Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / kousající štěně
Autor Zpráva
hrjanka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 18:26
- Nahlásit

Prosím o radu. Mám štěně křížence, staré 2,5 měsíce. Kouše do nohou, ponožek na noze, rukou.. občas to celkem bolí. Když to přežene, tak jí kousnu za krkem, aby věděla, že to nesmí, ovšem nemám pocit že by to mělo efekt. Povel "pusť" zvládá jedině za piškot (a občas musim dlouho trvat na svém), ale většinou hned zase capne co držela.
Je ještě maličká, nečekám že bude okamžitě reagovat na všechno co po ní chci, ale je celkem velká (má skoro 5 kilo) a stisk má slušný. Vždycky trvám na splnění povelu, i když jsem nechtěla jakkoliv fyzicky trestat, už párkrát dostala přes čumák novinama aby věděla kde jsou hranice.. a stejně mám někdy pocit, že mě má mrně na háku.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 18:34 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

hrjanka
už párkrát dostala přes čumák novinama aby věděla kde jsou hranice
tak to úplně vynechte, efekt nebude žádný a štěně k vám nezíská důvěru.
Je to mimčo, hraje si. Každé štěně kouše, některé víc některé míň. Takže buď mu dát na kousání něco "lepšího"(tahat se s ním o hračku), případně naučit štěně na "pelíšek", nejlépe klec, když se mu tam dají hračky a nebude se tam zavírat "za trest" naučí se to brát jako svoji boudičku a v případě že vás bude okusovat a nebude chtít jinou hračku nebo prostě začne do vás hryzat v noci, uložit ho do klece (dobré ji mít třeba v ložnici vedle postele) ať se můžou všichni vyspat. My to takhle měli s kočkou když byla malá.
U některých štěňat pomůže vykviknout nebo zaječet bolestí aby pochopilo, že vás to bolí. Nekousat, neplácat novinami.

birma
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 18:43
- Nahlásit

štěňata koušou a určitě na tom není ta tvoje nejhůř ze všech - podívej se, jak to vypadá jinde, třeba u jagošů
když ti plácání novinama a kousání za krk nefunguje, tak to nedělej, spíš vyměň ruku za hračku (ale ne, že ji prckovi jen tak necháš, hračka bývá zábavná dokud "bojuje")

hrjanka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 18:56
- Nahlásit

já vim že si hraje a je to děsná psina
noviny a kousání jsem zkusila párkrát, trochu na popud kamaráda, který do mě pořád cpe, že jsem na štěně moc měká
průšvih je, že když se rozhodne, že hračka jsou moje kalhoty, tak na ostatní celkem kašle.
nechci jí bít, ani jí násilně vnucovat co může a co ne, ale nemůže si dovolit všechno, už jen proto že bude dost velká a vesele jí rostou zoubky

hrjanka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 18:58
- Nahlásit

podívej se, jak to vypadá jinde, třeba u jagošů

noo, tohle přesně mám doma, když má správnou náladu

birma
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 19:03 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

hrjanka
jestli má ve 2,5 měsících jen 5 kilo, tak z ní nejspíš zas takovej obřík nejspíš nebude
usměrňuj hlavně s klidem a rozvahou, je to prostě mimino
a na kamaráda se vybodni, když chce nějakého psa vychovávat, ať si pořídí svého ;)

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 19:16
- Nahlásit

když chce nějakého psa vychovávat, ať si pořídí svého
a nebo raději žádnýho

corgi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 19:18
- Nahlásit

hrjanka
na popud kamaráda, který do mě pořád cpe, že jsem na štěně moc měká
Ach jo, já bych kamarádovi asi řekla, ať si svého psa vychovává po svém. Máte mimino, ale opravdu mimino, musíte si budovat vztah, důvěru, zároveň mu stanovit hranice, projevovat se jako důsledný, ale spravedlivý parťák / páníček. Ne ho mačkat za krkem a mlátit, aniž by v podstatě tušilo proč. Ano, je to těžké a člověku můžou ujet nervy, ale co teď "poděláte", může v psíkovi zůstat napořád - a kamarád s ním žít nebude, budete s ním žít vy.
Konkrétně ke kousání - cíleně si hrajte s psíkem a mějte připravenou nějakou plyšovou nebo tahací hračku. Jakmile trochu víc stiskne ruku, zařvěte, jako kdyby vás na nože brali (takový jekot s nesouhlasným podtónem, klidně i nějaké slovo - ne povel) a okamžitě nabídněte tu hračku a po zákusu do hračky se přetahujte a chvalte. Naučte se pracovat s hlasem a jasně dávejte najevo nesouhlas při prvním pokusu chytit nohavici - ne až ve chvíli, kdy to vygraduje v cupování látky. Snažte se víc chválit správné chování než neustále štěněti něco zakazovat a říkat, že něco dělá špatně. Naučte se předvídat a otočit věci tak, aby bylo za co chválit.

corgi
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 19:20
- Nahlásit

hrjanka
Povel "pusť" zvládá jedině za piškot (a občas musim dlouho trvat na svém), ale většinou hned zase capne co držela.
Ona neví, co je povel Pusť. Všechno ji musíte naučit, a to nejlíp tak, aby jí to bavilo. Aby i po puštění něco získala - nejlíp něco mnohem lepšího než je to, co pustila. "Trváním na svém" zřejmě myslíte opakování téhož slova několikrát za sebou s různým důrazem v hlasu. Tím se ten povel nenaučí, naopak, stane se z něj nějaké prázdné slovo, které panička napoprvé nemyslí vážně...

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 19:36 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

hrjanka
Je to štěně. Štěňata hryžou. Trestáním za naprosto přirozené štěněčí chování, navíc způsobem, které štěně absolutně nemá šanci pochopit, docílíš akorát toho, že se tě začne bát.

Mně se u štěňat osvědčilo chovat se stejně, jako by se chovali jeho sourozenci, kdyby to s hrou takhle přeháněl:
- vyjeknout vysokým hláskem jako štěně "jau!"
- pokud je štěně tak rozjeté, že na "jau!" nezareaguje, tak hra okamžitě v tu samou vteřinu končí. Buď se člověk sebere a odejde (to se dá jen v případě, že je štěně v ohrádce, protože jinak je odchod signálem pro ještě lepší hru "ulov si svou unikající kořist" ), nebo zatne zuby a "je strom". Nehybný cíl není zajímavý. A jakmile se štěně zklidní a hryže jen citlivě, tak hra zase pokračuje.

Jo a dost pomáhá najít štěndu podobně temperamentní parťáky, se kterýma se pohryžou navzájem.

Povel "pusť" zvládá jedině za piškot (a občas musim dlouho trvat na svém), ale většinou hned zase capne co držela.
Ona neví, co znamená "pusť". Štěňata se nerodí se znalostí povelů. Opakovat jí pořád dokola jedno slovo nemá smysl, tím ji jen učíš, že panička furt něco mele a nemá smysl poslouchat, co. Musíš ji naučit, co jednotlivá slova znamenají, a to nejdřív v klidu, pak postupně v těžích a těžších situacích... a teprve až bude ten povel opravdu hodně dobře znát a mít ho skvěle zažitý, tak ho můžeš vyžadovat i ve chvíli, kdy je totálně "rozjetá" hrou. Nemůžeš trvat na splnění povelu, který jsi štěně ještě nenaučila!

hrjanka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 20:53
- Nahlásit

corgi
Ona neví, co je povel Pusť. Všechno ji musíte naučit

zas až takový amatér nejsem, abych si myslela, že štěně má povely vrozené cvičím to s ní pravidelně při hře a chápe, klidně mi na chvíli nechá hračku o kterou se spolu rveme jen s kalhotama to funguje hůř

důsledností jsem nemyslela, že na ní něco řvu, ale když už se rozhodnu po ní něco chtít (např. aby si sedla při nandávání vodítka), tak když to občas nejde, nepokrčím rameny, že "příště to půjde," ale v klidu jí vysvětlim co po ní chci.

děkuju za reakce, asi jsem se zbytečně nechala rozhodit "moudrýma" radama, že musím být tvrdá

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 21:03
- Nahlásit

hrjanka
Že štěně chápe povel v jedné situaci, ještě neznamená, že ho chápe a dokáže splnit i jindy, za jiných okolností, v jiném prostředí... Zvlášť když je rozjívené hrou, zaujaté něčím zajímavým, vyděšené apod. Vnímat a poslechnout v takových situacích je pro malé mimino příliš těžké, musí se to teprve postupně naučit. Nechtěj po něm integrály, když teprve začíná trošku chápat malou násobilku

hrjanka
Člen
# Zasláno: 2 Pro 2014 21:22
- Nahlásit

aňoňouma
však ne, vim, že se to musí postupně učit. zatim jen dávám základy
uf, je to náročné (ale skvělym způsobem ) - teoreticky mám nastudováno, ale v praxi je to přeci jen úplně jiné. je to moje první psisko a nechci něco podělat hned na začátku.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 11:28
- Nahlásit

hrjanka

nedej na rady kamarádů. měj na paměti, že je to malinkatej škvrček a hraje si úplně jinak než lidi. Hraje si tlamičkou, celým tělem a navíc tlamičkou prozkoumává celý svět. věnujte se mu, hrajte si s ním, využijte jeho kousání k lehkému přetahování, jeho chuti něco lovit k lovení míčku hraček, nabídněte mu místno pohybujících se nohou, pohybující se hračku, když na to není čas nebo k tomu není situace, řekněte ne a v klidu odejděte, pokud je moc rozpumprdlikované. Budujte vztah, netrestejte.

Ad to chápání povelu.
Pes se musí povel naučit nejen v jedné situaci ale v mnoha. Dám příklad od nás 8 měsíční štěně. Hezky zvládá to, že se samo musí zastavit na kraji chodníku (a zase - není kraj jako kraj, umí už rozlišit ty vysoké, ty sjezdy pro vozíky ještě ne vždy, jen tam, kde už se to učil), ale co ještě občas nedá je situace, kdy ho k sobě volá pes na druhé straně vozovky. Pokud si ho pes nevšímá, nevšímá si taky a nepřeběhne. Pokud ho pes ale přivolává, ustojí to jen chvíli a pak hrrrr za ním. Neustojí to. Je to stejné jako s kalhotama, ty jsou prostě větší lákadlo než hračka -pro všechny štěňata. Takže u hračky se ovládne, tady ještě ne, přijde to ale časem.

myjka
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 12:03
- Nahlásit

5kg. Naše štendo ma 23kg. Ale koušou asi všechny. My sa našej snažíme dávať čo najviac hračiek, ale než prezubí, asi sa škrabancom a kousancom úplne nevyhneme.

Biiga
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2014 12:10
- Nahlásit

my jsme oba dva psy naučili na "jau"... a ač jsou oba dva jiná ves (jeden knírač/fousek x labradol, druhý viszla x retrívr) tak to oba dva zvádli během pár dní... Ale obecně si myslím, že to jejich žvindání přestává (nebo se uklidňuje), když jim vyrostou druhé zuby. ALe fakt zkuste to "jau" s tím, že to trochu vyjekněte (ne zařvat, ale píchněte se špendlíkem do ruky - tak asi takhle to vyjekněte ) a oni se leknou.... držím palce!

zbrnd
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2014 22:33
- Nahlásit

Prosím o radu. Mám štěně křížence, staré 2,5 měsíce . Povel "pusť" zvládá jedině za piškot
Měla byste si ujasnit význam slova POVEL.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání