání