| Autor |
Zpráva |
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 17:27
- Nahlásit
Dobrý večer,
obracím se na vás s velkým problémem. Naše fenka Nella - 4 roky , boloňský psík je poslední dobou hrozná potvůrka. Celé ty roky vše fungovalo jak má, pak přišlo stěhování, změny....
Trávila sama v bytě i osm hodin, chtělo to hodně trpělivosti, ale vše jsme chápali.
Před čtyřmi měsíci jsem otěhotněla a jsem na rizikovém doma. Vše se upravilo, neštěká doma, nevyje, nečůrá, chodíme hodně ven. Ale ted, poslední měsíc, kdykoliv jdu jen ke kotli přiložit nebo s odpadkami, schválně se mi vyčůrá kamkoliv. Nebo vykadí. Není to o tom, že by se jí tak chtělo, když ujdeme x kilometrů a je vyvenčená opravdu důkladně. Dělá to, že ji nechám chvilku samotnou doma. Ale opravdu ji všude brát sebou nemůžu. Už mě nebaví každý den 3x i více utírat louže jen co se vrátím po 5 minutách ze sklepa. Po návštěvě obchodu mě tu čeká dvojnásobná nadílka. NEdovedu si představit, že tohle bude dělat až tu bude miminko. Podlaha se nám začíná vlnit a kroutit a já jsem ve stresu, místo abych si užívala klidu.
Potrestat ji také nejde. Stačí se k ní priblížit s prstem vztyčeným a výhrůžným hlasem a už vrčí, cení zuby a je připravena zaútočit.
Poraďte prosím co s ní.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 18:12
- Nahlásit
Lucie1985
Potrestat ji také nejde. Stačí se k ní priblížit s prstem vztyčeným a výhrůžným hlasem a už vrčí, cení zuby a je připravena zaútočit.
Zkuste se zamyslet od konce. Ona není připravená zaútočit, ona se k smrti bojí.
|
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 18:20
- Nahlásit
Aha, k smrti vyděšený byl můj syn, který k ní zrovna přišel a kousla ho do prstu. Nikdy ji neřekl křivého slova, prostě přišel v nvhodnou chvíli na nevhodné místo. To jsem spíš k smrti vyděšená já, že jednou někoho pokouše. Nemůže si přece dovolovat všechno..
A co třeba když v noci vyleze v kuchyni na stůl, vše rozkouše, načůrá tam a jde spokojeně spát?
Také to udělala ze strachu? A opravdu hlady ji netýráme, je spíše macatá než naopak...
|
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 18:22
- Nahlásit
Jistě chápu, že je to projev strachu, ale nikdy jí nikdo z nás nic neudělal, aby takto reagovala. Žádné bití, tresty, vždy to byl zvýšený hlas, přísný výraz a vztyčený prst-
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 18:28
- Nahlásit
Lucie1985
a když víte, že v noci může dělat neplechu, zkuste pořídit zavírací pelech, nebo prostě klec, čuba bude tam, kde má být a nehrozí, že udělá něco, za co ji pak budete trestat/kárat. když bude mít i svůj vlastní zavírací pelech, kde se bude moct schovat, nikdo ji tam nebude otravovat, vyhnete se i konfrontacím se synem...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 20:09
- Nahlásit
Lucie, vlastně nevím, na co vy si stěžujete...nejspíš na sebe Fenka je nevychovaná a rozmazlená a dělá si co chce. Nejspíš celé 4 roky, jenže doteď vám to až tak nevadilo. S přestěhováním a stresem, se její chování dá se říct, jen vyhrotilo a vy nejste ve stavu, kdy už se vám to chce tolerovat. Obě máte nervy, každá z něčeho jiného. Fence nastává ještě další změna s mimčem a vy se rozhodnete, že teď to vyřešíte. Během pár minut, co jste kazili 4 roky? Smiřte se s tím, že to hned tak nepůjde. Zkuste se zamyslet, protože něco děláte hodně špatně, když se fenka chová, jak se chová. My, co jsme vychovali několik velkých psů, nějak těžko chápeme, že u vás s prckem to nejde. Bylo by třeba, to u vás vidět na živo. Neberte to jako útok na vás, ale mám taky sousedku, která tvrdí, jak svého malého psa miluje, ale v životě jsem ji neviděla na něj promluvit vlídné slovo, pohrát si s ním, či jen vzít ho na klín, když on za ní přiběhne. Jen po něm neustále řve a nechápe, že ji neposlouchá. I takový může být přístup ke psu. A dva pohledy. Ona je přesvědčená, že psa miluje a já...vůbec nechápu, proč ho vlastně má.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 21:30
- Nahlásit
K tomu, co píše worick, ještě přidám - co ten pes má celý den (život) na práci? Píšete, co dělá špatně, vy tomu říkáte naschvál. A dělá tedy něco dobře? Děláte spolu něco hezkého? Užíváte si nějakou společnou, oběma (!) příjemnou aktivitu? Pokud je váš i její život jen stres, napětí a vaše naštvání, pak to není atmosféra pro harmonické soužití psa a mimina...
|
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2016 23:05
- Nahlásit
jak jsem již psala, chodíme spolu každý den na dlouhé procházky, je se mnou co to jen jde, hrajeme si s oblíbenými míčky, věnuji se jí jak to jde.
Ano, jsem ve stresu. Ono taky jak ne, když jdu domů s pocitem co tam zase bude a mám třeba načůráno v prádelním koši.... Nebo v pantoflích... Nevím, ale dělám všechno na maximum. A opravdu rozmazlená není. Není to můj první pes, ale tohle jsem nezažila. Kdyby jí bylo přes půl roku, řeknu puberta, ale ted??..
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2016 00:08
- Nahlásit
Lucie1985
Ano, jsem ve stresu.
A jak má být při tom ona v pohodě, když z vás cítí napětí a nemá tím pádem oporu?
načůráno v prádelním koši.... Nebo v pantoflích...
To je klasický projev obrany plynoucí ze strachu - má strach, protože domá nemá možnost kontroly prostoru - jako obranu použije to nejbezpečnější, co zná, pach psovoda, v koši s nevypraným prádlem, v pantoflích, v posteli, na pohovce - a když jí to ještě nestačí, zesílí pach psovoda svým, vymočí se tam, aby se cítilůa co nejbezpečněji.
v noci vyleze v kuchyni na stůl, vše rozkouše, načůrá tam a jde spokojeně spát
To považuji za dost klasický projev nedostatku respektu k psovodovi a značnou absenci pravidel a mantinelů ve smečce. Setkávám se s tím takhle hlavně u malých plemen.
Takže stejně jako ostatní tady, usuzuji na nedostatek vzájemného respektu a důvěry, možná trochu zbytečný přebytek lásky, nedostatek srozumitelných pravidel, něco špatně nastavené v komunikaci. A potřebu základní věci - klidného a stabilního psovoda.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2016 21:25
- Nahlásit
Lucie1985
No asi si fenka zvykla, že jste pořád doma a samotu už těžce nese, takže bych to viděla na nácvik samoty, ono tohle je docela častý problém, stačí delší nemoc, mateřská, pes furt s někým a pak se lidi diví.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2016 20:43
- Nahlásit
Lucie1985
Potrestat ji také nejde. Stačí se k ní priblížit s prstem vztyčeným a výhrůžným hlasem a už vrčí, cení zuby a je připravena zaútočit. .......to je kousek prvního příspěvku. nechci být protivná,ale jak psa chválíte a trestáte tedy? upřímně řečeno
nějak si neumím představit, že by na mě můj pes vrčel a to, že bych čekala jeho útok na svou osobu jsem neměla ani v blbej snech. musíte fofrem nastavit mantinely sobě i psovi a důsledně je dodržovat. bát se vlastního psa je ..to není život pro nikoho.
osobně bych našla v nejbližším okolí někoho,kdo by situaci viděl a mohl pomoct. "papírové" rady se můžou minout účinkem, pokud situaci npopíšete uplně přesně a to nemusí být, že by jste nechtěla,ale že to prostě nevidíte......
|
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2016 14:31 - Změnil/a: Lucie1985
- Nahlásit
Děkuji všem za rady...
Situace se má tak, že jsem se byla radit s naším veterinářem, kterému jsem dopodrobna situaci popsala, nic méně mi řekl, at jem trpělivá a vyčkám změny k lepšímu... No tak snad.
I když dnes tomu nic nenasvědčuje. Ráno na půl hodinové procházce ani nečůrala ani nekakala, nechala si to čtvrt hodiny po příchodu do tepla. Ano, venku ji zřejmě byla zimečka, doma se topí, tak proč ne. Trpělivost mi dochází a kdo se mi diví, at to jde zkusit. Rázné domluvení že tohle ne, způsobilo pouze vrčení, cenění zubů a zaujetí bezpečného místo v roku kuchyně pod židlí.
Nechci po ní žádné extra věci, jen aby chodila čůrat a kadit ven, když s ní chodíme několikrát za den. Nic jiného dělat nemusí. Tohle je podle mě nutný základ. A ano, v bývalém bydlišti tohle dělala pouze jako štěnda a v pubertě, občas nějaká nehoda, ale co dělá tady, to jsem nezažila.
Nedovedu si představit že se mi bude plazit batole po zemi a projede nějakou louží... Nehledě na bacily z moči a stolice, zápach, který lze jen těžko odstranit, pokud se vám vcucne hluboko do plovoučky či koberce...
|
Lucie1985
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2016 14:40
- Nahlásit
worick Nesuďte mě, když mě neznáte. NEchápu jak můžete říct, že je fena rozmazlená jistě celé 4 roky a mě to nevadilo. TO mě opravdu uráží. Trefovat se do druhého a dělat ramena umí KAŽDÝ, ale poradit když je někdo v nouzi, kdepak... Děkuji za dlouhý koment, který mě jen utvrdil v tom, jak dokonalý psovodi mezi námi jsou...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2016 23:21 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Lucie1985
jsem se byla radit s naším veterinářem
To není moc dobrý nápad. Pokud je ten veterinář opravdu (jen) veterinář, nechal bych od něj posoudit zdraví pejska, ale neptal bych se ho na věci kolem výchovy, etologie, výcviku ... Podle mých zkušeností to veterináři (jako jen veterináři) moc neumí.
Nesuďte mě, když mě neznáte. NEchápu jak můžete říct, že je fena rozmazlená
To jistě ne, neznáme vás nikdo. A není dobré, když se kdokoli cítí uražený.
Když ony jsou ale z vašeho popisu některé věci docela zřejmé s velkou pravděpodobností, protože lidé tady mají se psy každý nějaké zkušenosti.
Takže i když možná něco zní na první počtení urážlivě (možná i moje poznámky výše?) stojí za to se nad nimi trochu zamyslet.
Rozhodně nechtít hledat chybu jen v psovi (pokud je fyzicky zdravý). Ten pes vám nedělá schválnosti.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2016 08:50
- Nahlásit
Já jako ideální variantu podle toho, co píšete, vidím najít fence jiný domov.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2016 00:07 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Lucie1985
Je ale ještě jedno řešení vaší situace s fenkou. Najděte si na netu (nebo v parku) jiné fórum, kde vám váš náhled na problémy vaší fenky schválí - může za to ona, dělá naschvály.
A pak to má dvě řešení:
A - zahrnete jí všeobjímající nekonečnou láskou a počkáte, až se to vyřeší. Nebo:
B - při příštím výskytu nějakéího problému jí dáte pořádný vylágoš a budete tak postupovat do doby, než se to vyřeší.
Jistě vám alternativní fórum schválí i jedno z těhle řešení.
|