| Autor |
Zpráva |
Osarian
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2016 15:34
- Nahlásit
Mám fenu, 11 měsíců, NO.
Nevím, co se stalo, byla jsem v jiné místnosti, ale prostě najednou začala kňučet a snažila se přelézt zábranu, kterou je oddělena část pokoje, kde je. Myslela jsem, že si někde chytila tlapu. Tak jsem ji uklidnila a odešla. Sotva jsem zavřela dveře, začla opět vyvádět. V dané místnosti teď odmítá být (natož sama), je silně nervózní (sliní, pochoduje,odmítá ležet, kňučí). Za poslední hodinu se trochu uklidnila, leží (na neobvyklém místě) a upřeně zírá ze dveří na balkón (a občas se pokouší přelézt onu zábranu).
Nic na ni nespadlo (jsem si 100% jistá), naučená samotě je (nebo spíš byla...), nic se v pokoji nezměnilo. Jediné, co je dnes "abnormální" je silný vitr a přijde mi, že její neklid někdy koresponduje s jeho poryvy a "loupáním" ve střeše domu. Každopádně podobný vítr již několikrát za svůj život zažila...
Jsem vděčná za jakýkoliv nápad, co se mohlo stát a co s tím dál....
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2016 21:27
- Nahlásit
Mohlo se stát cokoliv - někdo venku zasvítil petardou, ve větru pták narazil do skla, větev šlehla - spíš než příčina by mě na vašem místě zajímalo řešení, tedy nepídit se po tom, nekoukat po pokoji a nehledat, co je kde špatně. Prostě dělat, že se nic nestalo. S fenou bych si hrála nebo cvičila za pamlsky v té místnosti a nenápadně se občas v nejlepším drajvu dostala do míst, kde už jí to vadí. A zas rychle zpátky, bez nějakého upozornění, že se něco děje.
Mimochodem, jakou zábranu máte pro 11měs. NO, že to nedokáže přeskočit?
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2016 22:05
- Nahlásit
Ten pták mě napadl taky, každopádně na skle žádná stopa po jeho dopadu, nic. Netuším. Ale fakt by mě to zajímalo, vzhledem k tomu, že mám celkem otrkané a nebojácné zvíře...
Jí vadí celá místnost obecně (paradoxně na balkóně, který pořád sleduje, je v klidu).
Nakonec jsme šly na pár hodin ven, utahala jsem jí a je o dost lepší. Zvládla i pár minut o samotě a momentálně spí. Tak snad se vzpamatuje, i když samostatnost zjevně cvičíme od začátku znovu...
Jinak žádný tyjátr a utěšování nekonám. ;)
Na jednom místě dokáže (v době největšího hysťáku to přelezla), jinde nemá kam dopadnout pro věci okolo. ;)
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 00:53
- Nahlásit
Hm, tak momentální stav - zhasla jsem, šla jsem si lehnout....a pes po chvilce vstal, začal knučet/ječet a snažit se dostat z místnosti. Občas chodí kouknout dveřmi na balkón a dostane další "záchvat". I směrem tam "naslouchá". Na balkóně je úplně v pohodě.
Žádného potenciálního spouštěče (krom mého ulehnutí) jsem si nevšimla...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 07:58
- Nahlásit
Osarian
Tak ono tim, ze situaci sledujete ji muzete eskalovat. pokud zviratko vnima, ze tak cinite.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 12:24 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Osarian
Jí vadí celá místnost obecně (paradoxně na balkóně, který pořád sleduje, je v klidu).
Podle mě to má psí logiku.
Za větru se za balkónem něco stalo, možná ani ona neví co, protože v místnosti nemá možnost kontroly prostoru. Proto místnost = potenciální nebzpečí, neví jaké, nemůže se mu bránit, proto má strach.
Na balkóně má možnost rozhledu, možnost kontroly protoru, žádné nebezpečí nevidí, tak se uklidní.
Přijde mi to podobné, jako moje zkušenost s učením psů bouřce. Podle mě, když pes poprvé prožije bouřku někde venku, kde má zase možnost kontroly prostoru a vidí, co se to děje, pak snáší bořky dobře (jak píše zbrnd, samozřejmě to závisí i na kllidu psovoda).
Když pes prožije prvně bouřku v domě, nemá kontrolu protoru,nemá možnost zjistit, co to je, má daleko větší šnaci, že se bude toho neznámého bát.
Edit - a vlastně, co s tím.
No,nešlo by po nějaký čas nechat otevřené dveře na balkón? Dneska je zrovna hezky
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 12:42
- Nahlásit
zbrnd Walda
Sleduju v té formě, že sedím na posteli s noťasem a jen občas zvednu hlavu (jako vždy). Ani otevření dveří na balkon se nijak nevymyká normě. Stejně jako ulehnutí ke spánku mi přijde zcela v pořádku.
A včerejší večer? Asi 15 minut vyváděla, poté se z ničeho nic sebrala, lehla si jako obvykle a spala naprosto nerušeně až do rána.
Nechat otevřené dveře na balkón - popravdě se bojím, aby jí nelouplo v bedně a neskočila...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 12:50 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Osarian
Nekdy je slozity nektery takovy veci odhalit. Neco se nepodari ani za mnoho let. Hypotez od klavesnice se da urcite vyprodukovat dost, ale budou to jen hypotezy hodne moc hypotezovite. Pokud mate obavu, ze by skocila, rozhodne to nechte zavreny.
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 13:23
- Nahlásit
zbrnd
Mám obavy, že na důvod nikdy nepřijdu. Ale fest by mě zajímal, vzhledem k tomu, že to zvíře není žádný povahový chudáček a popravdě si neumím představit, co by ji mohlo takhle vyděsit.
Každopádně celé dopoledne byla v pohodě (vydržela i cca půl hodiny samoty v pokoji), teď tu sedím a najednou začala zase vyvádět (bylo to po jednom zadutí větru, ale vítr fouká celý den). Po cca 5 minutách opět relativní klid, leží před balkonovými dveřmi a dříme.
Nějaké nápady, jak jí pomoct urovnat v hlavě?
|
Iserin23
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 14:27
- Nahlásit
Osarian
A to se týká jedné jediné místnosti? Co ho nechat spát prostě v jiné? Pokud by to tedy nepřešlo ...
Mohl by to být nějaký revenant. Otázka, kdo v domě bydlel před Vámi, pokud tedy nejste jeho prvními obyvateli. Třeba já mám pronajato ve vile odsunuté rodiny advokáta, tak stále čekám, kdy mě navštíví Nebo alespoň jeho řidič, pže jsem v části, kterou obývalo služebnictvo ...
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 14:29
- Nahlásit
Iserin23
Je to studentský byt, je nás tu 6. Těžko ji můžu nastěhovat do jiné místnosti.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 18:42
- Nahlásit
Osarian
Nějaké nápady, jak jí pomoct urovnat v hlavě?
Konkretni napady teda nemam. Neznam Vas+psa ani poradne tu situaci, byla by blbost dle meho navrhovat Vam neco konkretniho.
Nicmene v obecne rovine poskytnou psovi bezpeci, nenechat se ho zbytecne tomu "problemu" "venovat".
A ze na to nikdy neprijdete? To je mozny .... nechci to zlehcovat, muze to byt klidne cosi vazneho, ale taky na stranu druhou to mohl byt jen nejaky "poryv" vetru, kdy si to psiskuv mozek vyhodnotil spatne treba jako "velke" nebezpeci a nasledne si treba mohl vyhodnotit nejakou treba Vasi reakci jako "potvrzeni svych obav". Ale to jsou ode mne fakt jen fabulace - nebyl jsem u Vas nikdy natoz v onu chvili ci potom, neznam Vas ani psici, neznam Vas vztah .... a moznosti jsou spousty.
Nezapomente, ze psisko nejspis vnima, ze se Vy na ten problem soustredujete a to ji muze utvrdit v tom, ze to problem fakt je.
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2016 19:19
- Nahlásit
zbrnd
Přijďte na návštěvu.
No, uvidíme. Třeba jí jenom přeskočilo z blížícího se hárání. Nějak se s tím popasujem...
Každopádně děkuji.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2016 16:45
- Nahlásit
Osarian
Přijďte na návštěvu
Dekuji, ale obavam se, ze s sesti studentek bych mohl dostat nejakou cevni prihodu
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2016 08:30
- Nahlásit
zbrnd
Přijďte na návštěvu....Dekuji, ale obavam se, ze s sesti studentek bych mohl dostat nejakou cevni prihodu
Žbrndo, chyba. Taková nabídka se neodmítá. To bys mohl vědět.
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2016 12:16
- Nahlásit
jsou tu dva kluci, tak v klidu - oni by se o vás milerádi postarali
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2016 03:35
- Nahlásit
Osarian
Tak pozvete radeji Waldu. jak dal najevo, nabídku neodmítne.
jsou tu dva kluci, tak v klidu - oni by se o vás milerádi postarali
No ještě totááák.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2016 18:06
- Nahlásit
Osarian
a nestalo se v tom bytě něco ? nemoc, úmrtí násilný nebo něco podobnýho? a nemusíto být zrovna včera,že....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2016 19:47
- Nahlásit
Osarian
jen bych napsala,že znám 3 psy co naprosto šílej z větru..fakt je,že se nejedná o jedince s extra silnou nervovou soustavou,vaší čubu neznám,jen že prostě jsou takoví psi..
|
Osarian
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2016 21:04
- Nahlásit
žanda
O ničem nevím. Je to minimálně 10 let studentský byt.
davidkova renata
Je to zvíře, co běžně při větru, bouřce i petardách spí. Ale děkuju.
Poslední minihysťáček měla v úterý v poledne, od té doby naprostý klid. Nevím, co se jí v hlavě odehrálo, ale snad si to přebrala...
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2016 13:53
- Nahlásit
Osarian
ono fakt nekdy staci (z naseho pohledu malo) a z toho psiho je to hodne ..tech moznosti jsou fakt tuny...mohla si to spojit s cimkoliv jinym, vy nemusite ledacos vedet atd atd atd moznosti jsou fakt mraky...mnohdy je dobry uz kvuli pseka se na to vykaslat a nedetektivovat, mnohdy to se to vyjasni casem samo.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 26 Úno 2016 13:55
- Nahlásit
Osarian
My manzelce davidkova renata neverte ani tuk, vona ma predstavu, ze je to kuliva vetru, ale prdlacky. Vetrem to jen zacne, vitr zaduje a davidkova renata odfoukne, pes je bez partaka, tak se boji no.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2016 10:51
- Nahlásit
zbrnd
ale prdlacky.
co to kecáš?? já nemám žádný větry!!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2016 17:20
- Nahlásit
davidkova renata
Hele nelzi. Kazdej vi, ze z Ovcar jsi byla vypovezena za permanentni zhaseni taboraku vzdy, kdyz jsi se k nemu obratila zady! My jsme tady pravdomluvni kynologove, my lzi nesneseme! A navic ja jsem i slusny clovek, poctivy, krasny atlet a vubec!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2016 08:08
- Nahlásit
zbrnd
fakt je,že mne přátelé táborových ohnů zavrhli )),konečně vim proč,atlete..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2016 19:25
- Nahlásit
davidkova renata
fakt je,že mne přátelé táborových ohnů zavrhli
Zas ne věichni ale, jak je třeba i zde občas vidět
|