| Autor |
Zpráva |
MarketaZET
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 15:52
- Nahlásit
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, nechci nic zanedbat, pokud už se již nestalo.. Pořídili jsme si štěně bulteriéra, fenu, nyní 4 měsíce, zpočátku bylo vše normální(v rodině jsme vždy měli psa). Nechali jsme ji zvyknout si na prostředí, chováme se k ní jako k miminu, žádný bití nezná, aby měla důvod k tomu, co začla dělat. A k věci..úplně poprvé na nás začla "křenit" a vrčet, když jsme ji odebrali od odpadkového koše, kde čuchala "dobroty". Dali jsme ji na pelech, a nějaký čas to bylo dobré. Poté to zkoušela několikrát na misku se žrádlem, ale i to jsme odbourali, ted si nechá odebrat i pamlsek, výměnou za jiný. Ale teď to dělá pro mě bezdůvodně, například když spí a pohladím ji, tak začne stahovat koutky a i když přestanu, tak vrčí a byla by schopna i vyjet. Chtěla bych se dozvědět, jak se v takové situaci zachovat a pokud možno trvale odnaučit, bít ji nechci, prozatím ji "přesvědčuju", že se to nesmí, že je to FUJ a jde na pelech, kde zpytuje svědomí a moc dobře ví, že udělala něco, co dělat nemá. Nevím jestli sem mohla, něco zpackat, nebo jestli to může být povahou, ale každopádně budu ráda, když mě řeknete svůj názor, ať je jakej je...Děkuji za Váš čas a názor
|
bado
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 16:14 - Změnil/a: bado
- Nahlásit
Ale teď to dělá pro mě bezdůvodně, například když spí a pohladím ji, tak začne stahovat koutky a i když přestanu, tak vrčí a byla by schopna i vyjet.
A se divíte? komu by se asi líbilo, že do něj někdo rýpe když spí. To samé platí u misky se žrádlem, když vám budu strkat ruky do talíře bude se vám to líbit, nebo se ohradíte?
Nedělejte takové věci a nebudete mít "problém"
Výměna pamlsek za pamlsek není taky to pravé ořechové.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:15
- Nahlásit
Tak já bych rozlišovala to vrčení při probuzení, to chápu, spí, někdo jí vyruší, lekne se, zavrčí.
Ale u misky bych to netolerovala. Jako ne že jí tam budete sahat cvičně pětkrát během žrádla, ale stejně jako pamlsek (případně nějakem humus co venku najde) by měla ustoupit a darovat vám to.
Ale to chce budovat vztah. Netrestat za nežádoucí, chválit za chtěné chování.
Na mě fena vrčí, když na ní sáhnu pokud spí, ale misku si vzít nechá, stejně tak když něco najde venku (mršinu, nějaké jídlo) tak mi to donese a vydá. A že ještě před rokem by s tim vzala roha aby si na tom mohla pošmáknout.
prozatím ji "přesvědčuju", že se to nesmí, že je to FUJ a jde na pelech, kde zpytuje svědomí a moc dobře ví, že udělala něco, co dělat nemá
Tak to pochybuju, že to moc dobře ví... Učte jí co dělat má, ne co dělat nemá.
Je to furt dokola, lidi jsou samý fuj, nesmíš, tohle nedělej, ale pozitivní alternativu chováni psovi nenabízí.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:18
- Nahlásit
MarketaZET
prozatím ji "přesvědčuju", že se to nesmí, že je to FUJ a jde na pelech, kde zpytuje svědomí a moc dobře ví, že udělala něco, co dělat nemá
dokud vrčí, tak varuje, pokud ji vážně přesvědčíte, že se to nesmí a že to dělat nemá, tak jí nezbude, než přestat varovat a v případě potřeby rovnou vystartovat. Je to vážně lepší varianta?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:26
- Nahlásit
birma
Upřímně, jsem ráda, když moje fenky zavrčí, alespoň vím, že jim něco vadí. Pořád lépe, než "a pes z ničeho nic kousnul" jak to vídáme na Nově apod.
Ale nechat si vzít z huby bufet co najde venku, to teda vyžaduju, tam žádný vrčení, ale vydání a pochvala.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:38
- Nahlásit
ssshhhhh
Pořád lépe, než "a pes z ničeho nic kousnul" jak to vídáme na Nově apod.
to má kamarádka u svýho psa (v Šustově knížce maj svojí kapitolu) a to musí bejt neuvěřitelnej nápor na nervy
nechat si vzít z huby bufet co najde venku, to teda vyžaduju, tam žádný vrčení, ale vydání a pochvala
já nějak moc nevyžaduju nic a stejně mi stačí říct, že ee a Adam se na to rovnou vybodne a doma mi občas něco přinese, ať mu to podržim, že se to tak líp žere prej a to se předtim okolo stejnejch věcí nedalo projít na metr
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:40
- Nahlásit
MarketaZET
víte ono je důležité rozlišit z jakého důvodu pes vrčí a podle toho k tomu přistupovat. Je těžké radit na dálku. Nicméně bych vycházela z toho, že štěně bude nejspíš nejisté - víte on i ten nejposlednější ve smečce má svatý právo se ozvat, pokoud jde třeba o jídlo a vyrušení ve spánku. Je ale pochopitelně zapotřebí mu vysvětlit, že za á není třeba se ničeho bát a za bé, že to dělat nemá. Laskavě, vlídně ale důsledně. Hm, jenže potíž je v tom, jak tohle předat po internetu . neb špatně pochopené, může nasekat paseku taky. Rozhodně ne nějaké cvičné sahání do misky, toť cesta do pekel a k vynervení psa. Já když jdu dávat jídlo, psi si musí sednout, pak teprve jdou misky na zem a když se soustředí na mou maličkost, jdou jmenovitě ke svým miskám. Pokud chci psovi do misky něco přidat, oslovím ho jménem, řeknu počkej chvíli. nebo uhni, či nějaký takový domácký povel, abych upoutala jeho pozornost, klidně misku odeberu, přidám do ní něco co pes vidí a zas jí vrátím. Když mají psi velkou syrovou kost, tak pokud ji chci "sebrat" zavolám psa velmi vlídně jménem, čupnu si na bobek a stejně jako u hračky mu řeknu tázavým klidným hlasem s protaženým tónem: "Co to máš? Ukaž mi to, ukaž. " Jakmile jde ke mně, chválím tiše, klidně, když donese, kouknu se na to, řeknu mu že to je úúúžastnost, jakou nikdo jinej nemá a vrátím mu to, případně mu to ve hře hodím do dálky. A s kostí si oba hrajeme, vždy se mu kost vrátí.
Já vím, že je to takhle na nic takovýhle popis, ale nevím jak to jinak popsat, jde o to, nedělat z ničeho podobného vědu, být klidný, komunikovat se psem tak aby měl především důvěru. Nevím, jak tu radu sestavit tak, aby byla návodem. Ono by to chtělo, aby vám někdo, kdo psům rozumí, ukázal trochu v praxi.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:44
- Nahlásit
birma
a doma mi občas něco přinese, ať mu to podržim
no, přesně Bubice, první kost, kterou na chalupě dostala po příchodu k nám si bránila. O víkend později, už později už sama právě chtěla, abych jí kost držela. Jenže......... jak to vybudovat, to říct neumím nějak. My se prostě nějak domluvíme ale přesnej návod na to nemám asi.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:45
- Nahlásit
PetraK
mu řeknu tázavým klidným hlasem s protaženým tónem: "Co to máš? Ukaž mi to, ukaž. " Jakmile jde ke mně, chválím tiše, klidně, když donese, kouknu se na to, řeknu mu že to je úúúžastnost,
Hezky popsáno. a funguje to
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 19:50
- Nahlásit
PetraK
jak to vybudovat, to říct neumím nějak
já vím, jak jsem to učila já, jenže to nemůže a nebude fungovat na xy dalších psůch a bude na ně fungovat zas něco trochu jinýho, že jo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 20:06
- Nahlásit
ssshhhhh
Hezky popsáno. a funguje to
no já se v těchle situacích se psi domlouvám, prostě nepoveluju, ale hovořím. Což může být jaksi nekynologický, ale mně to funguje. jsem schopná psovi říct, ať nedělá idiota, dášu, nebo kreténa a jen mi to na chvíli ukáže, že mu to hned vrátím, no a on to ukáže a já mu to hned vrátím. Pes musí mít jistotu, že se nemusí obávat, ž emi může důvěřovat, že co řeknu to platí. Na všechny způsoby.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 20:07
- Nahlásit
birma
jak jsem to učila já,
já ne právě, já to nějak dělám, ale jak to si nepamatuju.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 20:15
- Nahlásit
PetraK
já sice jo, ale valná většina psů bude reagovat asi jinak, než reagovaal on, takže ten postup nemá cenu vůbec řešit
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2015 22:43
- Nahlásit
PetraK
Já myslím, žes to popsala pěkně, takový ten základ, nedělat štěněti nečekaný věci, prostě ho nejdřív zaujmout, slovem nebo hračkou, to co popisuje zadavatelka si můžu dovolit u dospělýho vychovanýho psa, který ví vo co gou.
No jo, já tuhle lekci dostala od starýho slepýho psa, kterýmu jsem během hovoru s jiným člověkem sebrala bez upozornění žužlací kostičku, výsledná prokouslá dlań byla moje blbost.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2015 12:23
- Nahlásit
MarketaZET
já nevim,..jsou jí 4 měsíce jak píšete,na mne to dělá dojem,že z obav aby se něco neprošvihlo moc tlačíte na pilku..ono méně je někdy více..
kde zpytuje svědomí a moc dobře ví, že udělala něco, co dělat nemá.
nejsem si tim tak úplně jistá
|