Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Problém so štekaním z očakávania
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 08:25
- Nahlásit

Ahojte.

Mám 5-ročného kríženca a v poslednej dobe mám problém s jeho štekaním, keď očakáva príchod niekoho z domu. Väčšinou to však býva v noci, ak niekto z domu má prísť, je v strehu a keď už sa blíži k dverám, veľmi sa rozšteká a tým budí ostatných. Asi ho to už neodnaučím, no aj tak, neviete mi poradiť čo s tým? Nerada by som musela riešiť nejaké susedské nezhody, keďže má veľmi prenikavý štekot. Ďakujem za akúkoľvek radu.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 10:14
- Nahlásit

Diidi
Základní pravidlo, které platí vždy u jakéhokoliv nežádoucího chování: neodnaučovat, ale naučit, co MÁ místo toho dělat.

Tedy nejdřív ho hodně dobře naučte klidné ležení na pelechu, aby měl obrovskou historii super odměn za to, že klidně leží a nedělá nic. Prostě ležet klidně na pelechu je nejúžasnější věc, která se psu může přihodit, protože to najednou padají fantastické odměny. A pak k tomu postupně přidávejte ruchy - třeba zacinkání klíčů (klidně na začátku jen uvnitř v bytě), klapnutí dveří, zaklepání, zvonek, zvuk výtahu, cvaknutí vchodových dveří, odchod a příchod člověka, kroky na chodbě... po malých kouscích, vždy jen tak, aby vydržel na tom pelechu ležet, a hodně to klidné ležení odměňujte. Zároveň nesmí být nikdy odměněný za vylítnutí a štěkání, ovšem odměnou je i samotný příchod člena rodiny, takže by to chtělo nastavit pravidlo, že dokud pes řve, tak každý počká a do bytu vejde až tehdy, když se na pelechu zklidní (lépe trénovat cíleně přes den, aby vás sousedi nezakousli )

Walda
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 11:51
- Nahlásit

aňoňouma

naučit, co MÁ místo toho dělat.

Co bude v tomto případě výsledkem popsaného výcviku?

Bude po celou dobu, kdy bude někdo z bytu pryč, pes ležet na palechu a čekat, nebo v době očekávání příchodu sám radostně zalehne na pelech a bude čekat na příchod a odměnu?

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 12:02
- Nahlásit

aňoňouma

já bych taky radši volila cestu, kdy budu řešit přímo to neštěkání, než klidový pobyt na pelšíku. ale v tomhle případku se přiznám, že za sebe neumím popsat cestu. U nás to funguje tak, že pokud pesan jeví přehnané sklony ke hlídání, dám jasné Ne a pochválím dobrou reakci. Pokud by na ne nereagoval, pomůžu si tím, že mu nabídnu činnost, která ho zaujme víc a mám ho za co pochválit. Bydlíme v paneláku, nesnáším psy který vyřvávaj na balkoně - takže pokud třeba teď Štajn, stějně jako dřív Ešátor , hodlá hlídat na balkoně, jest z toho balkonu odvolán a má po hehe. Příště už si to rozmyslí a je zticha, páč by nemohl dělat tu drbnu a toho baví nejvíc . Ať je drbna, ale tichá drbna.
Chápu, že tuten popis zadavatelce jaksi asi nepomůže.

Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 12:21
- Nahlásit

Ďakujem za rady. Určite poskúšam všetko. Mám ho veľmi rada a boli mi odporúčané aj obojky proti štekaniu, ale to ja rázne odmietam. Takže veľmi pekne ďakujem za všetky tipy.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 12:47
- Nahlásit

Walda
No já pesy tak nějak naučila, že když je na chodbě rachot, nemají vřískat, ale mají přiběhnout ke mě, sednout si a dělat tichého pejska Teď se mi stává, že u mě najednou sedí dvě holky a já nevím proč, protože ony samozřejmě venku něco zaslechly, ale já ne ) Ale je to lepší než řev u dveří )
Učila jsem to tak, že když letěly vřískat ke dveřím, přivolala jsem je , čekala až z tichnou, řekla "ticho", ukázala na rty a pokud opravdu bylo ticho, odměnila jsem vééééééélikou odměnou.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:08
- Nahlásit

Walda
Co bude v tomto případě výsledkem popsaného výcviku?
Cílem je to, aby pes při zaslechnutí přicházejícího člověka sám od sebe zaplul na pelech, lehl si a byl potichu. Akorát to asi neumím úplně dobře vysvětlit po netu...
Samozřejmě netvrdím, že je to jediná možná metoda, ani že pes musí být nutně zticha ausgerechnet na pelechu...

PetraK
Jenže štěkání z balkonu je něco dost jiného, než štěkání při příchodu člověka. U štěkání z balkonu to opravdu stačí přerušit, protože tam není ten moment, kdy samotný příchod člověka odmění psa za to, že předtím z očekávání řval...

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:17
- Nahlásit

aňoňouma
Jenže štěkání z balkonu je něco dost jiného, než štěkání při příchodu člověk

to huž byl jen příklad -asi nad rámec. Ale tak nějak to praktikuju i u dveří, když někdo jde kolem, a pes by reagoval. Prostě pokud není ticho, no tak jde třeba do kuchyně, dveře se zavřou a má smůlu. V případě, že třeba už jsou za dveřma na rohožce a jdeme ven, tak mě Štajn taky tendenci - zvlášť, když bylo ještě na chodbě zhasnuto - oznámit vetřelci, že ešče krok a zemře potupnou smrtí. No tak, pokud nereagoval na jasný Ne-e, který znamená"nechtohoaťuždělášcoděláš,takpřestaň" , se šlo prostě domů a ven se šlo až s klidným psem. Velmi rychle došel k závěru, že je lepší být klidným psem.
Ale tak tam je důležitý to, že to člověk má řešit HNED, nenechat to rozjet, páč pak to má jednodušší.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:31
- Nahlásit

PetraK

Nojo, ale to je pořád štěkání na vnější ruchy, ať už je to z balkonu, nebo z chodby. U nich to taky dělám nějak jako ty. Ale mám za to, že řvaní z natěšenosti na příchod člena rodiny je něco dost jiného, páč než to člověk stihne psu zatrhnout, tak ten dotyčný vejde a pes je jeho příchodem znovu odměněný za to, že řval. Tam je podle mě potřeba komplet celou situaci přerámcovat, zvlášť pokud je to už takhle rozjetý.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:39
- Nahlásit

aňoňouma

no proč ho teda neuklidit do doby,než se uklidní? Chce být u toho vítání, ne? Tak ať se podle toho ale taky chová, nemusí zbořit barák.
Příklad u nás - moje máma je takový pidipírko. Fšicí psi od ní zvyknutý na to, že BAbina = Týýýý vole bude mejdan, něco přinese, bude radování. Položili by jí ve vteřině. NO tak řešení je to, že pes když vyvádí, a není schopen se uklidnit na míru únosnou - jde bez jakýhokoliv mýho rozčilování prostě do kuchyně a je vpuštěn když se chová jako normální a ne jako splašilý stvoření . Odměnou je právě to, že když jsou hodní, máma se s nima přivítá a pak s odstupem dojde v klidu i nakonec na to rozdělení toho co přinesla.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:44
- Nahlásit

PetraK
Páč zadavatelka psala, že je to často v noci. Vstávat a někam zavírat řvoucího psa, který probudí celý barák, než se zklidní, mi nepřijde jako úplně ideální řešení

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:48
- Nahlásit

aňoňouma
Páč zadavatelka psala, že je to často v noci. Vstávat a někam zavírat řvoucího psa, který probudí celý barák, než se zklidní, mi nepřijde jako úplně ideální řešení

jo jo, to máš pravdu, ale tak oni řvou určitě i za dne, ne?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:53
- Nahlásit

PetraK

Nevím, zadavatelka psala, že je to převážně v noci...

Problém je, že pokud bys šla touhle cestou vyhasnutí (chování, které není odměněno, postupně vymizí), tak než to pes vzdá, tak to bude zkoušet víc a víc. Extinction burst - výbuch před vyhasnutím. Což se dá snést třeba u skákání, funění, drápání, lítání kolem... ale pokud pes ječí na celý barák ve dvě ráno, tak jaksi není snesitelné, aby v tom přitvrdil, byť i jen dočasně. Navíc to je přesně ten moment, kdy to spousta lidí (či jejich rodinných příslušníků) kvůli sousedům nevydrží s nervama a psa pustí, aby byl klid. Čímž se mu to řvaní krásně upevní.

Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 14:56
- Nahlásit

Cez deň veľmi nerieši. Iba v noci. Bohužiaľ ja bývam v podnájme a obývam jednu izbu na prízemí. A aj keď je zavretý v inej izbe, aj tak šteká. No problém je ten, že sa vždy rozuteká k dverám a ja musím rýchlo vstať a ísť k nemu. Potom otvorím dvere do chodby, keď prídu dnu, on vezme svoju kostičku, príde ju ukázať tomu kto prišiel a ide spať. Keď tak nad tým rozmýšľam... asi by som mu mala vziať tú kosť (ide o ten tovar z lisovaných kostí, nie často to žere, skôr to má ako niečo svoje), ale zas na druhej strane, aj keď ju nemal, tak štekával.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:04
- Nahlásit

Diidi

Jak to tak čtu, tak tě má pěkně vycvičenou (neber to ve zlém, psi jsou obecně ve cvičení lidí mnohem lepší, než lidi ve cvičení psů)
Jo ono nejde ani o rodinu v jednom bytě, ale o spolubydlící v podnájmu, tak to už vůbec není důvod, aby se s nimi musel nutně vítat. Já bych opravdu šla tou cestou, že bych ho cíleně učila klidu při příchodu někoho do domu. Tedy žádné vítání s kostičkou, ale klidné ležení. Můžeš se třeba domluvit s ostatními, aby ti dali vědět, až se budou blížit (SMS, prozvonění), abys ho včas položila a při příchodu dotyčného prokrmovala... možností je spousta. Nejdřív bych to ale cíleně cvičila přes den, kdy je pro něj nevylítnutí mnohem snadnější.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:10
- Nahlásit

aňoňouma

Čímž se mu to řvaní krásně upevní.

no jo já vím, ale - no prostě nemám ráda, aby pes řval, tak řvát nebude nějak. V tomhle to mám tak nějak jinak.
Hele - Bubice v útulku ječela jak siréna,když neměla pozornost toho koho chtěla - tedy ošetřovatele. Když jsem jí viděla poprvní, kapek mě z toho vomejvali - vzhledem k tomu, že jaksi byldíme v paneláku. No tak okamžitě hned při první vycházce, co jsme vylezly před dveře útulku zjistila, že siréna jí bude k prdu, páč to že chce piškůt a mou pozornost, to si řevem nevyhýká. To co chce dostane jen při klidným chování (já vím, že ten princip je skorem stejný jako u Tebe, ale já to nesměrovala jako cvičení, ale jako něco co musí pes respektovat - nevím jak to napsat????
Při druhý procházce - a to tam byl dost rozestup,než jsme se viděly podruhý, už věděla wo co go. Myslím že v těhle věcech hraje velkou roli důslednost a to, že člověk dá tomu psu najevo, že se mu nějaká činnost nelíbí.

Já jen nepochopím, že to lidi nechají rozjet až do týhle fáze

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:15
- Nahlásit

aňoňouma
Můžeš se třeba domluvit s ostatními, aby ti dali vědět, až se budou blížit (SMS, prozvonění)
hele to si myslím, že je výbornej nápad, protože se Diidi bude mít čas připravit, reagovat a opanovat situaci.
Diidi
Ona má podle mě pravdu i PetraK, možná je lepší tu kostičku než sebrat využít, jako když nebudeš štěkat jako kretén, můžeš mu tu kostičku jít ukázat. Vlastně bude po tvym, ale až když splníš, co já chci/nechci.

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:18
- Nahlásit

PetraK
Já jen nepochopím, že to lidi nechají rozjet až do týhle fáze
v noci? No to si dokážu představit úplně jednoduše. Prostě nemyslim, ale konám. Automaticky a pokud možno tak, abych se nemusela probudit, a že si to ten pes zafixuje hodně snadno, stačí si toho nevšimnout hned na začátku.
Nebo mít špice, tam si stačí nevšimnout jednou

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:18
- Nahlásit

kachna_
hele to si myslím, že je výbornej nápad, protože se Diidi bude mít čas připravit, reagovat a opanovat situaci.

jo to bez debaty a hlavně v noci bych to provozovala, i vzhledem k těm sousedům. Didi bude vědět a na situaci bude připravená.

, jako když nebudeš štěkat jako kretén, můžeš mu tu kostičku jít ukázat. Vlastně bude po tvym, ale až když splníš, co já chci/nechci.

jo.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:20 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

PetraK

Já rozumím, co tím chceš říct. Ale právě si myslím, že když jde o člověka, co to nechal svou nedůsledností takhle rozjet, tak že mu hodně pomůže, když má daný přesný obraz, co ten pes MÁ dělat - například ležet na pelechu. Pomůže to hlavně tomu člověku, mnohem víc než psu. Navíc když ten pes bude mít zažité, že tohle chování je hodně odměňované a fajn, tak bude pro něj daleko snazší ho nabídnout i v téhle náročné situaci.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:21
- Nahlásit

kachna_

ty jo ale když já si myslím, že to není jen o tomhle jediným problému.
Já nevím jak to vysvětlit, jak to dělat, ale sama to určitě znáš - prostě pes ví, že když se ozve moje určitá tónia a řeknu RU-ME?! že se mi to fakt nelíbí a je načase skončit. a nemusím na něj křičet ani být vzteknutá.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:25
- Nahlásit

PetraK
prostě pes ví, že když se ozve moje určitá tónia a řeknu RU-ME?! že se mi to fakt nelíbí a je načase skončit. a nemusím na něj křičet ani být vzteknutá.
Ale tohle je přesně to, co spousta lidí neumí. A potřebují psa nějak zvládnout, než se to naučí

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:30
- Nahlásit

aňoňouma
když má daný přesný obraz, co ten pes MÁ dělat - například ležet na pelechu. Pomůže to hlavně tomu člověku

no takhle máš pravdu. to jo. každopádně, pokud se s tím má něco udělat, chce to se na to doopravdy zaměřit,a být připravená dopředu- což by nemusel být takový problém.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:32
- Nahlásit

aňoňouma
Ale tohle je přesně to, co spousta lidí neumí. A potřebují psa nějak zvládnout, než se to naučí

nojo pravda, já dneska nějak moc nepřemejšlim.

Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:32
- Nahlásit

No ešte, aby som upresnila. My sme si psíka brali spolu s ex, ale bohužiaľ sa udiali veci a naše cesty sa rozišli. Nebolo ani najmenšieho sporu, pri kom psík ostane. Ide o to, že keď som bývala s priateľom toto nerobil, alebo priateľ ho vedel jedným slovom utíšiť (ale skôr to nerobil), on bol autorita a ja som bola tá, za ktorú sa utekal skryť (nie vždy som ho bránila, ak urobil niečo zlé pokarhali sme ho, ale robil to priateľ, asi preto bol preňho väčšou autoritou). Teraz keď som sama tak je taký...voľnejší.

Nechcem sa obhajovať, je to moja zlá výchova, ale tým, že som počas 5 rokov ani netušila, že takto to bude vyzerať, ak sa jedného dňa rozídem (s čím som taktiež nepočítala ), nejako som to jednoducho nevnímala.

PS: Priateľ sa odsťahoval len o poschodie vyššie.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:38 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Diidi
Je skvělé, že si uvědomuješ, že problém je hlavně v tobě - neumíš být ke psu důsledná (mimochodem důslednost neznamená tvrdost a tresty, jen naprosto jasné, srozumitelné a spravedlivé jednání - ale po netu se to vysvětlit nedá). Tohle je to, na čem budeš muset zapracovat - celkově, nejen co se týče toho štěkání. Jestli si psa bývalý přítel někdy půjčuje, zkus se s ním domluvit, jestli bys mohla sledovat, jak s ním jedná a komunikuje. Tím se člověk hodně naučí. Držím palce!

Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:44
- Nahlásit

(Neviem, ako moja veta teraz vyznie, za akúkoľvek nepríjemnosť sa ospravedlňujem) Ja som videla, ako s ním jednal, keďže sme obývali jednu domácnosť 5 rokov, bola som pri ňom keď ho cvičil a niektoré veci som ho dokonca naučila aj ja Psík ma počúva, povel atď. dokonca aj von ak by som ho pustila a povedala poď pri nohe tak pôjde. Je veľmi počúvny a všímavý, len potrebuje upozorňovať, že niekto vchádza do domu. Nemám s ním žiadny iný problém.

Diidi
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:45
- Nahlásit

Mne by dokonca ani to štekanie nevadilo, ja to riešim skôr len pre susedov, aby neboli nepríjemnosti.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:47 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

aňoňouma
důslednost neznamená tvrdost a tresty, jen naprosto jasné, srozumitelné a spravedlivé jednání -

ale po netu se to vysvětlit nedá

no mnohdy ani v reálu bohužel

Diidi

ještě poznámka - je možný, že když došlo ke změně ve stylu a životě pesana, odrazí se to v chování - může to být i tohle. Z toho důvodu bych si stanovila sama pro sebe, že to vezmu jako úkol, ale nebudu to sama v sobě hrotit, prostě to pořeším, postavím se k tomu, ale nebudu sama sebe stíhovat. Zaměřím se na to a důsledným ale vlídným (neb to se nevylučuje) chováním psu ukážu o co mi jde, a co je dobře. Musím mu být tím zázemím - což neznamená rozmazlování, ale určitý řád a něco o co se pes může opřít.

, len potrebuje upozorňovať, že niekto vchádza do domu. Nemám s ním žiadny iný problém.

no asi že teď ta autorita odešla, tak není jistota, jestli je a nebo není "smečka" v bezpečí.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 15:48
- Nahlásit

Diidi
Potřebuje upozorňovat, když někdo vejde do domu? Máš dvě možnosti:
- zakázat mu to, prostě upozorňovat nebude
- naučit ho jiný, přijatelnější způsob, kterým tě na to upozorní

Otázka do pranice: proč má potřebu upozorňovat, když je jen s tebou, a s tvým ex tuhle potřebu vesměs neměl? Nemohlo by to být tím, že jemu víc věřil, bral ho jako někoho, kdo má situaci pod kontrolou a není třeba upozorňovat ho na takové kraviny, jako že někdo vešel do domu, kdežto tebe bere jako "mírně nesvéprávného" člena smečky, kterého je třeba hlídat a chránit? Nechci se tě nijak dotknout, neznám vás a jen tipuju - ber to jen jako otázku k zamyšlení, nic víc

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání