Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povel "ke mně"
Autor Zpráva
Mikael el Hakim
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2015 10:51
- Nahlásit

Chci se zeptat na nejpraktičtější provedení pokynu "ke mně". Zda se vyplatí, aby pes při tomto povelu přišel přede mě a sednul si čelem ke mně, nebo aby přišel k mému boku a sedl si vedle mě směřujíc čelo tam, kam já. Zkrátka, co z toho je praktičtější?

Případně jestli máte dva odlišné povely třeba "ke mně" a "k noze" pro oba případy?

Nebo jestli je vůbec záhodno, aby si při tomto povelu hned sedal?

pajajs
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2015 13:57
- Nahlásit

My máme povel "ke mně" prostě jenom aby přiběhl (okamžitě, nejkratší cestou) a potom povel "k noze" kde opravdu dbám na to, aby si sednul u té levé nohy.. Třeba to "k noze" se hodně využije blízko silnice a když jde nějaký jiný pes...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2015 13:59 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Mikael el Hakim
uč ho to, co chceš, aby uměl
dulezity je, abyste spolu komunikovali, aby te tedy vnimal jestli u toho bude pred tebou nebo vedle tebe myslim obecne dulezity neni, pokud teda to nema byt povel na zkousky
spise nez presnost provedeni je dulezity, jak spolehlive takovy povel zvlada

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2015 16:17
- Nahlásit

Mikael el Hakim
Případně jestli máte dva odlišné povely třeba "ke mně" a "k noze" pro oba případy?
Každý ať má povely jaké chce, klidně "Klobása" pro příchod přímo k psovodovi a "Sekaná" pro příchod k noze a následování psovoda v nezměněném rytmu chůze. Co si kdo psa naučí, to má, a učí ho to pro to, že mu to vyhovuje nebo že to využije. Jiná věc je ten případ, kdy dotyčný hodlá se psem skládat zkoušky poslušnosti, pak nám zkušební řád jasně říká, že pro první případ je povel "Ke mně" a pro druhý případ "K noze"

PetraK
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2015 16:33
- Nahlásit

Mikael el Hakim

povel ke mně u nás znamená - pes přiběhne předsedne čelem ke mně a věnuje mi pozornost. Tedy věnuje pozornost mě a nelelkuje po okolí. Je -li dobře naučeno, hodí se ve vypjatých situacích, kdy odvede psovu pozornost od něčeho co ho rozptyluje, neb pak má to rozptylovadlo za zády (např. se může hodit tomu, kdo má psa se sklonem třeba honit cyklisty.

povel k noze znamená nejen to že pes přiběhne a usedne u mé nohy, ale také ji následuje v pohybu. Může a nemusí mí koiukat do obličeje, protože by se při chůzi přerazil. Tím pádem může monitorovat okolí, ale nesmí opustit svou pozici.

Pro mě osobně je praktické obojí. Proto máme naučeno obojí.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání