| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 08:20 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
Fifi
přijde mi jako totální nesmysl, když někdo na
ale poslední dobou začíná sám od sebe vyjizdet na ostatní psy
a
příp.druhý pes,který je na volno se k nám přiblíží, začne ten můj trouba vrcet a chce se do něho pustit
napíše
nedělejte ze psů andílky. Tahle agrese je přece naprosto normální
edit: a připadá mi docela úděsný, že si tohle někdo přečte a usoudí, že je normální, že jeho pes bezdůvodně napadá jiný psy, protože jako sorry, popis zadavatele jasně není o tom, že by se jeho pes ohrazoval proti otravným psům a podobným věcem, je to jedině o tom, že borderák si začíná první
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 09:07
- Nahlásit
mastka
Pokud při procházení nestihnu psa odchytit příp.druhý pes,který je na volno se k nám přiblíží, začne ten můj trouba vrcet a chce se do něho pustit...co s tím?
Co s tím? - naučit psa přivolání, nechť ho nemusíš odchytávat a naučit ho nějakou formu chování při přiblížení psa - třeba průchod se psem u nohy. Můžeš s ním provádět nácvik dle tohoto návodu: http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_s tresutxt15047.pdf
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 09:58
- Nahlásit
Nemůžu si pomoct, ale chování psa je naprosto normální a kastrace je zvěrstvo.
Majitelka nechala pracovité a temperamentní psisko po počáteční aktivitě prostě růst jak dříví v lese, odstřihla ho od práce, psů a zřejmě (musí ho odchytávat) ani počáteční výcvik nic moc. A za dané situace se pes ani jinak chovat nemůže. Na 99,9 % se vůbec nejedná o agresivitu (tenhle pojem je dnes tak zprofanovaný...), ale právě naopak o nejistotu až bázlivost. Panička je nervózní z každého blížícího se psa, odchytává toho svého, snaží se zabránit konfliktu přitažením vodítka..... a strašně se diví, že pes reaguje jak reaguje.....
Mayo, jestli je někdo tak blbej, že usoudí, že pes (o kterého se jedná) napadá bezdůvodně, tak mu do ruky patří akorát tak plyšák.
Mě připadá úděsný, že chcete z každého psa mít andílka a pokud je to sebevědomý samec, tak kastrace je ideální a o výchově (tedy spíš výcviku) a respektování majitele a jedíné radě, která je smysluplná: mazej se psem na cvičák nebo zpátky do nějaké slušné psí školy, protože pes je normální, ale ty jsi to zvorala a po internetu ti nikdo fakt poradit nedokáže, se chodí po špičkách.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 10:16
- Nahlásit
anonym
Kdo tu psal, že kastrace je ideální??
Fakt nejdřív pořádně čti celou diskuzi, podsouváš tu něco, co tu nikdo neřekl a domejšlíš se věci, který v zadání ani nejsou a ta tvoje jediná smysluplná rada už tu padla několikrát.
A ad sebevědomý samec, žádný takový fakt nemá potřebu vyjíždět na ostatní psy a protože nic není jen černý a bílý, tak mezi andílkem a sebevědomým samcem je ta valná psů tak nějak normálních, kteří jsou schopní koexistovat s cizími psy a ani se nemusí jako andílci se všema kámošit, ale taky je jako pes ze zadání na potkání nelikvidovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 10:52
- Nahlásit
birma
Třeba Adamovi ve stavu v jakym byl pomohla, klidně ti to vytisknu a podepíšu v deseti kopijích
tak jasně tohle já nemůžu posoudit, protože tak důkladně vás neznám,
ale proti tomu ti můžu postavit zase psa, vyrovnanýho, sebevědomýho - zdravě, kterýho ostatní psi uznávali, pes kterej na cvičáku byl pro ostatní autorita a po kastraci (ze zdrav. důvodů) ho to rozhodilo tak, že začal napadat. Stejně tak jsem si stoprocentně jistá, že kdyby bývalo někdy muselo u Ešusa dojít ke kastraci, poslalo by ho to bývalo někam, kde by mu nebylo dobře. Nestál o psí pozornost a kdyby se stal terčem těch, kteří kastráty sexuálně obtěžují, vadilo by mu to hodně. /nejsem z těch kteří by to nechali psa za sebe řešit, ale už samotná ta situace je pro psa nepříjemná/
Vím jak Ešus reagoval na kastráty. Většinu jich měl rád, protože mu tam jaksi z jeho pohledu nic nehrozilo, ale taky některý bral jako že by je sex. obtěžoval - nenechala jsem ho.
Si prostě nemyslím, že kastrace v tomhle případě a v mnoha dalších je gůt věc. Tady ten pes nemá stanoveno co může a co ne, není dovychovaný, nepracuje. Proč hned brát do ruky skalpel a vzít psovi něco s čím se narodil a co má svou funkci?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 11:43 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Sebevědomý pes samec (a za každým takovým je krom genetiky hlavně sebevědomý majitel) je především nad věcí, je prostě sebevědomý a nemá potřebu si to dokazovat nějakým vrčením nebo vyjížděním.
Neznamená to, že si musí nechat vše líbit, pokud je napadnut a pokousán bude jistě kousat také, ale taky umí vyhodnotit situaci a jak velké riziko mu vlastně hrozí. Tzn nebude zakusovat ječícího napadajícího psíka malé velikosti, buď jednoduše takovému uteče a nebo (a to preferuju) počká, až to vyřeším já.
Sebevědomý pes prostě nenapadá ani psy velké z kterých jde strach, protože strach nemá.
Co se týče kastrace, možná by to zadavatelce usnadnilo práci, ideál to jistě není, všichni mí psi co jsem měla reagovali na kastráty jakože fenka, což si myslím nijak sebevědomí kastráta nepřidá. Na druhou stranu znám dost psů, co se opravdu po kastraci nezměnili a i takové co se začli rvát, takže lék na všechno to fakt není. Hodně individuální.
K dotazu podotknu, že znám několik borderek kluků, řekla bych že dostatečně vytížených a všichni jsou jak pitomý, startujou po každým, ať malým nebo velkým samci. Zda je to jen náhoda, nebo je to plemenem nevím, všeobecně mi přijdou nedovychovaní, s dost laxními a nejistými majiteli a ani v jednom případě co znám to není agrese ze strachu, spíš extrémní machrování, fakt až sebevražedný.
Jestli je za tím něco ze psa co má hlídat stádo netuším.
Jedna kamarádka s borderákem dokonce zaznamenala výrazně vylepšené reakce na ostatní samce poté, co přestala cvičit agility.
Takže babo raď.
Za mě teda hlavně dovychovat a takové chování (pokud tedy nepochází ze strachu což tady my neposoudíme) rázně zatrhnout.
edit: K té osobní zkušenosti se psem kamarádky dodám, že se neustále mluví o tom, jak jsou bordery neutahatelné a neunavitelné mentálně. Nevím, ten pes když uběhne 20km u kola je mrtvej dva dny a na "pasení" čehokoliv nemá ani myšlenku, natož aby se chtěl rvát.
Možná si lidi myslí, že je agility a pasení ovcí a nevím co všechno přemejšlení pro toho psa nutné, kolikrát pak vidím i "přepracované" bordery jejichž problémové chování může být i z kladených nároků a toho, že jim není dovoleno být jen tak psem. (Netvrdím, že je to případ zadavatelky, jen tak myšlenka na okraj)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 11:57
- Nahlásit
znám sebevědoýho psa (tedy vlastně fenu), která zároveň řeší ostatní psy, vyléčila mě z představy, že sebevědomý jedinec nemá potřebu je řešit, protože se jich nebojí. On se jich bát nemusí, stačí, že ho prostě serou
PetraK
Ale jasně, já rozhodně nepropaguju plošnou kastraci, netvrdím, že je všespásná a že vyřeší všechny problémy světa. Jen prostě konstatuju, že znám psy (a jednoho mám doma), kterým to psychicky prostě pomohlo, stejně tak jsem měla psa (kastrovanýho ze zdravotních důvodů), kterýmu to vztahy se psy narušilo. Prostě si myslím, že je to značně individuální. Jen mě prostě mrzí, když lidi, kterých si jinak vážím buď kastraci obecně odsoudí jako týrání nebo naopak plošně doporučují, protože podle mě je to jako se skoro vším - někomu může ublížit, někomu pomoct a je jen a jen na majiteli, aby zvážil, zda vyčerpal všechny neinvazivní možnosti a zvážil dostatečně povahu svého psa a rozhodl se, zda k takovému kroku přistoupí nebo ne.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:17
- Nahlásit
birma
buď kastraci obecně odsoudí jako týrání nebo naopak plošně doporučují, protože podle mě je to jako se skoro vším - někomu může ublížit, někomu pomoct
Ten hlavní problém tkví v tom, že dopředu nelze nikdy říct, co to se psem udělá.....
anonym
Na 99,9 % se vůbec nejedná o agresivitu (tenhle pojem je dnes tak zprofanovaný...), ale právě naopak o nejistotu až bázlivost
agresivita není zprofanovaný pojem (narozdíl od dominance), je to obecně "sklon k útočnému chování" a je tady použit zcela správně. Důvody agresivního chování mohou být různé, velice často je jím právě strach a pak mluvíme o strachové agresi (i když můžeme polemizovat o tom obsahu "strachu" a co je strach a co je, jak se mi velmi líbí terminologie F. Šusty, "kontrola prostředí"......). Podle popisu zadavatelky její pes svým chováním přesně říká těm psům STOP, dál už mě stresuješ.
Nezmiňoval tady někdu hru "podívej se na pejska" (pro zadavatelku vhodnou)?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:20
- Nahlásit
Neumi
Ten hlavní problém tkví v tom, že dopředu nelze nikdy říct, co to se psem udělá.....
jasné! u tohodle problému určitě ne, u jiných se to dá předem podle mě odhadnout poměrně dobře.
Nezmiňoval tady někdu hru "podívej se na pejska" (pro zadavatelku vhodnou)?
jj už tu padla
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:24
- Nahlásit
birma
že znám psy (a jednoho mám doma), kterým to psychicky prostě pomohlo,
když to je vždycky i tak otázka. Nedomluvíme se s nima, nevíme to s určitostí . Nemyslím to nijak špatně. Jen říkám, že to MŮŽE být jen naše zdání, s určitostí to tvrdit nikdy nemůžeme. Ono se to pak může - aniž bychom tušili- třeba projevit jinde, jinak a tu souvislost už nepoznáme.
U Adama, který měl svoje obsesivní chování, který ho určitě šponovalo, a kvůli kterýmu jsi - jestli si to myslím dobře?? - do kastrace šla, tak tam podle toho cos pak psala, k úlevě došlo. Ale tak to je přece něco úplně jinýho, než píše zadavatelka. Tam je to soudě čistě jen podle toho co píše - jen o tom, že dospělý pes, který je třeba nejistý, nebo machruje, nebo prostě o přítomnost jiných psů nestojí (a proč by musel), je to na tom, že se dotáhne poslušnost. Pochopím i u nejistého psa, že si při procházení natěsnačku třeba pro sebe zabručí (je to stejný, jako když půjdu večer do sklepa a budu si pískat, abych jako byla ta statečná ) , ale vyjíždět? Odchytávat? To je na poslušnosti, čistě teda jen podle mě.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:27
- Nahlásit
Neumi
jo. ono se to pak prostě může ukázat někde jinde a nějak jinak. a huž to nejde vrátit.
birma
se to dá předem podle mě odhadnout poměrně dobře.
ty jo birmo, vždyť my se s nima nedomluvíme, jak to můžem říkat? je pro nás -narozdíl od nich - složitější rozklíčovat kolikrát i základní věci, natož něco co je totálně pod povrchem.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:40
- Nahlásit
birma
On se jich bát nemusí, stačí, že ho prostě serou
..a já jí dost chápu )
ssshhhhh
Tzn nebude zakusovat ječícího napadajícího psíka malé velikosti, buď jednoduše takovému uteče a nebo (a to preferuju) počká, až to vyřeším já.
tak třá to má někdo jinak ..vona ta rudovská hláška vo tom,že pes nesmí nic řešit páč vod toho je tam majitel je mezi jeho ovcema hodně oblíbená(neřikám,že ty jsi ),dokonce jedna uživatelka razila ondá teorii,že pokud někdo jejímu psu přistane na zádech,von se musí po ní vohlídnout a počkat až vona to něco sundá ,ale sám nesmí nic dělat ) ..tak takovýho idiota bych okamžitě darovala do dobrejch rukouch .p..zřejmě stejně jako toho co by před čivránou utek ..osobně nevidim důvod k naprostý pasivitě psa,jak je velká moda ..jasně že budu svýho psa bránit a to velmi aktivně ,ale nemám nic proti tomu aby mi pomoh,jsme na tu situaci dva,společně a nerozdílně ,ostatně od toho smečka je aby držela při sobě..
s dotazem zadavatelky to nemá nic společnýho,jen že to vidim jako anonyn a fifina
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:42
- Nahlásit
A kdo vám kdy nakukal, že sebevědomý jedinec je nad věcí????? Obzvlášť vtipné je, že bude čekat až to majitel vyřeší za něj, vtipné, kdyby to nebylo spíš k pláči.
Milé slečny ( předpoklad), asi jste se s mnoha psy různých plemen dosud nesetkaly. Ono se totiž sebevědomá povaha projevuje jinak u různých plemen.
Neumi, asi jsi jasnovidec, když dokážeš vyhodnotit chování psa zadavatelky. Já osobně bych si to netroufla ani omylem.
Sebevědomé jedince mám a můžu směle tvrdit, že ani já nevím na 100% jak se zachová, když se k němu dořítí zběsile řvoucí york. Obvykle pokud jen řve, se mu otočí bokem a ignoruje ho, ale pokud jej napadne, bude po yorkovi.
Druhá sebevědomá fena ostatní prostě ignoruje, ale má tendenci "vychovávat". Ale stačí důrazné NE a bude jen tiše vrčet. Druhá je "přítel celého světa" a bude vrtět ocasem i na vrčící jedince, ale pak (asi zavrčí něco obzvlášť vulgárního) je i ona schopna vyjet.
Jenže já na rozdíl od vás svoje psy pouštím na volno pouze s několika vybranými jedinci, které dobře znám i jejich majitele.
Venku se moje smečka ode mne prostě nevzdálí, oči mám jak ostříž a okolí sleduju. Pokud se ke mě někdo blíží, psy zavolám a podržím nebo odložím nebo poodejdu stranou. Košíky nemám, konflikty také ne. Psi sledují mě a ostatních psů si prostě nevšímají.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:52
- Nahlásit
anonym
Jenže já na rozdíl od vás svoje psy pouštím na volno pouze s několika vybranými jedinci, které dobře znám i jejich majitele.
Na rozdíl od koho?
A když se k vám vrhá cizí pes?
Jako zavolám, odložím, poodejdu to umím taky, ale když k nám někdo letí za účelem se skamarádit, tak ač chápu, že se to mým holkám třeba nelíbí, sežrat ho kvůli tomu nemusej.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:58
- Nahlásit
anonym
No jo, a tys evidentně nikdy neviděla borderáka vyjíždějícího na psy. A nebo asi ani jiného psa. To, co tady píšeš, je sice hezký, ale úplně mimo mísu, řeč v týhle diskuzi je o něčem naprosto jiným než o tom, jak psi řeší votravující volně pobíhající psíky.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:59 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Anonym, je zajímavé, jak dokážeš číst něco, co ani nebylo napsáno....
A kdo vám kdy nakukal, že sebevědomý jedinec je nad věcí????? Obzvlášť vtipné je, že bude čekat až to majitel vyřeší za něj, vtipné, kdyby to nebylo spíš k pláči.
Sebevědomý jedinec aktivně nenapadá, natož aby něco řešil na dálku. To ale neznamená, že - jak už bylo napsáno - si nechá "srát na hlavu".
Neumi, asi jsi jasnovidec, když dokážeš vyhodnotit chování psa zadavatelky
Fakt nejsem jasnovidec, já hodnotím popis zadavatelky, ne toho psa, toho jsem neviděla...
Sebevědomé jedince mám a můžu směle tvrdit, že ani já nevím na 100% jak se zachová, když se k němu dořítí zběsile řvoucí york. Obvykle pokud jen řve, se mu otočí bokem a ignoruje ho, ale pokud jej napadne, bude po yorkovi.
Taky mám vyrovnaného sebevědomého jedince velkého plemene a já to vím jistě - malého uřvance si všímat nebude a pokud by ho uřvanec fyzicky napadl tak se na mě podívá "dej ho dolů ať mu nemusím ublížit". Velkého by si i pořešil, ale fakt se snažím situaci řešit (já řeším ) tak, aby ke rvačce nedošlo. Ono není o co stát a to ani z hlediska faktického tak právních důsledků.
ale nejhezčí je protimluv úvodu a závěru :
Obzvlášť vtipné je, že bude čekat až to majitel vyřeší za něj, vtipné, kdyby to nebylo spíš k pláči.
versus
Venku se moje smečka ode mne prostě nevzdálí, oči mám jak ostříž a okolí sleduju. Pokud se ke mě někdo blíží, psy zavolám a podržím nebo odložím nebo poodejdu stranou
Takže ty vlastně nic neřešíš.....
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 12:59
- Nahlásit
davidkova renata
dokonce jedna uživatelka razila ondá teorii,že pokud někdo jejímu psu přistane na zádech,von se musí po ní vohlídnout a počkat až vona to něco sundá ,ale sám nesmí nic dělat
Tak to je extrém, já měla na mysli, že pes vyhodnotí co a jak řešit, že prostě vracet jorkšírovi kousnutí netřeba, když je tam panička, když není tak stačí utéct nebo plácnout packou, že se prostě malý psychouši nežerou ikdyž jsou kousací.
Samozřejmě pokud na ní vlítne velkej pes, tam je na místě bránit se, minimálně do doby, než toho psa z ní sundám.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:00
- Nahlásit
NeumiTaky mám vyrovnaného sebevědomého jedince velkého plemene a já to vím jistě - malého uřvance si všímat nebude a pokud by ho uřvanec fyzicky napadl tak se na mě podívá "dej ho dolů" ať mu nemusím ublížit. Velkého by si pořešit uměl.
Přesně tak! A vo tom to je
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:01
- Nahlásit
PetraK
kvůli kterýmu jsi - jestli si to myslím dobře?? - do kastrace šla, tak tam podle toho cos pak psala, k úlevě došlo
důvod jsem měla převážně jiný, jeho obsesivní návyky to nijak moc nepoznamenalo a rozhodně bych ho jen kvůli nim kastrovat nenechala
ty jo birmo, vždyť my se s nima nedomluvíme, jak to můžem říkat? je pro nás -narozdíl od nich - složitější rozklíčovat kolikrát i základní věci, natož něco co je totálně pod povrchem.
psala jsem, že u jiných problémů - třeba taková hypersexualita je asi problém u kterého si důsledek kastrace představit dovedeš, ne? V podstatě bys tohle mohla říct o všem - jak můžeš říct, že je pes při určité činnosti šťastný? že se něčeho bojí?... znáš ho, znáš signály psí komunikace a pokud člověk není debil, tak si podle mě prostě u něčeho může představit, jaký dopad to na psa bude mít
davidkova renata
a já jí dost chápu
já taky
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:02
- Nahlásit
Pravda, málokdy se k nám vrhá cizí pes, obvykle se 3-4 NO lekne. Pokud vidím řítícího se agresivního dementa, řvu na majitele docela sprostě a zpravidla se víc lekne pes než majitel.
A když už, tak pokud psy odložím, nezaútočí, pokud je držím já, vím, že budou vrčet a napadení je relativně možné, pokud by opravdu došlo k napadení, tak je klidně pustím, sice je to průser, ještě se mi to nestalo, ale těžko nutit psy k poslušnosti, pokud by je opravdu někdo natvrdo napadl.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:02
- Nahlásit
anonym
Obzvlášť vtipné je, že bude čekat až to majitel vyřeší za něj,
ideálně v situaci kdy se jedná třeba psa určeného k hlídaní stáda,třá takovej kangal mne napadá ))
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:04
- Nahlásit
MayaNo jo, a tys evidentně nikdy neviděla borderáka vyjíždějícího na psy
Čoveče já viděla a fakt ten pes asi chce spáchat sebevraždu, nejen že napadá i malý psy (což by mě štvalo nejvíc), ale i úplně vyklidněný obry u kterejch má sakra štígro, že ho ještě nesežrali.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:08
- Nahlásit
ssshhhhh
že prostě vracet jorkšírovi kousnutí netřeba,
čéče znala sem něcojakomalinu,prostě relativně velký plemeno,kterýmu králičí jezefčík přerval zezadu zákeřně jakousi achilovku nebo jak se to menuje..taky zastávala asi názor,že malý pejsci se nekoušou
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:09
- Nahlásit
davidkova renata
Tak rozlišuje se střežení pozemku a chování na běžné vycházce mezi lidmi. Když nám vleze cizí na zahradu je po něm. Venku je to něco jiného, tam se musíme chovat slušně.
anonymale těžko nutit psy k poslušnosti, pokud by je opravdu někdo natvrdo napadl.
A já přesto trvám na tom, aby moje feny nezakusovaly malé psy ikdyby je "tvrdě napadli" Vyhnu se tím dost problémům, naposledy mi fenku do nohy kousl volně pobíhající jorkšír, ta moje blbka ještě vteřinu před tím na něj vrtěla ocasem, pak zavrčela a stáhla se ke mě. Kdyby ho zakousla, mám průser a budu těžko dokazovat, kdo kousl první, i když bude tisíckrát pravda na mé straně.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:09
- Nahlásit
neumi, neřeším, já tomu předcházím. A řvoucích borderek znám moc a moc.
A docela dost majitelkám (zvláštní), které tvrdily, že jejich BOC jsou agresivní nebo naopak, že se bojí velkých psů stačila chvilka na dokázání opaku. Prostě jenom se psi a majitelky neuměly chovat. Pokud majitelky zachovaly klid, po pár minutách byli v klidu i psi.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:11
- Nahlásit
davidkova renata
Hele mě velkýho pesa pokousal jezevčík tak, že málem přišel o oko, no byl ještě puberťák, ale i tak jsem byla ráda, že toho jezevce nesežral. Netvrdím, že malej velkýmu neublíží, ale nezabije.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:11
- Nahlásit
ssshhhhh
no jo, viděla jsem borderáka napadnout i rotvíka nebo kavkazáka, jako sebevražda to teda fakt vypadá
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:12
- Nahlásit
anonym Pokud majitelky zachovaly klid, po pár minutách byli v klidu i psi.
S tím teda souhlas, protože to bejvají dost neurotický paničky.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:14
- Nahlásit
neumi, neřeším, já tomu předcházím
no, já tomu říkám, že řešíš...nenecháš psa nechť koná dle vlastního uvážení, ne?
Mimochodem, píše se tady "TO řeší"..."TOMU předcházím"
ono "TO" je vlastně co?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2014 13:15
- Nahlásit
Neumi
v tomhle pojetí je "to" kontakt s jiným cizím psem. Alespoň to tak zní.
|