Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Venčení štěněte
Autor Zpráva
DSyndrom
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 19:24
- Nahlásit

Zdravím, chci vás požádat o radu s venčením 4 a půl měsíčního štěněte. Jsme na zahradě, vše je ok. poslouchá na poely ke mě,fuj,sedni, při hrání nebo přetahování o kost i pusť. Ale jakmile výjdeme ven na procházku, např k lesu, jakoby to byl úplně jinej pes. Každých 5 metrů furt ke všemu čuchá a furt ji musím nějak lákat aby vůbec šla. U lesa ji pustím z vodítka a jde chvíli semnou pak se otočíme že půjdem zpět a ona utíká pořád 20 metrů předemnu, nějaký "ke mě" ji vůbec nezajímá. Na vodítko ji dostanu asi až 50 metrů od baráku ky ji musím doběhnout. Díky

Osarian
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2015 19:46
- Nahlásit

Zkoumá, to je normální. Nedobíhala bych, ale naopak - utíkala bych, schovávala se za stromy či do keřů...a nechala se hledat. Když by mě štěně našlo, dostalo by pochvalu a ňaminu a nechala bych ho zase jít. A tak pořád dokola. Prostě tak, aby si mě štěně muselo pořád hlídat.
Při přivolávání venku bych udělala něco nečekanýho (třeba poodběhla, dřepla - hrozně to přivolání usnadní) a když by štěně přiběhlo, tak bych dala odměnu a nechala zase jít. Tzn. nepřivolávala jen když chci jít domů, ale náhodně. Štěndo zjistí, že přivolání není konec srandy, ale neopak sranda navíc.

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2015 16:07
- Nahlásit

Vidím, že už od konce srpna tu řešíte pořád svoje štěndo - v podstatě se stále stejným problémem. Jak ho zaujmout, jak mu něco vysvětlit, aby to pochopilo, jak se k němu chovat. Veškeré rady tady podané zřejmě nepronikly úplně. Doporučuji navštěvovat s miminem psí školku, kde na vás dohlídne někdo zkušený a poradí naživo - to je ostatně stokrát lepší, než všechno psaní a čtení.

worick
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2015 19:59
- Nahlásit

DSyndrom
pes chodí na procházky ne jen proto, aby si posílil svaly, ale hlavně proto, aby byl socializovaný, aby se naučil číst peSeMeSky, aby poznával svět. Na prochajdu, kde se jen šlape, chodíme maximálně tak my, abychom zhubly Zbytek... jak radily holky.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2015 02:36
- Nahlásit

Doporučuji vyreklamovat psa a místo něj pořídit dron a kožich z umělé nutrie.
Dron po zaškolení poslechne na slovo a doma jej můžete přehodit kožichem, přitulit se k němu a mazlit se s ním.

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2015 17:10
- Nahlásit

Dobře díky moc!!! Otočení a utíkání pryč funguje skvěle! A ještě se chci zeptat když jdeme na vycházce a mám ji na vodítku a začne k něčemu čuchat tak počkat až dočuchá nebo třeba cukat s vodítkem nebo poponést ji. Vím že tahat bych ji neměl. Díky

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2015 17:14
- Nahlásit

DSyndrom
Vodítkem rozhodně necukat. Pro psy je čich hodně důležitý smysl, prostě se seznamuje se světem, čte si pesemesky... Pro psychickou pohodu psa je očuchávání okolí důležité.

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2015 18:30
- Nahlásit

Aha takže vždy počkat až dočuchá?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Říj 2015 18:51
- Nahlásit

DSyndrom
Nemusíš čekat naprosto vždycky když máš čas, je to fajn, když to nejde, tak si ji zavolej a pokračujte v chůzi.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2015 09:36
- Nahlásit

Když čuchá, je nutno zaslat rozporovací dopis a počkat na odpověď.

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 17:31
- Nahlásit

Dobře. A jak mám potrestat štěně když ho nesmím třeba bochnout po prdeli..?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 17:36
- Nahlásit

DSyndrom
Trestat? Proč?

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 17:40
- Nahlásit

Třeba teď jsme byli a procházce a utekla mi dom .. protože našla chcíplého zajíca a já šel k ní abych jí ho vzal a ona věděla že jí ho chci vzít tak utekla až dom.. asi kilák.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 17:44
- Nahlásit

DSyndrom
A myslíš, že když ji potrestáš, že bude příště utíkat nadšeně k tobě (místo od tebe) a toho zajíce ti radostně odevzdá?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 17:49
- Nahlásit

jako jesli utekla kilák, tak to bych ji trestal už pravidelně každý ráno a vždy u toho ji ukázal obrázek psa jak utíká dom, aby si to dobře zapsala do kebule!

birma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 18:01
- Nahlásit

DSyndrom
jak mám potrestat štěně když ho nesmím třeba bochnout po prdeli..?
a proč nepotrestáš sebe za to, že nemáš štěně zajištěný, když neumí poslouchat a ještě jsi ho v takhle nízkym věku už stihl přesvědčit o tom, že je třeba před tebou utíkat?

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:11
- Nahlásit

Co? počkejte... ne tak to je jasný ne? .. Ptám se jak jí ukázat že utéct nesmí.. vždycky ju z baráku odvedu na vodítku na louku a tam ji pustím aby se proběhla, to ji nemám vůbec pouštět? Jak přesdvědčil? Tak jenom jsem šel k ní a chtěl jí to vzít z pusy? nebo ji mám jako nechat žrát chcíplotiny?

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:12
- Nahlásit

zbrnd ..... Nech si ty kecy, koukal jsem že je máš ve všech diskuzích.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:21
- Nahlásit

DSyndrom
tak to je jasný ne?
Jak komu.

Ptám se jak jí ukázat že utéct nesmí
Tak, že jí ukážeš, že přiběhnout k tobě je pro ni ta nejbáječnější věc na světě. Trestem jí ukážeš jediné - že je bezpečnější se ti vyhýbat. Což už evidentně dělá.

Tak jenom jsem šel k ní a chtěl jí to vzít z pusy
A dal jsi jí v tu chvíli nějaký důvod, proč by pro ni bylo výhodnější nechat si ten poklad vzít, než s ním utéct a mít ho dál?

nebo ji mám jako nechat žrát chcíplotiny?
Ne. Ale ve výchově existují i jiné věci než trest, víš? Třeba naučit štěně, že nevšímat si pohozených poživatin je super hra, ze které kápne spousta pamlsků. Nebo že když už něco najde, tak se vyplatí to přinést a odevzdat, protože z toho kápne spousta pamlsků.

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:37
- Nahlásit

Však já s ní cvičím "ke mě" každej den a když to cvičíme tak vždy poslechne a odměním ji piškotem ale jak třeba odběhne dál něco čuchat jakoby "ke mě" nikdy neslyšela.
Ne to ne, jenom jsem říkal fuj.. dobře díky. příště to zkusím přes piškoty, to mě nenapdalo..
Mě nejde o ten trest, zajímá jak ji ukázat že udělal třeba chybu a tohle by neměla atd..

birma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:45
- Nahlásit

DSyndrom
zajímá jak ji ukázat že udělal třeba chybu a tohle by neměla atd..
Tak, že jí ukážeš, co by v takový situaci dělat měla. Hezký článek je třeba tady

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 19:46 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

DSyndrom
Hele, nic ve zlém, ale fakt by to chtělo nějakou dobrou štěněčí školku, kde tě naučí, jak na to!

když to cvičíme tak vždy poslechne a odměním ji piškotem ale jak třeba odběhne dál něco čuchat jakoby "ke mě" nikdy neslyšela
Tak především, neodměňuj vždycky piškotem. Když štěně ví, že dostane vždycky ten stejný piškot, tak nemá důvod přijít, když má zrovna něco zajímavějšího než piškot. Odměna musí být pokaždé jiná! Někdy dostane kousek masa, jindy jí hodíš míček nebo se potaháš o hračku, jindy si lehneš na zem a necháš se podupat, nebo jí zdrhneš a dáte si báječnou hru na honičku... prostě sranda, překvapení, napětí.
Jo a mimochodem, piškot není moc dobrá odměna - je hodně nezdravý (samý cukr a škrob) a přitom z něj psi většinou nejsou až tak extra nadšení. Buď kreativní - uvař třeba kuřecí srdíčka, do toho zamíchej trochu na kostičky nakrájené kůže od špeku, tvrdý sýr je fajn, sušené plíce, domácí játrové kostičky... Prostě zajímavé, pestré (a pokud možno i trochu zdravé) odměny, na které se štěněti sbíhají sliny, ne furt stejný suchý piškot.

Mě nejde o ten trest, zajímá jak ji ukázat že udělal třeba chybu a tohle by neměla atd..
Nemá smysl ukazovat jí, co dělá špatně, když jsi ji zatím nenaučil, jak to dělat správně.

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 20:02
- Nahlásit

aňoňouma Dobře díky moc a omlouvám se.

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2015 22:05
- Nahlásit

DSyndrom
Budu se poněkolikáté opakovat - nejvhodnější by bylo ZAVČASU vyhledat nějakou psí školku, kde vám bude názorně předvedeno, jak psovi vysvětlit, co od něj očekáváte...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2015 02:34
- Nahlásit

DSyndrom
Nech si ty kecy, koukal jsem že je máš ve všech diskuzích.
Tak si nech ty ty svoje kecy a moje nebudeš muset číst. mmch ty umíš posoudit, co jsou kecy? Mi přijde, že tak tak rozeznáš psa od jitrnice podle toho, co tu píšeš.

Ptám se jak jí ukázat že utéct nesmí.. vždycky ju z baráku odvedu na vodítku na louku a tam ji pustím aby se proběhla, to ji nemám vůbec pouštět?
Ty ji nemáš dokonce vůbec mít, když tě nenapadne třeba taková složitá varianta, že by ten pes teda mohl bejt zabezpečenej třeba šňůrou, když utíká.

Tak jenom jsem šel k ní a chtěl jí to vzít z pusy? nebo ji mám jako nechat žrát chcíplotiny?
To ti nikdo neřekl, že svýho psa máš mít pod kontrolou? Tak ho vrať, pořiď si třeba nítěnky, ty ti snad kilák nezdrhnou.

Ne to ne, jenom jsem říkal fuj.. dobře díky. příště to zkusím přes piškoty, to mě nenapdalo..

Jakože až začne zdrhat, tak ji nabídneš piškoty? A co když je nebude chtít? Tak zase zdrhne?

t že udělal třeba chybu a tohle by neměla atd..
chybu jo? vůči čemu? vůči tvým představám? a má teda ten pes v papírech, že umí číst myšlenky?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2015 08:34
- Nahlásit

DSyndrom
Souhlas s corgi, opravdu to chce někoho, kdo se vám bude věnovat naživo, v reálu. Po internetu se dají dát jen velmi obecné rady, ty potřebuješ někoho, kdo ti všechno předvede, ukáže, koukne na tebe, opraví ti chyby...
A abychom si rozuměli, na těch rozmanitých odměnách, co jsem psala, to fakt nestojí - to je jen taková třešnička na dortu. To hlavní je váš vzájemný vztah.

Odkud jsi?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2015 19:51
- Nahlásit

Souhlas s corgi, opravdu to chce někoho, kdo se vám bude věnovat naživo, v reálu. Po internetu se dají dát jen velmi obecné rady, ty potřebuješ někoho, kdo ti všechno předvede, ukáže, koukne na tebe, opraví ti chyby...
A abychom si rozuměli, na těch rozmanitých odměnách, co jsem psala, to fakt nestojí - to je jen taková třešnička na dortu. To hlavní je váš vzájemný vztah.

aňoňouma
Tak to jsem rád, že aspoň některým se mi tu již povedlo vštípit nějaký ty základy

DSyndrom
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2015 10:15
- Nahlásit

aňoňouma Vysočina, Žďár nad Sázavou

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2015 18:34
- Nahlásit

Hm, tam v těch krajích bohužel nikoho neznám Snad ještě někdo poradí.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání