| Autor |
Zpráva |
_Pavel_
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2015 20:58
- Nahlásit
Dobrý den,
já i moje žena máme zkušenosti s chováním pejsků a nyní si budeme pořizovat nové štěňátko. Můj dotaz se týká toho zda je možné vychovat psa následujícím způsobem, přičemž oba pracujeme na 12ti hodinové směny nepravidelně (často se doma míjíme) - plánujeme psa nechávat primárně venku v boudě s přístupnou zahradou, z boudy plánujeme psí dvířka do domu, tak aby mohl být s námi pokud budeme doma, jinak budou tato dvířka, v naší nepřítomnosti, uzavřená. Dalším problémem je, že mu plánujeme neumožnit přístup do horního patra domu kde spíme - jednoduše to není možné.
Jde mi o to jak od začátku vychovávat pejska v takhle zmateném režimu - může být doma i venku, ale jen někdy (směnování) a když může být doma tak do horní části domu nemůže... Věřím, že psa lze opravdu svojí vytrvalostí a pevnými pravidly, která budou nastolená již od počátku naučit téměř všemu. Ale chci se zeptat i na vaše názory co si o tom myslíte...
Celý dům mu prostě zpřístupnit nedokážeme. Máme ho tedy nechat pouze venku nebo pouze vevnitř? Ale pracujeme na směny a pes by nemohl být pouze doma. Jak jsem psal - z chováním psů zkušenosti máme, ale prozatím ne v takto zmateném režimu...
Jinak, pes by byl celoročně v zateplené boudě. Přístupná zahrada cca 300m2. Jedná se o vetší plemeno pasteveckého psa - záměrně nepíšu jaké aby se diskuze nesměřovala k plemeni - potřebuji poradit s výchovou. S výchovou rozměrnějších plemen již zkušenost máme. Dostatek vycházek a dalšího sociálního a fyzického vyžití je samozřejmostí a nechci debatu směřovat na toto téma.
Předem mockrát děkuji za Vaše názory.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2015 22:00
- Nahlásit
urcite jako stene neni dobry ho nechavat pouze venku (i kdyz s pastevcem nevim, ale porad je to psi miminko?), ale jinak si na rezim nikdo doma - venku, nekdo doma - vevnitr nebo venku jak sam bude chtit asi v pohode zvykne, u nas to tak taky funguje i kdyz to mame s praci pravidelnejsi. A taky sou bud doma nevo venku, vybrat sami si nemuzou.
Ani fakt, ze pes nemuze vsude bych nevidela jako problem.
ja bych v tom problem nevidela, ale tak zas pravda spic neni pastevec
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2015 22:16
- Nahlásit
No tak já taky nemám pastevce, ale mám to asi stejně jako cernej caj. Psi jsou primárně venku, spí venku (v boudě ne, je jim hic, počítejte s tím, že boudu ten váš pes navštíví až tak v -10°C). Když přijdu z práce, jdou se mnou dovnitř (konečně nějaká usměvavá tvář za celý den), tam prostě tak nějak soužijeme (většinou usnou, s malou si hrajeme, pak taky spí). Pak se jde na procházku a po ní jsou zas buď vevnitř (když nejsou zasr.ní od hlavy k patě), nebo venku. Nebojte se, že by to štěně nepochopilo, domluvte si všichni doma stejnou "řeč", např. "Deme domů" bude znamenat, že je psisko zváno dovnitř. No a že nesmí do schodů - pro štěně jen dobře. Pochopí to velice rychle, berte to jako příležitost k nácviku zákazového povelu
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2015 10:56
- Nahlásit
v takhle zmateném režimu - může být doma i venku, ale jen někdy (směnování) a když může být doma tak do horní části domu nemůže... Věřím, že psa lze opravdu svojí vytrvalostí a pevnými pravidly, která budou nastolená již od počátku naučit téměř všemu.
To zas tak zmatečný režim není. Mám to stejně jen, za mé nepřítomnosti jsou psi doma (jeden je pastevec). Horní patro už vůbec není problém,prostě tam od začátku nebude mít přístup (a to neřeš nějakým zákazovým povelem ale primitivně mechanickou zábranou).
Nechceš to směřovat k plemeni - ale ono to není jedno a pastevci jsou prostě pastevci, v lecčems dost odlišní.....
|
_Pavel_
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2015 20:24
- Nahlásit
Mockrát děkuji za sdílení vašich zkušeností a vaše názory
Jinak plánujeme Šarplanince.
Měl bych ještě jeden dotaz:
Okolo většiny pozemku máme zasázené vzrostlé túje a tak nějak pomaličku jsem se začal smiřovat s tím, že budou od značkování ve spodní části celé rezavé (předešlý pes byl vychováván zcela jinde), ale pak jsem zaslechl zajímavý tip - prý stačí před túje ve vhodných rozestupech umístit větší kámen a pes bude značkovat na tento kámen a né na túji, protože ve spárách kamene zůstane pach jeho značky podstatně déle než na rostlině... Co si o tom myslíte?
Za zkoušku to jistě stojí, ale máte někdo nějaké zkušenosti nebo názory opačného typu?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2015 21:48
- Nahlásit
_Pavel_
Možná bude na kameny značkovat.
Ale rozhodně nebude vyhodnocovat, že to na kameni zůstane déle.
|
_Pavel_
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2015 22:20 - Změnil/a: _Pavel_
- Nahlásit
Ale rozhodně nebude vyhodnocovat, že to na kameni zůstane déle.
No, tak to si právě myslím, že pes zcela logicky vyhodnocuje - značkování je práce s pachy a jejich intenzitou!
Pes jasně pozná kde je jeho značka cítit (v rámci jeho teritoria) silněji a kde slaběji a pokud bude na onom kameni cítit výrazně silněji tak, z logiky věci předpokládám, že by mohl značkovat kámen místo túje.
Problém je, že kámen nebude na hranici jeho teritoria - kousíček (předpokládám pouze několik cm) za ním bude ještě túje a jde o to jestli tohle stačí a nebude i tak chtít značkovat přímo hranici.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2015 22:44
- Nahlásit
_Pavel_
No, tak to si právě myslím, že pes zcela logicky vyhodnocuje - značkování je práce s pachy a jejich intenzitou!
no to já si taky myslím, že nejde tam a tam, protože to je víc a dýl cítit.
Nicméně myslím, že ten šutr by mohl zabrat. Dala jsem letos před tůje nádoby s rajčaty a pes zdatně oddělal to první rajče.
Ale upřímně, myslím, že to bylo spíš proto, že to fungovalo jako fyzická zábrana, než, že by to bylo cítit víc. S hranicí pozemku to u nás úplně nesouvisí, protože tůje u nás ohrazují jen bazén.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2015 06:57
- Nahlásit
My máme před tujemi obrubník, takže pes nejde až k nim a myslím, že na nich nějaká újma není znát (se teda půjdu podívat) krom té, způsobené naší neúdržbou. Ty šutry by mohly být dobrý nápad.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2015 08:49
- Nahlásit
_Pavel_
Šutry dobrý nápad prostě jako první na ráně k očůrání. Pes na vlastním pozemku neznačkuje, ale čůrá na všechny vhodné objekty, tedy ty vhodné k očůrání se zvednutou nohou a dobře přístupné, teda keře, stromy, květináče atd., takže jak píše kachna, kámen bude první na řadě, tak to vezme na něj, ale samo bude očůrávat na zahradě i jiný věci a rostliny.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2015 09:35
- Nahlásit
Pes na vlastním pozemku neznačkuje
kurňa značkuje, když ten čokl odvedle na naši branku zvenku, tak ten náš zevnitř
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2015 15:18
- Nahlásit
Neumi
No jo, takováhle událost se u nás vyskytuje zřídka, tak to mě nenapadlo.
Ale jo, značkuje samo taky, když na jeho pozemek dorazí cizí pes, to je pak samo kdo z kdoho.
Ale mám dojem, že _Pavel_ má představu, že pes si značkováním bude vytyčovat teritorium a podobný věci, což fakt jako ne, pes není blbej a vidí plot a když je sám na svým pozemku nerušen, tak normálka jen očůrává.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2015 12:49
- Nahlásit
_Pavel_
Pes jasně pozná kde je jeho značka cítit (v rámci jeho teritoria) silněji a kde slaběji a pokud bude na onom kameni cítit výrazně silněji tak, z logiky věci předpokládám, že by mohl značkovat kámen místo túje.
Problém je, že kámen nebude na hranici jeho teritoria - kousíček (předpokládám pouze několik cm) za ním bude ještě túje a jde o to jestli tohle stačí a nebude i tak chtít značkovat přímo hranici.
No to si teda myslíte správně, ale to jaksi není vyhodnocování toho, kde pach zůstává déle, ale pes prostě tam, kde to cítí, označkuje znova(nikoliv nutně).
To je podle mě dost rozdíl.
Nicméně podstatné je, že fungovat to s těmi kameny může, ale nemusí Teda pokud nehodláte používat nějaký unifikovaný model psa.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2015 12:53
- Nahlásit
Neumi
kurňa značkuje
prd, záleží na modelové řadě, verzi softwaru a typu OS
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2015 13:14
- Nahlásit
prd, záleží na modelové řadě, verzi softwaru a typu OS
zejména na typu NS, ten druhý na to kašle
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 13 Říj 2015 15:34
- Nahlásit
Neumi
mám žebříček a stejně močím vždy až na dveře, ať je před nimi cokoliv
|
Niluska
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2015 13:21
- Nahlásit
Zdravím, zaujala mě tahle diskuze a chtěla jsem se zeptat. Vy co máte pejsky takhle na střídačku doma/venku - nedělají jim problém ty teplotní přechody?? Myslím hlavně v zimě kdy je venku mráz?
Že doma nemůžou vydržet a mají jazyk až na zemi a naopak v boudě se třepou jak ratlíci??
Já bydlím v rodinném domu s rodiči a máme právě udělaný byt z horního patra. Já naopak nevím jak vyřešit, že bych chtěla aby za náma hafoš do patra mohl, ale je to 8 měsíční štěně a bojím se o klouby...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2015 13:30
- Nahlásit
Vy co máte pejsky takhle na střídačku doma/venku - nedělají jim problém ty teplotní přechody??
Kluci si nikdy nestěžovali a to ani jazykem k zemi plazeným, ale my máme doma dost studený odchov a oni dost dobře izolující kožich. Boudu nemají a na vlastnonožně ušlapaném ledu si lebedí.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2015 15:28
- Nahlásit
Jsme na tom asi stejně jako Neumi - doma nemáme nijak přetopeno. Je jasné, že pokud je venku -10, tak je to přechod velký, takže se snažím po pobytu doma vyrazit na hodně rychlou procházku, žádné postávání někde a vykecávání (ono vlastně tady ani není s kým se zakecat). Po takhle rychlé procházce pak "stydnou" venku. Do boudy si zalezou skutečně jenom v noci v mrazech. V domě máme "psírnu", kde se netopí, je to vedle kotelny, ta přes zeď udrží tu místnost temperovanou (je tam zima jako v psírně). Když je na noc hlášený opravdu velký mráz, třeba -20, spí v téhle psírně. Žádný ze psů se neklepe zimou, to jsem u nich ještě neviděla. Spíš ten vyplazený jazyk, když přijdou dovnitř. Ale je to plemeno srstí uzpůsobené pobytu venku
|