| Autor |
Zpráva |
Barunas
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2015 23:16
- Nahlásit
Dobrý den,
v sobotu 14.2. jsme našli ztracenou 9 měsíční fenku bavorského barváře.
Pro nález jejích původních majitelů jsme udělali maximum (inzeráty na internetu, rozvěšení letáků) a zatím se nikdo neozval.
Můj dotaz se týká samostatnosti, respektive dotazy. Je těžce nesamostatná, o samotě vyje, ničí a znečišťuje byt, kamkoliv se hneme, když jsme doma, jde za námi. Mé dotazy:
1. Na internetu je plno rad a postupů, jak naučit psa samostatnosti, ale liší se i v dost zásadních věcech (např. jak se chovat při příchodu když pes zlobil apod.), chtěla bych Vás tedy požádat o to , jak máme postupovat při učení samostatnosti.
2. Jak dlouho vlastně může být pes zcela sám? Odcházíme z bytu 8:30 (venčení v 8:00), vracíme se v 19:00, což je 10,5 hodin o samotě. Některé dny ji vezmeme na dlouhé procházky, kdy se může vyřádit i s jinými psy, ale když vezmu v potaz, že člověk je tvor společenský a občas tedy chodíme do kina, divadla apod. pak můžeme přijít domu třeba také ve 23:00 (samozřejmě bychom se domů stavili na venčení v 19:00), tyto dny ale bude fenka sama třeba 13,5 hodin. Když se pes naučí samostatnosti, je možné ho nechat takto dlouho o samotě? Můžeme to fence, jakožto po zvířeti zvyklého žít ve smečce vůbec požadovat?
Prosím, než mi napíšete, že jsme si pořízení psa měli nejdříve rozmyslet apod., připomínám, že jsme se nerozhodli dobrovolně a v podstatě jí poskytli alespoň jídlo a teplo namísto toho aby zůstala na ulici....
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Barbora
|
birma
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2015 23:56
- Nahlásit
Barunas
Zkuste nález nahlásit i místní policii, veterinářům a útulkům v okolí.
Samostatnost se podle mě učí nejlépe postupným pomalým navyšováním doby samoty, při normálním pracovním nasazení to půjde jen těžko. Slyšela jsem na to zajímavý postup od pana doktora Šusty, ale nemám moc sil ho teď vypisovat (hlavně si to utřídit v hlavě, aby to bylo srozumitelné), pokud se o něj nikdo jiný nepodělí, zítra popíšu. Po příchodu určitě netrestat, jen byste její stres zvětsovali.
10,5 hodin denně mi přijde už dost. I 13 hodin pes zvládne, ale podle mě by to mělo být spíš ojedinělé (třeba jednou měsíčně a ne 3x týdně)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 08:32
- Nahlásit
Barunas
Jak dlouho vlastně může být pes zcela sám?
vaše hodnoty mi už přijdou hraniční a určitě nevystačíte s venčením v osm, to bych řekla, nejmíň trojnásobek času
Navíc takhle mladé aktivní zvíře pracovního plemene, nevím. Nemůžete jí třeba brát do práce?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 11:22
- Nahlásit
Barunas
Je fenka čipovaná? Byli jste s ní na veterině? Na městské polici?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 14:03
- Nahlásit
[b]Barunas[/
Jen jestli ta jeji "nesamostatnost" neni duvod proc se jí nekdo zbavil
Ale dle meho nazoru do vaseho harmonogramu pes nezapada,ani "gaucak",natoz pracovni pes,co potrebuje zamestnstnat,mit psa neni jen o vyprazdneni mechyre a strev.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 14:07
- Nahlásit
Barunas
Urcite je hezke,ze jste se psa ujali,ale doporucila bych bud vice zapatrat po puvodnim majiteli,nebo ji najit treba myslivce
Znama mela v byte NOK a zbyla z bytu kulnicka na drivi ,dala si pritom obrovskou praci nebyla zadny amater ale zkusena cvicitelka,fenka nakonec musela k mislivci a stastni byli vsichni
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 14:08
- Nahlásit
Barunas
Pardon,myslivci,jsem idiot
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 16:36
- Nahlásit
Místní policii jsme informovali, odpovědí nám bylo, že to není naše starost, místní útulek má na nás číslo, kdyby ji někdo postrádal, rozvěsili jsme letáky, na netu inzeráty, paní z útulku slíbila, že to oznámí i na obci.
Bohužel nemá ani tetování ani čip.
Hledáme dále, na stránkách barvářů, u myslivců apod. Ale nemyslím si, že by myslivec měl nečipovaného psa... mezi nimi tedy asi její majitel nebude...
Prosím, poraďte, než jí najdeme původního majitele nebo majitele nového, musí být u nás, jak co nejrychleji zapracovat na samostatnosti?
Nejsem ohledně psů úplný začátečník, ale nikdy jsem nemusela učit samostatnosti takového závisláka... (Btw sama bych si psa z vlastního rozhodnutí do bytu s mými časovými možnosti nepořídila, vím, že je to špatně, ale prozatím není jiné řešení).
Moc děkuji
Barbora
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 17:12
- Nahlásit
Barunas
Pokud to je separačka, tak rychle s tím neuděláš určitě nic.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 17:17
- Nahlásit
Barunas
Odcházíme z bytu 8:30 (venčení v 8:00), vracíme se v 19:00, což je 10,5 hodin o samotě. Některé dny ji vezmeme na dlouhé procházky, kdy se může vyřádit i s jinými psy, ale když vezmu v potaz, že člověk je tvor společenský a občas tedy chodíme do kina, divadla apod. pak můžeme přijít domu třeba také ve 23:00 (samozřejmě bychom se domů stavili na venčení v 19:00), tyto dny ale bude fenka sama třeba 13,5 hodin
tyjo to mi přijde fakt dost,možná u psa od štěnda,kterýho na to postupně přivykáš,ale i tak je to pro mne už nepřijatelný..bohužel nácvik samostatnosti je běh na delší trat a pokud nemáte možnost(jakože asi nemáte) pracovat na tom postupně a cíleně,vidim to dost bledě..trestat nemá cenu,pes neví že "zlobil"..určitě je fajn ,že jste jí nenechali na ulici,ale asi bych hodně rychle hledala jiný řešení v podobě novýho domova,páč brzo budete neštastný všichni..pokud už nejste.Chápu,že to je rada na prd,ale ono to nějak rychle fakt vyřešit nejde,zejména v tý nepřítomnosti vaší..
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 17:36
- Nahlásit
U nás doma se potkávaly různé dogy (Arona, Xerxes, Beta) s jedním velmi samorostlým bavorským barvářem. Odešel v požehnaném věku téměř sedmnácti let. A z vyprávění znám bavoráků výrazně víc - a nejsou to úplně snadno vychovatelní psi.
Takže můžu napsat - bývají paličatí, svéhlaví, umí báječně trucovat (a ničit případně čůrat doma "za trest") - ale taky chytří, samostatní, s báječným nosem a schopností pracovat. Jsou vytrvalci - pohyb mají rádi a lehce se unavit nedají.
"Lovecky upotřebitelný pes" - musí mít papíry - tudíž opravdu udat ho myslivcům lehce nepůjde. Navíc se s výchovou v lese začíná brzy...
Souhlas s Renatou - hledat domov, kde čubině umožní spoustu pohybu, důsledně budou pracovat na výchově a bude jim spolu spoustu let báječně.
Vám velký dík - ne každý je ochotný postarat se o tuláka. Ale neumím si představit mladou aktivní bavoračku být pravidelně tolik hodin sama doma. Navíc když není pes jedinou prioritou zbývajícího času (to není výtka, to je konstatování stavu)
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 19:34
- Nahlásit
Děkuji všem za názory, typy a rady.
Určitě ještě zkusíme dát inzerci do novin a tím si myslím, že jsme již udělali pro nalezení původního majitele maximum. Pokud se někomu ztratila a aktivně ji hledá, musejí ji najít, vodítek mají hodně, pokud ji ale někdo např. vyhodil z auta a chtěl se ji zbavit, logicky se asi neozve .
Není mi její osud lhostejný a chtěla bych aby byla šťastná, obávám se, že za našich podmínek jí samostatnosti nenaučíme a i kdybychom jí to naučili, tak aby tak dlouhou samotou netrpěla (i vzhledem k plemeni)...
Přítel je přesvědčený, že to zvládneme a já nevím jak mu mám vysvětlit, že to pro pejska není uplně ideální... Nebo si myslíte, že kdyby si na to zvykla bylo by to ok? Při dlouhých procházkách apod.?
Děkuji
Barbora
|
birma
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 19:39
- Nahlásit
Barunas
Nebo si myslíte, že kdyby si na to zvykla bylo by to ok? Při dlouhých procházkách apod.?
Záleží na tom, co si představujete s přítelem pod dlouhýma procházkama. Mně to přijde jako hodně hraniční doba, ale s procházkou ráno tak hodinku, hodinku a půl a večer hodinu až dvě, spojeno s nějakým výcvikem, výlety o víkendech, bych neřekla, že takový pes bude trpět, otázka je, jestli pak nebudete trpět vy, když jste si takové břemeno na sebe nevzali dobrovolně a s chutí...
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2015 22:34
- Nahlásit
Děkuji za reakci, hodinku ráno a hodinku až dvě večer bychom zvládat mohli, až na výjimky (řekněme jednou dvakrát do měsíce).
No, každopádně dále hledáme původního majitele a pokusíme se zapracovat na samostatnosti, pokud nenajdeme jejího původního majitele, pak se asi dle toho, jak se pejsek bude vyvíjet rozhodneme, jestli jí najdeme nového majitele nebo si ji necháme v případě zlepšení.
Ještě jednou všem moc díky.
|
Karolina77
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2015 16:35
- Nahlásit
Teď jsem narazila na inzerát. Nemůže to být ona?
http://www.pespritelcloveka.cz/kategorie.aspx/osta tni/clanek/hleda-se-fena-bavorskeho-barvare
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2015 10:28
- Nahlásit
Karolina77
to by bylo fajn,ale zadavatelka píše ,že jí je 9 měsíců a ztracené jsou 4 roky..
|
Barunas
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2015 11:19
- Nahlásit
Karolina77
Teď jsem narazila na inzerát. Nemůže to být ona?
http://www.pespritelcloveka.cz/kategorie.aspx/osta tni/clanek/hleda-se-fena-bavorskeho-barvare
Na tento inzerát už jsme také několikrát narazili, bohužel, jak píše davidkova renata , nalezené fence je 8-9 měsíců, ztracené fence z Brna jsou 4 roky, a dle přiložené fotky to není náš nalezenec, naše fenka je černo-hnědá, žíhaná.
Ale díky,
B.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2015 12:19
- Nahlásit
ale bavorský barvář snad nemůže být žíhaný?? Na rozdíl od hanoveráka.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2015 13:36
- Nahlásit
Datum teda nesedí, ale kdyby náhodou Hledá se:
fenka hanoverského barváře,tmavě hnědá s černým žíháním,jménem Ema.Zaběhla se 16.2.2015 cestou na Velký Javorník nad Paseckou Kolibou.Kdo by ji našel nebo viděl,ať se ozve na telefon 603 180 756.
Foto je pouze ilustrační, nejedná se o ztracenou fenku.
https://www.facebook.com/utulekroznovpodradhostem/ photos/a.235415736636361.1073741828.23541158997010 9/391276481050285/?type=1&theater
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2015 12:21
- Nahlásit
Respekt.
Řekla bych, že u každého psa je to individuální, ale s pravidelným režimem a disciplínou to u tak mladé feny ještě lze spravit. Jen to bude chtít víc trpělivosti než u štenda. =)
|