Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Zkouška ZZO
Autor Zpráva
Gimi
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2018 14:07
- Nahlásit

Zdravím, měla bych pár otázek týkající se zkoušek ZZO.
Příští rok bych se psem chtěla na zkoušky. Nikdy jsem na žádných nebyla, tak zjišťuji kde co jde

Četla jsem zkušební řád a zde je uvedeno, že pes musí mít řetízkový obojek, ne látkový. Proč? Řetízkové nechci. Používala jsem dříve na NO, ale teď mám malého psa a ten řetízkový se mi prostě nelíbí. Jak velký problém to je?
Pak další - náhubek. Musí být? A jaký? Máme jen nylonový, který teda ještě neumí nosit (zapracujem na tom). Kovový mu nebyl žádný
A pak ještě taková drobnost - při nošení vodítka přes rameno, má být na levém rameni křížem na pravý bok. Já ho nosím obráceně. Vím, že je to prkotina, ale na levém rameni by mě to rozčilovalo
Díky všem. A pokud bude mít někdo potřebu mé otázky častovat slovy, že na blbý dotaz, blbá odpověď, tak ať raději nemarní čas.
Díky

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2018 18:38
- Nahlásit

Latkovy obojek proste mit nemuzes, protoze ve zkusebnim radu je jasne dane, jakou ma mit pes vystroj na zkouskach. Cvic si s latkovym, na zkousky holt musis dat retizkovy. Kdyz nastoupis s latkovym, rozhodci te nejspis upozorni na spatny obojek a nepusti te na poslusnost. Nahubek to samy, ano, musi na ty tri cviky byt. Zalezi, co to je nylonovy. Snad ne nejaky fixacni k veterinari. Pes musi v nahubku dychat s otevrenou hubou, idealne si tam zivnout, nepises, co mas za plemeno. Na ZZO mely civavy i uhackovany kosicek. Na noseni kosiku zapracuj, at si pes zvykne a nesundava si kosik nohou. A drobnost s voditkem, zvykni si zase dle zkusebniho radu ty na noseni voditka pres leve rameno, nebo si voditko sroluj a schovej do kapsy - ale moc nechapu, kde tam vidis problem, kdyz vetsina veci je na voditku a voditko sundavas jen kratce na aport, odlozeni a privolani.
Neni to blba otazka, jen se ptas na veci, ktery jsou jasne definovany (typ obojku, zda musi byt kosik, kde mit voditko).
S timhle by ti meli poradit u tebe na cvicaku.

Neumi
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2018 19:40 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

řetízkový obojek proto, protože pod něj neschováš např EO, ostnáč...

a pokud se dobrovolně hlásíš na zkoušku dle nějakého ZŘ tak se hlásíš k dodržování tohoto ZŘ a je poměrně zbytečné debatovat o jeho podmínkách.

Gimi
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2018 07:31
- Nahlásit

Fifi: děkuji za odpověď. Nehodlám to bojkotovat, jen mě to zajímalo, proč to tak je.
Nylonový je normální náhubek, ne fixní. Pes v něm má prostor na otevření tlamy.
Mám ČSP, ale ještě je to mlaďoch, tak snad i ten náhubek nacvičíme.
Vodítko je spíš můj problém

Fousisko
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2018 13:56
- Nahlásit

Gimi

Ještě doporučuji k tomu, co už bylo řečeno, navyknout kvůli zkoušce psa i na ten řetízák. Aby se nestalo, že budete cvičit s látkovým, na zkoušku navlíknete řetízák a pes se šprajcne, protože bude mít na krku něco, na co není zvyklý....

A ještě - z vlastní negativní zkušenosti - doporučuji mít na zkoušku nejen dobře připraveného psa, ale být připravena i sama. S předchozím psem jsme kdysi během jednoho víkendu chtěli složit ZOP i ZZO. Přestože pes měl natrénováno dobře, cvičil moc pěkně, spolupracoval, rozhodčí nás tehdy stejně od zkoušky vyrazil za "ovlivňování vodítkem". Pejsovi tehdy stačily jen ty povely, jenomže já se nedokázala (nervy pracovaly) kontrolovat a takže mi sem tam ta ruka s vodítkem "cukla". Přestože pes jinak vše splnil minimálně na "velmi dobře", ke druhé části nás rozhodčí vůbec nepustil....Takže na to taky bacha. Já si po té zvorané ZZO večer zkoušela neovlivňování vodítkem nejen se psem, ale i sama na sobě , abychom druhý den aspoň tu ZOPku dali a aspoň to se povedlo.

Assis
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2018 21:14
- Nahlásit

On si člověk rychle zvykne na vodítko na správném rameni. Já jsem si dlouho nepamanovala, jak ho mám mít, dokud jsem fenu netřískla karabinou po hlavě při nandavání na špatnou stranu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání