| Autor |
Zpráva |
mischelin11
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 18:57
- Nahlásit
Zdavím!
Snažila jsem se zde najít diskuzi na toto téma, něco jsem našla, ale nikde jsem nenašla radu, která by nám pomohla...
Máme border koli. Je hodně učenlivá, všechny povely, které jsem ji učila pochopila téměř hned. Jen s povelem "lehni" máme problém. Lehá si přímo na záda. Ne jenom s nohama stranou, nebo na bok, jako to dělají někteří psi, ale lehne si úplně na záda. Myslela jsem z počátku, že to dělá, protože se podřizuje, ale mám dojem, že jsem se mýlila. Podřízeně ležící pes vypadá jinak. Také jsem si říkala, že je ještě malý - měl 3 měsíce, když jsme došli k tomuto povelu. Ale nyní má 9 měsívů a je to stejné. On dokonce i v pelechu leží na zádech a jen když opravdu tvrdě spí, leží na boku, vyjímečně v klubíčku. Dokáže klidně u celovečerního filmu ležet na zádech celou dobu. Zhodnotila jsem to tak, že je to tedy pro něj pohodlná poloha. Bála jsem se, aby nebyl problém zdravotní - že by ho např. lehnutí na "sfingu" bolelo. Veterinářka ale žádný problém nenašla. Stále tedy nevím, proč mi lehá na záda. Spokojila bych se i s "nepředpisovým lehni", kdy dá zadní nohy do boku. Ale on to prostě neudělá. Zkoušela jsem z povelu "sedni" stoupnout zezadu za psa, abych jej měla mezi nohama a neměl tak prostor otočit se při lehnutí na záda, protože mu zavazí moje nohy ve vybočení. V tom případě se cuká a nechce si lehnout, ale pokud si lehne a já pak povolím, tak se okamžitě přetočí zase na záda. Pamlsek před čumákem nepomůže - umí se pro něho natáhnout i když bude převalený na zádech.
Je možné ho naučit alespoň trochu "normálně" lehat?
Máte někdo také tento problém?
Místo "lehni" dělá spíš "mrtvý", což jsem ho v životě neučila
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 19:40
- Nahlásit
mischelin11
Samozřejmě podle pár vět na internetu těžko soudit, ale tipovala bych, že to dělá, protože na něj příliš tlačíš a on se snaží tímhle konejšivým signálem uklidnit nepříjemně napjatou situaci. Což odpovídá plemeni - borderky jsou na sebemenší nátlak šíleně citlivé. Nejdřív by bylo potřeba od základu změnit tvůj přístup a komunikaci k němu, aby se necítil být pod tlakem, a pak teprve přeučit povel "lehni" - ideálně naučit ho úplně jiným způsobem a na jiný slovní povel.
|
mischelin11
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 20:34 - Změnil/a: mischelin11
- Nahlásit
To jsem si myslela také, ale omezila jsem časnost cvičení tohoto povelu, jednou asi měsíc po dobu i ob 4 dny, snažila jsem se co nejvíce motivovat buď pamlskem, nebo hračkou, ale bez úspěchu. Myslím, že ani necvičíme dlouho - vždycky něco málo přes 5 minut, při tom cvičíme hrou, aby nás to oba bavilo. Přetahujem se se sukem za odměnu, nebo aportuje vše co hodím, případně si o mě jde utřít oslintanou pískací hračku - proto mi připadá psychicky v pohodě. Chová se stejně u jakéhokoliv povelu jako u hraní. I u povelu lehni. Jen ten povel vypadá trochu jinak. Možná se pletu. Jak bych jej mohla ještě více motivovat, nebo co mám udělat, aby neměl pocit nátlaku? Způsoby, jak ho naučit tento povel jsem vyzkoušela snad všechny co znám. Nikdy se mmi ale nestalo, že by to nějaký pes řešil takto.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 20:37
- Nahlásit
mischelin11
Způsoby, jak ho naučit tento povel jsem vyzkoušela snad všechny co znám.
Takže i shaping s klikrem?
Zkoušelas to učit ze stoje přes poklonu třeba?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 20:44 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
mischelin11
Jak bych jej mohla ještě více motivovat, nebo co mám udělat, aby neměl pocit nátlaku?
To ti po internetu nikdo neřekne. Nemáš v okolí někoho zkušeného, kdo by vás mohl skouknout? Odkud jsi?
Způsoby, jak ho naučit tento povel jsem vyzkoušela snad všechny co znám.
Pokud to má opravdu jen blbě naučené, tak mě jen tak z voleje napadá několik možností:
již zmíněný shaping (i když zrovna lehnutí se shapingem učí docela zdlouhavě, ale jde to)
navedení pamlskem pod svou pokrčenou nohu, pod nízký stolek apod.
navedení pamlskem mezi jeho přední nohy dozadu a dolů
zachycení - i když normálně lehá na zádech, tak si přece nevyskočí ve vzduchu a nedopadne rovnou na záda, musí si lehnout nejdřív na břicho a teprve pak se přetočit, a ten okamžik lehnutí se dá odkliknout a odměnit
Každopádně bych to učila zatím úplně bez povelu, teprve až si bude opravdu spolehlivě lehat, tak bych přidala povel.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2015 23:07 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
mischelin11
Musím říct, že mě úplně vyděsilo: měl 3 měsíce, když jsme došli k tomuto povelu , to je fakt docela brzo. Proto bych tam hledal něco hluboce zažitého a nechtěně naučeného. A každopádně v návaznosti na příliš velký tlak a nesrozumitelnost v komunikaci.
u celovečerního filmu ležet na zádech celou dobu
To si vážně nikdy nelehá normálně?
Co když někde stojíte, on na vodítku, a dlouho čekáte, nebo jedete tramvají, nebo jedete v autě, nelehne si?
Bordery přece brzo začínají spontánně pást, na hození míčku čekají v přikrčeném lehu, pasou ostatní psy, pasou všechno možné, zase při tom zalehají, tvůj ne?
Je v pořádku zdravotně? Co lokty, kyčle, záda?
Tady podle mě ani nejde o výcvik, budete muset něco odhalit, něco změnit, a možná něco nechat vyhasnout.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 16:30
- Nahlásit
Takže i shaping s klikrem?
Zkoušelas to učit ze stoje přes poklonu třeba?
jj to je dobrej napad, to je asi podobny jakoze jsem klustej a nemam kridla, ale chci litat tak zkusim z ajfelofky bo ta je dost vysoka tak budu mit dost casu se to naucit cestou dolu
|
mischelin11
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2015 17:29 - Změnil/a: mischelin11
- Nahlásit
Děkuji za rady.
Klikr je dobrý nápad. Nenapadlo mě to. Někde ho doma mám, pěknou dobu nepoužívaný. Tak to zkusím.
Walda: Možná to tehdy bylo brzo, ale tak krásně mu všechno šlo, že jsem se nechala unést přidala jsem "lehni". Tehdy když mu to nešlo jsem to neřešila, bylo mi jasné, že nemůže být všechno hned a už tak toho uměl hodně. Jenže tento povel se nemůže naučit ani do teď, když už by ho mě zvládnout. Dělám v něčem chybu, jen jsem ještě nepřišla na tom v čem. Jinak v autě sedí. Myslím, že určitě musel i lehnout - místy jsem na něj do zadu neviděla. Je pravda, že má takový ten postoj s hlavou nízko a je přikrčený, když sleduje třeba slepice, ale spíš kolem nich běhá - nelehá si. Vyjímečně ho vidím ležet aspoň trochu normálně - když třeba žvýká psí tyčinku, nebo má hračku na kousání. Takto nejčastěji leží na boku, předníma si drží to, co žvýká. To je si jediná situace, kdy vypadá jako normálně ležící.
Zdravotní problém doufám nemá. Byli jsme na veterině a řekla jsem, jak lehává - ostatně jim to ukázal sám . Podle veterinářky je zdravý. Ale nedělala mu rentgen, takže nevím, zda se to dá poznat i bez toho, kdyby měl něco např. s klouby.
Jak jsem psala - zkusím to s klikrem. Tuto možnost jsem na něho ještě nezkusila.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2015 00:55
- Nahlásit
mischelin11
zkusím to s klikrem
Takže myslíš, že je to technická záležitost? Kdyby to tak bylo, tak by si aspoň někdy lehla normálně, ne, aspoň náhodou.
Mě to připadá dost podezřelý. Znám psy, co si nechtějí lehnout na některým povrchu, třeba kraťandy kolie jsou tím pověstný, ale neznám psa, kterej by měl potíže s lehnutím jako takovým.
Je jí teď devět mesíců, bude puberťačka, tak bych řešil důležitější věci a o lehnutí bych se pár měsíců vůbec nezmiňoval. Podle mě si pak někdy lehne. Tady bych tlak neaplikoval, nestojí to za to.
|