Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Vycvičit ročního psa
Autor Zpráva
Meggi
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 09:55
- Nahlásit

Muj otec si poridil Karelskeho medvědího psa alias kareláka, už jako 3 mědíční štěně, jenže z nedostatku času se na něj totálně vykašlal a psa necvičil, což je víc než smutné. Na prochazky chodil maximalně tak 300m a to na voditku aby nezdrhnul s našim druhym psem (kříženec kolie, německy ovčák). Teď už mu je přes rok a já jsem teď u našich a je mi psa tak líto, že bych ho chtěla naučit alespoň malé poslušnosti. Tak se ptám, myslíte, že to roční pes pochopí a naučí se to během týdne a bude si z toho něco pamatovat a poslouchat tak i ostatní členy rodiny??? V pondělí jsem ho vzala se všema 4 hafanama na procházku, což nelze, žádné soustředění a navíc si to u něj náš westík trošku tak zavařil, že ho karelák opravdu totálně nesnáší a pěkně si ho podal skroro k večeři. Včera už šel sám, musí být na vodítku 10 m. A celkem se snažil. Trestat ho za neuposlechnutí nemůžu, neboť by nevěděl proč. Horší bylo to pak, že jsem mu obojek sundala at jde na místo a najednou pes jak když věděl, že už je svoboda a totálně si začal dělat co chce, neslyšel, neviděl a zdrhal pryč. No nejspiš hledal westíka k večeři. Já prostě jen chci toho psa naučit poslušnosti na přivolání, aby mohl být a běhat alespoň po zahradě (která není oplocená, zato obrovská skoro 2 hektary) a hrát si s druhým tu chvíli co je máti pustí z kotce (je velkej, běhat v něm můžou 15x15m), ale aby nevzal dráhu hned pryč, s tim druhym blbem (druhy oříšek je ještě vycvičenej odemě, ale pokud něco zavětří, tak je holt v trapu a můžu se uřvat na něj, ale to dělá hodně psů, když vidí kořist, tak holt letí). Karelák by měl být (jestli se toho někdy dočká), vycvičen pro myslivecké účely, proto si ho otec pořídil (ten je teď ochrnutý po mozkové příhodě), tak se mu nemůže věnovat (stejně pochybuju, že by se mu věnoval i kdyby byl zdravý, neboť podniká a času je málo) a máti na čokli umí akorát ječet, ale ne je cvičit. Ona zastává názor, že kdyby byla zahrada oplocená tak by psy poslouchali, trošku názor, ale jinak je to velika milovnice hafanu. Jak to mám tomu psovi za týden vysvětlit a nučit ho poslušnosti alespoň na to přivolání??? Hlavně zda to ještě jde, když je psovi 1 rok???

Kalliope
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:13
- Nahlásit

Meggi, myslím, že to jde, ale týden na to rozhodně nestačí..... chce to hlavně hodně času, moc se pejskovi věnovat a asi taky moře trpělivosti, nejsem zkušený pejskař nebo kynolog, ale podle mého názor za týden nestihneš skoro nic, nehledě na to, že psa nemůžeš hned začít "mořit" nějakým intenzivním výcvikem, protože pak mu to znechutíš, takže začínat pomalu a pak třeba ten čas cvičení zvyšovat..... nevím..

Terri
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:20
- Nahlásit

Meggi
Proč týden? Nemůžeš jezdit k psovi častěji? Třeba aspoň jeden krát každý týden? On by se pak na Tebe těšil, vždycky byste dělali procházky, mírně něco pocvičili...
Ale stejně myslím, že i kdyby se Ti to povedlo, pak by poslouchal hlavně Tebe. Karelák je ještě navíc specifické plemeno, možná tomu tady někdo rozumí a ozve se k němu.

jana33
# Zasláno: 6 Říj 2005 10:30
- Nahlásit

souhlasím s tím,co tu bylo napsáno. A ještě dodám,že karelský medvědí pes je takové "dítě přírody" a není s ním vždy lehké pořízení a i vztah pesxpán je složitější a potřebuje opravdu intenzivní kontakt,aby začal člověka opravdu "brát" a měl důvod ho poslouchat. Být tebou tak pokud do toho opravdu půjdeš (dlouhodobě),tak se spojím s chovatelem tohoto plemene a poradím se s ním,jak nejlíp na něj

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 11:42
- Nahlásit

Jsem toho názoru, že každého psa lze vycvičit k poslušnosti, jen s přibývajícím věkem psa to jde trochu hůř....tedy jde, ale pomaleji. Dospělý pes, který už má různé zlozvyky se hůře učí než štěně, které ještě žádné zlozvyky nestačilo pochytit..... Ročního psa, který tedy ještě není úplně dospělý lze ještě poměrně dobře (záleží na povaze psa, jeho chuti do práce apod...) naučit dobré poslušnosti. Roční zvíře je rozhodně tvárnější než třeba už 5letý pes.....Všechno chce ale čas a nelze očekávat, že pes pochopí za týden několik cviků, které jej člověk hodlá naučit.
Já mám z útulku cca 5letého křížence choďáka s howavartem navíc poměrně dost dominantního a když jsme si ho z útulku vzali neuměl vůbec nic ani chodit na vodítku.... Teď už je u nás přes 4 měsíce a už obstojně zvládá základní povely. Taky mu dělá problém soustředit se v přítomnosti jiných psů.
Chce to cílený výcvik, trpělivost a čas, hlavně to chce ty povely se psem trénovat denně aspoň chvíli.
Takže Meggi, pokud máš ten čas a chceš ho psovi obětovat, pak je to chválihodné, pokud ani tobě čas nedovoluje věnovat se psovi naplno a Tví rodiče už vůbec nemůžou, zkus zvážit, zda by nebylo lepší mu najít nového pána, který by se psem pracoval. Pes který aktivně se svým pánem něco dělá je o moc šťastnější než ten, který sám celé dny jen lítá po zahradě...Roční pes by si určitě dobře zvykl.....

Meggi
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 12:30
- Nahlásit

Všem díky za názory, ale :
já sice domu můžu jezdit častěji, ale u sebe doma mám taky dva hafany a hladovyho chlapa, takže se musím věnovat i jim, kor malinký je 5 měsíců, takže potřebuje taky dennodení výcvik a té se budu věnovat předně.
Názor dát ho někomu jinému, kdo se mu bude věnovat jsem doma prosazovala taky, kor po té tátově nehodě, ale za to jsem byla požadována za debila a to vysloveně.
Chovatel kareláku něco radil otcovi, když si ho byly kupovat, ale rada zněla, že ho má první tři dny zavřít na samotku a pokud možno k němu vůbec nechodit ?!?! A pak, že se na něj musí jen jemně, že se tyhle kareláci nechaj lechce zradit a pak nebudou poslouchat vůbec. No tak byl otec tak jemnej, že ho rači necvičil vůbec. Pak ho naučil Rox (křiženec) zdrhat a od te doby je chudak venku jen na voditku.
Já vím, že týden je strašně málo a pes opravdu potřebuje dennodení kontkat atd, ale spíš jsem myslela, jestli někdo neznáte nějakou fintu v rychlosti se to naučit, zatím stačí do přivolání, zbytek je zatím nedůležitý, sedni už stejně umí. Poslouchat jenom mě asi bude, neboť včera mu dával rozkazy přítel a pes přišel vždycky ke mě a strašně se divil, proč někdo furt ječi ke mě, když už u někoho byl
Já se ho chci pokusit alespon malinko trošku "zachranit" , neboť z něj opravdu vyrostl nádhernej pes.

Pavel
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2005 18:17
- Nahlásit

Karelák je opravdu specifické plemeno. Je to osobnost. V rodině máme dva.Jsou využíváni pro myslivost. Tento pejsek potřebuje dostatek pohybu a dostatek vytíženosti, Je to docela nezmar. Určitě bych ho nezavíral na samotku ( ani žádného jiného psa ). Možná to bude pro tebe oříšek. Začni jako s každým jiným psem poslušnost ( přivolání ) na vodítku. Jistě ti na nějakém cvičáku poradí více. Ale nesnaž se z něho dělat služebáka apod.

Meggi
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2005 13:13
- Nahlásit

DÍKY ZA NÁZORY.

Tak jsem na něm včera vyzkoušela, co jsi pamatoval z předchozího dne a je to kluk šikula, povel KE MNĚ si pamatoval a hned napoprvé nejen, že ptřišel, on se přímo přiřítil. Ale vzala jsem ho i s druhým psem, chtěla jsem to vyzkoušet, zda poslechne i sním, což bylo vidět, že poslechne. Druhý haf byl bez vodítka a samozřejmně, že u lesa nasál a okamžitě začal brát dráhu, karelák samosebou se hned chtěl hnát za ním, ale vodítko je vodíkto, naštěstí, tak nemohl, ale hlavně povel nesmíš a ke mě pochopil sice až za chvíli, než poznal, že prostě utéct nemůže, ale pak u mě zůstal sedět a neměl tendenci se pokoušet přeci jen utéct. Což mě více než potěšilo. No ještě se to naučit bez vodítka a bude to fajn.To asi nestihneme za týden, ale základy začíná chápat, tak snad se brzy naučít být rád poslušný. Uvidíme Díky a mejte se

Anonymní
# Zasláno: 7 Říj 2005 21:55
- Nahlásit

Shakita:
No urcite za tyden se da zvladnout se psem hodne, chce to jen vedet jak na toho psa, mit pripadne radce, ktery Ti poradi co mas udelat v danou chvili, taky jde o to jestli ten pes je podrizeny, nebo agresor, pokud je podrizeny, musis na nej lehce a pomalicku, nesmi se Te bat, musi mit k Tobe duveru a pak jste na spravny vlne, nevim jak jsou s vycvikem tito psy, ale uvazovala jsem o nem, ale je jich malo v CR moc jsem se ani o nich nedocetla , pac se o nich moc nepise, nevim proc..., jako on je sikovny na stopu, ale jak jsem se docetla, tak pozaduji pevne vedeni uz od mala, tak to s nim bude asi problem, no uvidis, dej vedet, kdybys neco potrebovala napis na mail Shakita@seznam.cz

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání