Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pejsek na procházkách každého běží přivítat
Autor Zpráva
myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 15:44
- Nahlásit

Ahoj, mám 6 mesíční fenečku křížence Viszly a ridgebacklabradora. Na procházkách má tendence za každým běžet a vítat, nekteří lidé to neřeší, často jsou i rádi že si pohladí štěňátko, některým to ale pochopitelně vadí, specielne chudáci důchodci mají smrt v očích že je pejsek svalí a maminky s malími detmy taktéž. Jsou tu dvě mořnosti. vzít pejska včas na vodítko a všemu předejít, tím se ale podle mého problém naprosto neřeší, a nebo zkoušet zabavit na hračku, vydat se jiným směrem, přivolávat, ale riskovat že se to nepovede a pejsek prostě za lidmi doběhne a oni budou dost možná naštvaní. Podotýkám že Gina není žádný tank a velmi málo se stane že by na člověka skočila (záleží hodně na tom jak se lidi chovají, když si jí nevšímají tak si čuchne a běží pryč, když začnou mávat rukama samozřejmě začne skákat). Máte někdo s tímhle zkušenosti? Zmírní se to věkem a socializací a nebo naopak to bude jen velký černý pes který bude mít víc síly a lidé se jí budou víc bát? Díky za veškeré sdílené zkušenosti a rady

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 15:58
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Zmírní se to věkem a socializací a nebo naopak to bude jen velký černý pes který bude mít víc síly a lidé se jí budou víc bát?
To záleží na tom, jestli tím získá pravidelně, to co chce (čuchnout si, pomuchlat, baví jí lidi, co se jí bojí a chovají se proto "jinak"), tak to bude dělat dost pravděpodobně dál, nebo se o to bude alespoň snažit.
Naopak vodítko za řešení považuju, protože pak by se nemohla seznamovat nekontrolovaně, ale mohla by to dělat pod dohledem a za souhlasu lidí, se kterými se chce seznámit a zároveň by se u toho naučila, jaké chování je žádoucí a odměňované (pozorností tvou i těch lidí)

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 16:17
- Nahlásit

Takže vzít na vodítko a snařit se v klidu projít? To je totiž další oříšek. Zatím nejlépe fungovalo liden se vyhnout a nechat na volno, když byla užší cesta kde jsme se museli minout přímo vždy beru na vodítko a snažím se její pozornost všemožně strhnout na sebe aby netahala, což se zatím moc nedaří.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 16:21
- Nahlásit

spíš bych dělala to, že když se bude chovat slušně (třeba si sedne), tak bude seznamovaná a muchlaná a obdivovaná. Z toho, že jí protáhneš okolo člověka ona nezíská nic z toho, co chce. Potřebuješ, aby se k tomu dostala ve chvíli, kdy se bude chovat tak, jak chceš ty.

corgi
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 16:41
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Já to vidím tak, že potřebujete co nejrychleji najít nějakou dobrou psí školku a začít něco dělat. Tahle kombinace plemen je jaksi vražedná a z věty Zatím nejlépe fungovalo liden se vyhnout a nechat na volno je mi jasné, že spíš než práci na psovi a se psem jste doteď upřednostňovali vyhýbání se problému. Pes "sám" z ničeho nevyroste. Začněte makat na vzájemném vztahu a důvěře. Snažte se být zajímavější než okolí. Musíte se naučit zaonačit věci tak, že pes bude sám chtít spolupracovat - protože mu to přinese nějaký prospěch (nejen pamlsek).
Jak píše birma - ideální stav by byl "chováš se slušně, jdeš, jak chci já, tak se za odměnu hezky pomuchlej s touhle paní". Bohužel, pokud budou převládat situace "utečeš mi, nereaguješ na mě a za odměnu se s tebou lidi muchlají", nedoberete se ničeho...

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 17:53
- Nahlásit

Noo, ono to není tak že by se mi nikdy nepodařilo jí odvolat, ale u 6 mesíčního štěněte to samozřejmě není stoprocentní a já se nechci chovat neslušně k lidem. Jinak my chodíme na štěněcí školičku a každý den do parku a do města mezi lidi. A myslím že kombinace plemen vražedná není. Je to to nesmírně učenlivý , chytrý a přátelský pes.
Ale ano, s tím snažit se být zajímavější než okolí máte pravdu, a taky se o to snažím. jen je to občas obtížné. Tak asi míříme správým směrem...

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:01
- Nahlásit

birma - děkuji za radu, budu určitě aplikovat

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:04
- Nahlásit

myslivcovamarketa
myslím že kombinace plemen vražedná není
počkej do puberty

corgi
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:18
- Nahlásit

myslivcovamarketa
ono to není tak že by se mi nikdy nepodařilo jí odvolat
Neodvolávala bych. To je přesně to, co nechcete - přerušit zábavu. V pubertě (nebo jakmile to pes pochopí) se dočkáte toho, že prostě přestane přicházet. Přivolání má být téměř posvátné, má to být super povel, po kterém následuje mega odměna a sranda. Teprve až toto pes stopro pochopí, můžete si dovolit ho sem tam od něčeho odvolat.

birma
počkej do puberty
Asi tak ;)

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:21
- Nahlásit

birma Myslíš? zatím všem zůstává rozum stát nad tím jak je hodná, a co jsem si zjišťovala tak v porovnání s jinými psi jejího věku je to extrémní pohodářka. Dokonce moje hovawartka byla snad akčnější než ona :-D

corgi
Člen
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Abych nezapomněla: já se nechci chovat neslušně k lidem
Jejich pes to není. Je to váš pes a vy ho chcete nějak vychovat, nějak vycvičit. Moje psy mi nejvíc zprasili cizí "hodní lidé". Např. psa zavoláte, on nepřijde, oni ho za to pomazlí. V mém případě např. pes na cizího skočí, on ho za to pomazlí a v horším případě ještě nakrmí. A to mu zůstane na celý život (zatímco ti lidé se s ním uvidí asi minutu v životě)...

birma
Člen
- Nahlásit

corgi
Přivolání má být téměř posvátné, má to být super povel, po kterém následuje mega odměna a sranda. Teprve až toto pes stopro pochopí, můžete si dovolit ho sem tam od něčeho odvolat.
No a to pak může nést opačný problém, kdy pes cíleně dělá něco nežádoucího, neb ví, že to je situace, kdy bude přivolán a to on chce (má o tom hezkou kapitolu Šusta v knížce, kdy takhle panička naučila "agresi" na psy)

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:26
- Nahlásit

myslivcovamarketa
v porovnání s jinými psi jejího věku je to extrémní pohodářka. Dokonce moje hovawartka byla snad akčnější než ona :-D
tak ono podle mýho nejde o akčnost, ale máš křížence tří lověčáků, kterej se každej využívá úplně jinak. Pokud budeš mít velkou kliku, převládne v povaze retrívr a ona bude spokojeně spolupracovat s člověkem a nosit ti všechno co potká a pohoda, pokud budeš mít stále ještě kliku, tak se víc projeví vižla a s dostatkem práce budeš mít super parťáka. Pokud se v ní probudí samostatnost RR, tak budeš mít asi hodně velký bolení hlavy.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:27
- Nahlásit

corginoo, to máte pravdu, většinou to ti lidé pěkně zhorší, prakticky k sobě psa přivolají, pak před ním rozmachují rukama a nakonec se vztekají že jim uspinil kalhoty...:-D jinak já odvolám, hodně odměním a nabídnu třeba hračku, aby si to nespojila s koncem srandy. Ale když vidím po ceste naproti nám přicházet lidi, tak prostřě nevím co je nejvhodnější udělat, když ji vezmu na vodítko tak potom co je spatří začne hrozně tahnout a já mužu šaškovat jak chci a ona si mě nevšimne, tak jsem zkoušela změnit směr aby přestala tahnout, to celkem pomohlo, tím jsem upoutala pozornost aspoň, ale je těžké ji udržet. Tak jsme skoušely aby seděla v klidu než lidi projdou a to tééměř zvládla. nevím, snažím se zapojit do toho fantazii a zkoušet vše.I když všechno co mi radíte teoreticky vím, je těžké apliovat to.

myslivcovamarketa
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:30
- Nahlásit

birma Táák zatím to vypadá na ty pozitivní scénáře. Já jusme původně chtěla přímo vižlu, a taky že jednou bude, ale váhala jsem i nad RR, pár jich znám tak vím do čeho bych šla, takže RR mi v kombu nevadil, navíc tatínka ridbecklabradora znám a je to výtečnej pes. No a ten labrouš ten mže mít jen pozitivní vliv .-) Takže tak. Zatím rozhodne není tvrdohlavá a samostatná po RR . A pes agiliták to bude jak stvořenej

corgi
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 18:38
- Nahlásit

birma
to pak může nést opačný problém, kdy pes cíleně dělá něco nežádoucího
On prostě nesmí vědět
Já takhle prcka "naučila" sbírat papírové kapesníky na ulici. Když to byl miniprcek, měl tendenci sbírat vajgly, žvejkačky, kapesníky atd. Takže Fuj a óbrodměna. Samozřejmě jeho inteligentní mozek brzy pochopil, že když zvedne kapesníček, koukne na mě a pustí ho, bude odměna. Holt chybama se člověk rychle učí ;)

myslivcovamarketa
nakonec se vztekají že jim uspinil kalhoty
Ano, znám. Cizí lidé naučili miláčka, že za nimi má jít a když sáhnou do tašky, vyloví rohlík a nakrmí ho, když na ně skočí. A vysvětlujte to pipině, co si přijede zaturistit do přírody v bílých kalhotách, jde proti vám, sáhne do kabelky, pes jí udělá hnědá razítka na stehnech a ona po vás požaduje peníze...
když ji vezmu na vodítko tak potom co je spatří začne hrozně tahnout
Brzo se jí vytvoří spojení vodítko=někdo půjde. Připínejte a odepínejte ji náhodně. Nebo jí mějte na vodítku pořád. Nebo jí nechte krátkou couračku (to bych asi udělala já)

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 19:20
- Nahlásit

myslivcovamarketa
No moje fenka,kdyz byla stene byla stejna,milovala vsechny deti,psy,lidi a za kazdym mela tendence letet.Na cvicaku jsem dostala fakt radu k nezaplaceni,ze se mam vykaslat na socializaci a napred psa navazat na sebe,abych byla stredobodem jeho vesmiru Takze jsem civilizaci prosla se psem na voditku,sla tam,kde nebyla ani noha,a tam ze sebe delala idiota,vymyslela hry,cvicila,no a zpet mela volnost,kdy mohla litat s ostatnimi psisky.jo naucila jsem ji na balonek,a kdyz litala se psem tak,ze uz ji to nebavilo a podivala mym smerem,privolala a odmena bylo hozeni balonku,pamlsek.......Taky jsem se ji schovavala,kdyz nezareagovala.Ted me zere pohledem a vzdy se zepta,jestli muze za kymkoli,super

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 19:47
- Nahlásit

myslivcovamarketa
pes agiliták to bude jak stvořenej
Možná tak na rekreační běhání, na nějaký vyšší mety než občas lokální závod to asi nebude, protože na to bude dost velká (a tudíž ne tak obratná)

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 20:02
- Nahlásit

corgiAno, znám. Cizí lidé naučili miláčka, že za nimi má jít a když sáhnou do tašky, vyloví rohlík a nakrmí ho, když na ně skočí.
Hmmm, lidi jsou někdy fakt tydýt, vloni takhle turistka holkám prej jestli může dát řízek (byla fakt slušná, že se zeptala), tak říkám, no, můžete to zkusit. (tušila jsem reakci)
Pocem pejsku, podívej, na, tu máš řízeček. Se divila, když jí vyštěkaly.
myslivcovamarketa
Hele neporadím, skákání na lidi je blbý blbý blbý a vůbec netuším, jak se to odnaučuje, mě to nikdy žádnej pes nedělal.(což neznamená, že to jednou nepřijde).
Ale jo, máme tu borce co si asi myslí, že je tenhle psí guru nebo co a minule mi fenu začal hypnotizovat a vydával divnozvuk, ona nejprv sedla, natočila hlavu, pak začla kňučet a pak na něj skočila. Nevím, asi to nebylo to co očekával.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 20:04
- Nahlásit

ssshhhhh
l hypnotizovat a vydával divnozvuk
A přežil?

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 20:08
- Nahlásit

birma
hele jo, ona jen skočila, on je fakt trošku ujetej, má toho vlka, že jo a tyhle zvuky na něj dělá furt, no jo, ale já mam holt jen psa no
Je fakt, že tahle čuba co mám (ta trochu autistická) je zvláštní, že prostě pohledem neuhne nikdy. Vydrží vejrat do očí pěkně dlouho a pak začne hrozně mručet a blafat. Ale je to roztomilý. Nás nesežere, to se pak hrozně mazlí, ale u cizýho...Nevim. Má jen asi 30kg a vypadá jak medvídek, ale jako chlapec byl odvážnej.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 20:11
- Nahlásit

ssshhhhh
jako chlapec byl odvážnej
Ty taky já jak vidím u asociálka upřenej pohled, tak ho odvádím ze situace - nějak nemám koule na to, abych zjistila, jestli by jen skákal a řval, nebo by začal ochutnávat

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2015 20:16
- Nahlásit

birma
a tak já už jí celkem věřím, ale nechápu, že tohle někdo zkouší na cizýho psa. A ona upřeně civí furt, někdy úplně poulí očima.
Navíc už byla skoro tma a upřímně mi nevadilo, že po něm skočila. Nemá bejt tak divnej, třeba si to příště rozmyslí. Máme tady pár psů na který kdyby to zkusil, tak ho vezou.

birma
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2015 18:00
- Nahlásit

ssshhhhh
nechápu, že tohle někdo zkouší na cizýho psa
já nechápu takovejch věcí, co lidi ve vztahu k cizím psům dělaj

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2015 23:07
- Nahlásit

myslivcovamarketa
Nechci Ti brát optimismus do cvičení. Ale moje fenka to dělala celý život, nehledě na jakékoliv pokusy to eliminovat. Jak dospěla, tak se trošku zklidnila a otravovala míň lidí, ale většinu otravovala stejně a oni byli rádi, tak mi ji kazili. Byla hezká a milá a 99 % lidí jí hned začalo muchlovat. Ona si je hned zapamatovala a příště si ten vztah utužili...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání