| Autor |
Zpráva |
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 14:35
- Nahlásit
Dobrý den ,je to trochu na delší povídání ,ale doufám ,že mi poradíte...
Prvně abychom si porozuměli máme dům 7+2 a bydlím tu já s přítelem ( stafbul-pes Nero -8měs. ) ,přítelova sestra s jejím přítelem (stafbulka-fena Amy - 8měs.) a rodiče se dvěma Yorkšíry (pes+fena - 10let)
Psi se potkávají a tráví spolu čas a nikdy nebyl problém ,yorkšíři o bully nejeví žádný zájem ,náš Nero je flegmoš ale problémově se začala chovat fenka Amy...
Od mala trpí vyrážkou a je povahově hyperaktivní ... během dvou dní napadla oba yorkšíry , vždy bylo poblíž jídlo ...
jeden den u stolu čekala na něco dobrého ,yorkšír se k ní přiblížil a ona hodně agresivně vystartovala ,chytla ho do zubů a hodila s ním o židli ,výsledkem je roztržené ucho ...
druhý den na to u linky v kuchyni zase čekala na jídlo ,z ničeho nic se otočila a vzala do zubů druhého yorkšíra a házela s ním jak s kusem hadru ,jakoby byla uplně nepříčetná ... výsledekem je oděrka na hlavě a špatná chůze ...
Četla jsem na internetu článek o afektivní agresi a docela se jí to podobá ... co si o tom myslíte ? připisovali byste to pohlavní dospělosti a hormonům ? ... přijde mi že by s tím mohla souviset i ta celková nepohoda po psychycké stránce ,kvůli vyrážkám .. dá se s tím něco dělat ?? děkuji
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:01
- Nahlásit
Nellynka
Vůbec nechápu, proč to nazýváte Nekontrolovatelná agrese. Někdo se již už pokoušel nějak kontrolovat a nešlo mu to nebo z jakého důvodu? To, co popisujete mi přijde spíše jako nekontrolovaná agrese tudíž je podle mne třeba ji kontrolovat tedy nastavit podmínky tak, aby k ní nedocházelo případně pokud k ní dojde, abyste ji byli schopni korigovat do žádaných mezí.
Je jistě fajn přemýšlet a zkoumat, z čeho to může být, proč se tak chová, ale určitě je třeba zabezpečit, aby se tak nechovala. Protože prostě třeba se tak chová jen proto, že zkouší, co si může dovolit - což je zcela běžné mezi organismy, že prostě zkouší-i my zkoušíme.
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:12
- Nahlásit
to zkoušeli nebo nezkoušeli kontrolovat to jde mimo mě ,jen chci znát názor proč to dělá ,když to nikdy před tím nedělala ... ani tedy nevím jak bych to řešila já ,kdyby to byl můj pes ,protože jsem u toho byla a dost dobře se ani nic udělat nedalo ,bylo to tak rychle ,že sme nevěděli která bije a následně jsme měli práci s vyndáváním yorkšíra z Amyniny tlamy ...
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:13
- Nahlásit
a s názvem tématu máte pravdu ,přepsala jsem se
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:39
- Nahlásit
podle mě fenka dospívá a zkouší, co si může dovolit. Je na Vás, abyste ji vysvětlili, že tohle tedy nee. Buď musíte zabezpečit, aby se situace neopakovala (a psy oddělovat, neb velikostní nepoměr je velký), nebo ji musíte hodně rychle naučit, že toto chování je totálně mimo tolerované meze.
A než se to naučí, tak být neustále ve střehu... a nedopustit opakování "útoku" Jak jste reagovali, když se to stalo ??
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:46
- Nahlásit
upřímně jsme byli všichni dost v šoku po asi dvouminutovém vytahování Yorkšíra z její tlamy ... matně si vzpomínám že byla pokáraná ,dostala jednu výchovnou a odvedli ji pryč ... Já mám dvouleté dítě ,tak mám docela obavy aby nezautočila až bude poblíž .. ono to vypadá že je jí jedno na koho zautočí ,prostě jde po tom ,kdo je nejblíž ...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 15:59
- Nahlásit
nevím - konkrétně neporadím - neznám Vás ani psa. Ale počítali jste s tím, že psíci mladí můžou hledat své "místo na slunci"?? Jak je na tom fena (i pes - ten může stejně začít "blbnout" za pár dní - moje zkušenost je ta, že jsou psíčci pomalejší ve vývoji ) s poslušností?? Cvičí ochotně a nadšeně i v přítomnosti yorků, dítěte?? Dostává dítě i štěňata třeba "najednou" piškoty ?? Ví psiska, že musí počkat, až na něj dojde řada?? Že rozhoduju o pořadí JÁ a ne oni?? Že si nic nevyřvou ??
Nějak se mi nechce věřit, že útoku nepředcházely náznaky už trošku dřív. Většinou zkouší mládežníci nejdřív opatrně vrknout... vystartovat, vyvyšovat se... než to zkusí naostro (i když naostro to nebylo, když jsou oba jorečci stále živí)
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 16:05
- Nahlásit
No náš pes je jiná povaha už od prvního pohledu ,vyrůstají se synem .. syn mu dává povely ,on poslouchá (podotýkám že jsou mu 2 roky) .. na procházce,když je na volno nechodí u mé nýbrž u synové nohy a nehne se od něj .. doma se jen válí a nic nevymýšlí ... Malej jí párek nebo piškoty ,pes mu leží na noze ,nic si nedovolí ,prostě spolu vyrůstají jak sourozenci ..
fenka byla od mala hyperaktivní ,vyhledává co může zničit (rozkousat a roztahat)a je taková jakoby pořád ve střehu ... se synem až tam v kontaktu není ... ale nikdy tohle nezkusila ,až ted jak začala hárat ...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 16:26
- Nahlásit
Nellynka
doma se jen válí a nic nevymýšlí ... Malej jí párek nebo piškoty ,pes mu leží na noze ,nic si nedovolí ,prostě spolu vyrůstají jak sourozenci ..
Na mě to dělá dojem, že ten pes je vzácný případ "samovychovaného" superpsa. Tedy jinými slovy měli jste štěstí na povahu a sami jste se o tenhle stav nijak nezasloužili - nebo ano? Kdo fenku vychovával a vychovává? Kdo s ní pracuje?
fenka byla od mala hyperaktivní ,vyhledává co může zničit (rozkousat a roztahat)a je taková jakoby pořád ve střehu
Jinými slovy je to normální bull? Já tedy bulíky nemám a nikdy jsem neměla, ale rozhodně je neznám jako flegmatiky, co by jen čekali doma v klidu, až se půjde na půl hodiny ven, a pak zas v klidu spali.
nikdy tohle nezkusila ,až ted jak začala hárat
Mezi mými psy je šéfová fena Bětka. Když hárá, stačí aby do ní pes cvrnknul, neopatrně prošel kolem, když je ona zrovna v "blbé náladě" a už mu dává najevo, že se jí to nelíbí, ať se radši klidí. Ale jsou to náznaky, pohled, výraz tváře - nepřehlédli jste toto v těch dvou zmiňovaných případech?
vzpomínám že byla pokáraná ,dostala jednu výchovnou a odvedli ji pryč
Takže měla jorka v tlamě, někdo ho 2 minuty z té tlamy páčil a až se to povedlo, tak dostala pohlavek a byla odvedená pryč? Nebo jak tedy situace vypadala?
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 16:26
- Nahlásit
nerozumím - pes v kontaktu s dítětem je a ona není?? Nechce a nebo nemůže?? Je držena raději stranou ?? Jde pes raději vedle dítěte, než by se s ní na procházce honil?? Nebo nechodí společně ??
Jinak to, že je pes "balík" ještě neznamená, že se v dospělosti neprobudí. Netvrdím že do agrese - to rozhodně nee, ale může se "vybarvit" třeba do větší aktivity.
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 16:36
- Nahlásit
společně na procházky nechodí .. pes je můj a fena přítelovy sestry ,která bydlí v přízemí .. náš pes je se synem pořád ,ona málokdy .. je to těžké vysvětlit ,ale je to asi tak že máme dvoupatrový barák ,dole bydlí přítelova sestra s Amy a my nahoře máme psa a rodiče ty yorkšíry ... není umysl ji držet stranou nebo tak ,ale prostě za námi nahoru tak často nechodí .. ale společně oba bully pouštíme na zahradu třeba na celé dopoledne a to je bez problémů ...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:11
- Nahlásit
Svého času jsem měla psa a tchánovi měli taky psa. Kluci se moc nemuseli - ale byla nastavena jasná pravidla (a ne hned, taky až když dospěl mladší velký pes a usoudil, že si vše od menšího "teroristy" nenechá líbit). Náš pes nechodil do bytu k nim, jejich k nám. A to i když byly otevřené dveře. Prostě výsostná půda psa domácího byla pro druhého TABU. Venku se museli tolerovat - a to i vedle stolu, když se na terase společně jedlo.
Problém při hlídání u plotu neměli žádný (to klidně malý stál pod velkým), u stolu (ohniště, her venku s dětmi) prostě moc dobře věděli, že jakýkoli jejich konflikt bude velmi rázně ukončen - ani vrknout si nedovolili... Povinně nastavené příměří uznávali až do smrti
|
Nellynka
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:14
- Nahlásit
takže rada asi zní rozpoznat kdy se něco chystá a rázně tomu předejít a nastavit pravidla .. jestli sem to dobře pochopila .. tak doufám ,že to zvládnou .. nerada bych aby zautočila třeba na mého syna
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2016 17:27
- Nahlásit
pokud jste nerozpoznali nic doteď, nepoznáte to skokem nyní. Musíte tomu předejít. Každý pes má své pány - a ti by měli řešit chování svých psů. Řekla bych - konec volného pobíhání z bytu do bytu... přijít na pozvání a podle toho se chovat Štěňata dospívají, a jejich chování se může změnit
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 01:02
- Nahlásit
Xerxová
podle mě fenka dospívá a zkouší, co si může dovolit. Je na Vás, abyste ji vysvětlili, že tohle tedy nee. Buď musíte zabezpečit, aby se situace neopakovala (a psy oddělovat, neb velikostní nepoměr je velký), nebo ji musíte hodně rychle naučit, že toto chování je totálně mimo tolerované meze.
A než se to naučí, tak být neustále ve střehu... a nedopustit opakování "útoku" Jak jste reagovali, když se to stalo ??
zadavatelka ale jasně a opakovaně píše, že chce pouze a jen znát, proč se tak chová...mechce vědět, co s tím dělat či co nedělat
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 01:05
- Nahlásit
. Malej jí párek nebo piškoty ,pes mu leží na noze ,nic si nedovolí ,prostě spolu vyrůstají jak sourozenci ..
však až přijde čas a malej bude dost velkej, von si ho pesan srovná, nebojte
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 06:45
- Nahlásit
zadavatelka ale jasně a opakovaně píše, že chce pouze a jen znát, proč se tak chová
Protože :
-fena je, dle příspěvků zadavatelky, hodně temperamentní = tedy labilní = větší míra vnějších projevů......neboli díky své nervové soustavě je patrně více reaktivní
-fena si hlídá jídlo = kontrola zdrojů = obvyklý druh agrese, není se čemu divit
-fena je v pubertě, už to není malé štěně + hárá = baba protivnější než protivná, není se čemu divit
-patrně v domácnosti nejsou psům stanovena nějaká pravidla, není se čemu divit...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2016 12:46
- Nahlásit
Neumi
No pani, pisete to spráffně, akurát to jsou jen možnosti, nemusí to tak být nutně v tomhle případě.
|