| Autor |
Zpráva |
irzi
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 01:22
- Nahlásit
Rád bych se zeptal majitelů RR na dvě věci:
- 1) jak naučili psa štěkat. Ten můj normálně neštěká vůbec, jen když se něčeho lekne, nebo potká "divný" lidi - rozevláté opilce, lidi s kapucí na hlavě a na figuríny ve výloze. Jinak nic, ani na psy, ani když se rozčilí či se něčeho dožaduje - udělá to vždy jinak, než že zaštěká. Ale na cvičáku je potřeba kvůli zkouškám aby štěkal na povel. Poradí někdo? Jo, zkoušel jsem ho uvázat a lákal ho na grilovaný kuře - chvíli se zmítal, pak kňuknul a zalehnul - buď se urazil nebo to vyhodnotil jako marnou snahu, ale neštěknul.
- 2) pesan se nechce přetahovat, nerad bere něco do huby, žádný kořistnický pud. Zkoušeli jsme obrany, ale jen si s figurantem hrál a snažil se ho napadat a kousat tam, kde nebyl chráněný - to ho bavilo (figuranta už méně), ale žádný zákus - ani do kůže, zkoušel jsem doma různé materiály, ale nic nezkousnul a když jsem na radu ze cvičáku pomazal peška slaninou, akorát ho celýho olízal.
Podle toho, co píšu, se může zdát, že je ňouma, ale jsou mu dva roky a mezi psy může jen s košíkem - žádný pes mu není svatý, se všemi se chce měřit (prát). A taky zatím bohužel (bohudík)vždycky vyhrál. Takže to chce asi taky jen vědět, jak na to. Díky za odpovědi.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 07:59 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Tak RR všeobecně nejsou štěkavý. A jestli je to pes na obrany to hóóódně pochybuju, tam by byl zapotřebí sakra dobrej cvičitel a figurant a i tak bych se bála.
Léta se tradovala historka, jak jeden páníček co chtěl mít RR obranáře, tak trval na povelu tak dlouhou (psovi se fakt nechtělo zakousnout do ringa) až figuranta rafnul do xichtu. Není blbej, nebude rvát ringa, vezme to, co je holý. Když už musí...
Pes má přirozený instinkty, jak jde do v reálu tuhýho zakročí, ale na nahraný situace prdí.
Toť moje zkušenosti.
Jo a na zkoušky to asi nejde o uchovnění, že? Tam totiž štěkání na povel netřeba.
edit: Jinak ten váš popis to je typickej správnej RR.
|
solanka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 09:29
- Nahlásit
Chtělo to ihned odměnit to kňuknutí! Příště by kňuknul dřív nebo víc a tak postupně až ke štěknutí, a od jednoho štěknutí ke třem štěkům co vyžaduje zkouška.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 10:17
- Nahlásit
A musíte s ním nutně dělat obrany? Proč, když o to pes nemá v podstatě vůbec zájem? Vždyť je tolik jiných věcí, které se dají se psem dělat...
|
irzi
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 21:50
- Nahlásit
Tak děkuju za názory, hlavně ssshhhh mě potěšila, aspoň je to pravý ridgeback. Jó, myslím, že kdybych na těch obranách trval stejně jako zmiňovaný pán, udělá pes to samý, aby vyhověl a měl pokoj, ale po svým... Mno, fakt by mě zajímalo, kdyby jako po mně někdo "šel" doopravdy, co by udělal...
Solanka - to kňuknutí jsem odměnil, ale při "nové hře" se na to prostě vykašlal. ALE: někde jsem teď narazil na ještě jednu možnost - pes je šílený z coursingu - totálně magor, za to by položil život, tak zkusím přivázat ke stromu a běhat kolem se střapcem. Snad ho to bude držet víc, než to kuře...
Aňoňouma - nemusíme nutně dělat obranu, ale u nás na cvičáku je to povýšeno na umění (samí NO a maliňáci), tak jsme nechtěli zůstat pozadu - teda asi jenom já
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 21:52
- Nahlásit
irzi
nemusíme nutně dělat obranu, ale u nás na cvičáku je to povýšeno na umění (samí NO a maliňáci), tak jsme nechtěli zůstat pozadu
dělejte radši něco, co vás oba bude bavit, než to lámat přes koleno jen kvůli okolí.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2015 22:41
- Nahlásit
irzi
Hele co vím tak většině ridgebackářů se podařilo docílit jakéhos takéhos štěknutí na povel, ale to spíš hecováním a ze srandy.
O obraně můžu říct jen jedno, když šlo do tuhýho, pes sice nekousl, ale podezřelák měl naděláno v gatích.
Coursing, to je jasan, pes je loveckej a tohle ho baví. Jestli ti nehoní zvěř po lese tak celkem výhra.
ale u nás na cvičáku je to povýšeno na umění (samí NO a maliňáci)
Na to se vybodni, tihle ovčouni se bez povelu pomalu ani nevykaděj, RR je osobnost, toho neba dělat dokola to samý a navíc nahraný situace ti prokoukne.
Pro mě jednoznačně jeden z nejinteligentnějších psů (neplést s poslušností a cvičitelností), povahou a uvažováním až takovej úplně "lidskej".
Známej má ročního NO, když si s ním hraju, stačí nastavit rukáv a už drží, kámoščin RR na to hází bobek a s výrazem "mno jo, tak ať je ta hra zábavná" mě rovnou chytá za holý prsty. Jako ze srandy, samozřejmě, takovej pes vždy ví, co je hra a co ne. A myslím, že i to štěkání bude na povel dělat jen tak ze hry. Ono to naučený štěkání zní u nich úpa jináč než když by k vám lezl zloděj.
Ber to jako výhodu, pes budí respekt, sousedy moc nerozčiluje neustálým blafáním a jak je to vážný, umí pěkně zadunět
|
Petka86
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2015 17:28
- Nahlásit
Mi se podařilo naučit naši RR štěkat na povel taky hecováním. Dělaly jsme kraviny a jak byla fakt rozdivočená, tak jsem chtěla ať štěká a pomohla jsem ji i tím, že jsem na ni taky párkrát štěkla :-D To hned pochopila, když hned přicházely pamlsky. Ale jdou z ní spíše takové vtipné zvuky než hlídací štěkot
Rozhodně je to výhoda, že nejsou štěkací jak někteří blázni..
Obrany jsme nedělaly, normální cvičák, kde na ni vytvářeli nátlak ji nebavil. Ale pak jsme našly cvičák, kde se cvičí pozitivně a musí sama používat mozek a musím říct, že to si opravdu užívá a snaží se..
|