Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Respekt při cvičení
Autor Zpráva
Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 17:45
- Nahlásit

Dobrý den,
je mi 15 let, doma máme fenku NO a cvičím s ní já. Začaly jsme už i se závody a zkouškami, jenže mám takový problém. Mia ze mě moc nemá respekt, má ho spíše z táty. Nemáte nějakou radu, aby mě Mia více respektovala? Často má ze mě prostě jen srandu Je šikovná, docela jí to jde, ale vidím, že třeba k tatkovi má vztah uplně jiný.. Nejhorší je, když ze mě má važně jen tu srandu -_-

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 18:22
- Nahlásit

Já nevím, možná na to mám blbý náhled, ale není lepší, když pes "cvičitele" bere jako parťáka, se kterým stojí za to spolupracovat, se kterým je sranda makat a který vždycky vymyslí nějakou novou zábavu? Jestli ten "respekt" vypadá tak, jak vídám často u majitelů NO na cvičácích, tak takový vztah bych se psem nechtěla...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 18:37
- Nahlásit

Respekt je takové blbé slovo, každý pod ním myslí něco jiného... Co je ale určitě potřeba, je větší srozumitelnost, jednoznačnost, důslednost a hlavně vnitřní klid a sebedůvěra. Pes, který "má z někoho srandu", to dělá obvykle proto, že si není úplně jistý, co po něm člověk chce, nebo tím reaguje na pánovu nejistotu, nervozitu, chaotičnost...

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 18:44
- Nahlásit

Corgi: Jo, to jasně, to je priorita ale k tomu trochu taky i at vnímá a nedělá si co chce Taky nevím, jeslti jsem pro ni často já tím hlavním, nejlepším a nejzábavnějším podnětem :/
aňoňouma: To máte pravdu.. Občas třeba začne běhat v kruzích kolem mě a já ji ne a ne přivolat (přivolání 100% nemáme, ale co to znamená ví) třeba jen přiběhne, doufá že jí budu honit, odskočí a má prostě srandu no Nsažím se ne nenaštvat a pevným hlasem ji prostě přivolat, nakonec vždy přijde, ale někdy to trochu trvá... Nervozní si nepřipadám, ale zkusím se torchu zaměřit na tu chaotičnost aspon
Děkuji

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 18:45
- Nahlásit

*Snažím se nenaštvat, zachovat klid a pevným hlasem ji prostě přivolat

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2015 21:00
- Nahlásit

Jak je stará?

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 10:10
- Nahlásit

4 roky, ale stále má takovou tu duši štěnětě Je pro každou blbost, hravá a taková milá

Neumi
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 12:21
- Nahlásit

To máte pravdu.. Občas třeba začne běhat v kruzích kolem mě a já ji ne a ne přivolat (přivolání 100% nemáme, ale co to znamená ví) třeba jen přiběhne, doufá že jí budu honit, odskočí a má prostě srandu no Nsažím se ne nenaštvat a pevným hlasem ji prostě přivolat, nakonec vždy přijde, ale někdy to trochu trvá...
tohle je ono - nejsi důsledná -pokud vyslovíš "ke mně" tak jediným výsledkem musí být příchod psa k tobě v přiměřeném čase (dtto obecně poslušnost) - naučilas ji, že z tebe mít "srandu"může.....

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 12:27
- Nahlásit

A jak toho, když už jí ten "záchvat srandy" popadne? Ona moc dobře pozná, kdy je na stopovačce a kdy není, půl roku jsem s ní dělala všechno na stopovačce, poslouchá krásně, ale prostě to ví. Jakmile je bez stopovačky, uplně se změní, přetočí. Asi to vyzní, že se to děje vždy, to ne, jen někdy, když jí to chytne. Co je tedy nejlepší v takovém momentě? Nebo spíše jak tedy řešit takovou situaci? Díky

Neumi
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 13:04
- Nahlásit

Si dovolím pár domněnek :
1. jsi stopovačku sundala moc brzo, pes ještě povel nemá zafixovaný (buduješ reflex)
2. stopovačku neměla permanentně, to znamená pořád,i doma nějakou couračku, aby nerozlišovala mám x nemám

Takže bych se vrátila s nácvikempřivolání o pár kroků zpátky, na stopovačku,permanentně a nikdy neporušit pravidlo : jakmile vyslovím "kemně" musím zajistit, aby pes skutečně přišel (přičemž jako primární nástroj nepoužívám mechanické přitažení na stopce ale dobrovolnou motivaci)

A s tím souvisí odpověď na tvou otázku
Co je tedy nejlepší v takovém momentě? Nebo spíše jak tedy řešit takovou situaci?
tak psa nepřivolávám povelem "ke mně", ale třeba pocem, začnu před ním utíkat, vytáhnu balónek, hračku, dle fantazie psovoda a nátury psa.....a to "kemně" vypustím z pusy až se ke mně ten pes skutečně radostně řítí (však si hrajem, ne)....a psa samozřejmě odměním!

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 14:25
- Nahlásit

Neumi
psa nepřivolávám povelem "ke mně", ale třeba pocem, začnu před ním utíkat, vytáhnu balónek, hračku, dle fantazie psovoda a nátury psa.....a to "kemně" vypustím z pusy až se ke mně ten pes skutečně radostně řítí (však si hrajem, ne)
Naprostý souhlas. "Ke mně" si šetřit, vůbec nevyslovovat, když se z nějakého důvodu domnívám, že by pes nemusel přijít. A když už ho tedy jednou za čas vyslovím, musí to být ten nejvíc nejlepší povel, po kterém následuje mega odměna, hra atd.

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 17:50
- Nahlásit

Děkuju moc!

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 18:10
- Nahlásit

A takže myslíte, že většina toho je čistě o přivoláním a ne nějakém respektu? (vím, že mě ani fenku neznáte a každý to má jinak, ale tak aspon co myslíte )

birma
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2015 19:49
- Nahlásit

Marskrynpavs
Já si myslím, že pes který pracuje, protože sám chce, nemá důvod si z tebe dělat srandu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2015 11:48
- Nahlásit

Marskrynpavs

snažila bych se ten respekt a zájem o sebe vybudovat. Hodně si s fenkou hrát. Doma i venku, pořídila bych jí hračku či něco z čeho bude úplně blázen (náš mlaďoch se teď úplně zamiloval do pichlavýho pískacího žužlacího míčku, a díky němu ač to tak zpočátku nevypadalo, je dnes ochotný dát přednost hře se mnou v zazvěřeném místě). Někdy se musí hledat něco co psa zaujme - může to být klidně hra s šiškou (zrovna další příklad může být náš pesan - rozhodně bude preferovat hru s šiškou před hrou s tenisákem), nebo rulička od papírových utěrek, někteří psi milují hru s papírovým kapesníkem, může to být ohebná dlouhá větvička, co bude psisko "lovit" , prostě člověk musí hledat. Další co je dobrý si uvědomit při rozvíjení hry je, že ne pro každého psa je odměnou třeba další hození míčku - pro některého je větší odměna ta možnost, že si ho může požvejkat , nebo si s ním pohrát sám (házet si ho nad hlavu, kopat si ho, válet se po něm). Tohle všechno je dobré vzít při hře v úvahu a nejet ve stereotypu odměny pamlsky či tím, že znovu hračku hodím. Krom hry bych si vzala na starost i veškerou další starost o psa - krmení, vyčesávání atd. Cvičila bych se psem pozitivní motivací, vždy jen kraťounce a tak, abych zaujmula. Cvičení vždy zakončit pozitivně (tedy nějakým cvikem, který vám jde) a následně hrou, klidně divokou honičkou, "pranicí" Se psem bych si při procházkách hrála i nejen s hračkama, ale klidně právě na schovku, na honěnou atd. Prostě aby mě pes bral jako parťáka a ne někoho koho musí jen poslouchat, i když vlastně nechce. Pro dobré cvičení je nutné mít se psem vybudovaný dobrý vztah (tím spíš, že tě ještě vzhledem k věku nemusí brát jako přirozenou autoritu) , pak pes pro člověka udělá maximum .

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2015 17:56 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Marskrynpavs

ze mě má važně jen tu srandu
začne běhat v kruzích kolem mě....doufá že jí budu honit
čistě o přivoláním a ne nějakém respektu?

Je to o tom, co k ní podvědomě vysíláš.
Nedělá si z tebe srandu, hraje s tebou hru, kterou jste se společně naučili. Jako každý mladý pes ti hru na honěnou nabídla a ty jsi zareagovala tak, že si to ona vysvětlila jako přijetí hry. A kdykoli ti to nabídne znova, zareaguješ stejně a dál se v tom utvrzujete.
Příště, když jí chytí psotník a začne si běhat svoje kolečka, v klidu se zastav, vyndej z kapsy nějakou její oblíbenou hračku, nejlíp přetahovadlo, drž to před sebou a koukej na ní, toč se klidně tak, abys na ní pořád viděla a čekej. Když se k tobě vydá, pochval jí, začni ustupovat, nech jí se zakousnout, potahejte se a nech jí vyhrát. A příště znova. Neutrální klid a na konci hra. Uvidíš, že se její obíhačky budou krátit až zmizí docela.

Hra na honěnou je vůbec většinou kontraproduktivní, zvlášť u ne úplně zvládnutých psů, být tebou bych jí na čas úplně vypuistil. Nech jí psům mezi sebou.

Nsažím se ne nenaštvat....zkusím se torchu zaměřit na tu chaotičnost

To je základ.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2015 22:57
- Nahlásit

To jsem vás zas napálil, co?

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2015 23:14
- Nahlásit

zbrnd

bych řekla, že ani ne

zbrnd
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2015 19:27
- Nahlásit

PetraK
Já myslím, že byste se mělo obáfat, že se pletete.

Marskrynpavs
Člen
# Zasláno: 19 Dub 2015 09:07
- Nahlásit

Děkuju moc všem za odpovědi budem se snažit)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání