| Autor |
Zpráva |
klokan
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 19:51
- Nahlásit
Ahojte,
chceme si s přítelem pořizovat pejska a nejvíc se nám oběma líbí zrovna australský ovčák, ale nejsme si jistí jestli by jsme toto plemeno zvládli. A nechceme aby se u nás doma zbytečně trápil. Bydlíme v bytě v 7. patře a nevíme jestli by to bylo pro pejska vhodné. Ještě k tomu přítel pracuje na směny a já studuji. I když jen dvakrát do týdne. Samozřejmě jak bych byla doma tak by jsem se mu na plno věnovala (procházky, logické hry atd.), a každý víkend by se jelo na velký výlet, kde by mohl volně pobíhat a hrát si s jinými psy. ale nevíme jestli to bude stačit. Mohl by jste nám někdo poradit zda pořizovat či ne??
Děkuji
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 20:11 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
klokan
Mohl by jste nám někdo poradit zda pořizovat či ne
stejně si to budete muset rozhodnout vy... jen vy víte jak moc času máte a kolik jste schopni psu věnovat a jak moc aktivní jste. Australani jsou hodně aktivní a tak vyžadují aktivní páníčky ...
Připravte se na to, že australáci jsou hodně akční (obejít park a sídliště mu během týdnu určitě stačit nebude) a například ten můj je hodně hodně hodně moc upovídaný (ještě že bydlíme domě protože v bytovce by nás lidi asi umlátili), můj je velký hlídač a taky je hodně chlupatý a je z něj opravdu velké množství chlupů...
|
klokan
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 20:38
- Nahlásit
to je jasné... jen chceme zjistit nějaké info od lidí kteří je mají času bude docela hodně a s tím sídlištěm mi je jasné že to stačit nebude frisbee, tenisáky, poslušnost a běhání ve vodě to všechno bude jen se bojíme toho že bude potřebovat nějakou náročnější činnost jako agility nebo něco takového a taky jestli vydrží pár hodin sám doma než se jeden z nás vrátí domů ... se štěkáním snad taky v bytě nebude problém u nás v baráku má psa snad každý takže se na štěkot jsou všichni zvyklí s chlupama taky počítáme... jednou do týdně vykartáčovat a v průběhu línání 2x do týdne )
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 20:48
- Nahlásit
klokan
jen se bojíme toho že bude potřebovat nějakou náročnější činnost jako agility nebo něco takového
tak to zrovna neděláme a taky žijem
štěkáním snad taky v bytě nebude problém u nás v baráku má psa snad každý takže se na štěkot jsou všichni zvyklí
nooo není štěkot jako štěkot .... naposledy na nás na treku koukali jak na exoty bo víc jak půl hodiny stál a řval páč chce jí nutně dáááááááááááááál
a taky jestli vydrží pár hodin sám doma než se jeden z nás vrátí domů
když je vylítanej, vyběhanej dostateně vyblbnutej, tak bude dokonce rád že vypadnete do práce a bude mít klid se dospat
horší je že kolikrát po náročným dni v práci čék příjde domů, a vítá ho do růžova vyspinkaný nabušený torpédo a čeká nějakou akčnost a čék je třá utahán nebo nemocen a to pak občas fakt reje držkou v zemi brázdičku...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 20:55
- Nahlásit
Fajka
to zrovna neděláme a taky žijem
neděláte náročnější činnost? Fakt?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 20:57 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
birma
neděláte náročnější činnost? Fakt
nééé jen takový delší procházky vobčas...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:04
- Nahlásit
Fajka
nééé jen takový delší procházky vobčas...
bych to bejt tebou trochu upřesnila ideálně na kilometry a hodiny
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:07
- Nahlásit
birma
ideálně na kilometry a hodiny
no hlavně je důležitej údaj jak rychle stihne zregenerovat zatím co člověk se dává týden do kupy tak on je fit dřív než dojedem z treku domu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:11
- Nahlásit
Fajka
zatím co člověk se dává týden do kupy tak on je fit dřív než dojedem z treku domu
to máš ještě dobrý, Adam nadšeně v neděli ráno doskotačil ke kafi, když vzala do ruky jeho vodítko v rámci úklidu pokoje a dožadoval se na ní procházky
klokan
tudíž z toho vyplývá varování - australák zregeneruje po ušlých 100 km do 24 hodin
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:14
- Nahlásit
birma
doskotačil ke kafi, když vzala do ruky jeho vodítko v rámci úklidu pokoje a dožadoval se na ní procházky
chtěl třeba druhý kolo a tentokrát s ní..a nebo to bylo naznačení že jste měli jít tu delší trasu
australák zregeneruje po ušlých 100 km do 24 hodin
a hned se dožaduje toho vylítání s íčkem či talířem bo ho přece už tři dny neměl v hubě a musí to dohonit
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:16
- Nahlásit
Fajka
chtěl třeba druhý kolo
vypadalo to tak
nebo to bylo naznačení že jste měli jít tu delší trasu
má smolíka, teď bude ještě kratší
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:17
- Nahlásit
birma
má smolíka, teď bude ještě kratší
no tak zrychlíte a proběhnete si to noo..... jednoduchý jak facka
|
birma
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:24
- Nahlásit
Fajka
tak zrychlíte a proběhnete si to noo..... jednoduchý jak facka
člověče mám pocit, že to by bylo kontraproduktivní, protože většina "únavy" je dle mýho spíš z nevyspání než uchození
ale to už tu plevelim příliš
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2015 21:28
- Nahlásit
birma
protože většina "únavy" je dle mýho spíš z nevyspání
bingo
dyžtak u nás
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 09:24
- Nahlásit
tak často to je tak, že psovi přizpůsobíte svůj životní styl, takže bych se nedivila kdybyste s tím agility, dogtrekkingem.. začali
bohužel vás nikdo tady nezná tak nevíme co si představujete pod pojmem procházka. někdo 20min v parku na joju, druhý min.hodinové blbnutí a lítání se psem. být vámi tak si zkusím zajet podívat na nějakou výstavu, agility, frisbee kde budou ovčáci a popovídat si přímo s majiteli.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 11:01
- Nahlásit
klokan
chceme si s přítelem pořizovat pejska a nejvíc se nám oběma líbí zrovna australský ovčák, ale
já bych ještě přidala do vašich úvah otázku následujcí: zda budete mít na takhle aktivního psa, pokud si- celkem logicky - časem pořídíte třeba mimino. Pes je závazek tak na deset let, i více (a jak bychom si všichni přáli, aby to bylo více ) a jde o to, uvědomit si, že ne vždy budou moje podmínky stejné, že se změní, budu ochoten tomu přizpůsobit svůj život tak, aby můj psí přítel byl i nadále v pohodě.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 11:14
- Nahlásit
PetraK
bohužel to ale neví nikdo. můžu si jen uvědomit že to není křeček na 2 roky. může se stát 100+1 věcí které ty zaručené podmínky šmahem změní. a bezdětný nemůže vědět jaké to bude s miminem. čeká mě to v létě a nemůžu vědět jestli pro přehršle času budu se psem trajdat po výletech s kočárem nebo se jeho procházky omezí na 10min kolem bloku protože budu hotová z mimina.
|
Evabubu
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 11:36
- Nahlásit
Proboha nechápu proč si každý pořizuje psa podle popularity. Existuje tolik plemen vhodných do bytu. Australan je pes který pásl ovce a užíval si volnosti. Vy ho chcete zavřít do paneláku a o volném pohybu ve městě dost pochybuji. Denně nalítal mnoho kilometrů za ovcemi to už mu sice málokdo může dopřát ale alespoň pobyt na zahradě určitě potřebuje. Navíc jsou dost ostří a jak už se zde zmiňovalo hlídací.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 11:37
- Nahlásit
kiwikik
můžu si jen uvědomit že to není křeček na 2 roky. může se stát 100+1 věcí
ano to se může, ale ať se na mě nikdo nezlobí - tady jde hlavně to o uvědomit si , ZDA MÁM NA TO POČÍTAT SE PSEM I V TĚCH ČASECH, KDY JE BLBĚ. Když jsme si pořídili štěně, měla jsem nečekaně akorát mámu v nemocnici, z práce jsem letěla za ní do nemocnice, kam jsem vláčela proviant, časopisy, různý hovadiny, pak jsem letěla domů, vzala starou fenku ven, abych měla čas na ní a pak jsem vzala ven zvlášt mrňouse, abych ho mohla vychovávat a věnovat se mu samostatně. ............. v tu domu jsem večer byla k.ó a ještě musela fungovat domácnost - ne každýmu by se tohle chtělo absolvovat, ale od toho jsme lidi, abychom si uvědomili, že to není celej život jen o tý pohodičce a měli bychom se znát natolik, abychom si uvědomili, jestli dáme i nějakou tu složitost. A jestli nám psí přítel stojí za to, že třeba budem padat na držku jen kvůli tomu, abychom mu dali to, co on jako základ potřebuje. Tohle by si měl každý srovnat, co je a co není ochoten obětovat. Pak by ubylo inzerátů typu mám náročnou práci, nemám čas se psovi věnovat, máme mininko, na našeho pejska už nemáme tolik času, kolik by si zasloužil, mijujeme ho, ale nemáme na něj čas, darujeme hodným lidem.
se jeho procházky omezí na 10min kolem bloku
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 12:02
- Nahlásit
PetraK
ano, ale to už je o charakteru člověka a o jeho prioritách. jen píšu že je velice ošemetné zrazovat někoho od koupě vysněného psa kvůli tomu že bydlí v bytě, neví co bude za 10let, neví jaké to bude s miminem.. ano australák s aktivním páníkem na zahradě ideál, ale raději byt s aktivním páníkem než zahradu s páníkem peciválem.
se jeho procházky omezí na 10min kolem bloku - prosim prosim nebrat mě doslova! chtěla jsem ukázat na to že nikdo neví co bude viz.ty a tvoje maminka. svýho psa miluju, nyní si dělí první místo s manželem a s narozením prcka se bude dělit i s prckem. naštěstí pokud budu opravdu k.o. je tu na psa manžel/mí rodiče, ale to by mi bylo líto.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2015 13:07
- Nahlásit
kiwikik
že je velice ošemetné zrazovat někoho od koupě vysněného psa kvůli tomu že bydlí v bytě, neví co bude za 10let, neví jaké to bude s miminem.
nikoho nezrazuji, protože toho člověka neznám, to myslím, v mém příspěvku není, je tam jen to, že by tohle měl člověk také zohlednit a hlavně si to uvědomit. Kolegyně kamarádi si pořídili štěně z útulku, hlavní průser je, že útulek psa doporučil jako vhodného pro začátečníky. Není, rozhodně není, je to bázlivý uzlíček nervů, navíc žárlící na všechno. Tihle lidé plánují miminko............. hned, teď. Kdyby jim to kolegyně nenastínila, ani by je nenapadlo přemýšlet nad tím, že to taky nemusí jít dohromady. a tady by to doopravdy dohromady nešlo. Lidé prostě ne vždy domýšlí věci do konce. proto jsem to psala. A taky proto, že na tohle nedomýšlení věcí do konce pak doplatí kdo???? Ten vysněný pes.
ale raději byt s aktivním páníkem než zahradu s páníkem peciválem.
to bez pochyby. Také mám v bytě aktivní plemeno, velmi aktivní, dokonce dva exempláře, jak jsem psala. A s dosti velkým věkovým rozstřelem mezi sebou. ale ne každý ví, do čeho jde, když si pořizuje vysněné plemeno. Bohužel. Výčet jen od mého sousedství může začít výmaračkou, která má život vymezený metr a půl dlouhým vodítkem a to procházkou doopravdy na těch 10 min. kolem bloku, dva foxe s tou samou metráží a délkou procházek, obtloustlou labradourkou venčenou deesetiletým klučinou.......... a můžu pokračovat dál. O vlně JRT bych mohla psát už disertačku.
nikdo neví co bude viz.ty a tvoje maminka.
ano to neví, ale proto říkám, musí znát sám sebe a vědět, zda dokáže zatnout zuby a dát tomu živému tvorovi to, co mu náleží
aštěstí pokud budu opravdu k.o. je tu na psa manžel/mí rodiče, ale to by mi bylo líto.
ano, pokud je záloha, je to o něčem jiném. Ale člověk opravdu by měl být zodpovědný především, k tomu zvířeti a vědět vnitřně sám v sobě, že mu poskytne vždy to, co potřebuje. A to lecky i za cenu toho, že si naloží víc, než by mohl. Protože ten pes si svůj osud nevybírá, netvoří ho.
|
klokan
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 18:40
- Nahlásit
zda budete mít na takhle aktivního psa, pokud si- celkem logicky - časem pořídíte třeba mimino.
ano tuhle otázku si pokládáme pořád. a pořád tam je to "co když". Proto se už teď informuji o těchto záležitostech, i když si chceme pejska pořizovat až za nějakou dobu. Jde mi o to sehnat co nejvíce informací (nejlépe od majitelů) abych věděla co vše mám zohlednit a na co se připravit. Samozřejmě chceme aby psík dostal to co si zaslouží a potřebuje ke štěstí. A pokud jde o mimčo, tak o tom nechci ještě tak 7 let slyšet Ale uvědomuji si jiné možné komplikace např. změna rozvrhu kdy budu ve škole od 9 do 7 do večera a přítel bude mít zrovna odpolední směnu. Samozřejmě to nebereme na lehkou váhu.
jsme celkem aktivní lidé vždy když jdu ze školy, závidím páníčkům s pejsky jak se prochází u vody a pejskovi mu hází do řeky míček samozřejmě sídliště není přímo ideální ale to neznamená že bych s pejskem jen oběhla barák a šla bych domů nedělá mi problém vzít psa a jít s ním do parku nebo do lesa kde by si mohl volně zaskotačit. také jak je pěkně jezdíme na vyjížďky na kole což by bylo pro pejska taky docela dobré proběhnutí ne??
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 19:50
- Nahlásit
klokan
je pěkně jezdíme na vyjížďky na kole což by bylo pro pejska taky docela dobré proběhnutí ne??
určitě my třeba taky jezdíme na lyžích on tahá...a nebo kdyby panička nebyla chcíplotina tak by i rád běhal, takže jestli je z vás někdo běhací tak by ho mohl brát sebou.
Mě se na australácích líbí, že jsou takový hodně multifunkční..že prostě co jim člověk navrhne to půjdou dělat a rádi páč budou s páníkem dělat cokoliv hlavně když jsme spolu ...
Taky je pro mě dost praktický že je to ta střední velikost (i když já mám spíš menšího nedorostka) a všude se vejde je takovej hodně skladnej takže pro mě plemeno ideál...
akorát teda povídali že loveckej pud nemaj žádnej... tak to jako u nás neplatí...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:06 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
PetraK
Ale člověk opravdu by měl být zodpovědný především, k tomu zvířeti a vědět vnitřně sám v sobě, že mu poskytne vždy to, co potřebuje. A to lecky i za cenu toho, že si naloží víc, než by mohl.
Moc hezky napsáno. A to je nakonec to nejdůležitější, ne myslet dopředu, co bude, když bude, ale být si jist, že ať bude co bude, udělám vše pro psa a poskytnu mu ten nejlepší život.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:07
- Nahlásit
Mmch vím co je australian shepherd dog a australian cattle dog, jak se ale tihle dva rozlišujou v českých názvech? Kterej je honáckej a kterej ovčák?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:14 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
ssshhhhh
ovčák:- jelito
Honák -
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:20
- Nahlásit
Fajka
Áha Dík.
Tak teď už vím, že to je ten honák, co se mi nelíbí. A kór když je v tý modro plesnivý barvě, potkávám jednoho, no není to pěknej pes. Ovčák je taková hezčí borderka.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:22
- Nahlásit
ssshhhhh
teď už vím, že to je ten honák, co se mi nelíbí. A kór když je v tý modro plesnivý barvě, potkávám jednoho, no není to pěknej pes
každej je pěknej nečím jiným prostě
Ovčák je taková hezčí borderka.
no a některý ovčáci jsou od borderek k nepoznání hlavně ty z pracovní linie..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2015 21:34
- Nahlásit
Fajka
Hele znám lidi, co ti řeknou, že ošklivej pes neexistuje, no já to vidím jinak Ale každej má jinej vkus, naštěstí
|
klokan
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2015 10:04
- Nahlásit
Mě se na australácích líbí, že jsou takový hodně multifunkční..že prostě co jim člověk navrhne to půjdou dělat a rádi páč budou s páníkem dělat cokoliv hlavně když jsme spolu
to je super strašně se těším na učení nových povelů je to sranda
jo a ještě jedna menší otázečka. Snáší kočky?? samozřejmě bych ho učila hned od mala s ním vycházet ale bojím se že by to i tak nemuselo dopadnout dobře :/
Nicméně dnes je v Ostravě výstava psů všech plemen tak se tam jedu podívat a zjistit více infa doufám že tam někdo s australákem bude )
|