Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Převýchova psa
Autor Zpráva
Petka86
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 15:57
- Nahlásit

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda náhodou nemáte někdo zkušenost např. s Ivo Eichlerem a jeho převýchovou psů? Popřípadě někým jiným koho by jste doporučili v moravskoslezském kraji..? Děkuji.

birma
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 16:08
- Nahlásit

Petka86
v Moravskoslezském kraji můžu doporučit psí školu Koira

Petka86
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 16:51
- Nahlásit

Děkuji za tip. Nějak jsem na ně zapomněla. Kdysi jsme u nich měli pár individuálních lekcí. A náhodou zkušenost s umístěním psa na pár týdnů na převýchovu nemáte? Zatím jen zvažuji možnosti..a bojím se jestli by to psychicky zvládla a vůbec to k něčemu bylo. Cvičím s ní už věky a pořád není v pohodě..Už byla celkem ok a nevím jestli je to tím, že nás opět napadli psi, nebo si hlídá kočárek s malým, který k nám přibyl (v té době se zhoršila se mi zdá) ale zase začala vyjíždět po psech a jak máme nějakého minout chová se jak šílená.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 17:40 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Petka86
A náhodou zkušenost s umístěním psa na pár týdnů na převýchovu nemáte? Zatím jen zvažuji možnosti..a bojím se jestli by to psychicky zvládla a vůbec to k něčemu bylo.
Tipuji, že nebylo, ale samozřejmě záleží, co chcete na ni vlastně "převychovat".
Cvičím s ní už věky a pořád není v pohodě
Na pohodu výcvik moc nepomáhá, na pohodu pomáhá spíše výchova a vztah.

Už byla celkem ok a nevím jestli je to tím, že nás opět napadli psi, nebo si hlídá kočárek s malým, který k nám přibyl (v té době se zhoršila se mi zdá) ale zase začala vyjíždět po psech a jak máme nějakého minout chová se jak šílená.
Těžko soudit na dálku, ale z tohodle to vypadá, že Váš vztah není OK, necítí ve Vás asi dostatečné zázemí + má pak snahu situace řešit sama, což Vy ji zřejmě necháváte dělat. Pokud je to takhle, nepotřebuje převýchovu ona, ale Vy, aby jste ji byla schopna poskytnout, co potřebuje.
Samozřejmě chápu, že to nemusí být zcela Vaše vina, protože jsou situace, kdy člověk "nemá" dost dobře na to, aby to zázemí poskytl ... třeba to napadení psy takovou situací být jistě může.

chová se jak šílená.
to je prostě špatně, pokud to neovlivníte, nemá smysl uvažovat o nějaké převýchově psa navíc někde "jinde"

Hlavně to přes internet nejde dost dobře řešit, chce to vidět Vás a psa na živo, tak zkuste třeba tu Koiru jen požádat, jestli by se na vás dvě "nekoukly" a neřekly, co je u vás špatně. Osobně jim jako celku nevěřím(protože je všechny neznám), tím však netvrdím, že jsou špatné.

Dítě samozřejmě je velký problém, protože to dělá situaci mnohem náročnější a nejspíše odsouvá psa až na druhé místo, což je logické, ale vztahu se psem to neprospěje.

Nebo si zkuste domluvit "konzultaci" s panem Novotným http://zkosvinov.info/vycvik.php
S tím mám pro změnu hodně dobré zkušenosti já.

Petka86
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 18:12
- Nahlásit

zbrnd Určitě dělám špatně něco já. Právě proto mě už napadlo, že kdyby s ní trénoval někdo jiný, možná by ji to pomohlo.. Vím, že mám mít vodítko povolené, nebýt ve stresu.. ale s ní je absolutně nemožné udržet vodítko povolené
Kdysi měla psy ráda. Nevím jestli se změnila těmi napadeními nebo dospěla a změnila se ji povaha.Bránila jsem ji a psy od nás odkopávala. Ze 3 napadení si akorát 1x odnesla šrám. Má i psí kámoše, né že by nesnášela úplně všechny. Ale bohužel momentálně většinu..
Je zvláštní, že když už opravdu dojde k napadení - ona po těch psech nejde a jen uskakuje a nechává to na mě. Ale když míjíme psa, který si ji ani nevšímá, tak ho strašně zastrašuje a nechce se uklidnit dokud nás nemine..
Beru ji na každou procházku ať se necítí odstrčená ale až začne dítě chodit za ruku a pokud ona bude takhle vyvádět, nebudu to zvládat Chci aby byla zase v pohodě a mohla být všude s námi.
Máte pravdu. Zkusím se domluvit s odborníkem, ať na nás mrkne a poradí co změnit..Děkuji za váš čas.

birma
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 19:00
- Nahlásit

Petka86
řekla bych, že dokud ty budeš ve stresu, tak bude i ona. Tohle je zrovna něco u čeho věřím, že si tím procesem musí projít pes i pán společně.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 1 Úno 2016 22:43
- Nahlásit

Petka86
že kdyby s ní trénoval někdo jiný, možná by ji to pomohlo
tak pokud by se nevracela k Vám, tak možná ano....pokud s ní máte žít Vy, musíte to dělat Vy dobře... ne?

ale s ní je absolutně nemožné udržet vodítko povolené
V té Koiře Vám nevysvětlily, jak na to? Samozřejmě to je možné a měla byste se to naučit podle mne Vy. Jinak ji to někdo naučí, ona přijde zpět k Vám a bude to dělat zase po staru...když ne hned tak za chvíli ... nejspíše tedy, s určitostí nelze tvrdit vlastně nic.

Bránila jsem ji a psy od nás odkopávala. Ze 3 napadení si akorát 1x odnesla šrám
Jeden šrám by sám o sobě neměl nic znamenat obzvláště vzhledem k tomu, že psi je ani moc nevnímají...to je fakt ale těžko hodnotit, když tu situaci člověk neviděl .... odehrát se toho mohlo tolik ... toliko možností, co vše se mohlo udát aniž byste si to uvědomila či to zpozorovala.

Je zvláštní, že když už opravdu dojde k napadení - ona po těch psech nejde a jen uskakuje a nechává to na mě. Ale když míjíme psa, který si ji ani nevšímá, tak ho strašně zastrašuje a nechce se uklidnit dokud nás nemine..
To mi nepřijde extra zvláštní, třeba se ... ne nebudu psát své dohady konkrétně to nemá smysl po netu (a nechci Vám podstrčit potencionálně nepravdivou variantu), ale vězte, že možností je více, proč se může takhle chovat.

Jinak souhlasím s birma
řekla bych, že dokud ty budeš ve stresu, tak bude i ona.
Tohle je docela pravděpodobné a pozor! mimochodem je taky docela pravděpodobné, že to přenesete i na dítě (to je prostě realita, fungujeme takhle, formuje nás naše okolí) takže opravdu udělejte to, co píšete, že za někým zajdete.

Petka86
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:39
- Nahlásit

zbrnd Co jsem koukala na stránky o převýchově, tak uváděli, že psa nejdříve nějaký týden cvičí oni a pak, že cvičí psa společně s majitelem, aby věděl jak na to správně. Tak mě to na nejdřív zaujalo.. Ale jen tak někde bych ji nedala (1 cvičák jsme vzdali protože k laskavému přístupu měl fakt daleko) a je fakt, že bych ji radši měla pořád na očích a dělala to já.
Ty bitky ji nějak poznamenaly určitě. Je pravda, že šrám v té chvíli nevnímala ale dostala strach. Jedná se o 2 vlčáky bohužel z naší vesnice a jak je vidí, tak se běží schovat a kňučí jak štěně. Ale samozřejmě to jsou jen dohady a může v tom být a bude asi více věcí..
V Koiře mi ukázala jak držet vodítko, vydat zvuk a dát pamlsek když kouká na psa. A to trénovat. Jenže jsou psi u kterých se mi na pamlsek vykašle i když je hodně žravá. A nebo prý mám jít jinou cestou když vidím psa. Že pro psy není přirozené se potkávat na úzké ulici a kdyby si oni mohli vybrat, tak by šli velkým obloukem nebo jinou cestou..Což pro mě moc řešení není..
Určitě to budu řešit. Chci abychom si mohli všichni společně v klidu užívat výlety jak jsme zvyklí..

birma
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:42
- Nahlásit

Petka86
Jenže jsou psi u kterých se mi na pamlsek vykašle i když je hodně žravá.
to je dost normální, řekla bych, že proto ti dala ty dvě další rady - obejít obloukem (on se totiž časem bude zmenšovat) a taky to, že to máš trénovat

Petka86
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 12:56
- Nahlásit

birma Obloukem chodím - teda chodím po druhé straně ulice. Chtěla jsem říct, že jít jinou cestou není pro mě řešení. V té chvíli pro mě sice nejsnadnější ale neřeší to problém do budoucna. Ale je fakt, že trénovat budu muset začít víc. Budu muset asi zase začít jezdit do města protože na vesnici je lidi moc nevenčí aby měla dostatečně natrénováno

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 13:51
- Nahlásit

Chtěla jsem říct, že jít jinou cestou není pro mě řešení. V té chvíli pro mě sice nejsnadnější ale neřeší to problém do budoucna
Petka, tohle není pravda a patrně nechápeš princip - něco můžeš učit jenom psa, který vnímá, není ve stresu - čím blíž je pes danému podnětu (tady cizímu psu), tím více se dostává do stresu a není schopen normálně fungovat. Ty potřebuješ se psem nacvičit "klid", tedy potřebuješ tu vzdálenost od druhého psa, ve které je tvoje fenka ještě klidná (relativně klidná) a je schopna spolupráce s tebou. Pokud si tohle chování dostatečně zafixuje (druhý pes = nic se neděje, nemusím jančit), bude schopna se tak chovat i při menší vzdálenosti....a menší a menší.....a to je to, co píše birma a co se ti patrně snažili sdělit i v koiře

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:01
- Nahlásit

Petka86
chce to zvladnout ty zaklady komunikacem ale zase se tim prebytecne netrapte, je na svete jen male procento lidi, pro ktere je komunikace se psem vec naprosto prirozena, takze vetsina lidi nezvladne dobre vychovu hned u prvniho psa, dokonce vetsina lidi nezvladne vychovu psa nikdy, ale tak to zas neni dobry si brat jako priklad nebo metu

Co jsem koukala na stránky o převýchově, tak uváděli, že psa nejdříve nějaký týden cvičí oni a pak, že cvičí psa společně s majitelem, aby věděl jak na to správně.
tak to je jiste fajn postup nicmene podle toho, co jste psala mi prijde zasadni stejne to, co budete delat do budoucna Vy ve vztahu k tomu psovi, jak se ho naucite ovladat-komunikovat s nim, zklidnit ho celkove. Podle toho, co jste popsala mi proste neprijde, ze by ta situace byla tak spatna, ze byto neslo resit pomoci individualnich lekci ci konzultaci, Poslani psa nekam samostatne na prevychovu mi prijde dobry napad v situacich kdy pan je totalne neschopny rsit aktualni situaci...treba clvek, ktery domarasil byt nechte velkyho silnyho psa, kterej nyni chce zabit vse zivy okolo a panecek nevi ani to, jak naucit "sedni". Pak je asi zadouci, aby pesanovi byl vysvetlen zaklad oddelene a paneckovi taky.
Nicmene samozrejme je to Vase vec, nechci Vas nikam tlacit

V Koiře mi ukázala jak držet vodítko, vydat zvuk a dát pamlsek když kouká na psa. A to trénovat.
Hm to je blbý no :/ pokud to bylo jen tohle.

Jenže jsou psi u kterých se mi na pamlsek vykašle i když je hodně žravá
To chápu. Ono je prostě třeba tomu psovi dát větší motivaci. Nebo ho pak můžete natvrdo omezit ovšem to pak musíte mít zajištěno, že nebudou nastávat situace, kdy byste ho omezit schopna nebyla. Tu motivaci mu lze dát různými způsoby a podle mne je nejlepší, když si člověk najde sám způsob, který mu osobně vyhovuje. Chce to prostě být pro toho psa jeho "bůh".
Chápu, že Vám tu píši jen samý obecnosti nicméně jsem přesvědčen, že Vás takhle po netu nemá smysl nabádat k čemukoliv konkrétnímu, jak se k psovi chovat, jak jej motivovat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:03
- Nahlásit

Neumi
a co se ti patrně snažili sdělit i v koiře
to soudíš z tohoto? :V Koiře mi ukázala jak držet vodítko, vydat zvuk a dát pamlsek když kouká na psa. A to trénovat.
Mi to teda z toho vůbec nevyplývá :O

Petka86
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:04
- Nahlásit

Neumi Aha, to dává smysl. Tu část jsem nějak špatně pobrala. Děkuji za vysvětlení.

Petka86
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:37
- Nahlásit

zbrnd Tak špatně na tom asi teda není. I když od mala je problémová, spoustu věcí jsme spolu zvládly a doladily. Moc nás miluje a základní povely a triky dělá ráda. Jen v tom chování venku ujíždí. No nic, opět se do toho dáme a snad to konečně zvládnu.
V Koiře jsem měla jen asi 2 lekce. Potom jsme přešli tady na nový pozitivní cvičák. Akorát tam se učila spíše triky a chování jsme měli trénovat ve městě sami. Podobně o té větší motivaci a omezení mluvila i na tam. Ale očividně jsem trénovala nedostatečně, i když už se zdálo, že to zvládá..No nic, snad to zvládneme teď líp.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 14:57
- Nahlásit

Petka86

já bych to shrnula -
pracujte se vzdáleností psa od toho, co ho dostane do toho stavu, kde nemá být.
Pracujte s motivací - tedy pokud je žravá, mějte s sebou něco megaextravýbornýho, co nikdy jindy nedostane. Pokud je na hračky, vyčleňte si na to hračku, kterou bude milovat a zase jindy ji nebude mít k dispozici.
Začněte cvičit když jste venku jen sama s ní, necvičte, když máte s sebou dítě, vymezte si na to čas, ať se na to můžete zaměřit.
A - necvičte zase zbytečně dlouho, nepotřebujete hodinový výcvik, to psa vyčerpá, unaví a spíš se zase vystresuje, protože situaci neustojí. Stačí kraťounce a pak si jít hrát- tedy i to cvičení vždy proložte něčím uvolňujícím, hrou, pomazlením proběhnutím spolu.
Ono i to, že na ni zase budete mít čas, který je věnovaný jen jí, bude pro ni důležitý. A když budete jen s ní, budete víc v klidu.

Neumi
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2016 16:01
- Nahlásit

a co se ti patrně snažili sdělit i v koiře
to soudíš z tohoto? :V Koiře mi ukázala jak držet vodítko, vydat zvuk a dát pamlsek když kouká na psa. A to trénovat.

Ne

zbrnd
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2016 17:22
- Nahlásit

Neumi
Ne
umí?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání