Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / naskakování
Autor Zpráva
monikam
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2019 12:27
- Nahlásit

dobrý den,
mám taky prosbu, mám 4měs. štěndu na každého psa naskakuje a jde jim po uší a tahá, za vše co jde. Ráda bych ho to odnaučila, ale nevím jestli to tahání není jen štěněcí hra. To naskakování se snažím¨, být tvrdá, snažím se ho stáhnout, ale někdy bez úspěchu. Není nějaká rada, prosím.

děkuji

Fousisko
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2019 13:01
- Nahlásit

Ježiš neblázněte, žádná tvrdost! Na 4měsíční miminko byste taky byla tvrdá, že Vás zatahá třeba za vlasy nebo shodí omylem brýle????
4měsíční štěndo je taky mimino, to, co popisujete je normální chování hravého štěněte a nezaslouží si žádnou tvrdost.
Zaprvé, když už se váš prcek "zakousne" do jiného psa, tak v žádném případě netahat, ale jemně pejskovi otevřít tlamku a pak teprve sundat, aby nedošlo ke zranění druhého psa. Prcek má zuby jako jehličky.
A zadruhé, pokud ten druhý pes štěněcí hru bere a nevadí mu to, pak prcka nechte blbnout.
Mého psa (4letý knírač) tuhle tahal za uši a fousy 7měsíční stafbul, blbli spolu jak splašení, skákali po sobě a ten stafík mému psovi dokonce i nějaké fousy vytrhal, ale dokud jsem viděla, že to můj nebere jako omezení vlastní svobody, nechali jsme je, ať si hrajou. Vypadalo to na první pohled velmi drsně, ale ti dva si prostě sedli a hráli si naplno. Proč tohle nedovolit, když to oba psi chtějí, resp. když víte, že jde o hru? Zasahovat má smysl ve chvíli, kdy vidíte, že to druhému psovi je nepříjemné. Pak ale platí to již výše řečené - postupovat opatrně, aby nedošlo omylem ke zranění nikoho.

4měsíční pejsek ještě také dlouho neudrží pozornost, takže nácvik čehokoli musí probíhat hravou formou a hlavně v krátkých sekvencích, ale zase třeba X krát za den. Ale žádný dril, opravdu hravě a pozitivní motivací.
Ale i takhle malému prckovi se musí nastavovat mantinely, ale musí to pro něj být srozumitelné. Např. hrajete si, pejsek po vás skáče a chce pokračovat ve hře. Vy už ale chcete hru ukončit. Já to svého psa učila tak, že jsem řekla klidně, nicméně důrazně DOST a na jeho další pokusy o hru přestala reagovat. Když skákal, obracela jsem se k němu zády, nesahala na něj. Jakmile toho jen na chvilku nechal a třeba si sedl a koukal, okamžitě jsem jej pochválila a odměnila za to klidné chování. Velmi rychle pochopil, že když se řekne DOST, má se uklidnit, protože pokud v klidu nebude, nedostane, co chce, tj. mou pozornost.
Samozřejmě, že venku, kde je spousta vzruchů pejsek takto snadno reagovat nebude, proto je potřeba to dostatečně natrénovat v klidnějším prostředí a zkoušet to i venku až ve chvíli, kdy již bezpečně ví, co se po něm chce.

A co máte vlastně za plemeno?

monikam
Člen
# Zasláno: 4 Říj 2019 13:40
- Nahlásit

jste zlatá, moc děkuji. Nerada bych na něho chtěla být zlá to ani neumím, ale byla bych ráda, abych mu ukázala pomalu co a jak. A proto jsem ráda, že jste mi napsala jak jste to dělala vy. Je to miminečko, ale
bojim se,až bude větší, aby mu nenarostly křidélka a neměl pak problémy.

Je to Bostonský teriér, ale je to teda zlatíčko, ale živoučkej a občas za chrochtá tak ho někteří pejsci nemusí a on právě to jak se rozčilují a štěkají na něj, tak se mu moc líbí.

Fousisko
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2019 11:34
- Nahlásit

monikam

Jé, bostonek. To jsou roztomilí hafíci. Ten teriér v něm je, ale moje zkušenost s bostonky je vesměs pozitivní.
Je potřeba prckovi nastavovat přiměřeně hranice, snažit se o tu pozitivní motivaci. Je možné, že až bude v pubertě, budete mít pocit, že vše, co se dosud naučil, najednou zapomněl, ale puberta je prostě fakt puberta. Musí se přetrpět, nevyměknout, to, na čem jste trvala předtím, na tom trvat dál, ale počítat s tím, že si pejsa bude možná stavět hlavu a "dělat, že neslyší". Budou s ním cloumat hormony, ale později se to upraví a vychladne. Obvykle kolem těch 3 let už je pes fyzicky i mentálně dospělý. Nesmí se ale opravdu jen spoléhat na to, že po pubertě to přejde samo. Pravidla se musí dodržovat pořád a pokud nejsou nastavena štěněti, dospělý pes sám poslouchat nezačne. Teď máte mimčo, nechte ho si hrát, oni mu i ti ostatní psi po psím "řeknou", kdy už přestřelil a on si tu intenzitu hraní začne regulovat přirozeně sám. No a co se týče toho "naskakování" ve smyslu "machrování" na jiné samečky, tak v tomto věku bych si myslela, že to je opravdu ještě jen hra...takové to machrování ve smyslu, že se potkají dva pejsci a jeden na druhého naskočí s tím :"já budu šéf, ty budeš poslouchat a pak bude vše OK", to obvykle pejsci zkouší (aspoň dle mých zkušeností) v závislosti na povaze psa nejdříve od půl roka, ale právě nejvíc v tom období puberty, tj. okolo 1 roku, ale někdy i dříve.
Ona si ta štěňata tím naskakováním vlastně zkouší jak sexuální chování, tak tu "nadřezenost", ale je to pořád hrou.
U pejsků stejné velikosti, když "po sobě skáčou" a chvíli je dole ten, chvíli druhý, přičemž u toho zle neštěkají, nevrčí, dávají si navzájem prostor, střídají si ty role, tak je to pořád hra a v pořádku. To bych nezakazovala. Ale nechat dostatečně pohrát, pak ukončit, pejska si zavolat, odvést, pochválit, pak jim třeba zase dát možnost hrát si dál...Tím trénovat to, že i hra nemůže trvat věčně a pejsek by Vás měl vnímat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání