Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Přivolání
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:43
- Nahlásit

Ahoj lidi
mám hodně temperamentního pejska. Je to můj první pes a vím, že jsem na začátku jeho výcviku udělala chybu a chtěla bych se zeptat jestli bude možné s tím něco dělat. Jedná se mi přivolání. On mě sice poslechne, ale jen když nemá v tu chvíli žádný jiný zájem. Problém je taky v tom, že mu je 7 let. Když jsme venku a on chytí nějkou stopu nebo uvidí nějaké zvíře - je schopen utéct a vrátit se třeba až za 20min. Ví, že za to dostane vynadáno apod., ale i přesto vždycky uteče. Kdybyste měli nějakou radu - budu vděčná. Děkuji

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:49
- Nahlásit

Anonymní
Prvni, ale pomerne zasadni rada je netrestat po prichodu.
Druha nosit sebou neco co psa velmi laka bud pamlsky (dobre je je mit v sustivem pytliku) nebo oblibenou hracku. Trenovat privolani na odmenu casto behem prochazky a dukladne odmenovat. Psovi se celou procahzku venovat a hrat si snim aby byl navazany na psovoda.

Uszpech zavisi na mnoha vecech tohle jsou jen obecne doporuceni vic se napsat neda bez znalosti vas a vaseho psa osobne.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:57
- Nahlásit

Ja ten dotaz rozsirim. Privolani u nas funguje, kdyz neni v okoli nejaky jiny dulezity zajem (napriklad pes primerene velikosti jako stvoreny ke spolecnemu pobihani po lese). Ale i kdyz ji nic nerozptyluje, tak obcas miva takove stavy, ze sice na povel vyrazi smerem ke mne, ale kdyz tak ze dvou tri metru vidi, ze tentokrat to bude bez odmeny, tak ve stejnem tempu udela kolem me otocku tak ve vzdalenosti dvou metru a jde si zase po svym. Kdyz vidi, ze v ruce neco je, tak pribehne az ke mne a obcas si dokonce i ukazkove sedne (vetsinou teda ma snahu vyskocit si pro pamlsek rovnou z behu). Co s tim? Jak docilit toho, aby pribehla i kdyz ji z toho zadna odmena nekyne? Ona totiz kdyz je venku se spoustou zajimavych veci okolo (sisky, klaciky, zaby) tak o nejake pomazleni a obycejnou pochvalu rozhodne moc nestoji. Jo kdybyby k tomu byl piskotek, to by byla jina ...

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:00
- Nahlásit

Tak proc k tomu ten piskotek neni?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:02
- Nahlásit

Tchor
no vetsinou je, ale zkousim ji to naucit i bez, aby si nemyslela, ze odmena bude uplne pokazdy. jsou treba situace, kdy ji nutne potrebuju privolat a nemam u sebe piskot. Stalo se mi napriklad, ze se nejakym zahadnym zpusobem pri hre s jinym psem na sidlisti vyvlikla z obojku. A jelikoz to bylo jenom takove curaci venceni na deset minut, piskoty jsem u sebe nemel ...

Anonymní
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:06
- Nahlásit

Tchor
tak tohle všechno už jsem vyzkoušela a bohužel s ním to nic nedělá. Můžu mít tisíc pamlsků (salámy, piškoty, cokoliv) - je mu to absolutně jedno. A když poslechne a přiběhne a něco mu za to dám a pochválím ho tak, že ho až přechvaluju - tak to je mu taky jedno. Když bude mít něco důležitějšího - neposlechne.
Podle mě se stala chyba na začátku a to se odvíjí dál. Ale i přesto moc děkuji za odpovědi

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:07
- Nahlásit

Jirikovo
V tom případě asi nastupuje metoda "tak ahoj, já du..." ne?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:10
- Nahlásit

Ketrin
na metodu "tak ahoj, ja jdu" reaguje ta moje vycurana potvurka metodou "tak ja jdu s tebou, ale tak pet metru od tebe a delam kolem tebe kolecka a ty me stejne nechytis". to by nevadilo nekde v lese, at se vybeha, za chvili ji to prestane bavit, ale u silnice na to fakt nemam odvahu ...

Anonymní
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:14
- Nahlásit

jo a ještě bych měla dodat, že ani na cvičáku mi neporadili.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:16
- Nahlásit

Jirikovo
Tak to neporadím nic kromě vodítka a dlouhodobého systematického výcviku... tohle neznám, já mám závisláky a popelnice, takže když by náhodou nezabral piškot, zabere "ahoj, já du"

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:18
- Nahlásit

Ketrin
no to je druha situace, kdy se nenecha privolat ani kdyz mam piskot. kdyz narazi v lese na nejake pro ni vonave hnede a pokud mozna velke a mazlave neco, co mi z dalky velmi ale velmi pripomina vykal ... )) ale tam nastesti ahoj ja jdu funguje. jen nez se vzdalim do urcite vzdalenosti, tak toho dokaze sezrat neskutecne moc.

evina
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:39
- Nahlásit

Já když jdu ven,tak v jedné kapse dobroty,v druhé(pro případ krize)hračku a ve třetí kovový obojek(pro případ bufeťáctví).Bez toho neudělám ani ránuNavíc mu občas utíkám,schovávám se.Když přivolávám nemám nic v ruce ale teprve pak vyndám z kapsy.A když se mu povede přivolání ukázkové,tak hážeme hračku a blbneme.Teď pro jistotu rychle pádí,co kdyby byla sranda s hračkou.Ale u staršího psa bych spíš volila prádelní šňůru táhnout za sebou.

Pupy
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:40
- Nahlásit

Anonymní
taky jsem měla dříve fenku, a ta na přivolání neposlechla vubec...Tak jsme ji brali ven na dlouhém vodítku. A zavolali ke mně..nepřišla , zavolali zase aleto už jsme cukli vodítkem. To pak po chvíli přiběhla. Ale na cvičáku jsem ji musela ke mně přímo odtáhnout. A tam mi taky jen řekli musíš víc trénovat.

Anonymní
# Zasláno: 6 Říj 2005 13:26
- Nahlásit

Anonymní
Zkus si přečíst toto: http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=27
Sendy

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 13:47
- Nahlásit

Jirikovo
Až teď mě napadlo (protože pro mě je to úplná samozřejmost, bez píšťalky ven se psy vůbec nechodím) - nezkusils ultrazvukovou píšťalku? Psi na ni dobře reagují a člověk si šetří hlasivky (i sluch spoluobčanů).

Jandula
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 13:57
- Nahlásit

Ketrin
Jak se vlastně pes navykne na tu píšťalku?
Nemám s tím zkušenosti, ale zajímalo by mě, jestli musíš psovi nějak vysvětlit, že na to zapískání chceš, aby přiběhl nebo to on ví sám...
Možná blbý dotaz, ale fakt nevím...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:06
- Nahlásit

Jandula
Každý má svůj systém a učí od štěněte např.:
Dvě krátké písknutí = ke mně
jedno dlouhé = daun
apod.
Nejdřív s příslušným slovním povelem, který se později vynechá.
Hlavní fór je ten, že 1) nemusíš řvát 2) pes to slyší i na velkou vzdálenost.
A klidně to můžeš používat i jen tak, že písknutí znamená pro psa třeba jen takové "upozornění", že se něco děje, že vydáš povel. Atd.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:11
- Nahlásit

Ketrin
no ja si v podstate taky nosim s sebou vzdycky pistalku, neb tento nastroj nahrazuji moje nevymachana usta ... na druhou stranu tim rozhodne nesetrim sluch spoluobcanu

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:13
- Nahlásit

Jirikovo
Právě že ta ultrazvuková je tišší

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:15
- Nahlásit

Ketrin
a nebehaji za tebou i ostatni psi?? preci jen kazdy piska pusou trochu jinak, tak to ten pes ma sanci poznat, ale pistalku asi nerozezna a muze se za tebou treba rozbehnout i cela smecka

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:17
- Nahlásit

Jirikovo
Tam je takový štelování, kterým se nastavuje zvuk. Myslivci si to třeba před honem seřizujou, aby to nepískalo všem stejně.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:19
- Nahlásit

Ketrin
no vidis, dneska jsem se zase neco priucil a nezil dnesni den nadarmo

Ketrin
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 14:23
- Nahlásit

Jirikovo
No tak sláva. Zkus to, samozřejmě to není zázračný ani samospasitelný, ale pomůže to a stojí to jen okolo 100,-Kč.

Pavel
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 18:09
- Nahlásit

Jak psali mnozí přede mnou. Fixuj psa jen na sebe pamlsky, aporty apod. ) Ale je to těžké v jeho věku dohánět.
Asi bych to tady neměl psát, někdo to již nakousnul. Jedna z posledních metod je opravdu stopovačka a vyčkat na chvíli útěku. Pak velkou silou škubni a dívej co se stane. Pokud je pes ve váhové přesile, tak zkus stopovačku rychle omotat kolem stromu apod. Pejsek si naběhne sám. Nezapoměň ostře zavolat jménem a přivolat ho. Jak dostane ,, bombu ,, tak ho jemným hláskem a za stálého chválení a ostatních kravinek přivolej. Já měl vlkouše, kterej dělal to samé. A pomohlo až toto. Snad mě za toto neukamenujete.

evina
# Zasláno: 6 Říj 2005 20:29
- Nahlásit

Já naopak se šňůrou neškubala.Přišlápla jsem si jí,došla ke psovi a tam ho chytla za obojek a přitáhla k sobě.On pak když viděl,že už jdu k němu,tak vyčkával na drapnutí(aniž by zdrhal)což se hodilo na dobu kdy se šňůra odepla.Ale na každého pejska platí asi jiná metoda.

Netty
# Zasláno: 19 Říj 2005 20:38
- Nahlásit

Ahoj, koukám, že všichni psi jsou stejní ) A my se rozčilujem, jak náš raťafák bere naše pokyny jako hru. Je mu 5 měsíců, je to taky pěknej hegešák, protože sežere na co přijde, dnes např. sežral dětský hadrový kapesník (tak ho teď musíme hlídat) a když ho zavoláme, tak si přiběhne jen když se mu zlíbí. Píšťalku zkusíme pořídit a cvičit ho na ní, dokud je to naše malý velký pískle )

evina
# Zasláno: 19 Říj 2005 20:58
- Nahlásit

Četla jsem to ještě jednou celé a vrátím se k jedné věci.Když pes vidí,že nebude odměna,tak si rozmyslí přijít.Proč ale psovi dopředu ukazovat,že něco dostane?Já vyndavám pamlsek až po úplném předsednutí.Myslím,že pes má právě chodit proto,"co kdybych náhodou něco dostal?"Podotýkám dospělý pes.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání