Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Stopy
Autor Zpráva
birma
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 17:40
- Nahlásit

Protože mám se stopama problémy a vím, že nejsem sama, tak mám pocit, že právě takovéto fórum tu chybí

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 17:48
- Nahlásit

Ja se stopovanim problemy nemam Zacla jsem s nacvikem, kdyz byli pejskovi asi 4 mesice. Idealni je udelat vyvar, tim cakat po stope a obcas dat kousek masa. Pes to pochopil velmi rychle a ted uz to zvlada jen na granule.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 17:53
- Nahlásit

niniel
kdybych se na vlastní stopě neztrácela, tak bychom problém neměli
Dneska jsem našlápla dvě, podle rad Tchoře a šel mi krásně, akorát na tý druhý jsem přešla lom a stáhla ho sebou

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 17:55
- Nahlásit

[b][/b]birma
S tim mam obcas taky problemy, ja si to pocitam-treba pet kroku rovne, pet vlevo, pet rovne a tak A navic je preci jen trochu videt, kudy jsem sla-kdyz si tedy vyberu vyssi travu.

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 17:56
- Nahlásit

birma
Nebo chod na stopu s nekym a ten at si to pamatuje

Lester
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:04
- Nahlásit

já si stopy taky nepamatuju...a tak si s sebou nosím bloček a tužku...ideální věc...kreslím si každý krtinec a každý papírek nebo trs trávy na poli...většinou už problém nemám...jinak se ztratím i na rovným úseku.-)

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:07
- Nahlásit

Lester
To je fakt dobry napad Ale jak se znam, tak stejne na blok budu zapominat A navic moje uroven kresleni by me spis matla nez by mi pomahala

birma
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:15
- Nahlásit

niniel
to zkoušim taky, jenže když pak du se psem, tak se na něj tak soustředim, že zapomínám počítat...... já si vždycky říkám třeba vedle tý velký kytky vlevo a když to du se psem tak je těch kytek 10

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:42
- Nahlásit

birma
Presne vim, co myslis. Ja vzdycky jdu a reknu si: U drnu doprava, pak jdu se psem a nevim, ktery drn jsem myslela

birma
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:51
- Nahlásit

niniel
to je přesně ono...loni jsem timhle systémem "naučila" psa stopu simulovat, takže začínáme prakticky odzačátku (akorát už těžší stopou).

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:53
- Nahlásit

birma
Idealni je proste uz jen jit, mit psa na hodne dlouhem voditku a spolehat se na to, ze je z nas dvou ten chytrejsi a zvladne vsechno najit

birma
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:55
- Nahlásit

niniel
no to právě nemůžu.... holt si příště vemu ty brejle.....

niniel
Člen
# Zasláno: 18 Led 2005 18:56
- Nahlásit

birma
Ja vim Ale byla by parada, kdyby se clovek jen prosel a pes to 100% zvladl.

Anna
# Zasláno: 19 Led 2005 08:42
- Nahlásit

Taky si maluju na stopě, ne tedy tak podrobně, ale prostě si stoupnu na pole představím si kudy půjdu: tam na ten sloup a přibližně u těch stromů udělám lom, to si načrtnu a pak už jen dokreslím kde přesně jsou lomy. Naštěstí jsem "chyběla" když náš bývalý výcvikář donutil lidi, aby našlapali stopy a odkládali klíče, peněženky, atp. a pak museli hledat.
Prý to bylo dost dobrý. Asi bych nic nenašla

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 08:54
- Nahlásit

Anna
Slepy stopy jsou ale opravdu dobry, nemusis tam davat klice, ale normalni predmety na nauceni se pamatovat si stopu neznam lepsi metodu. Asi si budu muset jich par zase naslapnout.

Sendy
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:34
- Nahlásit

Souhlasím s Tchořem a taky si to budu muset zopáknout . Na stopu sice můžeš dávat klasické předměty, ale ty klíče, peněženka ap. Tě donutí naučit se chodit slepé stopy
Mám ale jiný problém.....jak mám donutit psa, aby na nášlapu si pořádně načuchal. On tam přijde, čuchne a vyrazí. Pokud ho chci na nášlapu přidržet a ukazuju mu i, kde si má čuchnout, tak na mně kouká a nezájem. Mám ho nechat, pokud mu to stačí? Jde mi o to, že se s ním chci zaměřit z větší části na stopařinu (jen velmi málo stop měl pod 90b.), tak mám obavu, že u těžších stop mu už ten rychlý "náčuch" nebude stačit. Teď začínám zkoušet toto.....nášlap udělám cca 50x50 cm, psa do něj položím, aby si mohl načuchávat, a mezi tím si připravím stopovačku, pak připnu a vyrazíme.
A druhá věc, se kterou si moc nevím rady....lomy. Někdy ho vycvakne tak, že se málem zlomí, někdy popojde 1-2m, vrátí se, jde na druhou stranu, tam si to ověří a vrátí se zpět na stopu a pokračuje. Je to tak 40:60.

Evička
# Zasláno: 19 Led 2005 15:13
- Nahlásit

My u loveckých psů když nacvičujeme stopy, tak většinou ve vysokém lese a bílou křídou si kreslíme na stromy přesně kudy jsme šli a je to v pohodě, nikdy se nespleteme. Zkuste to taky tak. U změny směru udělám jinou značku a hned vím, že teď doleva nebo doprava. Výhodu to má i tu, že je vidět i daleko dopředu na "bílé stromy", takže mám i jistou orientaci, jak jsme na tom.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:15
- Nahlásit

Evička
malokdo se spotrovnim psem bude delat stopy v lese, idkyz je to podle mne skoda, prace v lese je pro psa zajimava zmena a mel by bejt schopnej delat na jakemkoli terenu.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:25
- Nahlásit

Tchor
Tak jsem dneska vzala zase pesana na stopy. Už potřetí podle tvejch rad. Šel úplně nádherně a fakt pomaličku - úplně klidnym tempem. Akorát některý odměny stejně přešel - možná se zkutálely ze svahu. Chtěla jsem ho k nim nasměrovat, ale v tý spoustě starýho listí jsem je nenašla..... Fakt se mi to líbilo, protože i když se odměna evidentně skutálela i jenom kousek od stopy, čuchal ke stopě a ne kolem. Takže díky

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:39
- Nahlásit

Nemas zac

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:52
- Nahlásit

Tchor
Kdy bych měla nejlépe začít chodit na cvičák? Myslím příprava na nějakou zkoušku. Naučí mě tam třeba i ty stopy nebo to mám naštudírovat sama?

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 18:04
- Nahlásit

Terri
univerzalni odpoved je co nejdriv. a to jestli te nauci veci na zkousku vcetne stop zalezi hodne na tom co si vyberes za cvicak a na tom jak se budes snazit aby te to nekdo ucil, kdyz nebude snaha z tve strany nikdo te nic ucit nebude.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 18:11 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

aby te to nekdo ucil, kdyz nebude snaha z tve strany nikdo te nic ucit nebude.
jako ve všem - to mi říkat snad ani nemusíš, tati

univerzalni odpoved je co nejdriv.
please, to je co? V půl roce? Později, dřív? Rozuměj, aktivně jsem nikdy na žádným nebyla, štěně doufám bude na prázdniny, a teriér je rodičovský, takže jsem mu mohla dát základní poslušnost a pak jsem se odstěhovala (teď jen venčím .
Jinak, jestli Ti tyhle otázky přijdou úplně trapný nebo zbytečný, tak štěkni, já to vezmu

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 18:29
- Nahlásit

Terri
jako ve všem - to mi říkat snad ani nemusíš, tati
Ty delas jako by to bylo samozrejmy, jenze ja mam tech zkusenosti s lidma co prijdou na cvicak docela dost. Nejakou trochu snahu ma tak cca 1% z nich. ono to totiz znamena jezdit na cvicak pokazdy kdyz se tam neco deje, zustavat tam kdyz cvici instruktori sami a koukat jak to delaj ptat se jenom na upresneni toho co nepochopis sama, jezdit po jinejch cvicacich a koukat jak cvici tam atd. Pak te cvicici jadro cvicaku po case docela ochotne veme mezi sebe.

please, to je co? V půl roce? Později, dřív?
ja se stenetem chodim na cvicak od okamziku kdy ho mam, to znamenaod dvou mesicu u mejch odchovu uz tak v peti tejdnech.

Jinak, jestli Ti tyhle otázky přijdou úplně trapný nebo zbytečný, tak štěkni, já to vezmu
Zbytecny urcite nejsou a klidne se ptej dal.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 19:00 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Tchor
to bylo samozrejmy, jenze ja mam tech zkusenosti s lidma co prijdou na cvicak
Tak pokud to bereš takhle, tak všechna čest. Nechci se zastávat těch, co si myslí, že "cvičák je naučí" a nikoliv "já se za pomocí cvičáku naučím", ale někdy je to o tom, že se těch zkušených bojím(e) zeptat na různý věci, protože se na to zatváří všelijak. Pro mě je to novinka, pro něj rutina a samozřejmost. Pak vypadáš jako blb a také se tak za chvíli cítíš . Nebo chybí čas apod. a ty nechceš ještě víc zatěžovat a být označena za otravu (Teď nemluvím o individuálním výcviku, ale o tom "hromadném"). Takže dík. A dostat se do jádra - aby bylo zdravé, pak to musí být jak píšeš, ale to zase vidím na F1. Co třeba lidé, co nemají takové ambice ani psy a chtějí cvičit pro radost svou i psí.. (a takoví třeba mají více koníčků nebo aktivit se psy a tak nejsou v kontaktu tak často a intenzivně.. má je jádro dávat k periferii?)
Ale je fakt, že pejskař tělem i duší Ti poradí a ten tvůj pocit odbourá

stenetem chodim na cvicak od okamziku kdy ho mam, to znamenaod dvou mesicu u mejch odchovu uz tak v peti
Díky za konkrétní odpověď

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 19:22
- Nahlásit

Terri
Co třeba lidé, co nemají takové ambice ani psy a chtějí cvičit pro radost svou i psí.
Na beznem cvicaku neni cas se venovat vsem stejne opravdu neni v silach nikoho udelat poradne 30 psu. takze se poslusnosti zjednodusujou radou misto aby se delalo s kazdym psem jinak podle jeho soucasneho stavu vycviku. to same je v podstate pri obranach s kruhovkou,pouzivaji se univerzalni metody misto aby se delali metody na jednotlive psy atd. tohle resi dve veci bud malej cvicak s max dvaceti clenama, nebo probojovani se do jadra cvicaku a cvicit mimo klasicke cvicebni hodiny. U tech malych cvicaku, ale zase mas malo lidi od kterych se muzes neco ucit a tim padem i malo metodik na porovnani. Vse ma sve pro a proti.

Nas cvicak je trochu jinej protoze se udrzelo v podstate akorat to jadro kdyz nemame plac.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 20:24
- Nahlásit

Tchor
Tak potřebuju další radu
Pes na mě vidí, když šlapu stopu (bohužel to jinak nejde, protože kolem chodí spousta psů a chci ho mít pod dohledem). Dneska jsem našlápla stopu rovnou a krátkou. Pes mi jí šel poměrně hodně rychle a přemýšlím nad třemi důvody. Zajímalo by mě, který ti přijde nejpravděpodobnější
1. Pes na mě vidí a pokud jdu rovně, tak se nebojí že vybočí ze stopy a jde rychleji (proti - přecejenom to byla taková vlnovka a on šel přibližně dobře)
2. Přišel si ho očuchat jiný pes - mohl se bát, že mu vyžere stopu a tak zrychlil
3. na konci nechávám více odměn a on tam chtěl být co nejrychleji.

podle mě je to kombinace všeho, ale zajímal by mě tvůj názor

Tchor
Člen
# Zasláno: 21 Led 2005 21:42 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

birma
Pravdepodobnej duvod je ten treti, ale ty by jsi ho mela brzdit natolik aby vybral vsechny odmeny na stope. Tim se zbrzdi nasledne sam. Muzes taky zkusit mu tu stopu udelat starsi.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 21 Led 2005 22:28
- Nahlásit

.jak mám donutit psa, aby na nášlapu si pořádně načuchal...
u těžších stop mu už ten rychlý "náčuch" nebude stačit...
Je důležité aby si pes na nášlapu pach pořádně načichal tzv. "nasumoval". Aby se pes nášlapu pořádně věnoval, dosáhneš např. tak, že mu do něj položíš, pár pamlsků. Ze začátku je dobré např. pět pamlsků poskládat do tvaru pětky na hrací kostce. Rozměr tak na šlápotu cca 30 cm. Pes se proto aby sebral všech pět pamlsků na nášlapu chvilku zdrží a při hledání pamlsků (třeba i nevědomky) nasaje víc pachu.
Důležitou věcí je i to, uvádět psa na nášlap z různých stran, tak aby nikdy nevycházel přímo do směru stopy, ale aby si musel směr stopy sám určit. Jinak si pes velmi rychle zvykne, že stopa vede z nášlapu vždycky rovně a pak pohoříš na první stopě u které nebudeš znát tvar ani směr.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 21 Led 2005 22:40
- Nahlásit

birma
Zajímalo by mě, který ti přijde nejpravděpodobnější
Tchor sice nejsem, ale snad se nebudeš zlobit, když Ti zkusím něco napsat.
Duvodů může být i víc než tři. Pokud pes bezpostředně vidí, kam jsi mu položila odměnu, může se snažit dostat se tam co nejdříve, ale to by nejspíš neměl snahu moc čichat a hnal by se přímo na místo.
Dalším faktorem může být směr větru. Pokud byla stopa položena proti větru, foukal psovi vítr pach odměny přímo do nosu.
Cvičná rovná stopa by nikdy neměla vést proti větru, radši vždycky po větru, aby pach psovi utíkal a on aby za ním musel s nízkým nosem a ne aby pach psovi foukal přímo do čenichu a on pak vykračoval jako pán s nosem nahoře.
Jeden vynikající instruktor v policejním středisku v Dobroticích nás učil, že pokud chodí pes s vyšším nosem, nemáme mu do úseků proti větru pokládat pamlsky ani předměty. Tahle rada se mě i jednomu mému kolegovi velmi osvědčila a práce psů proti větru šla hodně nahoru.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 10:17
- Nahlásit

Tchor
Víťa
Děkuju za rady. Dneska jsem mu šlápla krátkou (30kroků) rovnou stopu starou cca 20 minut. Nechctěla jsem šlapat delší, když není zvyklý na starší stopu. Byl boční vítr, pro nás v podstatě minimální, protože, stopa byla v jakési travnaté "uličce" mezi baráky. Podklad písek tráva. Čekala jsem, že pro něj nezvyklé stáří stopy ho zpomalí, ale nic... šel zase dopředu poměrně přesně, ale doxt rychle. Pokud ho držim déle na jednom místě, aby našel odměnu, ztrácí zájem a zvedá hlavu (zase jí skloní a čuchá hned když řeknu hledej stopa). Může pomoct když mu dám na stopu víc předmětů? Už fakt nevim jak ho ví zpomalit

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 11:04
- Nahlásit

K tomu vysokému nosu... já nesmím psovi dávat na konec stopy téměř nic, natož míček, to navětří na začátku a jde si pro něj... Na konec dávám max. 1 piškot pod předmět, nebo kousek masa (nejradši má uzenou makrelu nebo lehce zasmrádlé hovězí... ono hovězí smrdí i když zasmrádlé není ). Balonek dostane až z kapsy. Poslední dobou chodí docela dobře, už ví, že musí najít předmět, tam na něj čeká piškot a pak už kouká na kapsu, těší se na balonek.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 11:17
- Nahlásit

Víťa
Mas pravdu, ale pozadavky na sluzebni stopu jso bouhuzel jine nez na sportovni, pozadavek na extremne presnou stopu vede v nacviku na uceni psa zbirat pamlsky na kazdem kroku, sportovni stopy jsou pro psa neprirozene, ale co clovek nadela. Taky radsi ucim prakticke a tezke stopy kde pes musi hledat nez jednoduce nesmyslne presne stopy, ale co clovek nadela.

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 20:11
- Nahlásit

Víťa
Díky za odpověď. V podstatě to, co píšeš jsem začala dělat, tak uvidím. Psa navádím na stopy z různých směrů, v tom problém není.
A dokázal bys mi Ty nebo někdo jiný poradit s druhou částí problému?
A druhá věc, se kterou si moc nevím rady....lomy. Někdy ho vycvakne tak, že se málem zlomí, někdy popojde 1-2m, vrátí se, jde na druhou stranu, tam si to ověří a vrátí se zpět na stopu a pokračuje. Je to tak 40:60.
K tomu chci ještě doplnit, že při nácviku mu dělám klasické lomy, občas proložené oblouky, někdy klasicky šlápnuté, někdy "zahuštěné" (tzn.prošlápnuté drobnými krůčky asi 1m před i po lomu). Snažím se to nechodit stereotypně. Počet lomů i stáří stopy také moc velkou roli nehraje.
Budu ráda za každou vaši odpověď.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 20:34
- Nahlásit

No ono to nemusí být na škodu naučit psa hned na začátku (2 až 3 měs. věku) aby sbíral pamlsky z každé šlápoty. Ve šlápotách totiž zřejmě zůstává nejdéle pach (je přišlápnut do země). Pes pak má např. daleko menší problémy se změnami směru stopy.

Mě na "sportovních" stopách mnohem víc vadí některé naprosto nesmyslné manýry, které mnohdy naprosto směřují proti mému chápání stopování, např:
- sledování rychlosti psa na stopě, mám na mysli umělé brzdění mladých rychlých psů na lehčích stopách.
- nesmyslné lpění na naprosto přesném sledování stopy (nevybočit ani 20 cm)
- stejně nesmyslné lpění na naprosto přesných lomech (lámající se pes )
- další šílenosti jako stopy na ostnáči už radši nerozvádím

U ZŘ IPO a SchH není mimo stopařských speciálek starší stopa než 60 min. Při takovém "stáří" stopy nejde příliš o stopování. Ale spíš o poslušnost - trochu zkušenější pes musí na hodinovce přesně vědět kde je. A prostě musí obejít tvar stopy.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 20:45
- Nahlásit

Sendy
Může to být i ve směru větru. Někdy vítr psovi prostě pach foukne přímo do nosu, někdy mu pach před nosem ufukuje a pes jde přímo za pachem a někdy mu pach odfukuje na druhou stranu. Pes si prostě někdy situaci na lomu ověří, není to nic proti jeho přirozenosti. Samozřejmě záleží na tom jak je pes vychozený, se stoupajícími zkušenostmi klesá podíl ověřování a stoupá podíl dobrých lomů. ale já osobně to moc neřeším.
Zkoušej různé tvary a úhly lomů, obloučky, pravé úhly, tupé úhly a později i ostré.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 20:56
- Nahlásit

birma
šlápla krátkou (30kroků) rovnou stopu starou cca 20 minut.
Neví jak starého máš psa, ale 20min/30kroků je tak pro tříměsíční štěně. Na takových stopách jsem se svým posledním psem začínal v sedmi týdnech. Nemyslím to ironicky!
Prostě v počasí jako teď (chladno a vlhko) stopa hodinu stará není vůbec náročná. Uvědomte si, že pes má 200x citlivější čich než člověk. Nebojte se udělat psovi stopu starou cca 40 min. a délku prodlužujte pokaždé cca o 15 až 20 kroků. V jednom roku věku může v pohodě slušný pes zvládat stáří 1,5 až 2 hod. a délku cca 500 kroků. Pokud pravidelně stopujete a pravidelně zvyšujete dávky, pes se k tomu v pohodě dopracuje.
POZOR! 20min v srpnu odpoledne může být víc než 4 hodiny v listopadu ráno!

birma
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 20:59
- Nahlásit

Víťa
Myslim že u nás nejde o stáří psa (budou mu dva roky) ale o to, že stopu začínáme - úplně. Včera mi Tchor doporučoval šlapat stopu pouze rovnou a zatim cca 15 minut starou. Opravdu nevim kde bych na sídlišti našla plac na rovnou stopu o délce 500 kroků. U dalšího psa budu začínat taky trochu jinak, ale první pes no prostě....

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 21:09
- Nahlásit

birma
OK.
Starší příspěvky jsem přeskočil, tak jsem nebyl moc v obraze.
Pokud začínáš, je to jako by mu byly tři měsíce! Nic straceno není, pokud pes před tím nestopoval a nezískal špatné návyky, může se všechno ještě v pohodě naučit!
S terény je obecně problém. Musíš obhlédnout i nějaké polnosti za městem. Stopařina je bohužel náročná na čas i prostory

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 21:21
- Nahlásit

Víťa
No ono to nemusí být na škodu naučit psa hned na začátku (2 až 3 měs. věku) aby sbíral pamlsky z každé šlápoty.
To je sice hezké, ale co dělat, když to ve většině případů přecházel už jako štěník. A teď už tuplem to ze stopy nebere (zkoušela jsem to), pro něj je odměna krabička mlsků na konci stopy.
Mě na "sportovních" stopách mnohem víc vadí některé naprosto nesmyslné manýry, které mnohdy naprosto směřují proti mému chápání stopování, např:.....
Mne osobně toto vadí u IPO i SchH nejen na stopách, hlavně poslušnost mi připadá jak cirkusové cvičení. Ale je to věc názoru. Takže pokud něco z těchto ZŘ, tak snad časem FH. Vzhledem k tomu, že se zaměřujeme na nároďák a TART, tak to asi lámat přes koleno nebudu, ale pilovat mohu.

Sendy
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 21:40
- Nahlásit

birma
Opravdu nevim kde bych na sídlišti našla plac na rovnou stopu o délce 500 kroků.
Pokud psa teprve učíš, nepřipadá mi plac na sídlišti jako nejvhodnější terén. Vždyť je to jeden z mála prostorů, kde se venčí psi. Jak píše Víťa, je stopování náročné na čas a prostory, ale pokud se tomu chceš trošku věnovat, měla bys stopy učit na vhodnějším terénu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 22:19
- Nahlásit

Víťa
U ZŘ IPO a SchH není mimo stopařských speciálek starší stopa než 60 min. Při takovém "stáří" stopy nejde příliš o stopování. Ale spíš o poslušnost - trochu zkušenější pes musí na hodinovce přesně vědět kde je. A prostě musí obejít tvar stopy.
Ja stebou plne souhlasim, (delal jsem jak ZVV3 tak ZPS2) jenze co chces bodovat na cerstve stope jinyho nez presnost, ktera je podle mne dotazena do extremu. Stopa na mezinarodnich radech neni stopa ale poslusnost s prirozenou praci na stope to nema nic spolecnyho. Muj nazor je ze je lepsi nejdriv naucit psa cuchat (vyhledavat pach) a az po te chodit presne stopy. U sportovnich stop je to ale cesta mnohem delsi a vedouci sice ke spolehlivosti stop, ale taky k trochu horsi presnosti tim pro hodne lidi neprijatelna.

PS: o nekterych metodikach nacviku presnych stop se tady radsi rozepisovat taky nebudu

birma
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 22:24
- Nahlásit

Víťa

Samozřejmě jezdim i za město, ale neni na to čas každej den, když psa potřebuju vyběhat.
Sendy
Včera jsem to rozebírala s Tchorem a vzhledem k tomu, že mýmu psovi je to úplně šumák, tak to řešit nebudu a myslim, že je lepší louka napachovaá od psů, než aby mu uprostřed stopy vylítla pod nosem srna.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 22:27
- Nahlásit

Sendy
Pokud psa teprve učíš, nepřipadá mi plac na sídlišti jako nejvhodnější terén
Vtomhle stebou moc nesouhlasim na cerstvejch stopach ze zacatku snadno psa naucis rozlisovat ruzne stopy, sledovani jen te spravne a nebudes mit v pozdejsi dobe problemy s preslapanejma stopama nebo se zveri. Cvicil jsem nekolika hodinove stopy na Vypichu v Praze kde po te dobe nebyl snad ani kousek ktery by nebyl preslapan lidmi a psy. presto diky nacviku v pachove necistem terenu fena stopu docela spolehlive nasla.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 23:04
- Nahlásit

A teď už tuplem to ze stopy nebere (zkoušela jsem to), pro něj je odměna krabička mlsků na konci stopy.
OK.
Všechny pamlsky ze stopy nesbírá snad žádný pes. Můj současný např. sebere jen levný točený salám, kousků sýsa, masa ani granulí si ani nevšimne. Není potřeba aby pes pořád sbíral všechny pamlsky. Někdy se osvědčí udělat některou stopu na vlečku. Prostě dáš do ponožky trochu masa (pamlsků), připneš ponožku na vodítko a při pokládání stopy to táhneš po zemi těsně za sebou. Pokud děláš stopu se žrádlem na konci, rozděl odměnu na dvě až tři části a dávej misky psovi i do stopy. Pes zhltne první misku a trochu se u ní zklidní, za miskou (při pokládání) uděláš další nášlap (aby se pes znovu mohl spolehlivě rozejít) a jedete dál.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Led 2005 23:11
- Nahlásit

Víťa
Tam byl puvodne problem jak psa zpomalit. vleckou psa zrychlis vyrazne prokrmenou stopou zpomalis. Zase jsme u toho jaky stopy clovek chce delat.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 22 Led 2005 23:35
- Nahlásit

Ó Sorry!!!
Pořád doplácím na to, že nemám moc času číst ty diskuse moc dozadu
Souhlasím s tím, že vlečka psa na stopě zrychluje. Pamlsky psa ve stopě zpomalují, ale je-li jich hodně mohou psovi při stopování narušovat rytmus, často pes pamlsek přejde, pak se k němu vrací otočí se a pak se musí na stopě znovu zorientovat. Pamlsky na stopě rozhodně jo, v počátku výcviku do každé šlápoty, pak ale postupně ubírat. Mě se dost osvědčuje systém tří i více misek v průběhu stopy s poslední miskou na konci. Pes se u první misky trochu zklidní (pokud jančí nebo hodně táhne) a pak už je v pohodě.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 08:30
- Nahlásit

Víťa
Přesně tak,já jsem se pomalu experimentálně dopracovala k témuž....štěně začíná na prokrmené večce,táhnu syrovou kořecí kostru ,ze které odpadávají kousky,je nadrolená a vedu tím štěně k sledování pachu s nízkým nosem...dělám stopy hned jak si přinesu štěně domů,dá se říct,že se učí chodit na vodítku na stopě (zase aby to laici nepochopili blbě...),pak přecházím na prokladené šlápoty,postupně ubírám a končím na systému odměnových hromádek za pachovými hádankami,systému průběžných odměn...
Rozhodně nespěchám,na pořádně udělaných základech stop se staví celý další život...
Hlavně se soustředím na dvě věci-na klidné pomalé pročuchání nášlapu,určení si směru stopy a pomalé vyjití,a pak na klidné pomalé kruhovité prověřování ztraceného pachu...hlavně klídek,žádný nervy,žádný strach,nic se neděje,je třeba se soustředit a pomalu hledat,nerozkopat si pach,a od psovoda jen klidná podpora,žádný tlačení...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 08:36
- Nahlásit

Víťa
já jezdím často čuchat s přáteli,co dělají IPO na mistrákové úrovni,ten dobrman jednoho z nich je v současné době jediný,co se dostal na všeplemenný mistrák...a vidím tu strašnou práci,která je třeba k tý maximálni přesnosti...
Druhý kamarád si dělá polobráchu mý čuby k témuž,a v roce a půl chodí krátká R-ka kladená po dvou-třech krocích...pes opravdu chodí pomalu krok za krokem a sbírá všechno,jde tu stopu deset minut a pořád krok sun krok a žere...a nevypadá vůbec v nervech,prostě je v klídku,maximálně soustředěný a pochutnává si...opravdu v pachu stopy vyhledává a sbírá kousky masa O.5 cm v průměru...
Je to strašná dřina a trochu pro mě bezúčelová,ale vypadá top krásně-něco jako krasojízda na poli...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Led 2005 08:43
- Nahlásit

ale tohle se musí umět udělat od miminka a HLAVNĚ V KLIDU,jinak je to v prčicích...dávám dohromady kámošce pinzeťáka,co si po něm za tři neděle beru domů synáčka,a ten pinzeťák byl dělaný na IPO stopu narychlo a přesně těmi metodikami,co se tady o nich nechystáme nikdo psát...a pes se BOJÍ se samostatně projevit.
Začala jsem s tím v říjnu a trvalo mi skoro tři neděle,než roztál,zjistil,že jedem jen po dobrém,a přestal nervit a filmovat stopu...stálo mě to X pytlů piškotů.desítky konzerv a psa asi 7 kg navíc....ale dopracovali jsme se až k volně loženým stopám křovinami,parky,přes cesty a příkopy,kdy každá stopa byla hrstí pachových hádanek bohatě odměněných hromádkami a pes je řešit s vrtěním pahýlu...
Až na Boží hod jsem si mohla dovolit ho zase vracet do IPO rutiny na R-kách kladených masem po pěti-deseti krocich...

Maruš
# Zasláno: 24 Led 2005 09:53
- Nahlásit

Sali,mně se osvědčilo to tvoje doporučení - hromádky na stopách.Ač je čuba pažravá,nevysbírává všechny pamlsky na stopě,pokud jdu stylem,že např.každá 3-4 šlápota je pamlsek.Lepší práci předvádí na stopě šláplý stylem 10kroků,hrst pamlsků,který ještě rozhodim do celý šlápoty.Už netáhne,přejde na stopě max tak 2 pamlsky a práce je soustředěnější,klidnější.Tím se vlastně odbouralo i to zvedání hlavy po každým pokusu o zbrždění tempa na stopě.
Aspoň tak vypadala včerejší stopa.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 10:02
- Nahlásit

Maruš
tak to jsem velice ráda.
Já zatím musím Bobulku držet na pomalém sbírání po dvou-třech krocích,na krátkých stopách,čistě metodicky,vím co dělám,u ní je to otázka poslušnosti,ale už se těším,až budu moct popojet k oblíbeným hromádkám....

Maruš
# Zasláno: 24 Led 2005 10:15
- Nahlásit

Sali
U ní to bylo taky tak,že táhla na stopě,protože na konci je víc žrádla,tak co by se zdržovala sbíráním jednoho pamlsku.Na konci vždycky žrala pytlík se salámem a já jí ho tahala až ze žaludku Vlečku jsem musela ze začátku dělat pro to,aby vůbec sklonila tu hlavu k zemi,později,aby ji tam vůbec skloněnou udržela.Ale hromádky - dobrý

Lenka
# Zasláno: 24 Led 2005 19:14
- Nahlásit

Chci se zeptat, jak dáváte odměnu do každé šlápoty. Dáváte ji až uděláte krok nebo ji položíte a zašlápnete? Já jsem asi nešikovná, ale buď si šlápnu na ruku nebo se zaryju do země atd. a to by ještě chtěl člověk sledovat kudy jde.

birma
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 19:20
- Nahlásit

Lenka
došlápnu, zvednu špičku a hodim pod ní pamlsek, ale já asi nejsem ten pravej na rady taky mě zajímá, co ti kdo poradí

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 19:36
- Nahlásit

Lenka
prosímtě je to takovej divnej tanec-šlápneš,zvedneš nohu,vložíš do šlápoty pamlsek a šlápneš kus před ní,pak to samý druhou nohou...člově k vypadá tak nějak jako duševně nemocnej s pohybovým postižením,když jsem to předváděla našemu neurologovi,hned to nazval nějakým sprostým jménem,co mu rozumí jen vyvolení
šlapeš tu stopu celý věky,ale protože se tohle u normálních lidí dělá jen na krátký vzdálenosti,tak 50 kroků a konec,tak se to dá...
Pámbu ale pomoz těm perfekcionistům,co takhle kladou celých 600 kroků IPOvýho R-ka

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Led 2005 19:39
- Nahlásit

Pak se to v tréninku s hotovým psem dělá třeba náhodně od dvou do deseti kroků,někdo dělá třeba deset kladených kroků a pak tředba padesát metrů nic,někdo každých deset kroků dvě tři šlápoty proklade,někdo klade zcela náhodně jak mu to vyjde...

Lenka
# Zasláno: 25 Led 2005 19:55
- Nahlásit

Díky za rady, už se nemůžu dočkat až tady opadnou ty závěje sněhu a půjdeme to zkusit.

renata
# Zasláno: 19 Kvě 2005 12:36
- Nahlásit

mám roční briardici, na stopy chodím 3* v týdnu, ale přechází mi lomy. Na cvičáku mi říkají, že ty stopy musím vychodit, ale jak? Jak na lom? Když ji navedu, tak jde dobře i na konci zalehne předmět. Jen ta lomy. Chodí s nízkým nosem, mám ji na stopě chválit? Když ji pochválím, přestane mít o stopu zájem, když ne, bojím se, že už ji to nebude bavit. Po zalehnutí si s ní hraju s balonkem, ale i to je asi malá motivace.

tttynka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2005 18:16
- Nahlásit

renca
a nezkousela si treba zrovna na tenlom dat vic pamlsku??, ja to tak delala kdyz mi ty lomy prechazel, ze na rovny casti mel jen nekolik ks masa a na lomu jsem udelala jako mravenci krok a dala do kazde slapoty kus masa, pak casem ten krok na lomu prodluzovala a ted jde celkem presne....ale asi ti poradi i neco jineho

Nikita
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2005 18:37
- Nahlásit

Tchor
Muj nazor je ze je lepsi nejdriv naucit psa cuchat (vyhledavat pach) a az po te chodit presne stopy.
No to jsem ráda!!! Už jsem si myslela, že jsem exot největší, když nechodím po poli jak hrbáček a nedávám kus buřta do každé šlápoty.

Mám stejný názor.

renata
# Zasláno: 27 Kvě 2005 14:00
- Nahlásit

díky za rady, začínám od začátku, hezky do obloučků a napříč ne po řádcích i když čuba nejde úplně ve stopě, ale hledá. Nás učili stopovat na poli hezky podle řádků a pes se asi naučí chodit očima a čuchání fláká. je fakt že mi nejlíp chodí na sněhu a na hlíně, tam jsou asi vidět stopy tak jde po nich. jinak zkusím i ty pamlsky za lomem, uvidíme co to udělá. dík za rady

P-a-v-k-a
# Zasláno: 2 Čen 2005 12:29
- Nahlásit

Ahojky!!!Mám dotaz jak naučit 7měsíční fenku NO stopovat!Když ji kámoš navede(fenka není moje ale jeho) tak letí jak bláznivá s nosem nahoru.Pamlsky mu tam přechází.(je pravda,že on ji ještě nedokáže pořádně víst:sad.
Já sama mám 1,5 roku starého NO ale nedokážu mu poradit

devila
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2005 11:19
- Nahlásit

musíte se napřed naučit stopu pomatovat a pak taprve chod te se psama.Mějte dva orientační body který se vzájemně protínaj.A pak vyjděte,když chcete udělat lom zase hledejte dva body předměty davejte tak 4 a nechte stopu tak 10minut pak bez psa běžte sebrat předměty když to zvládnete na 3.stopách tak pak mužete vyjít s pejskem.

Mirka L
# Zasláno: 22 Čen 2005 12:46
- Nahlásit

Potřebovala bych naučit psa aby mi na stopě označoval předměty, ale nevím jak mu to vysvětlit. A jak ty předměty označovat, jestli hrabáním nebo lehnutím.

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Čen 2005 22:23
- Nahlásit

Mirka L
Jake stopy chces se psem delat? Pokud sportovni tak muze pes predmety bud oznacovat (zaujetim polohy (vleze, sede nebo ve stoje)) nebo aportovat kombinace je chybou. U TARTu hlasis i polohu kterou pes zujima u ostatnich sportovnich radu hlasis jen jestli oznacuje nebo prinasi.

Predpokladem uspesneho nauceni oznacovani je to ze presne vis kde mas na stope ten predmet, kdyz k nemu dojde primejes ho k zaujeti pozadovane polohy, dojdes k ne¨mu a dukladne ho pochvalis. Ze zacatku nebyva od veci dat na predmet pamlsek.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 00:18
- Nahlásit

já doporučuji cvičit psa v označování předmětů mimo stopu, ať si to celé nenabouráš.. pak to jen převedeš

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 07:31
- Nahlásit

renata
prosímtě A.Winkler na tohle téma napsal krásný přímo metodicky esej,počkej hned jak ho najdu,máš tady link.....

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 07:46
- Nahlásit

Nikita
máš recht,já na jaře zkusila tu prokladenou formu,ale je to dřina a nebaví mě to,ani mě nebaví ukecávat psa sesbírat všechno,hned jak jsem se dostala na pamlsek po dvaceti třiceti krocích oddychla jsem si,a dneska už jsem zase na těch mejch oblíbenejch "hromádkách" 4x-5x v trase stopy,už ani ne přímo ve šlápotě,třeba těsně před nebo za,kroky normální dýlky,lomy zatím tupý nebo obloučkový,
a včera jsem pro osvěžení chuti dala Bobuli(malinois rok a půl)a Ferdovi(dobrman šest měsíců) kontinuální vlečku syrovým kuřetem a Kiruně(dobrman skoro dva roky)přerušovanou vlečku...Kiruně jsem tam nadělala tři křížení,kamarádka mi při kladení přes poslední úsek chodila simultánně cik cak a já to tam provláčela... a mohu říct,že přesný,živý,chuťový,Bobule s ověřením obou poměrně táhlých oblouků,Kira ověřila jeden a jedno křížení,ale naprosto samostaně,na půl až celou šnůru přede mnou,naprosto nezávisle na mě,primární cílovej tah bez nervů a bez nějaký oporový vazby na psovoda...

Pro toho,kdo si s tím chce pohrát,a chce alternativu ke kladení do šlápot,doporučuju vlečku s hromádkama,a vlečka z kontinuálního protažení trasy se postupně mění ta protažení jen úseků a pak jen na ťuknutí sem tam,nakonec zmizí úplně a to maso se objeví jen na průběžných odměnách a v cíli...časem se ty průběžný odměny začnou koncentrovat na předměty a ja pochvalu po vyřešení obtížnýho úseku....

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 07:50
- Nahlásit

http://www.ascomannis.com/articles/armin/tracking.jsp

ola
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 08:52
- Nahlásit

Začla jsem s feňulí dělat stopu-zatím děláme s výcvikářem rovnou bez lomů s pomocí kladení pamlsků do každé stopy. Jelikož mám čubu spíše nežravce,tak po pár sebrání mi pamlsky plyve příp. je nechává ležet. Prostě to pro ní není až tak zajímavé. Pomohla by mi vlečka? A co do ní dát,aby ji to fakt nadchlo? (možná chcíplou rybu,nebo myš?!? ) Ještě mám jeden problém-čuba mi většinou hned na začátku nášlapu zalehne,nebo to dělá u každého pamlsku?! Co s tím?

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 15:56
- Nahlásit

ola
jediný co na dálku můžu říct je:
1)mít psa hladovýho
2)pamlsek musí být fakt motivační lahůdka,masíčko....
3)pokud nechceš prokladenou stopu,můžeš zkusit vlečku a pamlsky tak po dvaceti krocích s předmětem,kde zalehnutí je správně a ještě dokrmíš z ruky...a můžeš těch předmětů dát pět až deset...na stokrokovou stopu...

ALE POZOR-pokud čuba není žravec,těžko zajásá nad vlečkou místo pamlsků...pokud nenajdeš takový žrádlo,kvůli kterýmu se strhá,a k tomu pomáhá fakt hladový pes.

ola
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2005 17:46
- Nahlásit

Sali
Pokud dělám stopu s výcvikářem (mimochodem cvičí maliny )na cvičáku,pak vždycky hned ráno a vždycky na lačno. Pokud si ji dělám samostatně,tak naopak večer před večeří. Kladu buď párek nebo kousky masa,což by pro normál.psa bylo dost atraktivní. Řekla bych,že čuba bude čuchat dobře-když po zahradě chodil ježek,tak jezdila po jeho šlépějích jak dráha ! Výcvikář mi taky radil dát do stříkačky krvavou vodu z masa a kapat do stop?! Čuba je teď v rekonvalescenci,ale jak budu moct,tak to vyzkouším! Co dáváš do vlečky ty?

Mek
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2005 15:48 - Změnil/a: Mek
- Nahlásit

Ahojky lidičky,
tak taky něco rad. O nášlapu a mizivém nasumování. Podívej se na nášlap FH2 tam je prostorový v obdelníku 20 x 20m a pes musí najít předmět od kterého vede stopa. Měla jsem fenku, která mi odešla každou stopu a v pohodě ale příchod který byl v klidu, se proměl v souboj nervů když sumovala 5 vteřin a vyrazila. Poté jsme dostala radu ohlendě nášlapu podle této zkoušky, a její práce se nejen zklidnila ale i zpomalila protože už na začátku musela začít pracovat a neměla pach pod nosem. Na klasickém nášlapu mi ji to nerozhodilo (toho jsem se bála) a to byla výhra protože bodové hodnocení rostlo. Přeji všem pevné nervy a nízké nosy

Nikita
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2005 16:31
- Nahlásit

Mek
Na FH2 předmět na nášlapu pes najít nemusí, nehodnotí se! Je to pro psa vlastně pomoc a pro psovoda nzámka, že pes nášlap opravdu našel, ale když chytně stopu až za předmětem, body neztratí.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2005 19:50
- Nahlásit

ola
vlečku dělám na syrový nebo v mikrovlnce ojetý kuře,kousky na trase jsou totéž.

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 00:05
- Nahlásit

Mek
Poté jsme dostala radu ohlendě nášlapu podle této zkoušky
Podělíš se?

Mek
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 20:50
- Nahlásit

Nikito mám FH2 několikrát ale nesetkala jsem se u žádného spovoda, že by nevyužil identifikačního předmětu. jednou mi pes odešel přímo na stopu a nestálo to za nic. neměla tolik pachu v nose aby udržela celou stopu. Proto jsem psy učila aby tento předmět našli a to je ta pomoc kde správně nasumuje protože sice max. je 3 minuty (snad si to nepletu) ale kde udržíš psa tak dlouho u jednoho pachu. Další cené vteřiny když ukazuješ předmět a pak už by měl dotáhnout stopu do konce. Opravdu se těžko radí po netu když psa neznám ale nasumování je důležité pro každou práci. To by jsi mohla souhlasit

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 21:08
- Nahlásit

Mek
Já netvrdím, že ten identifikační předmět se nemá učit! Reagovala jsem jen na Tvoji větu, že "pes musí najít předmět od kterého vede stopa". Nemusí! Není to podmínkou. Sama píšu, že je to pro psa lepší.
Také jsem pár těch stop FH2 prošla a nemůžu říct, že by to bez identifikačního předmětu za nic nestálo. Ale učila jsem ho samozřejmě taky, to jo.

Mek
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2005 17:25
- Nahlásit

Nikita

příště si dám pozor na přesnost. Aspoň jsi mě donutila přečíst si něco co dělám automaticky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání