Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Separacni uzkost - prevychova
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 13:05
- Nahlásit

Dobry den,
Trochu delsi,ale snazim se byt konkretnejsi pro lepsi obrazek a posouzeni. Moc prosim o radu,tipy,zkusenosti,jak spravne s prevychovou se silnou separacni uzkosti a chci pro to udelat maximum. Mam 10ti letou fenku krizenec s terierem,matka byla uz krizena. Hledam tu navrhy,napady,zkusenosti,jakakoli rada se muze hodit.
Fena prosla v zivote spoustu zmenama.Ze ctyrclenne rodiny jsem zustala jen ja (umrti otce,mamka se pozdeji odstehovala a bracha taky k pritelkyni. Ja ziju sama,pracuji po-pa, v uredni dny tam je i 12 hodin sama. Vse zacalo asi pred 4 mi lety,kdy zacala demolici bytu,dveri,palubek,lina atd, pak zacala curat do postele.Po pul roce jsem to nevydrzela a dala ji do klece,kde byla tak dva roky se stresem. Posledni rok vyvadi i v kleci, slinta,nebo se tam i pocura a pak v tom lezi.Denne se vracim do mistnosti,kde to smrdi,musim ji vysprchovat,vytrit klec a teprve pak muzeme jit ven,ale to uz ja jsem podrazdena,vynervovana,co budu delat,coz ze me taky musi citit.Klec byla postupne upravovana,jinak by byla schopna prokousat se ven.Na pamlsky,hracky,zabaveni nereaguje.Naprosto nevnima,kdyz se oblekam,zacne se trast,rychle dychat s jazykem venku,pamlsek necha az do doby,kdy se zase vratim.Ted se mam stehovat k pritelovi,ma pejska yorkshira naprosto v pohode o samote,navic ma v poledne venceni,takze chci zkusit prevychovu,vzit si 14 dni dovolenou a trenovat po minutkach. Chtela bych to podporit napr. Alavisem,alegris,difuser do zasuvky atd... Allegris jsem davala asi tri mesice,ale vysledky jsem nevidela (jak asi,kdyz byla porad v te kleci). Mate nekdo zkusenosti s temito pripravky jako podpurne k nacviku samoty? At uz pozitivni nebo negativni. Máte v okoli nekoho,kdo zvladl prevychovu tezke separacni uzkosti,ba i neuspesne? Budu rada za kazde tipy v postupu,pripadne chybicky,ktere nekdo z vas udelal a pozdeji si je uvedomil.S kazdou radou,napadem,tipem chci pracovat a premyslet o nem.Chci na to byt maximalne pripravena,at vim,ze jsem s prevychovou udelala maximum kdyby to nevyslo. Nezkoušel nekdo treba i lidska antidepresiva bez predpisu,nechat pustenou televizi,proste prosim jakekoli vase zkusenosti,co jste zkouseli. Jeste jsem zapomnela poznamenat,ze je zavislacka,ktera me vsude pronasleduje a zacali jsme s nacvikem u pritele tak,ze psi spi spolu v obyvaku,do loznice mame zavreno.Moje fenka obcas zaknoura,ale nezbyde ji vzdy nic jineho,nez zase jit do pelechu.Ale kupodivu spi mimo nez my,coz povazuju za uspech,ale pak me zase popadne panika,ze to nedame. Tak prosim piste Vase zkusenosti, vysledky,tipy. Na pani Zertovou ani na podobneho psychologa se obracet nechci,videla jsem jeji odpoved,kde nejsou zadne informace,ktere bych nevedela. Moc dekuji za jakekoli odpovedi.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 13:22
- Nahlásit

To je jednoduche, bud ji nekdo ten cas venuje nebo se to tezko zmeni. Zazraky se moc nekonaji, hlavne kdyz bychom to potrebovali.

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 14:09
- Nahlásit

Presne takove rady jsem potrebovala.
Ano,cas prevychove budu venovat,brat si dovolenou,jak jsem psala a i jak jsem psala,bude zajisteno venceni v poledne plus pritel je kazdy den v pul 4 doma,narozdil ode me,kdyz ziju sama,kdy jezdim 2x tydne az v pul sedme vecer. Takze v pripade ziti v paru,te pozornosti bude mit vic. Dokud ziju sama,bohuzel,ac chci,nemuzu ji casu dat vice a nemam ani nikoho blizkeho na venceni. U pritele jsou drobet jine podmínky,jak jsem psala. Jen pro Vasi informaci,8 let jsme chodili na cvicak,mame 9 poharu,venuji svemu psu maximum casu... O vikendech chodime tury treba 12 km apod.
Obracim se tu na lidi,kteri chteji poradit,sdelit sve zkusenosti,ne me odsuzovat.
Ale jinak taky nazor...

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 14:56
- Nahlásit

separacniuzkostpes

ale on má zbrnd pravdu. Vyřešení takovéhodle problému potřebuje čas. Škoda je, že jste ho neinvestovala dříve, ten pes žil 4 roky v těžkém stresu, navíc následovala ubikace v kleci - kdy nevím, jak proběhl nácvik na pobyt v ní. A to se teď bude odbourávat hodně těžko.
Postup v podstatě znáte - trénovat po velmi malých chvilkách, kdy možná i minuta bude zpočátku pro ni moc. Navíc doporučuju trénovat i "reál" takže se věnovat tomu, že neodcházím jen tak, ale dělat vše jako když kdu do práce, jako když jdu jen nakoupit, či za zábavou, protože oni mají načteno naše chování. Zároveň trénovat i doma, odbourávat tu závislost, takže aby fena v pohodě dávala to, že jste v jiné místnosti a nejančit z toho. Také venku, aby zvládala to, že ji odložíte odejdete třeba za roh tak,a by ona neviděla vás, ale vy ji měla pod kontrolou.

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 15:45
- Nahlásit

Dekuji za Vase tipy, urcite pridame i nacvik venku teda Ano v tomhle jsem pochybila jiz pred ctyrmi lety, v nacvik jsem neverila,kdyz jsem zila sama a byvala tam 12 hodin sama,vlastne do dneska je a zkusila jsem tu klec,diky ktere nic nenicila a byl klid..... pro me... Tenkrat..... Pro ostatni: Ja jsem si samozrejme jista svych chyb .... Ale ted bych to zkusit a shromazdit si informace, zkusenosti,chyby,ktere treba nekdo sam delal pri nacviku atd. Pred lety mohl byt nacvik jednodussi...

corgi
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 15:45
- Nahlásit

separacniuzkostpes
Vyjádřím se jenom k těm podpůrným prostředkům. Náš případ je sice jiný, fena má strach z bouřky, ale vyzkoušeno máme leccos, tak třeba to pomůže. Bachovy květy na míru, Bachovky krizovka, homeopatika na míru, Alavis relax, Alavis Calming nula nula nic. Mírné zlepšení Woykoff Relaxis. Nezkoušeli jsme Zylkéne, protože než jsem se k tomu dostala, narazila jsem na protistresovou vestičku. Mám tady o tom i vlákno, zkuste pohledat téma "Thundershirt". Jakkoliv se to může zdát jako kravina a tahání peněz, je to zatím jediné, co fenu zklidní během bouřky i Silvestra natolik, že reaguje, při delší bouřce dokonce usne. Takže za mě - zkuste vestičku, ale práci se psem to samozřejmě nenahradí.

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 15:50
- Nahlásit

separacniuzkostpes

já vám nechci brát iluze, ale trochu se bojím, že pokud to má pes takto rozjeté, tak se 14 dny asi nevystačíte.

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 15:56
- Nahlásit

Dekuji,ja se samozrejme toho take bojim. Je pravda,ze tomu verim hodne malo....Bohuzel dele dovolenou v kuse nedostanu,takze to zkusim aspon tak. Nadeje je ten druhy pes a podpurne prirodni leky... Piste dalsi prosim, vase nazory a pripadne,zda máte nekoho v okoli,kdo s tim jak bojoval... Moc diky...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 15:59
- Nahlásit

separacniuzkostpes
Obracim se tu na lidi,kteri chteji poradit,sdelit sve zkusenosti,ne me odsuzovat.
jest jednou:
bud tomu psovi ten cas date nebo ne
zazraky se nedeji
pokud jste v tom poprve videla, ze Vas nekdo odsuzuje, doporucuji dat psa pryc a zajit si k doktorovi, co Vam pomuze s Vasi psychikou, protoze s tou, co mate nyni toho psa tak nanejvys dodelate zcela, pokud je to jeste vubec mozne

pokud jste to nepobrala ani napodruhe, dejte opravdu psa pryc a jdete se dat dokupy prvni Vy

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:02
- Nahlásit

Dekuji corgi za vasi zkusenost.Zkusim pohledat a neco si o tom ptecist. Jsem rada za každou zkusenost tady od lidi...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:02
- Nahlásit

separacniuzkostpes
Ja jsem si samozrejme jista svych chyb .... Ale ted bych to zkusit a shromazdit si informace, zkusenosti,chyby,ktere treba nekdo sam delal pri nacviku atd. Pred lety mohl byt nacvik jednodussi...
potreti: jedina sance je dat ji ten cas, zazracne piluky ani metody na to nejsou jedine ten cas, ktery stravite spolu a ona se znormalizuje

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:04
- Nahlásit

separacniuzkostpes
pustila bych se do toho hned. Dneska. Po vyvenčení, pohrání si a tomu, že se psu budu věnovat, ho na chvíli odložím ve vedlejší místnosti.
Také bych ji začla seznamovat s tím, že to, že odcházím neznamená že se musí zbláznit, obléknu se, dám jí žvýkací kostičku. nebo něco žvýkacího, otevřu dveře, okamžitě se vrátím.
Ad ty žvýkací věcičky - není to pravda věc nejzdravější, na druhou stranu, žvýkání psa uklidňuje a za třetí a to ale hlavně - já je nedávám nikdy v momentě kdy u psa nejsem (3x osobní zkušenost, že se to psu šprajclo v krku), takže jen pro ten moment, že jsem hned zpátky)
Další - naučila bych pesu to, že je bezvadná hra dobývat něco dobrého z papírové krabičky. Pochopitelně nejprve normálně když jsem doma a ona třeba ale na pelíšku, krabičky se nedávají jindy, než když je pes na pelíšku. Až by se to naučila, využila bych toho při nácviku, coby součásti rituálu. Tedy dám krabičku na pelíšek, ale pes si to smí vzít až po povelu. Než se obléknu a vypadnu, tak může krabičku jen hlídat. Výsledkem je, že pes se těší, abych vypadla, protože dokud nevypadnu, tak se k dobrůtce v krabičce nedostane. Chápu, že teď je ve stádiu, kdy jí to zajímat nebude, ale je na vás z toho udělat vrcholnou zábavu. A zárove'n vzácnou zábavu.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:04
- Nahlásit

corgi
Takže za mě - zkuste vestičku, ale práci se psem to samozřejmě nenahradí.
DObrý, pes bude 12 hdin bez svyho partaka ale bude mit vesticku. A nepomohl by Desensky s tachyony?

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:21
- Nahlásit

Zbrnd, samozrejme mate pravdu,ale nemusite tu takto sit do kazdych navrhu. Chodim do prace 12 hodin,u pritele zatim nebydlim,vic jak 14 dnu si vzit nemuzu,minulost nevratim,stehovat se budu cca za mesic a chci zkusit to mozne i nemozne,vesticka ji urcite beublizi,muze pomoci pri nacviku a nemusi. O vikendech uz trenujeme minutku,proste zacinam,snazim se shromazdit co nejvic informaci a vy mi to jeste vic znechucujete.Psa pryc nedokazu dat a tak se snazim ziskat informace a treba,jak pise Petra K se mi jevi jako dobry napad,ktery zaradim k tem odchodum.

Zbrnd,i kdyz mam na to kratky cas a dovolenou budu mit 14 dnu a mozna to bude vyhozenych 14 dnu, rozhodne to chci zkusit a ne se rovnou zbavit psa,jak pisete.

Petro,dekuji za vas prispevek

separacniuzkostpes
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:22
- Nahlásit

Petro, dekuji za Vas prispevek.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 16:25
- Nahlásit

separacniuzkostpes
Nebojte ona to corgi prezije, je na me zvykla.

Nicky
Člen
# Zasláno: 11 Led 2016 20:53
- Nahlásit

1. teriéři jsou na první pohled tvrďáci, ale jen na ten první. Dlouhou dobu pejsek ustával psychické výkyvy ve vaší rodině, až už to prostě nevydržel a sesypal se z toho. A vy místo toho, abyste ho podpořila a pracovala s ním, dala jste ho do klece. Jak se asi ten pes cítil?
2. To co popisujete, že v kleci dělá, víte jistě, že nedostává záchvat epilepsie? Třeba z toho, že je zavřená?
Neberte to prosím jako vaši kritiku!!!!! Je to téma k zamyšlení.
Nejprve se musíte dát dohromady vy, až potom chtít vytáhnout psa.