Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pes se bojí na závodech
Autor Zpráva
Klermay
Člen
# Zasláno: 4 Led 2015 01:28
- Nahlásit

Hezký den všem
Prosím o radu,nebo zkušenost. Mám doma skoro 2 roky starou fenku NO. Je to šikulka, je pracovitá, přátelská a rychle se učí, ale máme jeden problém Věnujeme se závodně dogdancingu,ale fenka se na závodech bojí... Nevím čím to je, jestli jí vadí hluk,ti psy kolem a nebo to,že já jsem lehce nervózní. Ze začátku je vždy v pohodě,ale pak jí něco začne vadit a prostě s ní nehnu,zapře se a chce se utéct někam schovat Už nevím co s ní mám dělat, jak jí ukázat,že tam žádná hrozba není ? Máte s tímhle někdo nějakou zkušenost ? Budu za vše moc ráda

birma
Člen
# Zasláno: 4 Led 2015 10:26
- Nahlásit

Zkoušeli jste na trénincích simulovat závodní prostředí? Třeba těch hodně psů okolo a hluk jdou zařídit celkem snadno.

corgi
Člen
# Zasláno: 4 Led 2015 11:10
- Nahlásit

Klermay
Přesně jak říká birma, snažte se co nejvíc nasimulovat závodní prostředí. Jeďte na nějakou výstavu psů, co je v hale, procházejte se tam, pamlskujte, pak někde stranou můžete něco odcvičit a nepamlskovat. Ten rozdíl "trénink-pamlsky" versus "akce-bez pamlsků" rychle psovi cvakne v hlavě, spousta začínajících na tomhle dojede i na zkouškách z poslušnosti.
Na samotných akcích se snažte hodit do klidu především sebe (panáček něčeho ostřejšího?), psici můžete dát třeba Bachovky.

Klermay
Člen
# Zasláno: 4 Led 2015 18:56
- Nahlásit

Moc všem děkuji, všechno tohle zkusíme,hlavně aby se mi fenka přestala bát

birma
Člen
# Zasláno: 4 Led 2015 19:11
- Nahlásit

Klermay
hlavně po ní nechtěj všechno najednou přesně jako na závodech, ztěžuj jí podmínky v tréninku postupně, krok po kroku
přípravě na závody se věnovala v blogu i Katka Lerlová, tenhle článek je sice o agility, ale spousta myšlenek v něm jde vztáhnout na všechny sporty, tady taky něco najdeš

anonym
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 11:10
- Nahlásit

Klermay - proboha jenom nezkoušej všechno co ti kdo poradí.
Prvotní je, zjistit, co fence vadí. Domluv se s někým zkušeným, kdo je schopen posoudit, co se děje se psem při závodech.
Jak jsi došla k tomu, že se bojí? Já vidím problém někde úplně jinde. Jestliže je pes naprosto v pohodě v cizím prostředí i na začátku provádění sestavy a útlum a následný útěk "z placu" přijde až po nějaké době, bude to úplně v něčem jiném. Obvykle to bývá tzv.stressová reakce na něco a zřejmě to souvisí ne s prostředím, ale s tvým výcvikem. Opakuje se to při některém cviku nebo povelu?

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 11:40 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

anonym
Prvotní je, zjistit, co fence vadí
no, třeba známýho fence vadí předvádění v hale. Řešili to teda psychofarmaky (pro mě už příliš vysoká cena)
anonym
Opakuje se to při některém cviku nebo povelu?
já to chápu jako že začne po příchodu a mohlo by to mít souvislost i se zadavatelčinou psychikou. Na to (konkrétně) mi zabralo udělat z toho super akci - fakt si to celý naplánovat tak, abysme si to užili a abych se těšila na nějakou věc po tom výkonu, na kterou se budu soustředit. edit. na mě zabírá setkání se známými

Třeba to simulování, co navrhuje birma a corgi u mě konkrétně nefunguje vůbec, páč problém je v tom, že já jsem ve stresu (skoro nezávisle na tom, jak moc je to pro mě důležitý)
A tuhle jsem třeba vyhořela na tom, že můj pes hladovej není schopen pracovat.

anonym
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 12:00
- Nahlásit

Pokud, jak dotyčná píše, je ze začátku všechno v pohodě a pak jí "něco" začne vadit, tak je chyba v tréninku a zřejmě to vůbec nesouvisí s prostředím.
Já dělám sportovku, ale každej ví, že na na vrchol musí být pes prostě už povahou, hodně se dá udělat tréninkem, ale pokud je pes prostě chtivej se předvést je to 10bodů navíc a pohoda.
Tohle v tréninku neuděláš ani omylem, jednak nikdy nemáš možnost nasimulovat prostředí do takové míry, u nás stadion, lidi, stánky, hudba,...... a hlavně tvoje nervozita.
Už trénink musí být na to zaměřnej, pes musí být stále a za všech okolností soustředěnej na svůj střed vesmíru=psovoda, nic jiného nevnímat.

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 12:12
- Nahlásit

Klermay
a co se nechat někým nafilmovat?

kachna_
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 12:13
- Nahlásit

anonym
pes musí být stále a za všech okolností soustředěnej na svůj střed vesmíru
to je možmá pravda, ale jak to prakticky pomůže?

anonym
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 12:47
- Nahlásit

Pes prostě nevnímá nic okolo sebe, takže mu nevadí absolutně nic a nerozhodí ho ani něco mimořádného.. Ale to je na dlouhé vysvětlování.
Slečně bych doporučila zapřemýšlet, jak vypadá trénink, jestli fena v pohodě a ve známém prostředí provádí sestavu fakt bezchybně a s plným nasazením nebo je někde třeba i malinký problémeček. Jestliže "se najednou zapře a utíká pryč od ní se schovat", není opravdu prostředím, špatný nácvik a chyby v tréninku.

birma
Člen
# Zasláno: 8 Led 2015 20:00
- Nahlásit

anonym
Pokud, jak dotyčná píše, je ze začátku všechno v pohodě a pak jí "něco" začne vadit, tak je chyba v tréninku a zřejmě to vůbec nesouvisí s prostředím.
Podle mě klidně může, pokud se fenka snaží akorát stres překonávat a cvičí pro paničku, která třeba nevidí jemnější signály (nebo je fenka nedává), tak stres přeroste po chvíli kritickou mez a ona může začít "najednou" vyšilovat...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání