| Autor |
Zpráva |
Mirka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 07:37
- Nahlásit
Jak mám naučit psa aby mi hlásil když dojde po barvě ke kusu zvěře?
Na povel hlásit docela umí, ale pouze doma na zahradě, nebo když má na konci stopy zajíce, ale u kůže ze srnčí už hlásit nechce.
Je na to nějaký způsob?
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 08:34
- Nahlásit
Mirko, udělat ze psa hlasitého oznamovače je velmi težké, nikdy se nedá stoprocenteně spolehnout na to, že u zhaslého kusu začne skutečně hlásit tak, jak říká zkušební řád, to jest hlásit něpřetržitě, ne jen nějaké poblafávání nebo kňourání. Většina psů se s těmito vlohami už musí narodit. Výcvikem sice lze natrénovat, ale na zkouškách je to vždy sázka do loterie, jak to dopadne. Máme doma jednoho psa, kterého se snažíme výcvikem k tomuhle dostat, ale nemá to vrozené.Navíc zkoušky, to je pro psa stresová situace a tam se může zachovat úplně jinak než předpokládáš nebo jak jsi z běžných podmínek zvyklá. Nevím, kolik psů jsi předvedla a na jakých zkouškách, takže nevím, jaké máš zkušenosti.Napiš něco podrobnějšího a zkusíme to spolu nějak řešit.
|
Mirka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 09:45
- Nahlásit
Evičko, myslím že jsme se spolu bavili ohledně veselého psa na výstava, akorát, že tam mám přezdívku Karla, takže jsem ti posílala toho maila.
Právě, že nemám žádné zkušenosti, tak scháním informace. Pes je na stopě zajíce hlasitý tak jsem si myslela, že bych ho mohla vycvičit jako hlásiče. Vím, že to nebude jednoduché. Když jsem mu nakapala barvu a na konec dala mrtvého zajíce tak na povel hlásil, ale musela jsem ho povzbuzovat. Sám hlásit nezačne.
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 10:09
- Nahlásit
Mirko nebo Karlo, napiš mi jaké máš plemeno. Některá totiž mají větší dispozice stát se tím čím chceš, jiné menší a některá plemena prakticky nulová. Počkej teď si vzpomínám, ty máš toho dlouhosrstého jezevčíka?
|
Mirka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 10:41
- Nahlásit
Ano, mám dlouhosrstého trpasličího jezevčíka. Já myslím, že by mu líp šel ten hlásič než oznamovač.
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 10:56
- Nahlásit
Mirko,jezevčík na stopě musí vždy projevit hlasitost. Nejsou u něj povoleny žádné výjimky jako u jiných plemen. Musí hlásit na teplé stopě vždycky, takže v tom ho maximálně podporuj, ale hlasitost zkoušej na různé druhy zvěře, nejen na zajíce. Při zkouškách můžete narazit třeba na srnčí, ta loveckým psům hodně voní a naši mají tento druh zvěře nejradši. Ale měl by hlásit i na škodnou. Prostě teplou stopu vždycky. Pokud máš zkušební řád, tak si najdi disciplínu barva a jednotlivé typy práce. Doporučuji ti nacvičovat jako vodič na řemeni,kdy jdeš po pobarvené stpě na barvářském řemeni až ke kusu. Tohle je spolehlivý způsob vypracování stopy a pokud vše půjde dobře a pes nebude opravován a spolehlivě tě dovede ke kusu, tak je hodnocen známkou 4. Teprve až tohle budete mít nacvičeno, tak podle způsobu práce by se mohlo nacvičovat něco jiného. Těžko se to teď hodnotí na co pes má nebo ne, chtělo by to , aby ti to posoudil někdo opravdu znalý věci a hlavně kdo cvičí lov. psy, jestli má cenu pokračovat. Většina psů totiž na tomto způsobu skončí , na víc nemá nebo výsledek není jistý. Tohle je jistota a tu ti doporučuji. Jako začátečník nešpekuluj a drž se jistoty.Věř mi, vím co říkám.
|
Mirka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 11:05
- Nahlásit
Já s ním vždycky dojdu na řemeni až ke kusu a pak zkouším jestli bude hlásit. Já cvičím s jedním myslivcem, který má ohaře jako oznamovače.
Evičko, ty jsi myslivec?
Já si právě budu dělat myslivecký kurs, ale právě moc žen-myslivců neznám.
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 13:09
- Nahlásit
Heleď ohaře a jezevčíka si absolutně neporovnávej. Jsou to dvě naprosto odlišná plemena co do způsobu využití, způsobu práce a historického vývoje. Ohař má předpoklady být oznamovačem, je prostě trochu jiné mentality, ale s tím jezevčíkem to asi moc nepůjde.Já osobně myslivec nejsem, i když mě spousta lidí k tomu nabádá. Já jsem takový ten nemyslivec ochranář, který do toho fušuje z laického pohledu. Můj muž je myslivec, rozhodčí pro výkon malých plemen a člen kynologické komise aj. Psi chováme a cvičíme dlouho a máme mnoho zkušeností. Na zkouškách předvádíme oba. Většinou však můj muž. Některé naše feny však mají radši jemnější zacházení a pak nastupuji já.
Klidně si kurz udělej, myslivci jsou rádi, když mají ženskou ve spolku. A pokud nejsi tak úplně k zahození, tak uvidíš, jak se budou předhánět, kdo s tebou bude dělat adeptskou praxi. Cha, cha. Zažila jsem to totiž ve sdružení u manžela. Musela jsem se vážně smát, jak ti staří dědci ožili a naparovali se jako mladíci. A to všechno pro jednu mladou kočku. Ale zpět ke psům. Měla by sis najít spíše někoho, kdo cvičí malé plemeno, jezevčíka, teriéra. Spojení jezevčík - ohař je poněkud nesourodé a nikdy se neubráníš srovnávání, proč to ohař dělá tak a jde mu to a můj ne a ne se chytit.
|
Mirka
|
# Zasláno: 24 Led 2005 13:25
- Nahlásit
Já jsem právě hledala někoho kdo cvičí malá plemena, ale nikdo nebyl ochoten se se mnou zabývat a pomoci mi s výcvikem. Takže jsem byla ráda, když se mě ujal tenhle s ohařem. A můžu říct, že mi dost pomohl. Za dva měsíce jsem udělali dost velké pokroky. Poslouchá už jenom na píšťalku a dobře chodí u nohy, odložení skoro stoprocentní. Až na to odvolání od zvěře to je dobrý. Ale od té zvěře to je na dlouhé cvičení.
Vím, že parforsem na jezevčíka nemůžu, to bych ho mohla úplně zkazit, hlavně když ho pořádně neumím já sama. Takže na to jdeme po dobrým a občas dostane proutkem, ikdyž to hodně lidí odsuzuje. Když jsem ho učila chodit u nohy tak stačilo párkrát plácnout a pak už věděl.
|
Evička
|
# Zasláno: 24 Led 2005 14:37
- Nahlásit
Na píšťalku jsme v naší rodině skeptičtí a vůbec ji nepoužíváme. Když ji náhodou zapomeneš, tak se pes stává neovladatelným a co pak. U nás máme různé druhy pískání na pusu a na prsty. Parforsní způsoby nácviku jsou obtížnější než volné rozvíjení vloh a začátečníkovi nedoporučuji. My tento způsob výcviku taky moc nepoužíváme, výjimkou je disciplína aport. Odvolání od zvěře se ti nikdy nepodaří na 100%, to ale musíš brát jako normální. Lovecký pud se dá výcvikem přebít jen těžko. Dá se utlumit, ale stále zůstává. Takže pokud budeš chtít další rady, tak můžeš v této rubrice nebo přímo na můj mail. Jako ženské ti moc fandím.
|
Mirka
|
# Zasláno: 25 Led 2005 06:36
- Nahlásit
Ze začátku jsem ho učila normálně na slovo a pak jsem k tomu přidávala píšťalku a na tu píšťalku poslouchá mnohem líp takže já na ni nedám dopustit.
A díky za podporu.
Nepopisovala jsi náhodou ten aport na můjpes?
Mě moc aportovat nechce, jenom mi nosí křídlo z bažanta, ale dřevěnou činku mi nepřinese. Ale je to jen hravý aport. Nevím,jestli se někdy dopracujeme ke spolehlivému a přesnému aportu.
|
Evička
|
# Zasláno: 25 Led 2005 08:56
- Nahlásit
Na mujpes jsem nikdy nebyla až včera. A to hlavně proto, že taky byl již několikrát kritizován. Ovšem žádné příspěvky jsem tam nečetla. Aportovat jezevčíka jsem ještě nikdy na zkouškách, kde je aport pořádně neviděla. Jezevčík má ten handicap, že má nizké nohy a ani hlavu nemůže zvednout příliš vysoko. Takže aporty jezevčíků jsou spíše taháním a poponášením aportované zvěře. A úměrně tomu je také snižována známka. Většinou totiž potřebují více povelů.Takže k spolehlivému aportu se asi nedopracujete. Ale rozhodně to stále zkoušejte. Myslím, že jsi při nácviku udělala chybu v tom, že jsi začala s křídlem. Nejdřív jsi měla začít s dřevěnou činkou nebo balonkem. Něčím, co není tak voňavé. Potup u nás je ten, že nejdřív aportuje dřevěný kozlík. Ten potom v části, kde jej pes uchopuje omotáme srstnatou kůží, např. z králíka. Tím se učí na aport srstnaté. Pokud nosí kozlík spolehlivě, tak vycpeme kůži s králíka- čerstvě staženou- senem a aportuje tuto kůži. Ovšem přecházet na tento druh aportu se může až když pes perfektně pochopil význam tohoto příkazu. No a časem přejdeme na studeného mrtvého králíka a pak na teplého. Úplně stejně to děláme i s pernatou. Na zkouškách si totiž musíš tento druh zvěře donést s sebou a těsně před disciplínou jej zabít, aby aportované zvíře bylo teplé a vláčné. A pokud to nemá pes natrénované, tak buď nechce teplou zvěř přinést nebo ji začne okamžitě trhat a načínat. Obojí je samozřejmě nepřípustné. Ale tohle připadá v úvahu až např. u podzimních zkoušek a ty má složeno skutečně jen velmi málo jezevčíků. Nejsou to pro ně příliš vhodné typy zkoušek právě kvůli jejich tělesné stavbě.
|
Mirka
|
# Zasláno: 25 Led 2005 09:09
- Nahlásit
Já jsem to nejdřív zkoušela s dřevěnou činkou, ale tu vůbec nechtěl nosit. Do tlamy ji vzal, ale hned utíkal, ale to křídlo nosil skoro hned.
Teď jsem koukala, že přinášení je u zkoušek PZ, VP, VZ, ale většina jezevčíků mívá ZV, ZN a LZ tak ten aport asi nechám být. Z něj stejně asi vášnivý aportér nebude.
|
Evička
|
# Zasláno: 25 Led 2005 11:50
- Nahlásit
Já tě od toho nechci zrazovat, ale tak ´jak jsem psala v minulém příspěvku. Pro jezevčíka jsou ideální především zkoušky norování -bezkontaktní u nás, kontaktní na Slovensku(tady ale na to pes musí mít), dále barvářské zkoušky, lesní zkoušky. Zkoušky vloh taky, ale ty nelze jako klasickou zkoušku považovat. Takže ti radím, soustřeď se především na prostorové slídění na loukách, polích, sem tam nějaký remízek. Dále na pobarvenou stopu a hlasitost na stopě. Tohle jsou vlohové disciplíny, ty se musí postupně rozvíjet. Výcvikové disciplíny se pes naučí. A jak už jsem tady kdysi psala někde jinde, soustřeď se na disciplínu vodění na řemeni, ta se často podceňuje a zbytečně se ztrácí body. A hlavně bež se někam podívat. Zkoušky jsou veřejnosti přístupné.
|
Mirka
|
# Zasláno: 26 Led 2005 08:30
- Nahlásit
Tak se musím pochlubit. Včera jsme byli na naháňce prasete. Spíš se jenom kouknout. A když se střílelo tak to prase postřelili a ještě uteklo a my jsem ho se psem dohledali (nikdo jiný psa neměl,všichni si šli zastřílet). Barvu jsem zkoušeli jen párkrát a včera šel úplně krásně. Měla jsem ho na vodítku, ale v roští se mi nějak vyvlíknul a dohledal to sám. Hlásit sice nezačal ale našel ho.
|
Evička
|
# Zasláno: 26 Led 2005 11:44
- Nahlásit
No, tak to prosím tě moc často nedělej, alespoň pokud s ním nemáš složené zkoušky. Tam se totiž zkouší na krvi hovězí, s přidáním trávníku. Tahle uměle založená stopa pro psy moc nevoní a není pro ně až tak zajímavá. Pokud ho nejdřív budeš učit dohledávat v přírodě, tak ti pak nebude chtít chodit po umělé stopě a u zkoušek neuspěješ. Takže tohle ber jako prověření jeho kvalitních vloh pro práci, ale nedoporučuji.Navíc ho na dohledávku nemáš mít na vodítku, ale na barvářském volně rozloženém řemeni.
|