Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pustit BOC na volno nebo nepustit?
Autor Zpráva
Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 12:22 - Změnil/a: Bertolda117
- Nahlásit

Dobrý den,
měla bych dotaz. Před 14 dny jsme se ujali 7-měsíční fenky Borderky. Je to nejúžasnější stvoření na světě. Byla jen na zahradě bez jakékoli péče, netušíme v kolika týdnech si ji původní majitelé vzali, nebo za jakým účelem, co víme, že jí už prostě nechtěli, protože je moc živá, to ale borderky jsou . Byla neočkovaná a dost zanedbaná, nereagovala na jméno. Po čtrnácti dnech u nás se naučila v bytě základní povely (sedni, lehni, ke mě) je moc šikovná. A teď k otázce - máme les 250m od domu a tak tady je ideální prostředí pro vyběhání. Já bych ji pustila ať si nezvyká moc na vodítko, ale přítel má strach jí pustit, protože venku je samozřejmě ztřeštěná, vše ji zajímá a nereaguje na nás, tak jako doma. Na cvičák s ní chceme začít chodit, hned jak bude mít všechny očkování v pořádku splněny. Poraďte tedy pustit a věřit, že neuteče a nebo jí vodit na vodítku ještě 4 týdny a pak na cvičák. Děkuji moc za rady.

pitvora
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 12:35
- Nahlásit

Já bych ji pustila na dlouhé šňůře.

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 12:39
- Nahlásit

To jsem zkoušela, ale šňůra se zadrhla o každou větev a bylo to o sražení vazu, když letěla jak blázen.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 12:41
- Nahlásit

jak pise pitvora - urcite bych se jistila stopovackou - v cem je chyba aby si zvykala na voditko? navic diky stopovacce nabudete vetsiho klidu ze nekde nezabehne nez se nauci pekne reagovat. bezne se da koupit 10/20 metru, mozna i 50m dlouha coz je v pohode i na prolitani - vedle navic zminovala birma zkusit si najit nejaky seminar privolavacskych her kde vam treba ukazi dalsi cesty jak efektivneji privolat psa k vam

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 12:50
- Nahlásit

Problém není v tom, aby chodila na vodítku u silnice nebo ve městě. Ale v lese by se mohla proběhnout a vybít energii, kterou má. Procházka naší chůzí ji samozřejmě nestačí. Chtěla jsem požádat o radu ty, kteří mají zkušenosti s BOC nebo podobnou povahou jak ji zaujmout a nebo jiné triky na přivolání. Chci, aby feňule, která byla evidentně zanedbaná měla plnohodnotný, šťastný život. Kdybych chtěla psa na vodítko, tak se tady neptám Dlouhé vodíko je fajn ve volném terénu, ale v lese se zarhne o každou větev a zas je tu problém vodítka, protože pořád jen lítám a vymotávám ji a ona pořád někde čeká zamotaná a potom není ani čas na nácvik přivolání.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:00
- Nahlásit

Kdybych chtěla psa na vodítko, tak se tady neptám
vetsina lidi tady i kdyz maj stene z chovky krasne socializovany zacina stopovackou, proste pro jistotu - kdyz nedas psu sanci nesplnit povel, je to pro vas oba mnohem lepsi a pokud se nauci, ze ji na volno zavolas a pak ji budes akorat nahanet tak to bude vnimat jen jako supr hru, jak ji zase honis ale rozhodne ti to nepomuze v nacviku privolani, predevsim u psa, kteryho nemas od stenete aby se na tebe navazal coby na nejblizsiho cloveka po ztrate mamy...

Pokud nema nauceny privolani ale nechces ji davat na stopovacku, ta kto chce oploceny pozemek, ale proste podle me neni rozumny psa, kterej nema nauceny privolani, poustet i kdyz je voditko nepohodlna vec - nebo ji taky poustet muzes, ale pak se ti muze stat, ze ti nekde zdrhne a napacha skody nebo ji nekdo zastreli nebo vbehne na silnici anebo se nekde zabehne a udusi o blbe zachycenej obojek...

Predpokladam, ze k temto alternativam ti par tydnu na voditku (stopce - asi v terenu kde to proste +/- bude realny) prijde jako lepsi alternativa k stastnymu zivotu psa nez se to plnohodnotne nauci.

a samo taky zamestnavat hlavu u bordery asi obzvlast dulezity.

nicmene nejsu majitelka boc - tak snad tu nejaky majitel boc poradi lepe.

anonym
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:04
- Nahlásit

Přijde na zahradě ihned rychle na první povel? Jestliže ne, trénujte na zahradě, dokud vždy nezareaguje na první povel a okamžitě. Vždy velká pochvala, odměna (pamlsek nebo hračka) a znovu hned pustit. Pak zkuste na volné prostranství a se stopovačkou to samé. Pokud je v tomto prostředí přivolání 100%, zkuste to v lese. Nenechte ji odběhnout daleko, hned přivolejte, děsně pochvalte a znovu pustit. Procházka se psem není o tom, že vy se procházíte a pes lítá kolem dokola, věnujte se mu, házejte hračku, klacík, schovávejte se mu, měňte směr apod. Pes i v lese si musí hlídat vás ne naopak.

pitvora
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:12
- Nahlásit

Bertolda117
bylo to o sražení vazu, když letěla jak blázen
Šňůru pochopitelně na postroj, ne na obojek.

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:19
- Nahlásit

Moc děkuji za rady, pro někoho asi jasná věc pro mě velice přínosné. Takže další procházka na pole a tam stopovací vodítko. Oplocený pozemek nemáme. Ještě mám dotaz ohledně stopovacího vodítka. Měla jsem doma šňůru na prádlo 20m, tak jsem používala tu. Myslíte, že stopovací vodítko je lepší? Nebo postačí ta šňůra? Předem opět děkuji.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:20
- Nahlásit

Bertolda117

Kdybych chtěla psa na vodítko, tak se tady neptám

to tady ale nikdo taky netvrdí, že pes bude vodítkový. Ale do určité doby se bez jištění - proto ta dlouhá šňůra. Neobejdete. Máte fenku 14 dní, dost krátká doba abyste přečetli všechno její chování, abyste vybudovali takový vztah, abyste jí mohli i v rizikových situacích věřit.

Chcete jí dopřát volnost, já to chápu, ale pořád je to velké riziko může se ztratit, může jí přejet pak auto, picnout myslivec. Musíte si říct, co je pro vás důležitější. Nikdo neříká, že bude do konce života vodítkový pes, ale ona se musí naučit reagovat na vás perfektně i jinde než doma a to sama píšete, že zatím neumí. Využijte toho času na šňůře k tomu, že jí naučíte, žes Vámi je zábava, hrajte si s ní,blbněte s ní, hrajte na honěnou, na babu -i to na šňůře jde.A pilujte přivolání.

anonym
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:22
- Nahlásit

Jasně že stačí šňůra, ale pozor, pokud nereaguje je šňůra jen záchranná brzda, nikdy jí za ní netahejte k sobě. Ale doporučovala bych na začátek fakt zkusit někde oplocené místo. Fakt by se nenašlo??????

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 13:44
- Nahlásit

Oplocené místo bohužel opravdu není. Moc děkujeme za rady a bude se jimi řídit. Jde nám především o to, aby byla feňule šťastná a spokojená.

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 18:29
- Nahlásit

Bertolda117
Tak borderu stejně moc nebaví takový to bezcílný pobíhání a počuchávání, když jí pustíš bez přivolání, tak ti nejspíš zdrhne za prvním pohybujícím se předmětem, který poběží pást.
Chce to jí zaměstnat hlavu a to jde v pohodě i na stopovačce, učit aporty a hledání předmětů, to je baví a až bude chodit na procházkách na volno, tak jí tím můžeš bavit donekonečna a nebude mít důvod ti zdrhat.

corgi
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 19:09
- Nahlásit

Maya
borderu stejně moc nebaví takový to bezcílný pobíhání a počuchávání, když jí pustíš bez přivolání, tak ti nejspíš zdrhne za prvním pohybujícím se předmětem
Bych se pod to podepsala.
Spousta lidí si myslí, že když psa vypustí navolno "aby se vylítal", že se tím jaksi sám unaví. Tak inteligentního psa prostě nejlíp unavíte, když mu zaměstnáte hlavu. Učte COKOLIV! Jakoukoliv blbost, hlavně poutavě, vesele, zajímavě!

birma
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 19:54
- Nahlásit

Bertolda117
Já bych jak píšou holky hlavně zaměstnávala hlavu, tím se i skvěle buduje vztah. Super jsou přivolávačské hry. A i hyperaktivní pes jde unavit (nebo aspoň uspokojit jeho potřebu pohybu) na vodítku (i krátkém) - běh u kola nebo kolobky, dost dlouhé procházky, spolecné běhání.
A rozhodně bych z vodítka nevypouštěla psa, který mě na tom vodítku moc nevnímá...

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2015 20:49
- Nahlásit

Všem velice děkuji za rady i připomínky. Berta je žívá a kontaktní, tak věřím, že to s ní půjde lehce. Dotaz byl hlavně kvůli tomu, že jsem měla špatné svědomí, že volně neběhá, ale když je důležité hlavně s ní trávit čas a věnovat se jí, tak to není problém. Moc mě baví, když vidím jaké dělá den ode dne pokroky a baví nás to obě. Nezlobte se tedy za možná divný dotaz. A ještě jednou všem děkuji

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2015 00:20
- Nahlásit

Bertolda117
A tak to není divný dotaz, spíš správný, divný jsou lidi co vypustí neovladatelného psa a ten pak otravuje okolí.
Borderu stejně během neunavíš, i netrénovaná bordera ti dá 30 kiláků u kola a za 10 minut bude zase připravená k akci.
Borderu nejvíc baví něco dělat s člověkem, čeká od něj zábavu a práci a jedině tím se unaví, tak jak píše corgi, učit jí kdejakou blbinku, kup si třeba tohle http://knihy.heureka.cz/101-psich-triku-sundanceov a-kyra/ a klidně jí nauč postupně všechno a hlavně aport, bordery aport milujou a až na cvičáku napilujete přivolání, tak pořídit házedlo nebo pistoli na míčky.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2015 06:46
- Nahlásit

jen bych k behani, kolu atd pripomela, ze 7mi mesicni borderka je stene jeste, takze urcite ne na postroji v zaprahu, ale muze se klido pridat casem, az bude dospela, coz muze byt tak v roce a pul?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2015 15:48 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit

Bertolda117

Problém není v tom, aby chodila na vodítku u silnice nebo ve městě. Ale v lese by se mohla proběhnout a vybít energii, kterou má.

jasně, pusťte ji v lese. Čím dříve ji někdo trefí, tím dříve bude mít klid. Jak vidno užila a užívá si zatím dost a dost.

jako asi Vás nenapadlo ji nejdřív naučit venku poslouchat a pak pouštět běhat po tom lese?
tak když ne, tak fakt ji tam pouštějte, je to fuk..

Bertolda117
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 10:02
- Nahlásit

Dobrý den všem,
píši sem jen info jak nám to jde. Díky vašim radám je feňule unavená víc než byli jiní psi a dělá i neskutečné pokroky a o to my šlo, takže vše je jak má být Posíláme spokojené pozdravy: Já+ Bertolda .

zbrnd
Nevím jestli jste muž nebo žena. Každopádně máte asi veliký problém se sebevědomím. Rada žádná jen zvláštní cynismus a nepřímé urážky.
Je to pro mě už třetí pejsek, kterého jsem se ujala. Měla jsem kříženku dobrmana a bílého boxera, obě plemena v lese běhali od chvíle kdy jsem si je vzala a ani jednomu se nic nestalo. Border collie je povahově úplně jiná a tak mi přišlo rozumné se zeptat zkušených chovatelů a potom se rozhodnout. Rady ostatních byli přínosné. Vy raději v tomhle duchu nikde nereagujte jste zlý člověk.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2015 10:05
- Nahlásit

Bertolda117
tak to jsou skvely zpravy

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání