| Autor |
Zpráva |
Barunas
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 14:56
- Nahlásit
Zdravím Vás,
ráda bych se poradila ohledně protištěkacích "nástrojů" na pejsky.
Máme doma 9měs. fenku barváře (někteří možná ten příběh tady na stránkách nedávno četli, je to nalezenec), byla extrémně nesamostatná a nemůže být sama doma, prozatímním řešením je s přítelem v práci a trénujeme zatím jen po půl hodince odpoledne (natáčíme ji, abychom věděli co v nepřítomnosti dělá a už jsme dosáhli té půl hodiny v klidu, ale včera spustila už po deseti minutách samoty - vytí, štěkání, kňučení), sice je její chování o samotě celkově klidnější než ze začátku ale stále vyje... I přes to, že jsme ji předem utahali.
A tak jsme došli k názoru, že jí musíme nějakým způsobem sdělit, že se to nesmí a jedinou takovou metodou, jelikož jak všichni víme trest po příchodu je nesmysl, pes už neví, za co je trestán, je protištěkací nástroj typu obojek nebo "budka", který má možnost trestat v přítomném okamžiku.
Prosím Vás o názory případně, jestli něco takového existuje, odkaz na vyjádření nějakého veterináře ohledně škodlivosti těchto metod na pejskovo zdraví. Nebudu jí dávat nic, co by ji mohlo jakkoliv uškodit !
Možnosti jsou:
- Elektrický obojek (nejsem zastáncem a příčí se mi to, dala bych jí ho jen v případě ujištění od vet. že absolutně neškodí zdraví!)
- Sprejový obojek (to už je lepší varianta, ovšem, jaké máte zkušenosti? Zabírá to na pejsky středních plemen?)
- Budka s ultrazvukem (zase mi to přijde lepší než elektrika, ale nevím, jestli ultrazvuk nemůže pejskovi poškodit sluch ?!)
Zároveň ke všem metodám prosím o zkušenosti v otázce vytí, jelikož jsem na různých webech četla, že to nemusí fungovat na vytí, ale moc nechápu proč (když to snímá zvuk a vibrace na krku způsobené hlasivkami a oba faktory jsou přeci jak u vytí tak štěkání).
PS rejpalům: Nehodláme fence obojek nasazovat s tím, že bude doma sama hned x hodin, náš postup (krátké, postupně se prodlužující intervaly samoty) se nezmění, bereme to jako vysvětlující nástroj.
Všem moc děkuji
B.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 15:17
- Nahlásit
Barunas
snadno ji tím zvýšíš stres ze samoty a půjde do kytek to, co jste už dokázali.
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 15:43
- Nahlásit
birma
To bych právě nerada, jenže dle záznamů na videích je patrné, že její nesamostatnost se již trochu zlepšila, dříve pobíhala zmateně po bytě a bylo to jen vytí a štěkání, nyní si mezi tím vytím i sama hraje a působí "uvolněněji".
Jsme v bytě a sousedi si již stěžovali, jak jinak dát fence najevo, že nesmí štěkat / výt ? Každý zákazový povel musí být proveden přímo ve chvíli, kdy pes činí něco nežádaného, jak to asi máme udělat, když vyje už po deseti minutách a nejsme u toho? ... (vydržela to už dvacet minut a včera najednou spustila po 10ti minutách...)
Díky,
B.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 15:50
- Nahlásit
Barunas
když jí chceš naučit, že je fajn být doma sama a je to doba, kdy může být v pohodě a odpočívat, tak je podle mě hloupost ji v tu chvíli trestat.
Je možný, že štěkat přestane, taky může začít likvidovat vybavení bytu, sebepoškozovat se a dělat podobný veselosti.
Každý zákazový povel musí být proveden přímo ve chvíli, kdy pes činí něco nežádaného, jak to asi máme udělat, když vyje už po deseti minutách a nejsme u toho? ...
Místo zakazování jí učit, že se vždycky vrátíte a je to v klidu. Přesně tak, jak to děláte teď. Přece nemůžete čekat, že to bude během pár dní umět
vydržela to už dvacet minut a včera najednou spustila po 10ti minutách...
to, že se něco povede jednou neznamená, že se to povede už vždycky. Sportovec, když jednou dosáhne na svůj osobní rekord ho taky nemá v každym dalšim závodě a každej má horší a lepší dny.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 16:40
- Nahlásit
Barunas
Trestat za projevy stresu a zakazovat je je nesmysl. Ona to nedělá "schválně", ona si prostě nemůže pomoct. Trestem a zakazováním štěkání ji neuklidníš. Naopak si tím velmi snadno zrušíš to, čeho jste až dosud dosáhli.
Zkusím ti to přirovnat k podobné situaci u lidí. Když jsem jako malá kvůli něčemu brečela a tátu to štvalo, tak mi obvykle dal na zadek, "abych měla proč brečet". Myslíš, že tím trestem za brečení u mě dosáhl toho, že jsem příště nebrečela? Myslíš, že brečení se dítěti dá zakázat?
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 17:41
- Nahlásit
birma aňoňouma
Co píšete zní logicky a určitě zkusíme nejdřív ještě více zkrátit interval na původních 10 minut a nechat ho více dní a postupně zvyšovat, aby věděla, že se nic neděje a vždy se vrátíme.
Jen mě na sledovaném videu zaráželo to, že v porovnání s prvními pár dny je skutečně o poznání klidnější a vyrovnanější, mezi vytím si hraje a rozhodně nepůsobí vynervovaně, vystresovaný pes by si přeci nehrál, nevrtěl ocasem apod.
Nabyla jsem tedy dojmu, že její vytí není projev stresu ze samoty, ale "volání smečky", což, kdyby to tak skutečně bylo, neměl by v tu chvíli přijít negativní signál? Jelikož já jako výše postavený člen smečky jí chci dát najevo, že můžu odcházet a přicházet jak chci a ona nemá právo si mě takhle volat zpět?
Bojím se, že když bude doma výt i když zkrátíme interval, jen jí utvrdíme v tom, že volání smečky funguje a my na zavolání dřív nebo později přijdeme...
DÍKY ZA NÁZORY
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 18:06
- Nahlásit
Barunas
Pes je pes a člověk je člověk, vykašli se na hierarchii smečky, protože zvířata mezidruhový smečky netvořej.
ona nemá právo si mě takhle volat zpět?
Proč by neměla právo si tě volat zpět?
Vztah psa k člověku je spíš vztahem dítěte k rodiči, než podřízeného k šéfovi. Kdyby ti bulelo dítě, tak mu přeci taky nevynadáš, že nemá právo tě volat, protože ono je z vás dvou ten, kdo má poslouchat.
mezi vytím si hraje a rozhodně nepůsobí vynervovaně, vystresovaný pes by si přeci nehrál, nevrtěl ocasem apod
Hra může být ventilace stresu (třeba můj pes si právě ve stresový situaci hraje nejvíc), ani vrcení ocasem nemusí znamenat vždycky radost, záleží na jeho frekvenci, tvaru…
Bojím se, že když bude doma výt i když zkrátíme interval, jen jí utvrdíme v tom, že volání smečky funguje a my na zavolání dřív nebo později přijdeme...
Důležitý je nepřijít ve chvíli, kdy vyje. Prostě chviličku počkáte na chodbě, až se aspoň na vteřinu ztiší, kdybyste to neodhadli a ona zas vyla.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 18:09
- Nahlásit
Barunas
já jako výše postavený člen smečky jí chci dát najevo, že můžu odcházet a přicházet jak chci a ona nemá právo si mě takhle volat zpět?
Nezlob se, ale tohle je naprostý nesmysl. Kdyby šlo o skutečnou smečku, tak tam nikdo nikoho neopouští, a když náhodou ano, tak ten opuštěný člen bude volat jak šílený. A nikdo ho za to nezrasí, protože on má právo dát zbytku smečky vědět, že je opuštěný!
My lidi chceme po psech něco, co naprosto odporuje jejich přirozenosti a smečkovému chování. Jde to, samozřejmě, ale musí se to postupně naučit.
Jo a mimo téma: když přestaneš o vašem vzájemném vztahu přemýšlet v mantinelech "já jsem alfa a tohle si vůči mně pes nesmí dovolit", tak to celé bude o dost jednodušší. Ono je to s tím alfou totiž celé úplně jinak
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2015 20:43
- Nahlásit
Barunas
učte fenku samostatnosti nejen příchody, odchody. Učte ji, že není nic špatného vydržet nějakou dobu na pelíšku v jiné místnosti, kdy vy si třeba čtete, nebo se díváte na televizi. Učte ji, aby na vás čekala venku, třeba uvázaná u lavičky, kdy vy na chvilinku zajdete za roh a hned se vrátíte, prostě ukázat jí, že to, že jste někde jinde, není tragédie. Nebo zajdete naoko do obchodu (tak abyste na ni vždy viděli a nikdo ji nemohl ukrást).
Jak říkají holky, obojek je cesta do pekel, protože ten pes má zcela přirozený strach, není to nic jinéh, není to o neposlušnoti, o alfa beta gama. Pes, kterého smečka opustí je v ohrožení. Je to přirozené, že když není pes naučen na samostatnost, že svou smečku zoufale volá. Musí se to naučit a já věřím, že to dáte. Jen to bude prostě chvilku trvat, je dobře, že máte možnost ji brát do práce a zároveň pracovat na naučení. Já když odcházím, máme rituál. Připravím pesanům nějakou dobrotu, ať už samotnou, nebo třeba do krabičky od čaje, rýže, atd. prostě aby to z toho musel pesan vydolovat. Dobrotu položím před ně na pelíšky a musí počkat, až řeknu vezmi a pak se do toho můžou pustit. Což je celé nenásilně učí - těšit se na to, až konečně vypadnu, protože to vezmi zazní v momentě, kdy zavírám dveře , nemají můj odchod spojený se stresem, ale s těšením.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2015 06:35
- Nahlásit
ještě taková hodně používaná drobnost, která často funguje. Pusťe jí potichu rádio nebo televizi. Měnící se zvuková kulisa je pro psiska často uklidňující a méně vnímají zvuky zvenku.
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2015 20:40
- Nahlásit
Samostatnost když jsme doma zvládá na jedničku, vydrží v jiné místnosti, umí povel "místo" apod... Problém je jen když odejdeme...
Díky za tipy.
|
myslivcovamarketa
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2015 16:46
- Nahlásit
Myslím že jste určitě na dobré cestě a jen tak dál, na obojek bych se vykašlala . Jinak zkoušeli jste věci jako zvýkací dobroty - kosti, prasečí uši, hračky ze kterých se dá dolovat pamlsek, třeba nechat zapnutou televizi nebo rádio potichu, aby měla pocit že se za chvilku vrátíte.
|