| Autor |
Zpráva |
Václav
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 13:36 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
Máme 3 pejsky Čivavy (11, 5 a 2 roky).
Přibližně v jednom roce začal nejmladší a nejmenší vyjíždět a útočit na středního. Vždy bylo období kdy se to nedalo a musel jít na den až dva k matce na uklidnění. Přez léto jsem se mu intenzivě věnovall a cvičil jej a docela se to srovnalo. Jenže teď už nechodíme na dlouhé procházky a jak začala zima je situace neúnosná.
Malej byl nemocnej a tak oba starší byli na hlídání u mámy a teď nejsme schopni dát smečku zase dohromady. Nemůžou se ani vidět. Malému stačí když na něj střední pohlédne a už proti němu startuje a pokud je nechynem tak se poperou. Nejmenší útočí spíše ze strachu ačkoli střední je mírumilovnej a nikdy mu nic jako první neudělal.
Přítelkyně se po poradě s veterinářkou rozhodla pro kastraci nejmenšího. Jako chlap s ním soucítím a přemýšlím co dělat, ale jsem bezradnej. Situace je taková, že musí být jeden z nih u mámy na hlídání. Postupně jsme zkoušeli procházky a na nich fungujou už perfektně, ale jakmile jsme je dali dohromady domů, musel jeden do 10 minut z baráku.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 18:49
- Nahlásit
Václav
a s náhubkama to nejde?
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 22:53
- Nahlásit
Ještě jsme to nezkoušeli. Uvažovali jsme o pořízení a nechat je to s nima rozdat, ale bojím se, aby to nenadělalo více neplechy. Někdo radí, že si to musí vyřídit mezi sebou kdo bude dominantní. Já si nejsem jistej.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 22:55 - Změnil/a: Nicky
- Nahlásit
Jestliže ve smečce neexistují pravidla, která páníček nastaví, stanovují si pravidla psi sami. Jelikož se bojí sami sebe, raději zaútočí první a zabijou toho druhého, než by byli zabiti sami. Kastrací situaci posunete o level řešitelnosti výš a pokud nezvládáte ani tuto situaci, rozhodně bych do toho nešla. Nehledě na to, dovete si představit, jak bude kastrátovi ve společnosti 2 samců? Obávám se, že to bude mít spočítané. Náhubek je pouze pomůcka ne řešení. Rozdělení smečky na nějakou dobu je také pouze dočasné provizorium, ne řešení situace.
Názory veterinářů bych brala s rezervou, zabývají se především fyzickou stránkou psa ne duševní.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2014 23:05
- Nahlásit
Václav
Proč už nechodíte na procházky a nevěnujete se jim?
Učíte mlaďocha nějak, jaké chování je žádoucí?
Uvažovali jsme o pořízení a nechat je to s nima rozdat
Rozhodně ne. Náhubek ano, jako bezpečnostní pojistka, aby se nezranili, kdybyste je náhodou neuhlídali. Ale nechat je, aby si to rozdali, je nesmysl.
Mlaďoch má nějaký problém. Vy ho potřebujete naučit, že si ten problém může vyřešit i bez agrese. Ale to by chtělo nějakého hodně schopného a citlivého výcvikáře, který to s vámi bude řešit v reálu.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 07:55
- Nahlásit
Václave, mám dva psy a podobný problém včetně toho, že mladý je poněkud labil a útočí z nejistoty, jenom v trošku jiné váhové i povahové kategorii. První vlnu agrese jsme zvládli velice rychle a to díky cvičení s klikrem, přičemž ten klikr je podstaný. Díky nemoci staršího psa (jiný režim, odjezdy a příjezdy od veterináře, hospitalizace a intenzivní smrad dezinfekce) je mladý opět rozhozený i když v daleko menší míře a opět řešíme....
Přez léto jsem se mu intenzivě věnovall a cvičil jej a docela se to srovnalo. Jenže teď už nechodíme na dlouhé procházky a jak začala zima je situace neúnosná.
Zima není překážkou procházek, ani pro takové prcky, jsou to psi. A kromě toho letos ještě žádná zima nezačala. Musíš je zaměstnávat, a jak jsi už sám zjistil, musíš mladého cvičit nejvíc a to tak, aby byl úspěšný (dávat třeba víc lehkých cviků) a hodně odměňovat.
Nejmenší útočí spíše ze strachu ačkoli střední je mírumilovnej a nikdy mu nic jako první neudělal.
Kastrací malého se může stát jedno - shodíte ho v rámci psí smečky ještě víc, a může nastat absolutní opak.....
Malej byl nemocnej a tak oba starší byli na hlídání u mámy a teď nejsme schopni dát smečku zase dohromady.
ano, rozdělování je průser.....
Malému stačí když na něj střední pohlédne a už proti němu startuje a pokud je nechynem tak se poperou.
Vy ho musíte naučit, že pohled středního je v pohodě, vůbec že mu od druhých psů nic nehrozí.
Václave, i tobě můžu maximáně doporučit tuhle knihu :
http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/762/o-nas/
je tam i kapitola "Vůdce smečky", která se zabývá právě takovým problémem. A můžu tě ujistit, že moje praxe (to, že agresor musí být víc zaměstnán a musí zažívat mnoho úspěchů čímž se mu zvýší sebejistota mi bylo jasné o dost dřív, než jsem i panu Šustovi vůbec slyšela)
Ale to by chtělo nějakého hodně schopného a citlivého výcvikáře, který to s vámi bude řešit v reálu.
tak nějak.....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 11:05
- Nahlásit
a ještě dodám - že je maximálně důležitý, zjistit, kdo OPRAVDU ty problémy vyvolává. Už jsem to tu kdysi psala. známá má smečku menších psů,psi všichni - i ti nejmenší - zaměstnaní, závodní agi - pořídila k dospělé borderteriérce mladou. Od určitý doby problémy, ale fest. Celou dobu měla za to, že je vyvolává ta starší. Až později zjistila, že je to mladá, kdo dost prudí. Protože to trvalo dlouho a protože jsou to obě fenky a teriérky, sečetlo se to a musí být obě oddělené. Opravdu to chce stopro vědět, kdo a jak problém způsobuje a jak ostatní reagují.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 17:21 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
Děkuji všem za rady. Tu kastraci vylučuju.
U nás to začalo značkováním nejmladšího. Patrně si doma začal dělat teritorium. Další průšvih je, že s náma spí v posteli a tam ten nejmenší středního už nepustil a ten začal spát na chodbě. tak jsem řekl, že tam nebude nikdo, ale 2 noci jsme se nevyspali a pak see to zase vrátilo (napadlo mě se zavřít do ložnice a nenechat tam ani jednoho).
Problém s vynecháním procházek je jasný. Já předělávám barák a přítelkyně má 2 práce. Přečtu odkaz, začnu malého i středního zaměstnávat.
Nejprve je ale musíme dostat pod jednu střechu.
Mám ještě dotaz. Je problém když je vychováváme oba s přítelkyní, nebo dominantní slovo musí mít jen jeden z nás?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 17:32
- Nahlásit
Václav
U nás to začalo značkováním nejmladšího. Patrně si doma začal dělat teritorium.
Důvod, proč začal značkovat, může být úplně jiný, a může mít původ dokonce u jiného ze psů ve smečce...
Další průšvih je, že s náma spí v posteli a tam ten nejmenší středního už nepustil a ten začal spát na chodbě. tak jsem řekl, že tam nebude nikdo, ale 2 noci jsme se nevyspali a pak see to zase vrátilo (napadlo mě se zavřít do ložnice a nenechat tam ani jednoho).
Nechci být hnusná, ale z tohoto popisu mi tak trošku vyplývá, že u vás tomu velí psi...
Je problém když je vychováváme oba s přítelkyní, nebo dominantní slovo musí mít jen jeden z nás?
Ne, psa může povelovat víc lidí. Pes bez problémů pochopí, který člověk má jaké požadavky, a přizpůsobí se tomu. Nicméně bylo by dobré, kdybyste se s přítelkyní dohodli a dodržovali zhruba stejná pravidla.
Fakt bych řekla, že by to chtělo nějakého dobrého výcvikáře, který by byl ochotný přijet k vám domů a pracovat s vámi. Ale obávám se, že v západních Čechách nikoho neznám...
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2014 20:17 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
No, když se přítelkyně 2 dny nevyspala a chodila ráno do práce jak oživlá mrtvola, tak 3 noc už zase spali v posteli.
K tomu značkování. Dělá to prcek, to víme jistě. Nejstaršího má rád a věčně u něj leží a spí a stejně tak střední má rád nejstaršího.
Jinak je pravda, že u nás velí psi Dokud byli jen 2, tak nebyl vůbec problém, oba byli mazliví zlatíčka. Což ostatně jsou když je střední nebo nejmladší u mámy a jsou jen 2.
Skoro mě napadá, jestli to nemá nějaký původ u nejstaršího.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2014 11:05 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Václav
i a tam ten nejmenší středního už nepustil
mno...........
nejsem krutohlav obecný, ale tohle mi předvést pes, má problém a je to on, kdo nespí v posteli.. Šikanu nesnáším a psi mi rozhodně diktovat nebudou. Není nutný nátlak, stačí vymezit pevné mantinely a být ten kdo stanoví jízdní řád. Myslím, že vaši psi ho nemají. Tím jízdním řádem myslím to, že já stanovím - klidně. laskavě, spravedlivě, jak co bude fungovat. Kdo např. půjde jíst jako první k mističce, kdo půjde ven na můj pokyn. S kým půjdu cvičit, druhý musí hezky způsobně počkat, za což je pak taky ale odměněn. Není třeba být dráb, ale být ten kdo má věci v rukou.
Skoro mě napadá, jestli to nemá nějaký původ u nejstaršího.
ne, ten původ je u vás, Pes je pes, ať je jakýhokoliv plemene a je třeba se k němu takto chovat. To nemyslím nijak špatně , ale chovat se tak, jak je pro něj přirozené, když se tak člověk nechová, dělá mu v životě dost často zmatek. Což se nemusí ,a le může projevit - zvlášť, když je psů víc.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2014 11:31 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
PetraKVáclav
Já bych se rozhodla, co chci. Pracovat (a jako fakt to není lehké, není to hned a je potřeba soustavná práce, mimochodem to neznamená, že na měsíc je zaměstnáte a bude, když pak pracovat se psy přestanete, právě v tomhle to možná poznáte jako první, že už je čas) na tom, abych je dala dohromady nebo se vrátit do stavu, kdy vše bylo OK a jednoho z nich nechala u maminky, pokud samozřejmě tohle řešení je možné a psům ku prospěchu (maminka má čas, má je ráda, souhlasila by)
Jo, já vím, že správné řešení by bylo jiné, ale popravdě v situaci tak enormního fyzického a psychického zápřahu si to neumím představit.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2014 10:46
- Nahlásit
Pejsky jsme dali před 10 dni zase k sobě. Máme oba s přítelkyní volno a tak se jim věnujem.
Vysledoval jsem a došlo mi, že prcek má ze středního strach. Zejména večer, když se střední na něj zadívá, tak znejistí začne chodit po bytě a vrčet. O to více jej střední sleduje a dojde to bez našeho zásahu až k tomu, že stojí půl metru od sebe, vrčí na sebe a pak se do sebe pustí.
Ráno spolu fungují dobře, to společně leží v posteli, venku na procházkách také není žádný problém. Problém začne třeba večer, když s náma je střední na gauči nebo v posteli a malej chce také za náma, ale bojí se a tak chodí okolo a vrčí. Střední se zvedne, začne jej sledovat a to je konec.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2014 11:00
- Nahlásit
Václav
a tam ten nejmenší středního už nepustil a ten začal spát na chodbě.
dyž s náma je střední na gauči nebo v posteli a malej chce také za náma, ale bojí se a tak chodí okolo
to spolu moc nekoresponduje
|
worick
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2014 11:07
- Nahlásit
Václav
už to holky napsaly: o tom, kdo bude na gauči rozhodujete vy. Vezmu malého, dám ho taky na gauč, chovám se klidně normálně, o nic nejde, všichni jsme na gauči. Pokud starý zavrčí dostane ode mne výstrahu ve stylu:,,sklapni, nebo poletíš" pokud zavrčí znovu, je vykázán z gauče na místo. A tam půjde, bez debat, nebo ho tam zanesu. Pokud tam bude v klidu, po chvilce ho radostně zavolám za náma na gauč. Budu to opakovat třeba 10x po sobě, dokud nepochopí, jak se chová na gauči. To se týká i všech dalších míst v domě. Malého u značkování musíte přichytit a seřvat, aby poznal, že tohle se v domě nedělá. Drapnout, vynést ven a čekat, až si konečně někde zase čůrne, pořádně vychválit. Mám psy dva, velké, mezi sebou si pravidla stanovili a já do nich zasahuju jen, když už se mi zdá, že to ,,malej" přehání. Ale nikdy se mi neservali, mají se rádi. Slušně se musí chovat i ke psím návštěvám, neexistuje, aby napadli psa, kterého JÁ pozvu na návštěvu. Naštěstí ani nemají ty tendence.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2014 16:12 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
Malej je takovej labílek (nemyslím ve zlém). On prostě nesnese přítomnost středního a když ten je s námi na pohovce, tak vrčí (strachy a nejistotou) a nebo uteče. Potom právě chodí okolo a chce zpět nahoru. Pokud bych jej vzal do ruky a vyzvednul, tak začne nepříčetně vrčet. Pokud někdy sám skočí nahoru a vidí středního, hned zase seskočí a tak třeba několikrát po sobě. Střední než aby jej provokoval, tak je raději dole.
Zkusíme je oba trénovat aby mohli být spolu na pohovce. Teď to vidím jako nemyslitelné.
EDIT: ještě jsem chtěl doplnit. Někdy si spolu hrajou jako největší kamarádi a za 5 minut může někdo zazvonit, poběží spolu do chodby, kde malej zjistí, že je najednou moc blízko střednímu a zaútočí. Běžně se začnou napadat právě v chodbě, když někdo přijde domů a nebo na návštěvu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2014 19:06
- Nahlásit
Václav
Já teda nevím, ale mě to připadá, že ti psi to nemají mezi sebou vyřešený, protože vy děláte něco blbě. Zkuste si koupit knížku od Šusty, je tam o tom kapitola a třeba se v tom poznáte. Jinak ta agrese v chodbě je prostě bitka o to, kdo bude u dveří/příchozích dřív, lepší by asi bylo to nenechat ty psy dělat, ale někam je zavřít když jdete otevřít.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2015 18:05
- Nahlásit
Maya
lepší by asi bylo to nenechat ty psy dělat, ale někam je zavřít když jdete otevřít.
plus bych přidala na poslušnosti. Aby prostě třeba zůstali každý na svém místě, když se jim řekne -tedy i když jdu otevřít dveře.Václav - pochopitelně s postupným nácvikem, když dělají tohle, těžko by poslechli, musí se nejdřív naučit, poslouchat v méně zátěžových situacích, nicméně tu poslušnost bych nepodceňovala, krom toho, že to pomůže zvládnout určité situace, tak vás společná práce se psy víc propojí, budou vás víc respektovat.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2015 15:20 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
Malému se vrátily zdravotní problémy, tak musel být v klidu. Aby jsme toho docílili, tak byl střední u mámy 24 dní. Jelikož už střední začal celkem dost strádat, zkusili jsme si ho vzít domů. Jakmile se venku jen viděli, začali po sobě okamžitě vyjíždět a hned se na sebe při první příležitosti vrhli, takže jsme museli zase odvézt malého k mámě.
Ta nevraživost (ba přímo nenávist) mezi nima je už tak silná, že dle mě neexistuje způsob, jak je dát dohromady Bohužel.
A přitom malej byl mezi námi od štěněte a zlomilo se to až v cca jednom a půl roce.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 03:37
- Nahlásit
Václav
takže jsme museli zase odvézt malého k mámě.
Řešení není separé jednoho psa k mámě. Řešením je vyřešit situaci doma. Utíkáte před řešením problému a tím to určitě nevyřešíte..
Pořídila bych si domů klece pro psy, pro každého jednu, udělala jim z toho jejich vlastní pelíšky a nastolila doma jasný pořádek. Jenže to bude chtít opravdu dost dřiny a pozorování, práce se psama. Jak to dělat by vám měl někdo poradit ideálně přímo v bytě, kde bydlíte.
Pokud nemáte energii to řešit, tak se na to vyprdněte a jednoho pejska trvale darujte k mamince. Protože takto jsou úplně zbytečně stresovaní.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 06:51
- Nahlásit
Václav
dle mě neexistuje způsob, jak je dát dohromady
Existuje. Ale to byste na tom museli opravdu zapracovat a od základů překopat celé vaše zacházení se psy. Vychovat je, dát jim jasná pravidla. I ten klid pro nemocného se dá úplně normálně zajistit bez odvážení ostatních, stačí trocha poslušnosti a klec nebo ohrádka. Kontaktovali jste už nějakého výcvikáře???
Souhlas s předchozím - jestli nemáte čas a energii to opravdu řešit, jen psy rozdělujete a pak je občas zkusíte dát dohromady, jestli se tentokrát sežerou, nebo nesežerou, tak se na to vybodněte a jednoho z nich darujte. Takhle jsou šíleně stresovaní.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 11:33 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit
Tak dnes bych chtěl reagovat trochu konstruktivněji. Včera jsem reagoval pod návalem emocí z toho, že jakmile se viděli po 3 týdnech okamžitě se chtěli zabít.
Jak mi bylo zde doporučeno koupil jsem si knížku Tréning je rozhovor. Zatím jsem v 1/3.
Zajímal by mě názor na následující. Až bude malej fit (dokud se nevyléčí musí být od sebe - je po úrazu mozku a nesmí se rozčilovat)
Vezmu středního do klína a půjdem na procházku. Jakmile malej zavrčí bude ode mne následovat důrazný povel NE a ve vteřině lehké plácnutí či klepnutí proutkem přez zadek. To samé pro středního. Předpokládám, že by si měli spojit, že vzájemné vrčení je z mojí strany neakceptovatelné chování za které následuje trest. Samozřejmě během procházky budou cvičení na to co umí (přivolání a pacička) a za to odměněni. Jakmile ale přijde zavrčení tak následuje NE a klepnutí "přes prsty".
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 12:10
- Nahlásit
Václav
ve vteřině lehké plácnutí či klepnutí proutkem přez zadek
proboha proč?
Jakmile malej zavrčí
určitě dát najevo nesouhlas
Vezmu středního do klína a půjdem na procházku. Jakmile malej zavrčí
nechápu
Chtělo by to pohled zvenčí
1) Já bych doléčila mladýho bez přítomnosti středního, abych je nemusela rozdělovat a zase spojovat (stres)
2) košíky a naučit se pozorovat je, odděleně zvyšovat poslušnost
3) no a když vrčí (a nehrozí rvačka), tak já s nesouhlasem odcházím se slovy "nebudu tu s váma, když vrčíte" (ale to není obecně platná rada, pokud se chtějí zabít, není dobré odejít.
4) V klidu, bez emocí, čím víc emocí mají čívky, tím musíte být klidnější
5) šlo-li by, tak kamera a natáčet a analyzovat své i psí chování +
|
impact
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 14:28
- Nahlásit
Pokud budete psy trestat za vrčení, odnaučíte je vrčení - základní komunikační kanál. Takže začnou rovnou startovat. Bez jediného signálu se na sebe vrhnou. Pak to budete mít o dost těžší.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 14:50
- Nahlásit
A navíc tím, že budete psy trestat za projevy stresu z přítomnosti druhého, jejich stres nezmizí. Naopak ho těmi tresty jen zvětšíte. Sice možná dočasně potlačíte viditelné projevy, ale příčina bude trvat, bude tiše "bublat" pod povrchem. A až vybublá, bude to zlý.
Doporučuju hlavně dočíst tu knížku. A najít někoho, kdo to s vámi bude řešit v reálu!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 18:52
- Nahlásit
Václav
Předpokládám, že by si měli spojit, že vzájemné vrčení je z mojí strany neakceptovatelné chování za které následuje trest
Nebo si taky můžou spojit že přítomnost toho druhého způsobuje, že jsou oni trestaní. To jejich vzájemné sympatie určitě neposílí.
|
Václav
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 22:11
- Nahlásit
Teď jsem se v posledních 3 příspěvcích dozvěděl, že trestat za začátek agrese je hloupost.... Raději bych si přečel, co udělat. To je mi ale jasné, že se na foru nedozvím. Tím bych to asi ukončil. Bohužel hledat rady na foru aniž by kdokoli diskutující znal situaci je nesmysl.
Nikoho, kdo cvičí psy v širokém okolí neznám a sám na to nestačím. Takže jsou už jen 2 cesty. 1. doporučovaná veterinářkou chemická kastrace obou a 2. rozloučení se s jedním z nih.
Tímto děkuji za věcné připomínky a prozření, že hledat rady na internetu je nesmysl. Myšleno se vší úctou ke zde diskutujícím a nikoli špatně.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2015 22:16
- Nahlásit
Václav
Bohužel hledat rady na foru aniž by kdokoli diskutující znal situaci je nesmysl.
to je pravda
Nikoho, kdo cvičí psy v širokém okolí neznám
Tak s tímhle už by se přes net pomoct dalo...
Super jsou praktické tréninky s panem doktorem Šustou, reaktivci se zabývá třeba Lenka Blachová... lidí, co mohou pomoci je víc.
1. doporučovaná veterinářkou chemická kastrace obou
u tohodle bych nevěřila, že pomůže, už proto, že v současné sobě se kluci prostě nemají rádi a jestli v tom na začátku byly hormony, tak teď už jde spíš o osobní antipatii a ta se ztrátou kulek nespraví
|