| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 14:40
- Nahlásit
Jak dlouho cvičíte se psem, kterého ty cviky baví, nemyslím teď na učení, ale jen na procvičování, když pes nejeví žádné známky, že by chtěl přestat. Cvičím s pamlskama za každý povel, jen takové kravinky.
(ano, mám zkouškové a tak je každá příležitost, jak se nemuset učit dobrá )
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 15:16
- Nahlásit
kachna_
Jak dlouho cvičíte se psem, kterého ty cviky baví....jen na procvičování,
Když udělá cvik dobře, tak jednou, když s chybou, tak ho opravíme a zas jednou dobře a pryč od něj, když by byl nějaký hlubší problém, tak pryč i od rozdělaného cviku, dokud si ještě rozumíme a je čistá hlava, a rovnou k nějakému cviku, který jde dobře.
Snažím se cviky moc neopakovat, jen jejich varianty, pokud jsou dost odlišné. Takhle vedenou práci může pes zvládnout desítky minut. A samozřejmě by žádné známky toho, že chce přestat on, vykazovat neměl, respektive by měla práce přestat daleko dřív, než by něco takového začal dávat najevo.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 15:40
- Nahlásit
Walda
když by byl nějaký hlubší problém, tak pryč i od rozdělaného cviku,
tzn. cvičím (sakra mě teď nenapadá nic konkrétního) a vymyslím si ted cvik - pravá packa na pravou ruku, levá na levou, pes to nechápe, já nevím, jak mu to vysvětlit (ne tenhle konrétní povel), tak jak dál? prostě na to zapomeneme a dám třeba povel "okolo"?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 15:57
- Nahlásit
Walda
Takhle vedenou práci může pes zvládnout desítky minut.
super, díky za odpověď. To bych zase nezvládla já
Mně jde o to, že mám pocit, že končím s jedním psem moc brzo, ale mám zkušenost, že jsem to jednou odhadla blbě
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 19:07
- Nahlásit
kachna_
tak jak dál? prostě na to zapomeneme a dám třeba povel "okolo"?
Jo, jakmile bych viděl, že pes začíná zmatkovat, třeba proto, že jsem já moc uspěchal postup, tak mu nabídnu snadné východisko, aby nezačala skřípat komunikace. Buď ho nechám udělat snadnější variantu stejnéího cviku, kterou splní a tím tenhle cvik ukončíme, nebo rovnou plynule přejdem na jiný snadný cvik. To není nedůslednost, v takové situaci, jakou mám na mysli, by tlak nebyl k ničemu, důležitější je komunikace a pohoda. Příště se k tomu vrátíme, už budem vědět, že musíme opatrněji, a ono to klapne.
mám pocit, že končím s jedním psem moc brzo
To není nikdy na škodu, radši míň než víc a častěji.
mám zkušenost, že jsem to jednou odhadla blbě
Věř sobě a citu.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 20:14
- Nahlásit
tohle si dovolím vypíchnout:
To není nedůslednost, v takové situaci, jakou mám na mysli, by tlak nebyl k ničemu, důležitější je komunikace a pohoda.
protože to je podle mě důležitý. Pořád se mluví o důslednosti a..... pokud je to špatně pochopeno, může to - jako všechno - způsobit v rukou začátečníka hodně moc problémů.
kachna_
mám takovou jednoduchost, kterou všichni psi milujou -je to prostý a jednoduchý Dobrý den, kdy pes podá prostě tlapu. A pokud nastane stiuace, že pes neví - snížím kritérium daného cviku na minimum a pak ještě dáme tohle pozdravení a můžeme se radovat a pes má ze cvičení furt radost.Skončíme, pohrajeme si ještě a pak jdeme od toho.
Ad ta délka cvičení - vždyť nemusíš cvičit v kuse, ale nakouskovat to s přestávkama. Hele Bubice by mohla cvičit furt a furt a furt. ale mnohem lepší výsledky jsou,když prostě uděláme mezeru. Navíc - pro ni spešl by ukončení cvičení bylo takovým tím trestem, ale takhle ví, že se zase ke cvičení vrátíme. Můžeš mezitím psy vystřídat a k nadšenci se ještě vrátit.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 21:58
- Nahlásit
PetraK
Můžeš mezitím psy vystřídat a k nadšenci se ještě vrátit.
Zas takovej pán vlastního času nejsem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2015 20:02
- Nahlásit
kachna_
Zas takovej pán vlastního času nejsem.
tož jasný s tím co všechno máš na starosti, jsem jen myslela, že se cvičí po malých chvilkách, který můžeš vměstnat de-facto kamkoliv (jen musí mít člověk sílu, což asi právě ne vždy má). Stačí pár minut - i s tím nadšencem, pak pár minut- opravdu myšleno pár - třeba tři minuty s někým jiným a zas se vrátíš k tomu nadšenci. Kdybys s ním cvičila v celým bloku, nemělo by to takovej efekt, jako, když ho necháš oddechnout pár minut a do toho vmístíš někoho jinýho na malou chvilku.
|