Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně vyjíždí na ostatní psy
Autor Zpráva
darkejsn
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 15:25
- Nahlásit

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vaše názory..máme doma 7měsíčního psa německého ovčáka a už od doby, kdy jsme si ho přivezli domů, nedokáže kolem cizího psa projít bez povšimnutí..zpočátku po nich občas poštěkával, ale s postupem času se jeho štěkání změnilo na úplný amok, kdy v danou chvíli nedokáže reagovat vůbec na nic - pamlsek, hračka, povel, nic ho v danou chvíli nezajímá, jen štěká a štěká a táhne ke psovi..ač to štěkání vypadá navenek velmi agresivně, když se ke psovi pustí, chce si s ním hrát..ale štěkání rozhodně jako hravé nepůsobí..nevíme, čím toto chování může být způsobeno, nikdy žádnou špatnou zkušenost se psem neměl, jak jsem již psala, dělá to již od chvíle, kdy jsme si ho přivezli..problémem je také to, že toto chování mu brání v další socializaci, protože lidé takto štěkajícího psa raději obchází a rychle se snaží kolem nás projít a tím pádem jsme ochuzení o to, aby se s nějakým psem očuchal..když už si s nějakým psem někde na louce na volno poběhá, žádné známky agresivního chování nepozorujeme, spíše naopak, je spíše submisivní..jsme z tohoto chování zmatení. Předem děkuju za vaše rady!

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 16:11
- Nahlásit

Podle popisu to vypadá, že jste jeho chování náležitě upevnili tímto:
když se ke psovi pustí, chce si s ním hrát
Jinými slovy - chování začalo poštěkáváním, taháním, vy jste ho tam pustili, tím ho odměnili. Takže příště víc štěkání, víc tahání, očekávání odměny. Když nepřijde, ještě víc štěkání, víc tahání, protože předtím to fungovalo. Atd.
Sama momentálně řeším něco podobného, fenka (teď 6m) štěká na všechny psy, reaguje podobně, jako ten váš. Řeším to vpodstatě od věku několika týdnů, je to můj odchov. Jakmile jsme měli potřebná očkování, nastoupili jsme do psí školky, nevynecháme jedinou lekci. Samozřejmě první lekce byl horor, vtrhli jsme tam jak vandrák do putyky a než se zklidnila, trvalo to dlouho. Je potřeba odměňovat jakékoliv klidné chování a soustředění na psovoda. Nepouštět za psem, za kterým tahá. Usadit, vyžadovat soustředění, pak povolit uvolnění a případně hru s nějakým pejskem. Je důležité, abyste našli něco podobného - školku, školu, cvičák, ale vybírejte dobře! Potřebujete schopného výcvikáře, který chápe, že váš pes není agresor (aby jeho rada nebyla "košík a ostnáč"). I ostatní psi by měli být buď mladí nebo dospěláci, ale totálně v pohodě, klidní, kteří nebudou mít potřebu vašeho psa umravňovat.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 17:49 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

darkejsn
nevíme, čím toto chování může být způsobeno
já to vím, to chování je způsobeno tím, že je to pes..nevychovaný neb jeho pánečci ho vychovat neumí neb psům nerozumí

corgi
Je důležité, abyste našli něco podobného - školku, školu, cvičák, ale vybírejte dobře! Potřebujete schopného výcvikáře, který chápe, jasný, sama psům nerozumí vůbec a vybere dobře někoho, kdo ji to naučí...to dává smysl

Je potřeba odměňovat jakékoliv klidné chování a soustředění na psovoda
To samo o sobě nic nevyřeší.
IMO je třeba naučit se se psem komunikovat, porozumět mu a být mu tak dobrým partnerem/psovodem

darkejsn
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 20:34
- Nahlásit

corgi

Ano, to uznávám, pouštět ho ze začátku občas k jiným psům, to byla chyba..na cvičák chodíme už od 4. měsíce, jenže on to tam bere prostě jinak..po úvodním zaštěkání dá pokoj, dokáže se zklidnit a dokáže tam normálně fungovat a cvičit..i nácvik míjení se se psama tam zvládá úplně v pohodě..ale jak je mimo cvičák, tak je to zas to samé..na ulici to ne a ne dokázat..jakou metodu vy používáte, aby se na vás vaše fenka soustředila?já mu musím chytnou hlavu a držet, aby se na mě aspoň trochu podíval, ale i tak se snaží furt koukat po psovi a dostat se ze sevření..že bych ale docílila, aby svou pozornost aspoň trochu přenesl na mě, to se říct nedá..je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať, jen kdybych viděla aspoň trochu nějaké známky zlepšení zvládání těchto situací..

birma
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 21:14
- Nahlásit

darkejsn
já mu musím chytnou hlavu a držet, aby se na mě aspoň trochu podíval, ale i tak se snaží furt koukat po psovi a dostat se ze sevření..
když tě bude někdo pevně držet zády k tomu, co tě zajímá a co tě baví a fyzicky ti nedovolí se tam podívat, přestane tě to lákat? Budeš o to ochotněji spolupracovat s takovým člověkem a dávat přednost jeho společnosti před svojí zábavou?

darkejsn
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 21:42
- Nahlásit

birma

dobře, a co teda radíte???

birma
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 21:53
- Nahlásit

darkejsn
být co nejvíc zábavná, udělat z veškerého cvičení skvělou hru, udržovat takovou vzdálenost, kdy je ještě schopný vnímat (aspoň trochu) a po domluvě s majiteli druhého psa (třeba i předchozí domluvě - dohodněte se na cvičáku, že to potřebujete nacvičit, ať vám jde někdo dělat figuranta) ho za odměnu vypustit z této vzdálenosti si pohrát - prostě vidím psa, můj pes ho vidí taky, dám povel, splní ho, mrkne u toho na mě aspoň trochu, pochválím a vypustím. Šílí a štěká, není hra, pochvala, odměna, nic. Postupně zmenšovat vzdálenost a prodlužovat délku soustředění psa na sebe (vždy ztěžovat jen jedno, nikdy zároveň).
Přitom se snažit být co nejvíc čitelná, srozumitelná. Tahání na vodítku a štěkání mu nesmí vycházet ani v jiných situacích. Snažit se o co největší soustředění a poslušnost obecně, ono se to do toho promítne, trénovat sebekontrolu (u pamlsků, výdrž v odložení, odložení za rušivek).
Snažit se vyklidnit i sama sebe, neeskalovat v takové chvíli emoce, přenášet na psa klid, nerozčilovat se zbytečně...

birma
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2015 23:18
- Nahlásit

Ještě jedna důležitá věc mě napadla - odm3nou (pamlskem, hrou, pochvalou, hračkou....) se odměňuje a neuplácí. Takže: (já dám) podnět - povel -> chování (provede pes) -> odměna (já dám psovi) = já cvičim psa a pes pravděpodobně příště opět poslechne x (podnět) pes začne jančit -> já nabídnu úplatek (chování) -> pes třeba přijde (odměna pro mě) = pes cvičí mě - pravděpodobně příště bude zase jančit, protože pak ho poslechnu a nabídnu mu něco fajn, navíc se to dá dopracovat do stadia "Alíku pojď, balonek! Nechceš balonek? Tak piškotek! Piškotek taky ne? Co uzel? Ani tahat se nechceš? A co makrelka? Neměl bys chuť?...."

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2015 03:27
- Nahlásit

Snažit se vyklidnit i sama sebe, neeskalovat v takové chvíli emoce, přenášet na psa klid, nerozčilovat se zbytečně...
Ale prd "I".
naopak je třeba první sorvnat sebe, uklidnit se, začít se ovládat, přestat být hyterická, naučit se komunikovat se psem ... to ostatní pak nejspíš přijde samo

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2015 03:29
- Nahlásit

darkejsn
Ano, to uznávám, pouštět ho ze začátku občas k jiným psům, to byla chyba
proc to byla chyba?

moll
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2015 06:35
- Nahlásit

teda podle mě by bylo potřeba, aby jste si kromě cvičáku na cviky našli i cvičák na socializaci, kde dovolí psům lítat podle jejich potřeby, kamarádit se s ostatními štěňaty a dospělými psy ...prostě aby si pesan uspokojil své psí sociální potřeba - potom bude víc reagovat nacvičení - delý problém podel mě je v tom, že uvidí psa = kámoše svého druhu, a rád by si s ním pokecal..... on Tarzan a Mauglí taky inklinovali k lidem, jakmile zjistili, že existují kromě jejich zvířecích kamarádů.
Když mu umožníte komunikaci s jeho druhem bude ochotněji komunikovat i s lidmi... a nebude poitřeba mu držet hlavu k sobě, když mozek je prostě jinam......

darkejsn
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2015 19:38
- Nahlásit

Díky všem za rady a názory

zbrnd
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2015 08:11
- Nahlásit

lol no ty ses povedla

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání