Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Převýchova dospělého psa NO
Autor Zpráva
aldimer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:27
- Nahlásit

Ahoj
Doma mám letos 3-letého psa NO bez PP. Pes neměl pořádnou socializaci, ale s par psama jsme ven chodili. Na cvicak jsme chodili asi od 3/4 roku a to nepravidelně. ,,chovatel'' tvrdil, že otec psa je policejní pes, ale vzhledem k tomu, že pes je velice temperamentní, tvrdohlaví, nechce se ani učit novým povelum, je agresivní na ostatní psy ( s kosikem to je trochu lepší ), tak silně pochybuji a myslím si že nám lhal ( otce jsme viděli jen na videu, matku osobně ) když jsem ho posledně pustila ven na volno, utek mi na konec vesnice ( pak se nechal chytit ), pořád se chová jako malé stěně . pes je od jeho 3 měsíců v kotci. Ale zase na druhou stranu je dobrý obranař, má zájem o rukáv , hadry atd... Vim že za chování mého psa mužů já, ale když ho rodiče koupili neměla jsem ani ponětí co je to výchova a výcvik psa .. Rozhodla jsem se že ho chci převychovat na lepšího psa, dobreho partaka na kterého se muzu spolehnout v každé situaci. Taky bych chtěla nějak odbourat tu agresi na ostatní psy, a aby mě poslouchal i mezi psy a ne jen když jsme sami.
Do budoucna bych s nim chtěla jít na zkoušky a třeba i závody ve sportovní kynologii .. ( 14.6. 2014 jsme byli na 1. zkoušce BH, a neudělali jsme ji ) pro mě to byla nova zkušenost, ted vim jak to na zkouškách chodí, byla jsem na něčem takovém poprvi v životě ... . na cvicaku jsme právě byli naposled toho 14.6. 2014 , od te doby viděl psy jen párkrát ( samozdrejmne jsme si cvičili jen tak doma ) . taky mě začal tahat na voditku a to hodně ( dřív to nedělal ) .
Proto vás prosim kdo ma takové zkušenosti s nevychovanymi a problemovymi psy jestli by byl tak hodný a poradil mi jak ho mám prevychovat , budu velmi vdecna za každé rady.
A mám ještě dotaz: myslíte že bude ještě někdy se psy vycházet na 100% a bude mě mezi nimi poslouchat ?
Předem díky za každé rady

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:34
- Nahlásit

Pokud se mu chcete věnovat a máte na to čas, začal bych prostě jakoby od nuly, jako by byl štěně, Nastudoval bych si co to znamená důslednost, zvážil jestli jsem schopen být důsledný, zjistil si něco o tom, jak psi "přemýšlí" a jak k nim v principu přistupovat a pak bych začal s výchovou. O zkouškách nemá smysl uvažovat, pokud pes není vychovaný a nemá základní ovladatelnost. To je prostě základ.

aldimer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:37
- Nahlásit

Děkuji.
Zapomněla jsem dodat - pes základní ovladatelnost má, ale poslouchá me pouze když jsme sami ( tak že třeba na louce ) . nesmí ho nic rušit , nebo nevím jak to mám napsat

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:39
- Nahlásit

aldimerZapomněla jsem dodat - pes základní ovladatelnost má, ale poslouchá me pouze když jsme sami ( tak že třeba na louce ) . nesmí ho nic rušit , nebo nevím jak to mám napsa
No právě, kdyby ji měl, poslouchal by i když ho něco ruší.

birma
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 12:59
- Nahlásit

aldimer
Proto vás prosim kdo ma takové zkušenosti s nevychovanymi a problemovymi psy jestli by byl tak hodný a poradil mi jak ho mám prevychovat , budu velmi vdecna za každé rady.
bez toho, aby vás někdo viděl může poradit jen to, co napsal výše zbrnd a doporučit k tomu spoustu trpělivosti, pevný nervy a nepropadání panice.
myslíte že bude ještě někdy se psy vycházet na 100% a bude mě mezi nimi poslouchat ?
To jsou dvě naprosto různý věci. Asi jen stěží se dá od tříletého psa-samce, co nemá příliš zkušeností se psy a obecně je nemá moc rád, že najednou začne milovat celej svět a bude si krásně hrát s rotvajlerem od sousedů. To že mezi nimi bude poslouchat se ale naučit dá.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 14:31
- Nahlásit

birmaTo jsou dvě naprosto různý věci. Asi jen stěží se dá od tříletého psa-samce, co nemá příliš zkušeností se psy a obecně je nemá moc rád, že najednou začne milovat celej svět a bude si krásně hrát s rotvajlerem od sousedů. To že mezi nimi bude poslouchat se ale naučit dá.
promin, ze oponuji , ale já myslím, že právě ono to je klidně možný stejně jako je možněj pravej opak neb jak si sama v podstatě napsala...."dokud je dva někdo neuvidí, těžko říct cokoliv" prostě třeba je tam jen něco co toho psa blokuje v projevení své přirozené "lásky" k jiným psům ... třeba je tak vlastně vychván atd...prostě nevíme..

birma
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 14:37
- Nahlásit

zbrnd
promin, ze oponuji
kdybys to neudělal, už bych ti volala dochtora, protože to bys musel bejt nemocnej ¨
já myslím, že právě ono to je klidně možný stejně jako je možněj pravej opak
OK, líbilo by se ti víc, kdybych napsala, že podle mě je výrazně vyšší pravděpodobnost, že se naučí mezi psy poslouchat (pokud to panička vezme za dobrej konec a bude na tom pracovat správným způsobem), než že se z něj stane naprosto nekonfliktní trumbera, co na sobě od jiných psů nechá dříví štípat?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 14:40
- Nahlásit

birma
OK, líbilo by se ti víc, kdybych napsala, že podle mě je výrazně vyšší pravděpodobno.........
ee, mě se prostě líbí, jak to napsal nadbůch, bo to je prostě přesný, výstižný, geniální, všeřikající, odborně na výši, cool&imba !!!!

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 15:37
- Nahlásit

aldimer

Jak už bylo napsáno, pesan nemá základní ovladatelnost, to že poslouchá v klidovém prostředí je jen základní stavební kámen celé ovladatelnosti, aby byl ovladatelný je to o tom, že poslechne i v tom rušivém prostředí. Jak napsal zbrnd - musíte začít od začátku. Upevnila bych ovladatelnost v klidu do opravdu dobré úrovně a pak ji musíte přenést postupně do rušivého prostředí. Tzn, když funguje perfektně doma, kde ho nic neruší, jdu na zahradu, kde už jsou třeba kolemjdoucí a tak. když to super zvládne tam, vyjdu s ním ven do prostředí, kde ho nebude nic rušit a mám ho na vodítku. Když mi dobře funguje na krátkém vodítku, můžu ho prodloužit stopkou, když mi dobře funguje na dlouhé stopce, trénuju se psem navolno, leč v krátké vzdálenosti od sebe, když mi už dobře funguje takhle, přidám rušivé vlivy- začnu lidma a jedu stejné schéma, když funguje, přidám lidi se psy - v dostatečné vzdálenosti od místa kde cvičíme, podle toho, jak nám to jde, přibližuji se - prostě stavím trénink tak, aby pes situace dobře zvládal, když se nedaří, vrátím se zpět do místa, kde nám to šlo. Tolik ve zkratce, jak si zlepšit poslušnost. Psa motivuju. Tím co pro něj opravdu motivátorem je - nemusí to být ani pamlsek, ani hození míčku, může to být klidně to, že si chytí hrst trávy, papírový kapesník, že sí bude moci míček jen takou kousat a hrát si s ním sám, že mu kopnete šišku a on za ní poběží, obecně společná hra může být velkou odměnou, chce to zjistit, co mu udělá opravdu radost a pro co bude chtít s vámi pracovat. krom cvičení poslušnosti ale pracujte na tom - myslím vy pracujte - na tom, aby vás pes bral, zabývejte se s ním, hrajte si, jen tak prostě, žádné cílené hry, jen blbnutí, Do té doby, než bude dobře poslouchat ho mějte na vodítku - dlouhém vodítku a pohyb mu dopřejte tam, kde vám neuteče a bude ochoten se vám věnovat. Ad ti psi - jištění košíkem a vodítkem je dobře - i z toho pohledu, že vy můžete být klidná, že nemůže ublížit. Pracujte se vzdáleností. Tzn. najděte si vzdálenost, kde pes nebude na druhého reagovat a že to zpočátku může být hodně daleko a bude vás vnímat. Chtělo by to začít s dobrým trenérem a klidným neagresivním psím kámošem nejlépe na cvičáku. Snažte se něco dozvědět o tom jak spolu psi komunikují, jaké signály k sobě vysílají, ať můžete aspoň trošinku porozumnět. Ideální by také bylo, kdyby byla k dispozici smečka pár vyrovnaných, ale opravdu vyrovnaných psů, kde by se mohl naučit jak se má správně pes chovat a že ne každý pes ho sežere a že nemá smysl žrát každého psa, kterého potká. Je toho hodně co musíte dohnat, ale základem je dohnat vybudování vztahu.

birma
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 15:53
- Nahlásit

aldimer
ještě mě napadá, pokud se pes nechce učit novým povelům, zapřemýšlej, jak je učíš. Ty jsi z vás dvou ten, kdo má víc rozumu a možnost vypracovat si plán, postupy, rozvrhnout si lekci a přizpůsobit podmínky tak, aby vás to bavilo oba. To, že se nerad učí není vada charakteru psa, jen musíš najít způsob, jak to udělat, aby se učil rád a věř, že u každého psa se dá na něco přijít.

aldimer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 16:53
- Nahlásit

Moc vám děkuji.
Také jsem premyslela o kastraci, ale par lidi mi řeklo, že to nepomůže .. Tak nevím, abych pak nevyhodila peníze jen tak , jestli chápete. Třeba by se pak nechtěl prát s ostatními samci, nevím no.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 16:59
- Nahlásit

aldimer

nevyhodila peníze jen tak , jestli chápete.

to není správný směr úvahy, spíš byste se měla zamýšlet nad tím, zda by to nebyl zbytečný operativní zásah do zdravého těla vašeho psího parťáka.
Každopádně kastrace není řešení vašeho problému, řešení problému máte vy ve svých rukou a ve změně přístupu ke svému psímu příteli.

aldimer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2015 17:45
- Nahlásit

Dobře
Tak drzte palecky at se zadari nejlepší budou prázdniny, to budu mít na pejsana kuupu času a začneme uz zítra
Pokud tady toto téma zůstane, tak na konci srpna sem napisu jestli se to zlepšilo

zbrnd
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2015 23:54
- Nahlásit

aldimerMoc vám děkuji.
Také jsem premyslela o kastraci, ale par lidi mi řeklo, že to nepomůže .. Tak nevím, abych pak nevyhodila peníze jen tak , jestli chápete. Třeba by se pak nechtěl prát s ostatními samci, nevím no.

kdyz mu nechate amputovat vsechny nohy, k ostatnim samcum ani nedobehnea problem je vyresen. to Vam asi neprijde moc dobry napad ze? a v cem je lepsi ta kastrace? je to naprosto obdobny zasah do organismu s obdobnymi riziky.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání