Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Zkušenosti s novofundlakem
Autor Zpráva
orlynka
# Zasláno: 20 Led 2005 14:45
- Nahlásit

Koupila jsem si stenatko novofundlandana, ale dela mi potize... Prvni vec je, ze pri hrani kouse az do krve, a kdyz jsem ho placla po zadecku, ci servala, stejne to nepomohlo. Co s tim?
A jeste jedna vec. Strasne se chce s kazdym pratelit, coz je taky obrovska chyba. Bojim se ho poustet vubec z voditka, ze by uplachl za nekym cizim... Jak ho toto odnaucit? Zanedlouho bude mit vic nez padesat kilo a nechci aby to dopadlo tak, ze me bude vlacet po celem meste ci utikat.
Dekuji za rady.

Liška
# Zasláno: 20 Led 2005 14:59
- Nahlásit

Ahoj. S tím kousáním:zkus ho zabavit něčím jiným,třeba hadrou,hračkou nebo mu dej kost z buvolí kůže,jen ať nekouše tebe.Většinou takoví mamlasi velcí se chtějí přátelit s každým,zkus ho nalákat na sebe ,hrou nebo pamlskem,musí vědět,že Ty jsi pro něj ta nejlepší zábava.
Přeji hodně úspěchů s mamláskem

nefer
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 15:07
- Nahlásit

Orlynko, štěňata se neplácají po zadečku, ale vytahají se za kůži. To je u všech ras stejné - plemeni (a tudíž velikosti psa) a věku přizpůsobíš jen sílu. Takže, když tě kousne: stačí ostré nesmíš, vytahání za kůži dostatečně razantně (tj. pes si toho musí všimnout, ale zase mu nesmíš utrhnout hlavu) a přetaň si ho na nějakou dobu všímat.
Nepíšeš kolik tvému štěněti vůbec je, ale nech ho seznamovat s lidmi, co nejvíce to půjde a co nejvíce ho měj na volno (samozřejmě ne v místech, kde se mu může něco stát). To že je přátelský není chyba, ale je jasné, že za každým běhat nesmí. Když ti bude za někým táhnout na vodítku: zase "nesmíš" a prudce škubnout zpátky. Pokud se bude chystat na volno, musíš to zarazit včas. Hned jak se k tomu přichystá. K tomu je právě dobré upevnit nějaký ten zákazový povel a dvouma skokama být u psa, abys mu to překazila. Třeba ho nasměrovala správným směrem. Nebo nechat štěníka táhnout couračku (pokud už je moc rychlý) a v případě potřeby ji přišlápnout a škubnout zpátky...chce to ale dostatečnou razanci a důslednoust

nefer
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 15:12
- Nahlásit

a samozřejmě to kompenzovat pochvalama, když se chová správně. Těch by mělo být alespoň dvakrát tolik a pořádných. Hodný pejsek lhostejně řečeno rozhodně nestačí. Neboj se dát psovi najevo, jak jsi spokojená, když mine člověka bez povšimnutí. Hodně si taky s pejskem hraj - ať jsi vždycky zajímavější než okolí, hoň se s ním, schovávej se mu, přetahuj se s ním o hračku, prostě všechno co ho baví.

orlynka
# Zasláno: 20 Led 2005 15:49
- Nahlásit

Davam ji vsechno mozne na kousani, ale ji zajimaji jen ruce. Vytahani za kuz jsem take zkousela a nebavila se s ni, ona odesla a pak kdyz zase prisla po nejake dobe, hrala jsem si s ni a bylo to to same...
Jsou ji teprve dva mesice, ale zanedlouho to bude macek
Dobre, zkusim ji tedy pustit navolno, snad neuplachne
Minule jsem ji mela navolno v noci, nikde nikdo, takze v pohode, ale ja ji volala, chtela jsem jit dom a schovala se ji, jelikoz nechtela poslechnout. Ona porad nikde, tak jsem vykoukla zpoza rohu a co nevidim??? Ona si tam zere nudle, ktere nekdo rozsypal na travu. Tak jsem sla za ni, pekne ji vynadal, vytahala za kuzi a pripla.
Doufam, ze neudelam nejake chyby ve vycviku, protoze pozdeji k jejich napraveni uz to nebude mozne

Liška
# Zasláno: 20 Led 2005 15:58
- Nahlásit

tak s tím kousanim,ona je ještě malá,ale pěkně paličatá,ale nesmíš polevit,jinak ti z ní vyroste obluda.
Já jsem to s bulmastifem dělala tak,že když mě kousal,tak jsem se zvedla a šla pryč,aby na mě nemohl.když přišel,tak jsem ho hladila,ale jak se zase zakousl,tak jsem zase odešla.Ale i věkem ho to přešlo. S tím na volno,radši bych si vzala dlohé vodítko,tak ho máš pod kontrolou a nemůže se nic stát ani ostatním ani psovi. (znám lidi,kteří mají panický strach ze psů,natož z takového mamláska)
S výcvikem:lákej si ho na sebe a hlavní povel je ke mně,takže přivolání,bez toho jsi včudu.

nefer
Člen
# Zasláno: 20 Led 2005 16:14
- Nahlásit

V tomhle věku ti ještě nemůže zmizet z dohledu! Schovávání si nech až bude plně naočkované, netušila jsem, že je to takové mrně. Teď je nejdůležitější, aby se seznamoval co nejvíce s lidmi a psy. Samozřejmě jen s těmi, o kterých víš, že jsou zdraví.
Neboj se ho pustit z vodítka (v bezpečných místech - tj. bez aut apod.). Takovéhle mrně se tě bude držet. Když ho něco moc zaujme, třeba ty nudle, nemusíš ho hned připínat, ale odtáhnout kousek dál (popř. potrestat - jeli to na místě), nasměrovat a se slovy "pojď" pokračovat v cestě.
A uč přivolání. Lákej ho k sobě, hodně ho oslovuj jménem a pokaždé, když přiběhne, pochval a podstrč nějakou tu dobrůtku.

orlynka
# Zasláno: 20 Led 2005 21:04
- Nahlásit

Ja ji ze zacatku jen odtahovala od tech nudli, ale ona se tam vracela, tak jsem ji pripla a odtahla.
Jinak s tim jak se ji vzdaluju, tak to zabira nejvic:tonguenes jsem ji zkousela mit na volno a kdyz tam neco snupala v trave a nevsimala si me, tak jsem proste pomalu sla pryc a volala ji- ona pribehla. Kdybych tam stala a volala at jde, tak by si me nevsimala, ale ted uz si me hlida
Takze uvidim, jak to bude pokracovat. Uz take umi povel sedni, ale jakmile ji chystam granulky do misky, tak porad vyskakuje do vzduchu strasne natesena, ze bude papu a kdyz ji velim, aby sedla, tak jsou trosku problemy, ale nedam ji to,az si sedne. A s lehni mame obrovske problemy. To ji vetsinou nalakam na nejakou hracku, aby si lehla, ale taky to neni porad
Myslite, ze to delam spravne?
Je dost tedy agresivni Dnes zase zlobila, zuzlala co nema, tak jsem ji prve servala a kdyz neposlechla, vytrepala jsem ji za kuzi a ona na me zacala silene vrcet, ale kousnout si nastesti nedovoli- tedy zatim...

Tonny
# Zasláno: 20 Led 2005 22:57
- Nahlásit

Je dost tedy agresivni Dnes zase zlobila, zuzlala co nema, tak jsem ji prve servala a kdyz neposlechla, vytrepala jsem ji za kuzi a ona na me zacala silene vrcet, ale kousnout si nastesti nedovoli- tedy zatim...
Z toho co píšeš začínám mít pocit jako by jsi z fenky měla strach. 2. měsíční štěně Ti (alespoň podle mne) nechce vědomě ublížit. Vrčením dává najevo, že se mu nelíbí, co sním děláš, ale na druhou stranu si už začíná zkoušet tak trochu budovat svoje místo ve městě. Ted si hlavně nesmíš nechat od něho nic líbit, novofundlanďan je dlouhosrsté plemeno MUSÍŠ ho naučit, aby si nechal líbit česání a další zacházení. Na druhou stranu, když si vzpomenu na našeho "drobečka" ten když se pustil do hry, tak dokázal udělat pěkné modřiny celé rodině, nakonec z něj ale vyrostl vyrovnaný a hodný pes (jen s tou srstí jsme to tehdy zanedbali a hodně težko se to napravovalo...)

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 08:37
- Nahlásit

Orlynko, no to je pochopitelné, že když budeš stát na jenom místě, tak si tě štěně moc všímat nebude. Proč taky, ty na něj přeci počkáš a ono má zrovna něco zajímavého.

Ja ji ze zacatku jen odtahovala od tech nudli,
To je k ničemu. Musíš s ním cuknout. Takže chytit za obojek a cuknout, razantně - popř. ještě u toho vytahat za kůži. ŽÁdné přetahování. Na to si zvykne a časem bude mít větší síli než ty.

ale nedam ji to,az si sedne. A s lehni mame obrovske problemy.
S tím sedni to děláš dobře. Časem to pochopí. V žádném případě si nesmí dovolit na tebe skákat. To by ji tké mohlo zůstat až do dospělosti a co pak. Lehni není zas tak jednoduchý cvik, jak se zdá. Být tebou ještě chvíli počkám, když ho nechápe. Tohle můžeš začít učit klidně až za měsíc. Nejdřív pořádně upevni sedni a zaměř se hl. na přivolání.
Je dost tedy agresivni tak jsem ji prve servala
Nedokáži si představit agresivní štěně
Ono si "jen" začíná budovat svou pozici. Orlynko, jak vypadá to tvoje seřvání? Třeba moje mamina, když "seřvávala" moji čubinu, znělo to tak, jako když jsem ji já chválila. Rozdíl byl jen v použitých slovech...No, ale vypadá to, že tvoje štěndo bude pěkně tvrdá palice. Tak se neunavuj nekonečným seřváváním a když dělá něco, co nesmí, rovnou po něm skoč, vytahej za kůži se slovy např.: co je to, nesmíš, fuj nebo tak něco. Pokud na tebe bude vrčet, okamžitě ho převal na záda a drž dokud se nepodvolí.
A přečti si tyhle články o výchově, nejsou psány jen pro RR:
http://www.rr.sk/nyathi/sk/index.htm
A taky si najdi v okolí dobrý cvičák. Myslím, že se ti bude náramně hodit.

orlynka
# Zasláno: 21 Led 2005 10:32
- Nahlásit

Servu ji tak, ze na ni proste zvysim hlas a rikam, ze nesmi. Vcera me tedy zas pekne dostala... Byla jsem s ni venku, mela ji pustenou na volno a kdyz jsem uz byla u vchodu, volala jsem ji a ona nic, ani jsem ji nevidela. Tak jsem za ni sla a ona si tam vesele neco strkala do tlamy. Chtela jsem ji chytit za obojek a vynadat ji, ale ona mi zacala utikatUz nejspis vi, ze kdyz neseka dobrotu a ja si pro ni pridu, tak ji ceka trest a ona se da na uprk. Co s tim? Jo jeste kdyz jsem ji chtela chytit, tak jsem ji nechtic chytla za kuzi, az zakvicela...
Znamena to, ze uz ma ze me strach? Co s tim? Omlouvam se, ze mam porad hloupe otazky, ale je to muj prvni pes.
Tak si tedy clanek prostuduji. Diky Nefer.

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 11:29
- Nahlásit

Tys ji chytla nechtíc za kůži, když zrovna do něčeho strkala nos? Tak to vážně nevadí. Z toho, že zakvičela si nic nedělej. Alespoň se jí to udrží v paměti. Zakvičí ti ještě mnohokrát (třeba až jí šlápneš na nohu) a pokud si na ni nebudeš vylévat zlost a přehnaně ji trestat, bát se tě nebude. Máma by se s ní taky nepárala.
To požírání je u štěňat věčný problém a bude ti trvat třeba hodně dlouho, než se to odnaučí. Pokud ti utíká, nesnaž se jí hl. honit. Pokud víš, že se od tebe nenechá chytit, je lepší se o to ani nesnažit a rovnou po ní něco hodit. Ani se nemusíš trefit. Důležité je, aby si toho všimla a uvědomila si, že na ni prostě můžeš. Ona nejspíš ztuhne a bude čekat co dál. Tak si ji přivolej, nech sednout, pochval a pokračujte v cestě. K tomu ale musíš paralelně trénovat právě přivolání. Aby věděla, co má vůbec dělat.
Za hloupé otázky se neomlouvej, nejsou hloupé. A je lepší se zeptat včas, než se za rok probudit, že svého psa nezvládáš. Na těch stránkách si prostuduj všechny články o výchově. Mě v začátcích hodně pomohly. Doporučuji vytisknout a přečíst vždy, když si nebudeš vědět rady. Já si to kolikrát prolistuji ještě dneska

V téhle době se ale zaměř právě na výchovu a na to, aby sis se štěnětem vytvořila pořádný vztah. Hodně si s čubinou hraj, ber na procházku její oblíbenou hračku, přetahujte se, hoňte se. Do toho trénuj přivolání. Urči si jeden povel, který budeš používat pokaždé. Pokud nechceš ke zkouškám je jedno, jestli to bude "ke mě" nebo "pojď sem". A pokaždé ji hodně moc pochval, musíš šílet radostí. Uč chůzi na vodítku, aby netáhla, aby nelítala za lidma..nemáš v okolí nikoho, kdo by měl dobře ovladatelného psa a pomohl ti v začátcích?

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 11:49
- Nahlásit

Jo, a Orlynko, moc nekřič. I trestat musíš s chladnou hlavou. Mělo by ti stačit jediné slovo, aby si psu něco zakázala, ale musí být správně pronesené a ani u toho nemusíš moc zvyšovat hlas. Nauč se prostě vrčet "nesmíš".

orlynka
# Zasláno: 21 Led 2005 13:03
- Nahlásit

Bohuzel nikdo tady v okoli nema takoveho psa, co bych dobre znala a kdyz jeste neni kompletne naockovana, tak si musi jeste chvili pockat nez ji za nejakym psem pustim.
Diky za rady, jsem zas o neco chytrejsi.

Fan
# Zasláno: 21 Led 2005 13:23
- Nahlásit

orlynko, když čtu tvoje příspěvky, je to jako kdybych bych četla, svoje, před 2 měsíci Měla jsem ty samé "problémi" jestli se to tak dá nazvat se svým psem Shiba inu, ale byli to problémi se mnou ne sním, je to taky můj první pes co se týče výchovy Ale teď po 2 měsících společného života, je to už lepší, některé věci při kterých vrčel, že se mu nelíbili jsme vyřešili piškotama, on si to nechá udělat a dostane piškot, teď už to dělá automaticky bez piškotu a bez vrčení, když jsem ho chtěla potrestat vytaháním za krkem, tak byla bitka, je to pan dominanta takže si nic nenechá líbit, byla jsem z toho taky vedle kde se to v něm bere, ale už mi došlo, že to k tomu patří, a že to budu muset vydržet a být tvrdší než on teď spolu chodíme do psí školky a už ho potřebuju jen odnaučit bát se lidí a být hnusnej na psi když je na vodítku, mahyrek uvidíš, že za 2 měsíce už to bude lepší, jen se nesmíš ustoupit ni o krok
a nespěchej na něj s tím učením všeho možného než to bude umět 100pro bude ještě dlouho....
to lehni zkus učit, že v jedné ruce jí budeš pomalu pokládat k zemi piškotek a od tahovat od ní a druhou jí budeš tlačit na hřbet,ale taky to hned po pár opakování dělat napoprvé, Šimi to takhle pochopil rychle, ale ještě pořád to nedělá zadarmo, jak se říká zadarmo ani kuře nehrabe, pokud nemám něco v ruce, neudělá nic, ale jak vidí, že za to něco dostane, udělá to napoprvé (teda u sedni ani ne to když už vidí piškot tak poslušně sedí ani neřeknu s) vyčuránek takže má smůlu musí vstát a posadit až řeknu

orlynka
# Zasláno: 22 Led 2005 20:56
- Nahlásit

Jeste bych mela dotaz
Netyka se to sice vychovy. Dnes mi zvracela- potvora jedna, ale co me zajima je to, ze vyvrhla granule, ktere nebyly jeste stravene? Davala jsem ji v 16h a ona to skoro v 20h vyzvracela, kdy mela dostat dalsi davku. Cim to muze byt? Krmila je tema granulema uz i chovatelka a ja v tom pokracuji, takze byla v poho, az ted. Nasypala jsem ji v 20h dalsi davku, ale radeji mensi a ona ji zblajzla jako by tyden nejdela. Krmim ji ctyrikrat denne po ctyrech hodinach. Nemuze to byt tim, ze venku zere snih nebo, ze po jidle blbne, i kdyz ma byt v klidu?
A jeste neco. Pritel ji byl vencit, mel ji na voditku, ona se mu vysmekla a utikala smerem na cestu, tak ji prislapl voditko a ona zacala kulhat, takze to neni moc osvedcena metoda. Asi si zvrtla nohu, tak doufam ze do zitrka bude v poho...

orlynka
# Zasláno: 22 Led 2005 20:57
- Nahlásit

Nebo to muze byt cervama? Pry je zamorena cervy, tak ji kazdy den davame tabletky, ktere urcil vet.

orlynka
# Zasláno: 22 Led 2005 21:05
- Nahlásit

Jeste se chci zeptat- nase fenulka strasne hodne pije. Chlemta vodu jako by byly 30stupnove horka. Je to normalni?

Lenka
# Zasláno: 22 Led 2005 22:12
- Nahlásit

Pry je zamorena cervy, tak ji kazdy den davame tabletky, ktere urcil vet[i][/i]

Každý den ji dáváte tablety na odčervení? Ty se dávají jednorázově a ne každý den.
Na to kousání, měla jsem středního knírače a ten mě taky jako štěně kousal, tak jsem to řešila tím, že jsem měla při ruce jeho hračku - uzel a strkala jsem mu to místo mých ručiček .
Pokud je pejsek krmený granulemi, tak je normální, že hodně pije nebo pokud hodně běhá. Můj se jde napít vždycky hned po nakrmení a potom asi tak za hodinu, když už mu to trochu strávilo, taky když přijdeme zvenku, tak letí k misce - i teď v zimě.

orlynka
# Zasláno: 22 Led 2005 22:33
- Nahlásit

To nejsou tablety primo na odcerveni, nevim na co to presne je- mela totiz i prujem, ale uz je v poho. Musi brat kazdych 12h pulku tabletky.

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 23:14
- Nahlásit

orlynka
S tou packou bych být váma počkala do rána a kdyžtak bych pak zajela na pohotovost na veterinu... Mně se povedlo jendou na psici šlapnout, bohužel ještě na packu, kterou měla před tím zlomenou... (byla hodně malá, běželi sme domu a ona ještě nebyl zvyklá uhýbat...) Hodně na tu packu pajdala a já byla vyklepaná, aby to neměla zlomený zase, protože mi na veterině říkali, že to chce víc času, aby to srostlo uplně pevně. My ale naštěstí máme známýho veta, tak sme mu zavolali, druhej den dojel a na psici se kouknul, zhodnotil, že zlomeny znova to nemá, dal jí na to provizorní dlahu a za pár dní psice lítala v pohodě.
Ale jde fakt o to, jestli psice bude kulhat i zítra a navíc taky zzkuste, jestli kulhá i při hře. Moje potfora věděla, že jakmile začne kulhat, tak de do náruče, tak to na mě zkoušela, když se jí nechtělo chodit, napřed sem jí to "žrala", ale pak sem si všimla, že pokaždé kulhá na jinou nohu, tak hold musela ťapat sama...

orlynka
# Zasláno: 23 Led 2005 09:10
- Nahlásit

Nase fenulka uz je v pohode, nepajda, takze super.

orlynka
# Zasláno: 23 Led 2005 09:11
- Nahlásit

Nase fenulka uz je v pohode, nepajda, takze super.

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 10:19
- Nahlásit

orlynka
Tak to je dobře Tak ji za mě podrbej za uchem

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání