Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Hlídání na úvaze
Autor Zpráva
SNathalie
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2016 21:01
- Nahlásit

Zdravím, máme doma 2 letou fenku, na práci i na poslušnost, je to miláček, i když co se týče cizích lidí a dětí, tak si je trošku nejistá na čemž pracujeme. Moje otázka ale zní. Jak ji mám odnaučit vyštěkávat lidi, když je přivázaná, třeba na úvaze nebo u stromu, atd... Jakmile ji odvážu a vodítko držím nebo je na volno, tak se mazlí a je zlatá, ale když je k něčemu přivázaná, tak prostě vyštěkává (hlídá). Pokud ji nechám před malými potravinami, kde na ni vidím s volně položeným vodítkem, tak je to bez problému, lidi kolem ní mohou chodit, ale nesmí si ji všímat, dnes na ni vysokým hlasem začala hulákat nějaká ženská, tak ji taky vyštěkala (samozřejmě ji ale nic neudělala) lekla se, tomu rozumím, ale i v situacích, kdy se bát nemusí a může být v klidu to dělá a já bych to ráda změnila.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 08:44
- Nahlásit

Tak a jak si myslite, ze Vam tady muze nekdo poradit, kdyz vubec nevi co a jak ma ta fenka nauceny, co ji kdo ucil a nenaucil a vubec tak nejak co ma fenka za sebou?

Maya
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 09:45
- Nahlásit

zbrnd
A tak da se i tak poradit, ze jo, treba nenechavat ji nikde privazanou bez dozoru

SNathalie
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 12:56 - Změnil/a: SNathalie
- Nahlásit

Fenka tohle nikdy naučený neměla, od mala jsem ji učila vydržet, což ona vydrží, ale nesmí se k ní nikdo přiblížit, nikdo ji nikdy nic neprovedl, od štěněte ji mam na dozoru, a hlídala jsem její reakce, když k ní někdo přišel, takhle začala hlídat až s věkem, od té doby, co se to naučila u našich na zahraně, tak teď hlídá i na úvaze. Bez dozoru není nikdy, ale když jsme třeba na coursingu, tak mezi jednotlivými běhy, ji mám na úvaze dál od sebe a tam prostě vyštěkává lidi, kteří kolem ní chodí, což mi není moc příjemné.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 13:27
- Nahlásit

Maya
A tak da se i tak poradit, ze jo, treba nenechavat ji nikde privazanou bez dozoru
njn ja se nepreesne vyjadril, myslel jsem poradit tak, aby to melo sanci v konkretnim pripade situaci vyresit jakoze celkove dle pozadavku zadavatelky.
Jinak taky se da treba poradit, ze zamezit se tomu da tak, ze se nedopusti, aby ta situace nastavala a kdyz naste, tak se musi okamzite korigovat. Al to jsou jaksi takovy rady na dve veci no

SNathalie
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 14:52
- Nahlásit

To je to, do tří vteřin přiběhnout můžu a zatrhnout slovem fuj nebo ne, ale to mi je dost na prd, protože ona ví, že to dělat nemá, když přijdu, tak má stažený uši a dělá neviditelnou, jako kdyby nějaký hlídací pud byl silnější než ona přemýšlela jsem, jestli to nemůže být tím, že si je třeba nejistá, tolik lidem nevěří ... takže jestli by nepomohlo se více věnovat třeba obranám

zbrnd
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 16:46
- Nahlásit

SNathalie
No obranám bych se nevěnoval, pokud nemáte vyřešeno toto. jakože z důvodu, aby nevznikl třeba další problém.
No a k tomu puvodnimu problemu...to si fakt netroufnu hodnotit, mozna nekdo jinej tady tu se vzdy nekdo najde ...mi to prijde, ze bych ji a Vas a ty situace musel nejspis videt a doptat se treba na nejaky veci, co by mi z toho videni vyplynuly, pak bych mel mozna sanci nejak konkretne poradit, ale takhle mi to neprijde rozumny.
Jinak korigovat po par vterinach muze byt pozde, to by spis proste chtelo byt s ni kdyz ta situace nastava a v tu chvili korigovat jeji chovani proste jak jsem psal - okamzite. Ale mozna je to cely jinak a prochazet s ni ty klicovy situace by treba ani nepomohlo.

SNathalie
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 17:43
- Nahlásit

Ale tak to je právě to, co nejde protože v mé přítomnosti to neděle, kdyby věděla, že jsem poblíž, tak štěkat nebude. Jako můžu být ráda, že není vůči lidem agresivní a jen štěká, nevadilo by to pokud by to byl kokr nebo york, ale je to bull plemeno, tudíž ty lidi mají pak různé řeči atd... a to mi pije krev, má ráda všechno a všechny, ale občas straší štěkáním no, obrany už nám jednou pomohli, dvakrát si kousla do rukávu a k cizím lidem získala hned větší důvěru, teď jsme to zase dlouho nedělali, tak přemýšlím, že tento týden na tréninku se na to zase vrhneme

Maya
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 19:57
- Nahlásit

SNathalie
No nevím, já bych jí asi naučila odložení na povel a prostě nenechávat jí volně na úvaze, ale jen odloženou.

birma
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2016 20:42
- Nahlásit

SNathalie
Když jsi poblíž a neštěká, nebyla by cesta postupně a pomalu vzdálenost prodlužovat?
Ale pokud je fena nejistá v kontaktu s cizíma, asi bych se snažila vyřešit tohle jako první. To, že neštěká, když vodítko jen leží volně, může být (a rozhodně nemusí) tím, že má možnost z nepříjemné (ohrožující, děsivé) situace odejít (a přitom to nemusí nikdy zkusit). Když je uvázaná a odejít nemůže, tak zastrašuje, aby se k ní ani nepřibližovali. Ale je to fakt spekulace na úrovni křišťálové koule

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2016 08:42 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

SNathalie
To, co píše birma:Ale pokud je fena nejistá v kontaktu s cizíma, asi bych se snažila vyřešit tohle jako první je jakožto to becné řešení formulováno myslím moc dobře!
(ofšem to je mozne jen diky tomu, že jsem birma tu myšlenku vnutkl)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání