| Autor |
Zpráva |
Mikael el Hakim
Člen |
# Zasláno: 10 Pro 2015 20:13
- Nahlásit
Mám jeden takový dotaz pro odlehčení. Přemýšlím, že bych svého psíka naučil povely "komm" a "sitz", jelikož mě přijdou zajímavější a jasnější než těžkopádné a dvouslabičné "ke mně" a "sedni", ale zase nechci vypadat za blázna, až to na něj budu volat na louce nebo ve městě. Zajímalo by mě, jak byste se na takového člověka koukali? Zvlášť starší generace by mě pak mohla, nedej bože, považovat za nějakéjho hákoše či co ..
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 10:38
- Nahlásit
Klidně používejte, co libo. Co si o tom budou myslet jiní, je naprosto jedno navíc, nemůžou vědět, jestli nejste napůl třeba cizinec...Já jsem u běhání se psem používala k zatáčení místo vlevo a vpravo - left a vpravo, protože se mi to líp říkalo a psu to znělo dostatečně odlišně, aby rychle zareagoval. A rovně - go. Kadění je ,,fajn, fajník"
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 16:34
- Nahlásit
Já spíš vždycky uvažuju, jakému jinému slovu je kýžený povel podobný. A když je něčemu moc podobný, tak si vymyslím jiný. Např. pro chůzi mezi nohama jsem musela zavést povel Méé, protože při meZi tam slyšeli to Z a měli nutkání dělat Zůstaň. Tak jdu a mečím jak koza. Sitz a Sedni mi přijde naprosto fuk, protože pes stejně reaguje na to ostré S, které je na začátku. Komm bych taky nezaváděla, protože na řvaní do dálky jsou lepší povely končící na samohlásku - Ke mněěěěěěěě! Kdybych volala Kommmmmmm, tak budu jak buddhistický mnich (Ómmmm) Moc si to neumím představit. Navíc pro obíhání mé maličkosti máme povel Kolo, takže to Ko... by nám tam zas kolidovalo...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 18:10
- Nahlásit
worick
left a vpravo....psu to znělo dostatečně odlišně, aby rychle zareagoval.
U vodicích psů se ze stejného důvodu používá "vpravo" a "doleva".
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 18:17
- Nahlásit
muze mit kom hiiiiiiiiiir
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 18:51
- Nahlásit
cernej caj
muze mit kom hiiiiiiiiiir
a pak ještě
cufíír, šalííír, udatný bohatýýr!!!
Pro hledání do stan mám levá a doprava, aby to znělo opravdu jinak
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 20:31
- Nahlásit
pak ještě
cufíír, šalííír, udatný bohatýýr!!!
a rozhodně by se nemělo zapomenout na: ZEUS! FENSTER!!
Pardoooon (nemyšleno ani zle ani pošměšně) já si jen dycky při těch německých povelech na ten film vzpomenu
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 21:44
- Nahlásit
Walda
já to myslela tak, že left je při běhu a nutné rychlé reakci psa na rozcestí rychlejší, než doleva..a mě se to za funění líp vykřiklo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 22:56
- Nahlásit
Mikael el Hakim
komm opravdu není vhodné z hlediska fonetiky
pokud ale budete ucit psa privolani na nejake netradicni povel, mel byste taky zvazit, ze pes pak bude hure komunikovatelny osobami, ktere nebudou ono slovo znat - takze muze nastat treba problem, pokud by byl pesan u nekoho na hlidani, pro koho by vase slovo bylo treba spatne zapamatovatelne meno treba kdyby se pes zatoulal ci zmenil jednou majitele....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 22:57
- Nahlásit
PetraKPro hledání do stan mám levá a doprava, aby to znělo opravdu jinak a co máš pro hledání nahoru a dolu?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2015 23:13
- Nahlásit
Fajka
ZEUS! FENSTER!!
Pardoooon (nemyšleno ani zle ani pošměšně) já si jen dycky při těch německých povelech na ten film vzpomenu
Mně se teď po desáté večer vybavilo akorát "Ich komme, ich komme!"
|
Mikael el Hakim
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2015 09:27
- Nahlásit
zbrnd
A zrovna ta fonetika mě zaujala. Je tu někdo, kdo by mohl pravidla fonetiky pro psy stručně shrnout? Resp. Jaké výrazy jsou z jejího hlediska pro psa vhodné, a které nikoliv?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2015 11:54 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Mikael el Hakim
pravidla fonetiky pro psy
To je dobré :-D
Nestačí selský rozum? Důrazné souhlásky - S, Z, R, D - aby to drnčelo, znělo, vyvolalo rychlou reakci. Dlouhé samohlásky - Ke mněěěěě, Stůůůj, Co jeeee, Heeeej - aby se to neslo a bylo to slyšet na dálku
Ovšem kde nic není, ani smrt nebere. Na cvičáku se běžně setkávám s tím, že se lidi rozmýšlí, jestli psa učit Fuj nebo Ne nebo Nesmíš - přitom je to úplně šumafuk, protože ani jedno to slovo neumí vyslovit s patřičným důrazem. Jsou lidi, kteří (ať už kvůli vadě řeči nebo ne) nedokážou zřetelně nebo důrazně říct v podstatě vůbec nic a musí se to naučit asi jako herec jevištní mluvu.
|
michna
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2015 12:35
- Nahlásit
Ich komme
mne se osvedcilo pri prochazeni okolo zaplotaku urvanej ch seeeeerrrrr na ne
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2015 21:28
- Nahlásit
A zrovna ta fonetika mě zaujala.
Mikael el Hakim
A?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2015 11:57
- Nahlásit
corgi
Mně se teď po desáté večer vybavilo akorát "Ich komme, ich komme!"
strašný
zbrnd
a co máš pro hledání nahoru a dolu?
pro dolů nemáme nic, páč do pekla ho neposílám, to je můj rajon, ale pro hledání nahoře ve "výškách", mám prostý "Nahoře" /ty výšky jsou záměrně v úvožofkách, protože to máme zatím v začátcích, takže v úrovni tak mých ramen. ale jde o to, aby věděl, kam se soustředit.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2015 14:04
- Nahlásit
Kluci rozumí(rozuměli) nahoru...jako že mají jít do kopce. Nevím, zda by si to spojili i kdybych ukazovala, že nahoře, třeba na stole. Možná Berry, ten byl velice chápavý, Woruška nevím. To jen taková vsuvka...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2015 15:16
- Nahlásit
worick
Nevím, zda by si to spojili i kdybych ukazovala,
neukazuju, nenapovídám. Je to pokyn k tomu, kde má hledat, aby prohledal celý prostor.
S tím, že nahoru znamená i do kopce , pokud řeknu běž nahoru, problém taky není.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2015 17:04 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
PetraK
pro dolů nemáme nic, páč do pekla ho neposílám, to je můj rajon, ale pro hledání nahoře ve "výškách", mám prostý "Nahoře" /ty výšky jsou záměrně v úvožofkách, protože to máme zatím v začátcích, takže v úrovni tak mých ramen. ale jde o to, aby věděl, kam se soustředit.
hm nic moc teda ....dyk vy vlastne nic neumite ... des..beztak ani hovinka nesbira ..to mas z toho ze bastis ty kosti!
neukazuju, nenapovídám. Je to pokyn k tomu, kde má hledat, aby prohledal celý prostor.
kup prisavky at se da behat i po strope
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2015 21:20
- Nahlásit
zbrnd
hm nic moc teda ....dyk vy vlastne nic neumite ... des..beztak ani hovinka nesbira ..to mas z toho ze bastis ty kosti!
že jo! Taky si řikam, že to dost flákáme . Copak Rumouš, ten umí aspoň trochek něco, ale co já? Jen teda ty hovňouse zase naopak sbírám já
kup prisavky at se da behat i po strope
tak on myslím ani nepotřebuje, nějak ho není moc vidět nohama na zemi, myslim, že je kříženej. S ruským kolem, páč se furt točí ve vzduchu
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2015 01:37
- Nahlásit
PetraKteda ty hovňouse zase naopak sbírám jáa tim se chlubis? kryste!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2015 10:10
- Nahlásit
zbrnd
a tim se chlubis? kryste!
motýly sbírá kde kdo
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2015 17:56 - Změnil/a: zbrnd